Στηρίξτε μας

Απαγορεύεται η υπαίθρια πώληση ζώων

11 Απριλίου 2013 13:11 | Επικαιρότητα
Απαγορεύεται η υπαίθρια πώληση ζώων

Συνηθίζεται ειδικά τις ημέρες του Πάσχα να συναντάμε παντού υπαίθριους πωλητές ζώων. Την «τιμητική» τους δυστυχώς έχουν τα παπάκια, τα κουνελάκια και όχι μόνο. Σε λαϊκές αγορές, σε πανηγύρια κάθε είδους και σχεδόν οπουδήποτε συγκεντρώνεται πλήθος κόσμου πωλούνται ζώα, που ζουν κάτω από απαράδεκτες συνθήκες.

Γι’ αυτό και η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.) έστειλε επιστολή προς όλους τους Δήμους και τις Κοινότητες, τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών και την ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να υπενθυμίσει τι ορίζει η νομοθεσία και πως αυτό το παράνομο εμπόριο πρέπει να διώκεται.

Στην επιστολή τονίζεται ότι «ο Ν.4039/2012 απαγορεύει την διατήρηση όλων των ειδών ζώων στις υπαίθριες αγορές και πανηγύρια. Συγκεκριμένα στο άρθρο 12 παρ 2 του Ν.4039/2012 αναφέρει: Απαγορεύεται η διατήρηση κάθε είδους ζώου σε επιχειρήσεις ψυχαγωγικών παιχνιδιών, πίστας αυτοκινητιδίων, μουσικών συναυλιών, επιδείξεων, πανηγυριών ή άλλων καλλιτεχνικών ή ψυχαγωγικών εκδηλώσεων, εφ’ όσον τα ζώα χρησιμοποιούνται με οποιονδήποτε τρόπο και για οποιονδήποτε σκοπό στο πρόγραμμά τους.

Θα θέλαμε εξ’ άλλου να σας επιστήσουμε την προσοχή στις Υπουργικές Αποφάσεις 276863/10.5.2006, 258971/4.9.2008 και 349704/24.12.09 του ΥΠ.Α.Α.Τ. σχετικά με “την θέσπιση πρόσθετων μέτρων βιοασφάλειας που αφορούν τη γρίπη των πτηνών” και που απαγορεύουν ρητά την συνύπαρξη πτηνών με άλλα ζώα, αλλά και την υπαίθρια πώλησή τους.

Ως εκ τούτου, παρακαλούμε όπως εφαρμόσετε εντατικούς ελέγχους καθ’ όλη την διάρκεια πανηγύρεων για παράνομους πωλητές ζώων, αλλά και πλανόδιους με πόνυ, και σε περίπτωση που αντιληφθείτε παραβάσεις να προβείτε στα δέοντα.

Εκ κατακλείδι θυμίζουμε ότι πέραν των διοικητικών προστίμων, κάθε ανακριτικός υπάλληλος - δηλαδή και η Δημοτική Αστυνομία - έχει την υποχρέωση της αυτεπάγγελτης μήνυσης και οφείλει να επιδιώκει την συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ. για την διενέργεια αυτοφώρου» τονίζει η Π.Φ.Π.Ο.

Διαβάστε επίσης:

Υπαίθριο εμπόριο ζώων: Πότε είναι παράνομο;

Tagged: , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

2 Σχόλια

  1. Κατια Παρασκευοπουλου

    Εδώ στο Κορωπί γυφτοι πωλούν καθημερινά κότες ,πάπιες κλπ.Στο παρελθόν έχω καλέσει το 100.Ηρθαν και τους έδιωξαν .Την άλλη μέρα πάλι τα ίδια.Τωρα μπορώ να απαίτησω κάτι παραπάνω;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.