Στηρίξτε μας

Χανιά: Θα απελευθερώσουν την καρέττα που εντοπίστηκε με τραύμα στο λαιμό

31 Ιουλίου 2014 13:45 | Τα καλά νέα
Χανιά: Θα απελευθερώσουν την καρέττα που εντοπίστηκε με τραύμα στο λαιμό

Τo πρωί της Τρίτης 5 Αυγούστου ο σύλλογος ΑΡΧΕΛΩΝ σε συνεργασία με τον Δήμο Πλατανιά θα απελευθερώσει στο φυσικό της περιβάλλον μια ενήλικη χελώνα caretta η οποία εντοπίστηκε τραυματισμένη στον Πλατανιά Χανίων στις 28 Ιουνίου 2014. Η Σοφία - αφού έτσι την ονομάτισαν – είναι μια ενήλικη θηλυκή μήκους 72 εκ. και 40 κιλών η οποία έφερε τραύμα στο λαιμό. Το θαλάσσιο ερπετό εντόπισε ο Γιάννης ο οποίος παρατήρησε ότι και είναι πολύ κοντά στην ακτή και πως δεν κολυμπά φυσιολογικά.

Έτσι με τους συνεργάτες του ανέλαβαν και την έβγαλαν παραλία και έπειτα με τη βοήθεια της Σοφίας επικοινώνησαν με τον συλλογο ΑΡΧΕΛΩΝ. Οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ κατέφθασαν άμεσα στη παραλία και με τη βοήθεια των φιλόζωων την μετέφεραν στον ερευνητικό σταθμό του συλλόγου στο Γεράνι, όπου και δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες στο ζώο.

CarettaXartisSofia (2)Το σημείο απελευθέρωσης.

Η χελώνα στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Λιμάνι της Σούδας και από εκεί μεταφέρθηκε τη βοήθεια του καταδυτικού κέντρου Oceanis Dive ως το Κέντρο Διάσωσης, που λειτουργεί ο ΑΡΧΕΛΩΝ στην Γλυφάδα Αττικής.

Η θαλάσσια χελώνα πολύ αδύναμη και εξαντλημένη και έφερε ένα τραύμα στο λαιμό. Μετά την διεξαγωγή ακτινογραφιών, που έδειξαν πως δεν φέρει άλλα τραύματα και την φροντίδα των ειδικών και των εθελοντών του Κέντρου Διάσωσης, η «Σοφία» άρχισε σταδιακά να τρώει κανονικά και έτσι ανάρρωσε γρήγορα. Αυτό σημαίνει πως ήρθε η ώρα να απελευθερωθεί στο φυσικό της περιβάλλον.

Η απελευθέρωσης της Σοφίας θα γίνει στον κόλπο Χανίων, πλησίον της παραλίας που βρέθηκε τραυματισμένη, προς τιμή όλων όσων τόσο συντονισμένα βοήθησαν για την διάσωσή της. Επιπλέον, η εκδήλωση αυτή θα είναι ανοιχτή στο κοινό, και αυτό θα αποτελέσει σύμφωνα με τους διοργανωτές ένα σημαντικό μάθημα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για όλες της ηλικίες. Είναι ένα γεγονός πολύ σημαντικό, καθώς και στον κόλπο Χανίων καταγράφεται από τον ΑΡΧΕΛΩΝ η μεγαλύτερη μείωση του αριθμού των φωλιών των θαλάσσιων χελωνών, σε εθνικό επίπεδο (6% ετησίως).

Η απελευθέρωση της Σοφίας θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Δήμο Πλατανιά, την Τρίτη στις 5 Αυγούστου, στις 11:00 το πρωί στον Πύργο Ψηλονέρου, στον Πλατανιά Χανίων (σημείο απελευθέρωσης: παραλία μεταξύ του Asterion Hotel και του Solimar Aquamarina Hotel).

Διαβάστε επίσης:

Απελευθέρωσαν στα Χανιά τη θαλάσσια χελώνα που γιάτρεψαν

 

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.