Στηρίξτε μας

Καστοριά: Ακόμα δύο νεκρά αρκουδάκια στην Εγνατία Οδό!

11 Ιουλίου 2012 11:40 | Επικαιρότητα
Καστοριά: Ακόμα δύο νεκρά αρκουδάκια στην Εγνατία Οδό!

Δύο αρκουδάκια, που γεννήθηκαν φέτος, σκοτώθηκαν χθες το βράδυ σε τροχαίο, το οποίο συνέβη στον κάθετο οδικό άξονα Σιάτιστας - Κρυσταλλοπηγής στο νομό Καστοριάς! Στον ίδιο άξονα έχουν σημειωθεί συνολικά 13 ατυχήματα με θύματα άγρια ζώα στα οποία έχουν σκοτωθεί 11 αρκούδες!

Λίγο πριν από τις 23:00 ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ ενημερώθηκε από διερχόμενο οδηγό και η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης έσπευσε στο σημείο που έγινε η σύγκρουση μου οχήματος με τα ζώα. Τα δύο μικρά αρκουδάκια, που ήταν αδέλφια, βρέθηκαν διαμελισμένα και σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους.

Όπως διαπιστώθηκε ήταν μόλις 4-5 μηνών και ζύγιζαν περίπου 15 κιλά το καθένα. Πιθανότατα το ατύχημα συνέβη την ώρα, που τα δύο αρκουδάκια διέσχιζαν το δρόμο με τη μητέρα τους.

Όλα τα περιστατικά τροχαίων ατυχημάτων με θύματα αρκούδες μέσα στο 2012 αφορούν σε νεαρά αρκουδάκια, που διανύουν τον πρώτο ή δεύτερο χρόνο εκπαίδευσης από τη μητέρα τους, γεγονός, το οποίο σηματοδοτεί τον αφανισμό μιας γενιάς αρκούδων.

«Είναι ένα ζώο που αναπαράγεται δύσκολα και έχει μεγάλο ποσοστό θνησιμότητας. Μία αρκούδα γεννάει 1-3 αρκουδάκια κάθε τρία χρόνια στην καλύτερη περίπτωση!», δήλωσε ο επιστημονικός συντονιστής του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, Αλέξανδρος Καραμανλίδης θέλοντας να υπογραμμίσει τους κινδύνους, που εγκυμονούν για την επιβίωση των αρκούδων στην Ελλάδα τέτοια ατυχήματα.

Σιάτιστα - Κρυσταλλοπηγή: Ένας… θανατηφόρος άξονας για την άγρια ζωή

Ο κάθετος οδικός άξονας Σιάτιστας - Κρυσταλλοπηγής όπου σημειώθηκε το ατύχημα έχει αποδειχτεί ιδιαίτερα επικίνδυνος για τα άγρια ζώα. Η ακατάλληλη περίφραξη του αυτοκινητόδρομου και η απουσία ή ελλιπής διαμόρφωση κατάλληλων διαβάσεων για την άγρια πανίδα, συνεχίζουν να αποτελούν τις βασικές αιτίες πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων.

Με αφορμή το νέο περιστατικό ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ πιέζει για την επίσπευση των διαδικασιών ολοκλήρωσης του φράχτη κατάλληλων προδιαγραφών από την Εγνατία Οδό Α.Ε., κατά μήκος όλου του άξονα και ιδιαίτερα στα τμήματα υψηλού κινδύνου, όπως αυτά έχουν ήδη εντοπισθεί και χαρτογραφηθεί από την επιστημονική μας ομάδα.

Η κατασκευή του ενισχυμένου φράχτη, για τον οποίο ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ πιέζει τις αρχές από το 2007, έχει ήδη εγκριθεί και το έργο βρίσκεται στη φάση ανάθεσης αναδόχου εταιρείας. Έργα περίφραξης αλλά και ενίσχυσης της ειδικής σήμανσης οδών ταχείας κυκλοφορίας στη Δυτική Μακεδονία που έχουν καταγραφεί ως περάσματα αρκούδας από τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα προκειμένου να εξασφαλίσουμε τόσο την ασφαλή διέλευση των οχημάτων κατά τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες και τους πληθυσμούς της αρκούδας.

Διαβάστε επίσης:

Εγνατία Οδός: Καρμανιόλα για τις αρκούδες

Σύγκρουση οχημάτων με αρκούδα στον κάθετο άξονα Σιάτιστας - Κρυσταλλοπηγής

Οδηγείτε προσεκτικά: Βιότοπος - πέρασμα αρκούδας

12η αρκούδα νεκρή σε τροχαίο στον δρόμο - καρμανιόλα!

Ως πότε οι αρκούδες θα πέφτουν θύματα τροχαίων;

Επαφές για την υλοποίηση της περίφραξης που θα σώσει τις αρκούδες από τα τροχαία

Καστοριά: Ο αντιπεριφερειάρχης ζητά τη θανάτωση αρκούδας!

Και ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά της θανάτωσης της αρκούδας στην Καστοριά

Tagged: , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

1 Σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.