Στηρίξτε μας

Λακωνία: Βρήκε τον γάιδαρο, έλυσε τα δεσμά του και συνέτισε τον ιδιοκτήτη του

13 Μαρτίου 2012 15:26 | Επικαιρότητα
Λακωνία: Βρήκε τον γάιδαρο, έλυσε τα δεσμά του και συνέτισε τον ιδιοκτήτη του

Το www.zoosos.gr διαβάζοντας την καταγγελία, που έκανε μέσω facebook o Κώστας Πορφίρης ενημέρωσε τον φιλοζωικό σύλλογο της Λακωνίας για τον γαϊδαράκο, ο οποίος εντοπίστηκε με δεμένα τα πόδια να περιφέρεται στις 2 Μαρτίου 2012 στον χωματόδρομο Αναβρυτής – Σοχά.

GaidarosLakonias 3

Ο Γιώργος Τσακρακλίδης, πρόεδρος του Πολιτιστικού Φιλοζωικού Συλλόγου Σπάρτης και γνωστός για τη φιλοζωική του δράση του στην περιοχή, ευαισθητοποιήθηκε αμέσως και άρχισε να αναζητά το ζώο και τον ιδιοκτήτη του. Εντόπισε τον ηλικιωμένο βοσκό, τον κ. Γιώργο, που μένει στο χωριό Αναβρυτή και στον οποίο ανήκει ο γάιδαρος και του εξήγησε, ότι αυτό το δέσιμο στα πόδια του γαϊδουριού είναι πια παράνομο και σύμφωνα με το νόμο χαρακτηρίζεται κακοποίηση του ζώου.

GaidarosLakonias 4

Ο βοσκός απάντησε, ότι αυτό κάνουν όλοι. Αυτό έκανε ο παππούς και ο πατέρας του και ανέφερε, ότι δε γνώριζε πως το λεγόμενο «περδούκλι» (παστούρωμα, πεδούκλωμα) είναι παράνομο, να γίνεται στα πόδια των ζώων! Ο ιδιοκτήτης του ζώου διαβεβαίωσε τον πρόεδρο του φιλοζωικού συλλόγου, ότι δεν θα ξαναδέσει έτσι τον γάιδαρο του, τον οποίο τον αγαπάει πολύ και τον προσέχει σαν παιδί του!

Ο κ. Τσακρακλίδης φωτογράφισε το ζώο, το οποίο φαίνεται να είναι υγιές και σε καλή κατάσταση και δεσμεύτηκε, ότι θα το παρακολουθεί ώστε να είναι βέβαιος, ότι ο βοσκός θα τηρήσει την υπόσχεση του. Ο γαϊδαράκος, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, τώρα ζει χωρίς τα δεσμά στα πόδια του και τρώει με μεγάλη όρεξη το καλαμπόκι του!

Παστούρωμα – πεδούκλωμα

Αν τα «βαρελόσκυλα» είναι η μια πτυχή της κακοποίησης των ζώων, που φυλάνε τα κοπάδια, η άλλη πτυχή είναι το βασανιστήριο, που υφίστανται δεμένα τα περισσότερα παραγωγικά ζώα στην Ελλάδα, πριν σφαγιαστούν σε νόμιμα ή παράνομα σφαγεία.

Οι κτηνοτρόφοι μόλις τα ζώα απογαλακτιστούν τους δένουν, είτε τα δύο μπροστινά πόδια τους, είτε ένα μπροστινό και ένα πισινό (της ίδιας πλευράς), ώστε τα ζώα να μη μπορούν να τρέξουν, να απομακρυνθούν από την περιοχή βόσκησης ή να σκαρφαλώσουν καταστρέφοντας άλλες καλλιέργειες.

Ο βηματισμός των ζώων είναι εξαιρετικά μικρός σε έκταση και βασανιστικός, αφού γαϊδούρια, κατσίκια, αρνιά, γελάδια ακόμα και γουρούνια παραμένουν έτσι δεμένα καθ’ όλη τη διάρκεια του βίου τους, συνήθως μέχρι την σφαγή. Τα σημάδια στους αστραγάλους των ζώων είναι μόνιμα και εμφανή, αφού τα συγκεκριμένα σημεία τελικά ατροφούν από την τριβή και το διαρκές τέντωμα του σχοινιού.

Με αφορμή τον γαϊδαράκο του κ. Γιώργου θυμηθήκαμε μια ακόμα συμβατική μέθοδο κακοποίησης των παραγωγικών ζώων. Εκείνων των ζώων, που οι κτηνοτρόφοι τα αφήνουν, να βόσκουν σχεδόν ελεύθερα με δεμένα τα πόδια, για να παράγουν πιο γευστικό γάλα και για να έχουν πιο γευστικό κρέας, ώστε εκείνοι να βγάλουν τα χρήματα, που χρειάζονται.

Διαβάστε επίσης:

Λακωνία: Ο γάιδαρος ζει ένα διαρκές μαρτύριο με τα πόδια του δεμένα

Λακωνία: Αναζητούν το γαϊδουράκι που κακοποιεί ο ιδιοκτήτης του δένοντας του τα πόδια

Η αήθης σιωπή μιας ολόκληρης κοινωνίας

Έκκληση για την σωτηρία του τυφλού & άρρωστου σκύλου που βρίσκεται στον Δρύαλο Λακωνίας (βίντεο)

17 γάτες ακρωτηριασμένες από δόκανο στην Αρεόπολη Λακωνίας

Ο σκύλος παρέμενε πλάι στο πτώμα του 73χρονου ιδιοκτήτη του στον Βλαχιώτη Λακωνίας & δεν άφηνε τους διασώστες να πλησιάσουν (βίντεο)

Βλαχιώτης Λακωνίας: Βρήκε τον σκύλο αλυσοδεμένο, σκελετωμένο, χωρίς τροφή και νερό να περιμένει μόνο τον θάνατο

Οι αστυνομικοί στο Α.Τ. Μολάων καλύπτουν αυτή που κακοποιεί το σκυλί της;

Καταδικάστηκε το ζευγάρι που πέταξε στον γκρεμό τον αδέσποτο σκύλο στην Ελιά Λακωνίας

Και στο Σκουτάρι Λακωνίας κακοποιούν τις αγελάδες

Δηλητηριάζουν συστηματικά τις γάτες και στο Κυπαρίσσι Λακωνίας

Εντόπισε αυτοσχέδια παγίδα για αγριογούρουνο στη Σελασσία Λακωνίας

Tagged: , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

3 Σχόλια

  1. Σταυρουλα Λαμπροπουλου

    ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΤΣΑΚΡΑΝΑΚΛΙΔΗ ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΟΙ ΤΕΤΙΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΥΓΕ ΤΟΥ !!!!!

  2. ΕΛΕΝΗ ΜΑΚΡΗ

    Πως να μην το αγαπαει σαν παιδι του,αφου περνει επιδομα απο τον ΕΛΓΑ καθε χρονο γιατι εχει γαιδαρο που ειναι ειδος προς εξαφανιση,εαν ηταν τιποτα αλλο ουτε που θα τον ενοιαζε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.