Στηρίξτε μας

Χωρίς μπλοκάκια για τα διοικητικά πρόστιμα έχει αφήσει η ΕΛ.ΑΣ. τα Αστυνομικά Τμήματα

10 Ιουλίου 2014 14:55 | Επικαιρότητα
Χωρίς μπλοκάκια για τα διοικητικά πρόστιμα έχει αφήσει η ΕΛ.ΑΣ. τα Αστυνομικά Τμήματα

Στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Δημήτρη Τσακνάκη, στη Διεύθυνση Γενικής Αστυνόμευσης, στο ΥΠ.Α.Α.Τ. και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών απευθύνθηκε η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.) ζητώντας να παραμεριστούν τα όποια εμπόδια και επιτέλους τα Αστυνομικά Τμήματα να προμηθευτούν τα κατάλληλα μπλοκ πάνω στα οποία θα γράφουν τα πρόστιμα για εκείνους που κακοποιούν τα ζώα.Θυμίζουμε ότι τα έσοδα από τα διοικητικά πρόστιμα είναι χρήματα που καταλήγουν στους αρμόδιους δήμους για έργα φροντίδας των αδέσποτων ζώων και αυτού του είδους η χρηματοδότηση μόνο περιττή δεν είναι ειδικά στις μέρες μας. Θυμίζουμε ότι την αρμοδιότητα αυτή ανέλαβε τον Σεπτέμβριο του 2013 η ΕΛ.ΑΣ. μετά την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας.

Μοναδική εξαίρεση η Αστυνομία στη Λέσβο

Με εξαίρεση τη Λέσβο σε καμιά άλλη περιοχή της Ελλάδας η Αστυνομία δεν έχει κάνει χρήση αυτή της δυνατότητας για να λειτουργήσει το πρόστιμο και παραδειγματικά προς όσους κακοποιούν ζώα.

Μάλιστα οι αστυνομικοί στη Λέσβο με τη βοήθεια των ενεργών φιλοζωικών σωματείων του νησιού πήραν τα μπλοκάκια πού είχε η Δημοτική Αστυνομία πάτησαν πάνω τη σφραγίδα του οικείου Αστυνομικού Τμήματος και τα χρησιμοποιούν αποτελεσματικά για τις σχετικές παραβάσεις. Αλλά αυτό είναι μια μόνο εξαίρεση αφού οι περισσότεροι διοικητικές τμημάτων αγνοούν πως υπάρχει και αυτή η δυνατότητα.

Όπως αναφέρει η Π.Φ.Π.Ο. στην επιστολή που έστειλε στις 9 Ιουλίου 2014: «Κλείνει σχεδόν ένας χρόνος αφότου η ΕΛ.ΑΣ. ανέλαβε τις υποχρεώσεις της καταργηθείσας πλέον Δημοτικής Αστυνομίας, ανάμεσα σε αυτές και τις αντίστοιχες για την βεβαίωση των παραβάσεων της μη προστασίας των ζώων και ιδιαίτερα των διοικητικών προστίμων στα οποία αναφέρεται αυτή εδώ η επιστολή μας.

Έχουμε πλείστα όσα παραδείγματα που οι διατάξεις των νόμων 4039/2012 και 4235/2014 παραμένουν ανεφάρμοστες από τα αστυνομικά τμήματα της επικράτειας με επιχείρημα την έλλειψη των σχετικών μπλοκ.

Prostimo30.000euroKatheZooΤο απόσπασμα από το άρθρο 21 του νόμου 4039/2012

Επικοινωνήσαμε τουλάχιστον δύο φορές με την αρμόδια υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ. και η απάντηση και πρόσφατα ήταν να περιμένουμε. Θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι ναι μεν εμείς μπορούμε να περιμένουμε, δεν περιμένουν όμως τα χιλιάδες ζώα στη χώρα μας των οποίων οι συνθήκες διαβίωσης είναι άθλιες με ο, τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται πρώτον για τα δυστυχισμένα ζώα και δεύτερον για τη εικόνα που εκπέμπει η χώρα μας κυρίως κατά την θερινή περίοδο με τα εκατομμύρια τουρίστες ,που αντικρίζουν τις συνθήκες αυτές.

Υπάρχουν βέβαια αστυνομικά τμήματα, το προσωπικό των οποίων και συγχαίρουμε, που με βάση τα στοιχεία που δίνει ο νόμος μας έχουν ετοιμάσει πρόχειρα έντυπα και με αυτά προχωρούν στις βεβαιώσεις των διοικητικών προστίμων.

Είναι κάποιες τέτοιες στιγμές και πρωτοβουλίες που όχι μόνο βοηθούν στο προσδοκώμενο αποτέλεσμα αλλά και θα έπρεπε να γίνουν και αντικείμενο επαίνου και όχι αποστροφής εκ μέρους της Διεύθυνσης Γενικής Αστυνόμευσης.

Πρόσφατο παράδειγμα μη βεβαίωσης παραβάσεων είναι το αστυνομικό τμήμα Κορωπίου που παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις μας, ώστε δύναμή του να μεταβεί σε περιστατικά παράβασης της νομοθεσίας δεν ανταποκρίνεται με το επιχείρημα ότι δεν έχει μπλοκ.

Κατανοούμε ως πολίτες τις εγγενείς αδυναμίες των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. και τον φόρτο δουλειάς, αλλά επειδή στη περίπτωση αυτή έχουμε να κάνουμε με ζώντα πλάσματα απολύτως συναισθανόμενα θα πρέπει άμεσα να παραμεριστούν όλα τα εμπόδια.

Προτείνουμε λοιπόν μέχρι της έκδοσης των μπλοκ τα αστυνομικά τμήματα να λειτουργήσουν με φτιάχνοντας δικά τους σχετικά έντυπα, σχέδιο των οποίων και σας στέλνουμε, ώστε άμεσα να αρχίσει να εφαρμόζεται η νομοθεσία.

Ευελπιστούμε ότι θα πράξετε χωρίς αγκυλώσεις και με γνώμονα τις ανάγκες των ζώων, που κακομεταχειρίζονται και βασανίζονται.

Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων σαφώς και γνωρίζουμε την ποινική διαδικασία των αξιόποινων πράξεων, αλλά στην περίπτωση αυτή αναφερόμαστε στα διοικητικά πρόστιμα.

Σας αποστέλλουμε συνημμένο έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής προς τις Δημοτικές Αστυνομίες της χώρας, μέσα στο οποίο συμπεριλαμβάνεται υπόδειγμα βεβαίωσης παραβάσεων, προς διευκόλυνσή σας» επισημαίνει η Π.Φ.Π.Ο στην επιστολή της.

Διαβάστε επίσης:

Οδηγίες για τα μπλοκάκια της Δημ. Αστυνομίας πάνω στα οποία κόβονται τα πρόστιμα

Στην ΕΛ.ΑΣ. οι αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας και για τα ζώα συντροφιάς

Λέσβος: 800 ευρώ διοικητικό πρόστιμο από την Αστυνομία για την παθητική κακοποίηση του σκύλου του

Λέσβος: Σε μια μέρα πρόστιμα 4.000 ευρώ σε ιδιοκτήτες βαρελόσκυλων

Γιατί η ΕΛ.ΑΣ. δεν έχει επιβάλλει το διοικητικό πρόστιμο στο δολοφόνο του σκύλου;

Το Λιμενικό μπορεί να επιβάλει πρόστιμο 30.000 ευρώ στον δολοφόνο του σκύλου στα Νέα Στύρα!

Λέσβος: Άλλο ένα πρόστιμο για παθητική κακοποίηση σκύλου

7.200 ευρώ σε πρόστιμα για βαρελόσκυλα στη Λέσβο

31.200 ευρώ πρόστιμο από τον Δήμο Κιλκίς επειδή πέταξε το σκυλί του!

Tagged: , , , , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.