Στηρίξτε μας

Τι ξέρετε για τις κότες;

2 Απριλίου 2012 14:09 | Επικαιρότητα
Τι ξέρετε για τις κότες;

Οι κότες είναι πτηνά γεμάτα περιέργεια, ενδιαφέρον και έξυπνα όσο και θηλαστικά όπως οι γάτες, οι σκύλοι ακόμη και κάποιοι πίθηκοι. (William Grimes, “If Chickens Are So Smart, Why Aren’t They Eating Us?” New York Times, 12 Jan. 2003). Είναι πολύ κοινωνικές και τους αρέσει να περνούν τη μέρα τους με παρέα, σκαλίζοντας για φαγητό, κάνοντας μπάνιο στις λακούβες που φτιάχνουν στο χώμα, ανεβαίνοντας σε δέντρα και ξαπλώνοντας στον ήλιο.

Ο δρ Chris Evans, διευθυντής του εργαστηρίου για τη μελέτη της συμπεριφοράς των ζώων στο Πανεπιστήμιο Macquarie της Αυστραλίας λέει: «Σαν κόλπο σε κάποια συνέδρια, αρχίζω να απαριθμώ τα χαρίσματα των κοτόπουλων, χωρίς να αναφέρω ότι μιλάω για κότες, και οι άνθρωποι νομίζουν πως μιλώ για πιθήκους».

Οι κότες είναι πτηνά με πρώιμη ανάπτυξη. Οι μητέρες κότες μπορούν και «μιλούν» στα αγέννητα μωρά τους και αυτά μπορούν να απαντήσουν μέσα από το αυγό! (“Behavioral Research,” Chicken-Yard.Net, 30 Nov. 2001).

Η ευφυΐα τους και η ικανότητά τους να προσαρμόζονται γρήγορα, τις κατέστησε ωστόσο ιδιαίτερα ευάλωτες στη βιομηχανική εκτροφή και εκμετάλλευσή τους, γιατί σε αντίθεση με άλλα πτηνά, τα κοτοπουλάκια μπορούν να επιβιώσουν χωρίς τις μητέρες τους και την άνεση μιας φωλιάς - βγαίνουν από το κέλυφος έτοιμα να εξερευνήσουν και να γευτούν τη ζωή.

Οι κότες μπορούν να κατανοήσουν πολύπλοκες καταστάσεις, να μάθουν από την παρατήρηση, να δείξουν αυτοσυγκράτηση, να ανησυχούν για το μέλλον και να αξιοποιούν γνώση που περνά από τη μια γενιά στην άλλη.

Οι κότες κατανοούν σχέσεις δράσης και αντίδρασης και καταλαβαίνουν ότι τα αντικείμενα υπάρχουν ακόμη και αν φύγουν από το οπτικό τους πεδίο. Αυτό τοποθετεί τις γνωστικές ικανότητες των κοτόπουλων πιο ψηλά από τις ικανότητες μικρών παιδιών.

Οι επιστήμονες εντυπωσιάστηκαν τόσο πολύ από τα ευρήματά τους σχετικά με την ευφυΐα των κοτόπουλων που μια ομάδα ειδικών ζήτησε ένα νέο σύστημα ονομασίας για τη πολύπλοκη δομή του εγκεφάλου των πτηνών αυτών. (William Grimes, “If Chickens Are So Smart, Why Aren’t They Eating Us?” The New York Times 12 Jan. 2003, late ed.)

Όταν βρίσκονται στο φυσικό τους περιβάλλον, και όχι στα πτηνοτροφεία, οι κότες παρουσιάζουν πολύπλοκες κοινωνικές δομές, και κάθε πτηνό γνωρίζει τη θέση του μέσα στην κοινωνία ενώ έχει την ικανότητα να θυμάται και να αναγνωρίζει μέχρι και 100 διαφορετικές κότες, και τη θέση τους στην ιεραρχία! (Michael Specter, “The Extremist,” The New Yorker 14 Apr. 2003).

Άνθρωποι που έχουν περάσει χρόνο με κότες γνωρίζουν πως κάθε πτηνό διαθέτει τη δική του μοναδική προσωπικότητα που συχνά συνδέεται με τη θέση του στην ιεραρχία. Κάποια κοτόπουλα είναι πιο θαρραλέα και δυναμικά, και άλλα πιο δειλά και απομονωμένα.

Κάποιες κότες απολαμβάνουν την ανθρώπινη συντροφιά, και άλλες είτε δεν την αποζητούν ή μπορεί και να τη σιχαίνονται (και το δείχνουν με επιθετικότητα). Όπως οι σκύλοι, οι γάτες και οι άνθρωποι, κάθε κότα είναι ένα άτομο με ξεχωριστή προσωπικότητα.

Οι κότες επικοινωνούν μεταξύ τους με κακαρίσματα - και έχουν περίπου 30 διαφορετικούς ήχους - ανάλογα με το τι θέλουν να πουν. Έχουν διαφορετικό κακάρισμα για την ειδοποίηση κινδύνου που έρχεται από τη στεριά, και άλλο όταν ο κίνδυνος έρχεται από το νερό ή τον αέρα, και η μητέρα αρχίζει να διδάσκει τους ήχους αυτούς όταν ακόμη τα κοτόπουλα είναι στο αυγό.

Πηγή: www.peta.org και http://stopeatinganimals.jimdo.com

Διαβάστε επίσης:

Κακοποιούνται συστηματικά οι κότες που παράγουν τα αυγά που τρως

Μας παραπέμπουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την κακοποίηση των ορνίθων στους κλωβούς

Οι Έλληνες πτηνοτρόφοι συνεχίζουν να κακοποιούν τις κότες τους

Έλληνες πτηνοτρόφοι συνεχίζουν να βασανίζουν τις κότες

Εσείς τι είδους αυγά θα βάψετε το Πάσχα; (Βίντεο)

Μας παραπέμπουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την κακοποίηση των ορνίθων στους κλωβούς

Ζητούν τη συνδρομή της Ε.Ε. για να σταματήσει η κακοποίηση των ζώων στην Ελλάδα

MEGA αγανάκτηση από GAWF και Πανελλαδική Φιλοζωική & Περιβαλλοντική Ομοσπονδία

MEGA εκνευρισμένος και εριστικός ο πτηνοτρόφος των Μεγάρων!

Οι «Ράδιο Αρβύλα», η Σαρδέλα, οι κότες και η ΑΓΝΟΙΑ (βίντεο)

Αγανάκτησαν για την αδιαφορία που έδειξαν για τις κότες! (Βίντεο)

Κ. Λαζόπουλε, δικαιώματα έχουν και όσοι δεν αρθρώνουν λόγο για να ακουστούν!

Tagged: , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.