Στηρίξτε μας

Και ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά της θανάτωσης της αρκούδας στην Καστοριά

3 Ιουλίου 2012 06:10 | Επικαιρότητα
Και ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά της θανάτωσης της αρκούδας στην Καστοριά

Στην αρκούδα, που επιτέθηκε στα ζώα ενός κατοίκου στον Προφήτη Ηλία στην Καστοριά αναζητώντας τροφή, αναφέρθηκε ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος, κατά τη χθεσινή του επίσκεψη στο Περιβαλλοντικό Κέντρο του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ στο Νυμφαίο Φλώρινας. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Βαρθολομαίος τόνισε, ότι δε θα ήταν λύση ο θάνατος του ζώου, όπως κάποιοι πολίτες υποστήριξαν μετά το πρόσφατο περιστατικό.

Είναι η δεύτερη φορά που η ίδια νεαρή αρκούδα πλησίασε κοντά σε οικισμούς, προκαλώντας ζημιές σε ζωικό κεφάλαιο στην περιοχή του Δισπηλιού. Μιλώντας με τα εθελοντές του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ ο οικουμενικός πατριάρχης ανέφερε, ότι η επανεμφάνιση της αρκούδας σχετίζεται πιθανότατα με την έλλειψη επαρκούς τροφής στα γειτονικά δάση.

Τόνισε, ότι η ιδιαίτερη καταγωγή του, από την Ίμβρο, έχει συντελέσει στο να διαθέτει άμεση εμπειρία από τη σχέση με τη φύση και να αγαπά τα ζώα. Ο πατριάρχης Βαρθολομαίος ενημερώθηκε επίσης και για το πρόγραμμα εικονικής υιοθεσίας αρκούδων, που εφαρμόζει ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ και συμβάλει στη διάσωση του πληθυσμού τους.

Στην επίσκεψή του, συνοδευόταν από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γ. Μπουτάρη, πρωτεργάτη του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, τον αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης, Α. Τζιτζικώστα, καθώς και οι δύο κατάγονται από το Νυμφαίο. Το κ. Βαρθολομαίο συνόδευαν μητροπολίτες και τοπικοί παράγοντες. Ο ενθουσιασμός του κ. Βαρθολομαίου ήταν διάχυτος σε όλη τη διάρκεια της επίσκεψης καθώς περπατώντας στα μονοπάτια του Καταφυγίου συνάντησε πέντε από τις δώδεκα αρκούδες, που διαβιούν εκεί.

Μεγάλο ενδιαφέρον έδειξε για το ζήτημα των αιχμάλωτων αρκούδων καθώς και τη φροντίδα τους, ενώ όταν του προτάθηκε να συμμετέχει στο πρόγραμμα υιοθεσίας αρκούδων, ως επίτιμος κηδεμόνας, επέλεξε μία από τις αρκούδες που μεταφέρθηκαν από το Ζωολογικό Κήπο του Βελιγραδίου κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Θυμίζουμε, ότι ο οικουμενικός πατριάρχης έχει τονίσει με έμφαση, πως η καταστροφή του περιβάλλοντος αποτελεί το κατεξοχήν σύγχρονο πρόβλημα, αφού απειλεί τη δημιουργία του θεού.

Γι’ αυτό και ανέδειξε την προστασία του περιβάλλοντος υψηλά στην «ατζέντα» της πατριαρχίας του, γι' αυτό και έχει χαρακτηριστεί ως ο «πράσινος πατριάρχης».

Μάλιστα καθιέρωσε την πρώτη Σεπτεμβρίου (αρχή του εκκλησιαστικού έτους) ως Ημέρα Προσευχής για την Προστασία του Περιβάλλοντος. Επίσης, διοργανώνει τακτικά συμπόσια με αυτό το θέμα σε όλο τον κόσμο.

Διαβάστε επίσης:

Καστοριά: Απειλούσε να αυτοκτονήσει για το πρόβατο ή επειδή φοβήθηκε την αρκούδα;

Καστοριά: Ο αντιπεριφερειάρχης ζητά τη θανάτωση αρκούδας!

Καστοριά: Επιχείρηση απομάκρυνσης αρκούδας από τον Προφήτη Ηλία

Μεταφέρθηκε στο Βίτσι η αρκούδα απ’ την Καστοριά

Tagged: , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.