Στηρίξτε μας

Διαλέξτε αυγά από κότες που ζουν ελεύθερες! (Βίντεο)

24 Απριλίου 2013 07:33 | Επικαιρότητα
Διαλέξτε αυγά από κότες που ζουν ελεύθερες! (Βίντεο)

Φέτος το Πάσχα ΜΗΝ κάθεστε στα αυγά σας!

Η ANIMAL ACTION εν όψει του Πάσχα μας προτρέπει μέσα από την εκστρατεία «ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ» να διαλέξουμε αυγά - που θα βάψουμε κόκκινα - από κότες οι οποίες δεν ζουν ένα βίο τόσο μαρτυρικό. Αν δεν το γνωρίζετε και οι αυγοπαραγωγικές κότες ζουν συνήθως κάτω από άθλιες συνθήκες. Ο κωδικός που αναγκαστικά πρέπει να φέρουν πάνω τους τ’ αυγά, τα οποία γεννούν, μας ενημερώνει κάτω από ποιες συνθήκες εκτρέφονται τα πτηνά, που γέννησαν τ’ αυγά τα οποία επιλέγουμε να φάμε.

AvgoKodikos3Ο αριθμός 3 σημαίνει ότι το αυγό γεννήθηκε από κότα που ζει σε κλωβοστοιχία, σ' ένα πολύ μικρό κλουβί μεγέθους κόλλας  χαρτιού Α4 για όσο αντέξει...

Κάθε αυγό έχει μια ταυτότητα δηλαδή έναν κωδικό τυπωμένο επάνω στο κέλυφος. Ο πρώτος αριθμός αυτού του κωδικού υποδηλώνει που έχει ζήσει η κοτούλα που έφταιξε αυτό το αυγό!

Συγκεκριμένα:

«0» για τα αυγά βιολογικής παραγωγής, δηλαδή κότες που τρέφονται με βιολογικές ζωοτροφές, έχουν πρόσβαση στην ύπαιθρο και ζούνε ελεύθερα σε αυτήν.

«1» για τα αυγά ελευθέρας βοσκής, δηλαδή κότες που ζουν σε περιφραγμένα κτήματα, τρέφονται μόνο με φυσικές τροφές έχοντας την ευκαιρία να ζουν φυσιολογικά, με δυνατότητα φυσικής άσκησης στον καθαρό αέρα.

AvgaGreenpeaceΚάθε αυγό έχει ταυτότητα...

«2» για τα αυγά αχυρώνα δηλαδή κότες που ζουν μόνιμα στεγασμένες με περιορισμένο χώρο κινήσεων.

«3» για τα αυγά κλωβοστοιχιών που είναι και δυστυχώς η πλειοψηφία των αυγών που καταναλώνουν οι Έλληνες.

Τι σημαίνει να ζει μια κοτούλα σε παλαιού τύπου κλωβοστοιχία;

Σημαίνει ότι:

-Σε κάθε κότα αντιστοιχεί χώρος στο μέγεθος ενός χαρτιού Α4 δηλαδή μόνο 30 εκατοστά εμβαδού.

-Δεν διαθέτουν φωλιά για να γεννήσουν τα αυγά, ούτε κούρνια για να κουρνιάσουν, να κοιμηθούν.

-Αλληλοραμφίζονται λόγω συνωστισμού ξεπουπουλιάζοντας και τραυματίζοντας η μια την άλλη εξαιτίας του στρες και των ασφυκτικών συνθηκών.

-Λόγω έλλειψης φυσικής άσκησης και υπερπαραγωγής αυγών τα αποθέματα ασβεστίου τους να είναι πολύ χαμηλά. Έτσι, τα κόκκαλα τους σπάνε και αργοπεθαίνουν υποφέροντας.

-Ζουν 16 μήνες κατά μέσο όρο (όσο είναι και η αυγοπαραγωγική τους δυνατότητα) και μετά πάνε για σφαγή έχοντας περάσει όλη τους την ζωή σε ένα κλουβί.

Στην Ελλάδα, περίπου το 87% των αυγοπαραγωγικών ορνίθων συνεχίζουν να ζουν μέσα σε κάποια μορφή κλωβοστοιχίας.

Μια απλή, φιλοζωική πράξη από υπεύθυνους και ενημερωμένους καταναλωτές μπορεί να επιφέρει τεράστια διαφορά στη ζωή αυτών των πτηνών…

Το μήνυμα μας λοιπόν της ANIMAL ACTION είναι «Διαλέξτε Ελεύθερα». Διαλέξτε αυγά βιολογικά ή ελευθέρας βοσκής με κωδικό «0» ή «1».

Εσείς τι αυγά θα τσουγκρίσετε φέτος το Πάσχα;

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκστρατεία «Διαλέξτε Ελεύθερα» μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ANIMAL ACTION στο τηλέφωνο: 2103840010 ή στείλτε email στο [email protected].

Διαβάστε επίσης:

Μας παραπέμπουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την κακοποίηση των ορνίθων στους κλωβούς

Έλληνες πτηνοτρόφοι συνεχίζουν να βασανίζουν τις κότες

Οι Έλληνες πτηνοτρόφοι συνεχίζουν να κακοποιούν τις κότες τους

Εσείς τι είδους αυγά θα βάψετε το Πάσχα; (Βίντεο)

Κακοποιούνται συστηματικά οι κότες που παράγουν τα αυγά που τρως

Δεν επιτρέπεται να μη ξέρεις πόσο υποφέρουν τα ζώα που τρως! (Βίντεο)

Ζητούν τη συνδρομή της Ε.Ε. για να σταματήσει η κακοποίηση των ζώων στην Ελλάδα

Παραγωγικά Ζώα: Τα αφανή θύματα της ανθρώπινης ασυδοσίας

Ε.Ε.: Καμιά ευαισθησία για τα παραγωγικά ζώα και τις συνθήκες εκμετάλλευσης τους

MEGA αγανάκτηση από GAWF και Πανελλαδική Φιλοζωική & Περιβαλλοντική Ομοσπονδία

MEGA εκνευρισμένος και εριστικός ο πτηνοτρόφος των Μεγάρων!

Οι «Ράδιο Αρβύλα», η Σαρδέλα, οι κότες και η ΑΓΝΟΙΑ

Αγανάκτησαν για την αδιαφορία που έδειξαν για τις κότες! (Βίντεο)

Κ. Λαζόπουλε, δικαιώματα έχουν και όσοι δεν αρθρώνουν λόγο για να ακουστούν!

Αποκαλύπτουν τους μύθους και τις αλήθειες σχετικά με το γάλα που πίνουμε

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

5 Σχόλια

  1. Αννα

    Όσο ελεύθερες και να ζουν οι κότες, υπάρχει ο εξής γενικός κανόνας: η κότα συνεχίζει να γεννά μέχρι να φτιάξει τη "φωλίτσα" που θέλει, να εκκολαφθούν τα αυγά και να προκύψουν τα κοτοπουλάκια, με τα οποία αναπτύσσει δεσμούς πριν καν εκκολαφθούν. Όταν τα αυγά αφαιρούνται από τη φωλιά αυτή καθημερινώς, συνεχίζει να γεννάει σε μη φυσιολογικές ποσότητες, για να αναπληρώσει τα χαμένα, ενστικτωδώς. Καταλαβαίνουμε ποσο αφύσικο είναι αυτο για την κότα και ποσά ανεπιθύμητα αποτελέσματα έχει στο σώμα της. Αυτά από μια βιολόγο.

    1. Γλυκερια

      Ετσι οπως εμεις εχουμε περιοδο καθε μηνα κι αποβαλλουμε το ωαριο/αυγο που δεν ετυχε να γονιμοποιηθει, ετσι κι η κοτα.. αν υπαρχει κοκορας, τοτε οι κοτα κανει αυγα που εχουν 'κοτοπουλακι' μεσα.. και δεν αφηνει ΚΑΝΕΝΑΝ να της τα παρει..

  2. eleni

    Εμείς δεν είμαστε κτηνίατροι για να σας δώσουμε συμβουλές. Απλά θα πρέπει να γνωρίζετε ότι εντός των οικισμών - ακόμα και αν πρόκειται για μονοκατοικία - απαγορεύεται να έχετε κότες ή άλλα παραγωγικά ζώα.

    Για το http://www.zoosos.gr

    Ελένη Ηλιοπούλου

  3. Ιωαννα ψαρακη

    Καλησπέρα σας. Πρώτη φορά χρησιμοποιώ αυτό το site. Μένουμε εδώ και καιρό σε μια μονοκατοικία με κήπο και αποφασίσαμε να βάλουμε 3 πουλαδες για να εξασφαλισουμε το φρέσκο αυγο μας. Πήραμε ένα κλουβί διαστάσεων 1.22 χ 0.70 χ 0.90 με πλαστικό δάπεδο το οποίο αφαιρείται για καθάρισμα. Μέσα, τοποθέτησα ένα κασόνι με σανό, αλλά οι κοτες προτιμούν να κοιμούνται όλες μαζί πάνω στο πρεβαζι του παραθύρου πάνω σε μια στρωμνη. Κυκλοφορούν ελευθερες όλη την ώρα στον κήπο.Τους δίνουμε φύραμα ωοτοκίας. Θα ήθελα τις συμβουλές σας από την εμπειρία που έχετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.