Στηρίξτε μας

Κρυονέρι: Παράνομη η στάνη, σωρεία παραβάσεων, θα επιβληθούν πρόστιμα

25 Μαΐου 2012 16:30 | Επικαιρότητα
Κρυονέρι: Παράνομη η στάνη, σωρεία παραβάσεων, θα επιβληθούν πρόστιμα

Μετά το ρεπορτάζ του www.zoosos.gr στις 27 Μαρτίου 2012 για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης σκυλιών, αγελάδων, προβάτων και κοτών σε παράνομη στάνη στο Κρυονέρι, ακολούθησαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες ελέγχου. Αυτό συνέβη γιατί η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων απευθύνθηκαν με επιστολή τους στην εισαγγελέα Ζώων Αθηνών, Κωνσταντίνα Αγγελοπούλου.Εκείνη με τη σειρά της έδωσε εντολή στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, στο Υπουργείο Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης (Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής, Διεύθυνση Κτηνιατρικής Αντίληψης Φαρμάκων και Εφαρμογών), στον Δήμο Διονύσου και στη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου Ανατολικής Αττικής να ελέγξουν τι συμβαίνει ώστε να μπει τέλος σε αυτό το αίσχος.

Πρώτα πραγματοποίησε αυτοψία στις 2 Απριλίου 2012 η Δημοτική Αστυνομία Διονύσου, η οποία διαπίστωσε τις άθλιες συνθήκες, που επικρατούν και επισήμανε στον ιδιοκτήτη της παράνομης στάνης να συμμορφωθεί με την νομοθεσία. Στις 23 Απριλίου 2012 έγινε νέα αυτοψία από τους κτηνιάτρους της Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Αν. Αττικής.

Οι αρμόδιοι κτηνίατροι διαπίστωσαν σωρεία παραβάσεων, αλλά και ότι η στάνη δεν διέθετε άδεια. Κάποια από τα ζώα, που το www.zoosos.gr είχε εντοπίσει, είχαν προφανώς μεταφερθεί αλλού, αφού δεν εντοπίστηκαν, ενώ τα υπολείμματα από τα σφάγια, που είχαμε φωτογραφίσει, είχαν προφανώς καθαριστεί.

Όπως θα διαβάσετε στα αποτελέσματα της αυτοψίας (με αριθμό πρωτοκόλλου οικ. 5678), που υπογράφει η Χρυσάνθη Καπετανοπούλου, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Αν. Αττικής, αναμένεται πλέον να επιβληθούν τα πρόστιμα από τις αρμόδιες υπηρεσίες (Κτηνιατρική Υπηρεσία και Δημοτική Αστυνομία Διονύσου).

Τι λέει η αυτοψία

Σχετ.: Η υπ’ αρ. πρ. 3867/3-4-2012 καταγγελία της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας

Στις 23/4/2012 κτηνίατροι της υπηρεσίας μας πραγματοποίησαν αυτοψία στο Δήμο Διονύσου περιοχή πρώην κοινότητας Κρυονερίου και επί της οδού Ανοίξεως περίπου 100m πριν από τη διασταύρωση με την οδό Αυγής, όπου βρίσκεται το μαντρί, που αναφέρεται στο ανωτέρω σχετικό έγγραφο.

Κατά την αυτοψία διαπιστώθηκαν τα κάτωθι:

1. Περιφραγμένος χώρος με πρόχειρη περίφραξη αποτελούμενη από σιδηροσωλήνες και ξύλινες παλέτες, δεξιά του οποίου και σε συνέχεια υπήρχαν 4 κτίσματα από τσιμεντόλιθους και λαμαρίνες για σκέπαστρο, που χρησιμοποιούνται: 1 ως αποθήκη, 1 ως κοτέτσι και 2 είχαν ίχνη παλιότερου σταβλισμού ζώων (κοπριές). Ο περιφραγμένος χώρος αυτός είναι σε επαφή με κτίσμα που χρησιμοποιείται ως οικία.

2. Εκτός της περίφραξης και σε επαφή με την οικία υπάρχει:

- ψυγείο τύπου κρεοπωλείου σε λειτουργία μέσα στο οποίο υπήρχαν μόνο 30 περίπου αυγά,

- 3 παλαιά ξύλινα ¨κούτσουρα¨ κρεοπωλείου,

- μια ιδιοκατασκευή - κιβώτιο που χρησιμεύει ως σπιτάκι ενός αρσενικού ακαθόριστης φυλής νεαρού ενήλικου σκύλου. Ο σκύλος ήταν λυτός και μακροσκοπικά έδειχνε σε καλή θρεπτική κατάσταση και υγιής. Είχε στη διάθεσή του νερό και ξηρή τροφή. Έφερε περιλαίμιο. Δεν υπήρχε βιβλιάριο υγείας του ζώου και μεταλλική κονκάρδα ετήσιου αντιλυσσικού εμβολιασμού. (Κατά παράβαση του άρθρου 5 παρ. 1 α του Ν. 4039/2012).

- Δεν υπήρχαν εργαλεία σφαγής όπως τσιγκέλια, μαχαίρια κλπ, ούτε ίχνη σφαγής όπως προβιές, κόκαλα, οπλές, κέρατα κλπ.

- Στο χώρο περιφέρονταν 10 κότες και 1 κόκορας.

3. Εντός της περίφραξης, υπήρχε 2η ιδιοκατασκευή - κιβώτιο που χρησιμεύει ως σπιτάκι ενός αρσενικού ακαθόριστης φυλής μαύρου ενηλίκου σκύλου, ο οποίος έφερε περιλαίμιο και ήταν δεμένος με αλυσίδα 2 περίπου μέτρων.

Είχε νερό στη διάθεση του και μακροσκοπικά έδειχνε σε καλή θρεπτική κατάσταση και υγιής. Δεν υπήρχε βιβλιάριο υγείας του ζώου και μεταλλική κονκάρδα ετήσιου αντιλυσσικού εμβολιασμού. (Κατά παράβαση του άρθρου 5 παρ. 1 α του Ν. 4039/2012)

4. Εντός της περίφραξης και σε ξεχωριστό χώρο περίπου 80 τμ υπήρχε ένα ασπρόμαυρο αρσενικό βοοειδές ηλικίας 11 μηνών περίπου, ημιβελτιωμένο με δεμένα μεταξύ τους τα μπροστινά του πόδια με σκοινί μήκους 40 εκατοστών περίπου, το οποίου του επέτρεπε να μετακινηθεί και να ξαπλώσει.

Υπήρχε πρόχειρο σκέπαστρο από πλαστικά από στάσεις λεωφορείων πάνω από την ταΐστρα – ποτίστρα, μέσα στις οποίες υπήρχε ρυπαρό νερό και λαχανικά (κουνουπίδια και πατάτες).

Δεν υπήρχε στο συγκεκριμένο χώρο πρόβλεψη για προστασία του από τις καιρικές συνθήκες. Δεν υπήρχαν αποθηκευμένες ζωοτροφές, ενώ παντού υπήρχαν κοπριές, λάσπες και σκουπίδια (Κατά παράβαση του Π.Δ 374/2001 Άρθρο 7).

Το ζώο έδειχνε σε καλή θρεπτική κατάσταση και υγεία, δεν έφερε σήμανση (ενώτια). (Κατά παράβαση του Καν. 1760/2000/ΕΚ).

5. Δεν εντοπίστηκαν πρόβατα

Εκ του αρχείου του κτηνιατρείου Αχαρνών, προκύπτει ότι:

1. Η κτηνοτροφική εγκατάσταση, δεν έχει άδεια ίδρυση και λειτουργίας, όμως υπάγεται στο άρθρο 14 του νόμου 4056/2012 (Τεύχος Πρώτο Αρ. Φύλλου 52 /12-3-2012),

2. Η εκτροφή βοοειδούς, δεν έχει κωδικό αριθμό εκμετάλλευσης, σύμφωνα με το εθνικό κτηνιατρικό σύστημα αναγνώρισης και καταγραφής του ζωικού κεφαλαίου, (κατά παράβαση του καν.1760/2000/ΕΚ).

Ιδιοκτήτης της εκτροφής είναι ο κος Μυ. Αθανάσιος (υπερήλικας), κάτοικος Κρυονερίου, στην οδό..., ο οποίος ήρθε επί τόπου και ενημερώθηκε για την ισχύουσα νομοθεσία.

Ο ίδιος δήλωσε άγνοια της ισχύουσας νομοθεσίας, ότι διατηρούσε το βοοειδές για δική του χρήση και ότι οι σκύλοι είναι ποιμενικοί.

Συμπερασματικά:

1. Βάση του νόμου 4039/2.2.2012 είναι προαιρετική η σήμανση των ποιμενικών σκύλων (άρθρο 4, παρ. 3).

2. Αρμόδιο όργανο βεβαίωσης των παραβάσεων του άρθρου 5, παρ. 1 α του Ν. 4039/2012 είναι ο οικείος Δήμος. (άρθρο 21 παρ. 3 του ίδιου νόμου).

3. Οι παραβάτες του ΠΔ 374/2001 τιμωρούνται με τις ποινικές κυρώσεις των διατάξεων του άρθρ. 8 παρ. 1 και 3 του Ν. 1197/1981.

4. Η επιβολή διοικητικών κυρώσεων για τη μη εφαρμογή του Καν. 1760/2000 προβλέπονται από τον Καν 494/98 όπως αυτός τροποποιήθηκε από τον Καν. 1053/2010

Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι η υπηρεσία μας θα προβεί στην επιβολή των προβλεπόμενων από την ισχύουσα νομοθεσία κυρώσεων.

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ

ΚΑΠΕΤΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΥΣΑΝΘΗ

Διαβάστε επίσης:

Στο αρχείο από λάθος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών η υπόθεση του κτηνοτρόφου που κακοποιεί συστηματικά ζώα στο Κρυονέρι

8-11-2016 δικάζεται ο ηλικιωμένος βοσκός που συστηματικά κακοποιεί ζώα στο Κρυονέρι Αττικής (βίντεο)

Δικάζεται ο ηλικιωμένος βοσκός που συστηματικά κακοποιεί ζώα στο Κρυονέρι Αττικής (βίντεο)

Κρυονέρι: Πρόβατα, αγελάδες, κότες και σκυλιά ζουν μαρτυρικά μέσα σε «στάνη»

Έκανε αυτοψία η Δημοτική Αστυνομία Διονύσου στην παράνομη στάνη στο Κρυονέρι

 

Tagged: , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

4 Σχόλια

  1. theo

    afou ola ta zwa edeixnan opws lete se kalh katastash paei na pei oti htan prosegmena...poio to provlhma tote??? mhpws to provlhma einai ston diko sas ton egkefalo.... mporei o an8rwpos na mhn eixe lefta na ftia3ei ton stavlo tou alla fanhke pws ta agapouse ta zwa..... ginate kai poleodomoi twra....

    1. eleni

      Σε καλή θρεπτική κατάσταση ήταν η μία αγελάδα... Διαβάστε προσεχτικά και δείτε και τις φωτογραφίες καθώς και όλα τα σχετικά δημοσιεύματα.

      Υπάρχουν κανόνες που πρέπει να τηρούνται! Τα σκυλιά, τα φρόντιζαν γείτονες επειδή ο ιδιοκτήτης τους αδιαφορεί!

  2. Θάνος

    «Το ζώο έδειχνε σε καλή θρεπτική κατάσταση και υγεία, δεν έφερε σήμανση (ενώτια). (Κατά παράβαση του Καν. 1760/2000/ΕΚ).»
    ----
    Η σήμανση στ’ αυτιά είναι επώδυνη, να την βάλουν στα δικά τους τα αυτιά οι νομοθέτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.