Στηρίξτε μας

Σωτήρα Τρικάλων: Η ασιτία ανάγκασε τον σκύλο να επιτεθεί στα πρόβατα!

24 Ιουλίου 2013 13:37 | Επικαιρότητα
Σωτήρα Τρικάλων: Η ασιτία ανάγκασε τον σκύλο να επιτεθεί στα πρόβατα!

Ανακοίνωση σχετικά με τη θανάτωση ενός σκύλου από βοσκούς στην Σωτήρα Τρικάλων, που έγινε στις 16 Ιουλίου εξέδωσε ο Φιλοζωικός Σύλλογος Τρικάλων «Ο Άργος» προκειμένου να εξηγήσει τι προηγήθηκε του συμβάντος αφού το σκυλί επιτέθηκε σε πρόβατα για πολλοστή φορά εξαιτίας της εξαθλίωσης στην οποία το είχε καταδικάσει ο ιδιοκτήτης του.

Συγκεκριμένα το χρονικό της υπόθεσης σύμφωνα με τον φιλοζωικό σύλλογο έχει ως εξής: «Μέσα Μαρτίου του 2013, η Μ. Ελένη μέλος του Φιλοζωικού Συλλόγου Τρικάλων διαπίστωσε πως ιδιόκτητο ζώο βρισκόταν δεμένο έξω από σπίτι σε κοινόχρηστο χώρο στην περιοχή Σωτήρα Τρικάλων. Ύστερα από πολλές συστάσεις στον ιδιοκτήτη του ζώου για να φροντίσει το ζώο του σύμφωνα με την νομοθεσία, μέλη του φιλοζωικού ειδοποίησαν την δημοτική αστυνομία Τρικάλων, για να γίνει έλεγχος και σύσταση στον ιδιοκτήτη του σκύλου.

Ο ιδιοκτήτης, όπως διαπιστώθηκε ακόμα και μετά την σύσταση, αντί να φροντίσει το ζώο του, συνέχισε να το δένει έξω απ την οικία του. Όταν έγινε έλεγχος πάλι στα τέλη Μαΐου, το ζώο ήταν αδυνατισμένο και παρ' όλα αυτά ο ιδιοκτήτης αρνήθηκε να συμμορφωθεί ή να παραδώσει το ζώο, καθώς ισχυρίστηκε ότι θα περιορίσει το ζώο εντός της κατοικίας του και θα το φροντίσει αναλόγως. Στην επόμενη επίσκεψη (αρχές Ιουνίου), το ζώο δε βρισκόταν πλέον δεμένο και υποθέσαμε ότι ο ιδιοκτήτης μερίμνησε για το ζώο του, καθώς το βλέπαμε να βγαίνει βόλτες με το παιδί της οικογένειας.

Τον Ιούλιο, στην ίδια περιοχή και πολύ λίγα μέτρα απ' τον οικισμό, έγιναν 3 επιθέσεις σε μαντριά ζώων. Από την τρίτη επίθεση, υπήρχε περιγραφή του ζώου και ο βοσκός το ακολούθησε μέχρι που έφτασε έξω απ' το σπίτι του ιδιοκτήτη, ο οποίος ισχυρίστηκε πως το ζώο δεν του ανήκει.

Σε αυτό το σημείο, αξίζει να αναφερθεί ότι ο εν λόγω βοσκός, βοηθούσε την Μ. Ελένη στη σίτιση αδέσποτων ζώων κοντά στο μαντρί. Το πρωί της Τρίτης 16 Ιουλίου 2013 όπως κάθε μέρα, η Μ. Ελένη πήγε στο μαντρί του βοσκού για να ταΐσει αυτά τα αδέσποτα ζώα.

Διαπίστωσε πως μέσα στο μαντρί είχε μπει ο συγκεκριμένος σκύλος τον οποίο αναγνώρισε και έτρεξε στο σπίτι της να καλέσει βοήθεια. Όταν επέστρεψε στο σημείο, βρισκόταν ήδη ο βοσκός, καθώς και ο ξάδερφός του. Ο βοσκός κρατούσε αεροβόλο όπλο, με το οποίο πυροβόλησε δύο φορές για εκφοβισμό, αλλά ο σκύλος συνέχιζε την επίθεση. Μη μπορώντας να απομακρύνει το ζώο, το οποίο εκδήλωσε επιθετικότητα και προς τους ίδιους, αφού σκότωσε ένα πρόβατο και τραυμάτισε βαριά άλλα τρία, το χτύπησε με τη λαβή του όπλου επανειλημμένα μέχρι που το ζώο βγήκε απ το μαντρί.

Στο σημείο έφθασαν δύο ακόμα μέλη του φιλοζωικού (Μπ. Βασιλική και Σ. Σταυρούλα), όπου και διαπίστωσαν πως το σκυλί βρισκόταν σε πολύ άσχημη κατάσταση ασιτίας, καθώς και το θάνατο του σκύλου, ο οποίος σύμφωνα και με την νεκροψία του δημοτικού κτηνιάτρου προήλθε από εγκεφαλικές κακώσεις, το θάνατο του ενός προβάτου, αλλά και τον βαρύ τραυματισμό τριών ακόμη.

Επίσης, κλήθηκε η αστυνομία απ' τον βοσκό, ο οποίος βρισκόταν σε κατάσταση σοκ για να καταγγείλει το περιστατικό, αλλά και να παραδοθεί στους αστυνομικούς για τη διαδικασία του αυτόφωρου όπως τον ενημερώσαμε.

Μαζί συνελήφθη και ο ξάδερφος που βρισκόταν στον χώρο για να τον βοηθήσει με τα τραυματισμένα πρόβατα. Ύστερα από πολλές περιπολίες, τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης η αστυνομία Τρικάλων συνέλαβε και τον ιδιοκτήτη του ζώου με την αυτόφωρη διαδικασία.

Στο δικαστήριο το κατηγορητήριο διαμορφώθηκε ως εξής:
Για το βοσκό κακοποίηση ζώου από κοινού και άσκοπους πυροβολισμούς.
Για τον ξάδερφο κακοποίηση ζώου από κοινού
Για τον ιδιοκτήτη ζωοκτονία κατ' εξ ακολούθηση με ενδεχόμενο δόλο, κατά το άρθρο, παρ. 1, 2 και 3 του 1300/82.
Στη δίκη ο ιδιοκτήτης ισχυρίστηκε πως το ζώο δεν ήταν δικό του και πώς πρώτη φορά το έβλεπε στις φωτογραφίες που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο.

Οι ποινές ήταν:
Αθώος για το βοσκό και τον ξάδερφο που βρισκόταν σε άμυνα.
Ένοχος για τον ιδιοκτήτη του ζώου, με ποινή φυλάκισης 3 χρόνων με αναστολή και 2 χρόνων στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων, καθώς και πρόστιμο 4.500 ευρώ (3.000 αποζημίωση για τα πρόβατα και 1.500 για ηθική βλάβη).

Στο σύνολό του ο Φιλοζωικός Σύλλογος Τρικάλων τάσσεται ενάντια σε κάθε μορφή βίας, ανεξάρτητα του παραλήπτη (άνθρωπος, σκύλος, πρόβατο...). Δυστυχώς, για άλλη μια φορά γινόμαστε μάρτυρες μιας τραγικής κατάστασης, η οποία θα είχε αποφευχθεί αν ο άνθρωπος που πήρε το ζώο αυτό του είχε έστω τα βασικά, λίγο φαγητό και νερό.

Είμαστε λίγοι εθελοντές και τα περιστατικά πολλά, ειδικά στους καιρούς του μνημονίου και της κρίσης, που κάθε αξία φαντάζει να χάνεται, ο εθελοντισμός γίνεται ακόμα πιο αναγκαίος και χρειαζόμαστε δίπλα μας άτομα που έχουν το σθένος και την ψυχική δύναμη να βοηθήσουν τα ανεπιθύμητα “παιδιά” της κοινωνίας μας και να παλέψουν μαζί μας για τα δικαιώματά τους».

Φωτογραφία: ΑΡΧΕΙΟΥ

Διαβάστε επίσης:

Τρίκαλα: Σκότωσαν τον σκύλο με ρόπαλο στην Σωτήρα

Τρίκαλα: Αθωώθηκαν για τη θανάτωση του σκύλου επειδή έσωζαν τα πρόβατα

Tagged: , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.