Στηρίξτε μας

Πυροβολημένη στο κεφάλι νεαρή αρκούδα στο Βροντερό Φλώρινας

26 Μαρτίου 2015 12:30 | Καταγγελίες
Πυροβολημένη στο κεφάλι νεαρή αρκούδα στο Βροντερό Φλώρινας

Περιβαλλοντικό έγκλημα στις Πρέσπες

Ένα νεογέννητο αρκουδάκι - μόλις ενός μηνός - βρήκαν σε δασώδη περιοχή στο Βροντερό Φλώρινας οι φύλακες του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών την Πέμπτη 17 Μαρτίου. Ενώ ένας αρσενικός αρκούδος εντοπίστηκε στην ίδια περιοχή κοντά στο χωριό στις 19/3 πυροβολημένος στο κεφάλι. Οι φύλακες βρήκαν τυχαία το μωρό ενώ αναζητούσαν μια άλλη αρκούδα η οποία είχε πλησιάσει τον οικισμό. Κάτοικοι του Βροντερού τους υπέδειξαν το σημείο όπου φωλιάζει μια αρκούδα και οι φύλακες άφησαν εκεί κοντά το μωρό για δύο 24ωρα, μήπως εμφανιστεί η μάνα του και το πάρει.

Αυτό όμως δεν συνέβη, όπως εξήγησε στο www.zoosos.gr, o Νίκος Γιαννάκης, πρόεδρος του Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Πρεσπών και έτσι κρίθηκε απαραίτητη η μεταφορά του μωρού στον ΑΡΚΤΟΥΡΟ για να σωθεί. Σύμφωνα με τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ είναι πιθανό άγνωστοι είτε να απομάκρυναν το μωρό από τη φωλιά του - καθώς το ζώο ακόμα δεν περπατάει - είτε πυροβόλησαν μητέρα του για να πάρουν το αρκουδάκι και το παράτησαν μόλις κατάλαβαν ότι στην περιοχή κάνουν έρευνες οι φύλακες του δρυμού. Η πράξη αυτή, όπως επισημαίνει ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, ενδεχομένως να συνδέεται με το εμπόριο αρκούδων στην Αλβανία, όπου η έκθεση των ζώων αυτών σε αιχμαλωσία είναι ακόμα διαδεδομένη.

ArkoudakiVrontero19 3 2015 (2)Το αρκουδάκι μεταφέρθηκε στον ΑΡΚΤΟΥΡΟ και έχει γεννηθεί πριν από περίπου έναν μήνα. Φώτο: Τριανταφυλλιά Νιτσοπούλου/Αρχείο Φ.Δ.Ε.Δ.Π.

Μετά από κινητοποίηση των αρμόδιων φορέων, το αρκουδάκι μεταφέρθηκε στο Κέντρο Περίθαλψης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, όπου και θα παραμείνει σε ειδικό πρόγραμμα ανατροφής μέχρι να επανενταχθεί στο φυσικό του περιβάλλον.

Πυροβολημένο στο κεφάλι νεαρή αρκούδα στο Βροντερό Φλώρινας

Οι φύλακες την ημέρα, που αποφασίστηκε να στείλουν το μωρό αρκουδάκι στον ΑΡΚΤΟΥΡΟ, εντόπισαν κατά την αναζήτηση που έκαναν δηλαδή στις 19/3 μια άλλη αρκούδα εξουθενωμένη να κείτεται στο έδαφος. Αρχικά νόμισαν ότι επρόκειτο για την μητέρα του μωρού αλλά τελικά αποδείχτηκε ότι το ζώο είναι αρσενικό και μόλις 14 μηνών.

Το συγκεκριμένο ζώο είχε απομακρυνθεί από τον οικισμό του Βροντερού Φλώρινας πριν από δύο μέρες αλλά επέστρεψε σε αυτόν και τελικά εκεί κάποιος το πυροβόλησε στο κεφάλι.

Εξαιτίας της έντονης νυχτερινής χιονόπτωσης η μεταφορά του πυροβολημένου ζώου την ίδια μέρα στο Κέντρο Περίθαλψης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ αναβλήθηκε. Μαζί με το ζώο έμειναν κατά τη διάρκεια της νύχτας, αψηφώντας τις αντίξοες συνθήκες, οι φύλακες του Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου.

Στις 20 Μαρτίου, εκπρόσωποι της Διεύθυνσης Δασών Φλώρινας, του Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου και των περιβαλλοντικών οργανώσεων Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ και ΚΑΛΛΙΣΤΩ έσπευσαν στην περιοχή για να συνδράμουν στη διάσωση του ζώου.

Οι ειδικοί συνεργάτες του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, αφού νάρκωσαν τον αρκούδο - που είναι μόλις 14 μηνών - τον μετέφεραν για εξετάσεις στο Κέντρο Περίθαλψης. Εκεί διαπιστώθηκε από τις ακτινογραφίες πως είχε πυροβοληθεί στο κεφάλι και εκεί παραμένει για νοσηλεία.

Δυστυχώς δεν είναι το πρώτο περιστατικό κατά της καφέ αρκούδας που καταγράφεται στο Βροντερό, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών. Ευελπιστούμε ότι με την παρέμβαση των αρμόδιων αρχών θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν οι ένοχοι.

Διαβάστε επίσης:

Εκτέλεσαν άλλη μια αρκούδα στο Βροντερό Φλώρινας

Δύο αρκούδες πυροβολημένες στη Φλώρινα

Φλώρινα: Τρίτο θανατηφόρο τροχαίο σε τρεις μήνες με θύμα αρκουδάκι στην περιοχή Κλειδί Αμυνταίου

Φλώρινα: Άλλη μια αρκούδα νεκρή πιθανότατα από φόλα

Πυροβολημένη στο κεφάλι νεαρή αρκούδα στο Βροντερό Φλώρινας

Φλώρινα: Το 13ο τροχαίο με θύμα αρκούδα στην περιοχή Κλειδί Αμυνταίου

Φλώρινα: Αρκούδα νεκρή σε τροχαίο στο Κλειδί Αμυνταίου, η 12η απ’ το 2003 στο ίδιο σημείο

Tagged: , , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

5 Σχόλια

  1. akatoikhto

    Τελικά είμαστε χώρα των καφρων αν και οι καφροι σίγουρα είχαν περισσότερη ενσυναισθηση σε σχέση με τη φυση και τα ζώα. Καφροι οι κυνηγοί στο σύνολο τους, καφροι οι εγκληματίες που πυροβολούν προστατευόμενα είδη, καφροι και όλοι οι χωριάτες που καλύπτουν τα εγκλήματα.

  2. fafaseda

    kafrila kai tzampa magkia se olo tous to megaleio. idou ena epanalamvanomeno deigma tou sygxronou "ellhnikou" politismou. ean oi arxaioi imon progonoi zousan simera, tha mas polemousane gia na mas eksafanisoun, theorontas mas varvaroi anaksioi logou.
    kardoula mou, elpizo na megaloseis ygeiis kai na katafereis na gyriseis sto fysiko sou perivallon dynatos kai...pio sofos...MAKRIA APO DIPODA....

  3. Manosm

    Και η καφρίλα συνεχίζεται.
    Οι λέξεις έχουν χάσει πλέον το νοημά τους με όλα αυτά που διαβάζουμε καθημερινά.
    Οτι και να πούμε πια για όλους αυτούς που κρατάνε όπλο είναι λίγο και δεν πιάνει τόπο.
    Μάλλον κάτι άλλο πρέπει να γίνει.
    Αναρωτιέμαι, αν πάρει κάποιος τον νόμο στα χέρια του και αρχίζει να πυροβολάει τους κάφρους αυτούς που κρατάνε όπλα, που θα καταλήξουμε.
    Ενα είναι σίγουρο.
    Κύριοι, είστε ανάξιοι να λέγεστε άνθρωποι, είστε ανάξιοι να ζείτε.

    1. stelios

      Μάλλον κάτι άλλο πρέπει να γίνει.
      Αναρωτιέμαι, αν πάρει κάποιος τον νόμο στα χέρια του και αρχίζει να πυροβολάει τους κάφρους αυτούς που κρατάνε όπλα, ......πολυ ευχαριστως θα το εκανα....και δεν κανω πλακα.....οι πλακες τελειωσαν...οπως και οι νομοι που δεν τηρουνται....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.