Στηρίξτε μας

77.500 € η ποινή μαζί με το διοικητικό πρόστιμο για την κακοποίηση 2 χηνών

21 Μαΐου 2015 15:50 | Καταγγελίες
77.500 € η ποινή μαζί με το διοικητικό πρόστιμο για την κακοποίηση 2 χηνών

Στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου εκδικάστηκε σήμερα – μετά από δύο αναβολές – η υπόθεση της κακοποίησης δύο χηνών που ο ιδιοκτήτης τους είχε παρατήσει στο αγροτικό Ι.Χ. του από τις 24 Απριλίου στον χώρο στάθμευση του κεντρικού λιμένα με αποτέλεσμα το ένα πτηνό να πεθάνει από την ασιτία, την ζέστη και την έλλειψη νερού.

Το δικαστήριο – και ενώ είχε επιβληθεί το διοικητικό πρόστιμο των 60.000 ευρώ από την Λιμενική Αστυνομία στις 8 Μαΐου – καταδίκασε τον 54χρονο Ρομά σε ποινή φυλάκισης ενός έτους (εξαγοράσιμη έναντι πέντε ευρώ την ημέρα) και χρηματική ποινή ύψους 5.000 ευρώ.

Θυμίζουμε ότι λιμενικοί στις 8/5 βρήκαν τη μια χήνα νεκρή σε προχωρημένη σήψη. Η δεύτερη – την οποία βλέπετε στη φωτογραφία – ήταν ζωντανή και σώθηκε καθώς μετά την τροφή και το νερό που της έδωσαν σε συνεργασία με την Δασική Υπηρεσία εστάλη στην ΑΝΙΜΑ στην Αθήνα. Τα δύο πτηνά ήταν εγκαταλελειμμένα μέσα στην καρότσα του ημιφορτηγού για 15 μέρες.

XinaIrakleiouANIMA

Η φωτογραφία της χήνας που έστειλε η ΑΝΙΜΑ στο www.zoosos.gr.

Σύμφωνα με το σωματείο «Ζωόφιλη Δράση» Ηρακλείου ο κατηγορούμενος κάτοικος Μεγάρων «του οποίου ο φάκελος γεμίζει ντουλάπα» όπως χαρακτηριστικά εξηγεί η Καλλιόπη Μαραβελάκη εξήγησε ότι είχε αγοράσει τις χήνες από το Αρκαλοχώρι και ότι έφυγε για τα Μέγαρα λόγω σοβαρής ασθένειας ενός συγγενή του αφήνοντας τα πουλιά στην καρότσα, γιατί δεν είχε που να τα πάει, αλλά και γιατί δεν μπορούσε να τα πάρει μαζί του λόγω έλλειψης χρημάτων.

Εξήγησε όμως ότι μερίμνησε ο γιος του και ο γαμπρός του να φροντίζουν τα πτηνά καθώς βρίσκονταν στο Ηράκλειο για να μαζέψουν παλιοσίδερα προς ανακύκλωση. Μάλιστα ο γιος του κατέθεσε στο δικαστήριο ότι πήγαινε και τα τάιζε καθημερινά.

Όμως κανείς τους δεν κατάφερε να πείσει την έδρα και αυτό γιατί το νεκρό πουλί το βρήκαν οι λιμενικοί σε προχωρημένη σήψη στις 8/5 άρα αν τα τάιζε μέχρι την μέρα που συνελήφθη ο πατέρας του στις 9/5 θα γνώριζε πως το ένα ήταν πια νεκρό.

Οι μάρτυρες και ο κατηγορούμενος προσπάθησαν να πείσουν ότι η καρότσα του ημιφορτηγού δεν ήταν εντελώς κλειστή από τον μουσαμά για να μην σκάσουν τα πουλιά εντούτοις το δικαστήριο αμφισβήτησε τα λεγόμενα τους και αυτό γιατί σε διαφορετική περίπτωση οι χήνες θα είχαν διαφύγει πετώντας αν υπήρχε διέξοδος.

Οι δύο μάρτυρες υπεράσπισης του κατηγορούμενου είπαν ότι δεν μπορούσαν να τις πάρουν μαζί τους γιατί μένουν σε οι ίδιοι σε Ι.Χ. ενώ σύμφωνα με το δικαστήριο είναι νόμιμοι κάτοικοι Ηρακλείου και δηλώνουν ως τόπο κατοικίας την οδό Άλμπερτ.

Το δικαστήριο αποφάσισε την ενοχή του κατηγορούμενου και απέρριψε το αίτημα αναγνώρισης ελαφρυντικών που πρότεινε ο συνήγορος του λόγω πρότερου έντιμου βίου καθώς η Εισαγγελία Ηρακλείου είχε τα χέρια της το «πλούσιο» ποινικό του μητρώο.

Ουσιαστικά για την κακοποίηση των πτηνών ο 54χρονος Ρομά θα κληθεί να πληρώσει 77.500 ευρώ. Οι συγκεκριμένες ποινές (διοικητικό πρόστιμο, ποινή φυλάκισης, χρηματική ποινή, προσαυξήσεις) φυσικά είναι απολύτως σύμφωνες με όσα ορίζει η νομοθεσία.

Όμως θα πρέπει η ίδια αυστηρότητα να επιδεικνύεται από τις αρμόδιες αρχές σε όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις κακοποίησης ζώων χωρίς διακρίσεις (ανεξαρτήτως της φυλής, του φύλου, της κοινωνικής τάξης του κατηγορούμενου) και δυστυχώς αυτό δε συμβαίνει.

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο Κρήτης: Τον συνέλαβε το Λιμενικό για την θανάτωση μιας χήνας

Διοικητικό πρόστιμο 60.000 ευρώ για την κακοποίηση δύο χηνών από το Λιμεναρχείο Ηρακλείου

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.