Στηρίξτε μας

Άρτα: Μικρή ποινή για άνδρα που έσερνε σκύλο στην άσφαλτο το 2017 προκαλώντας του εγκαύματα

21 Μαρτίου 2023 13:41 | Καταγγελίες
Άρτα: Μικρή ποινή για άνδρα που έσερνε σκύλο στην άσφαλτο το 2017 προκαλώντας του εγκαύματα

Της Ελένης Ηλιοπούλου

Με μια εξαιρετικά μικρή ποινή, μόλις 8 μηνών φυλάκιση με αναστολή, καταδικάστηκε σήμερα από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Άρτας ο άνδρας που το απόγευμα της 17ης Ιουλίου του 2017 εντοπίστηκε στο χωριό Ελεούσα να σέρνει έναν ηλικιωμένο σκύλο στην άσφαλτο καθώς τον είχε δεμένο με αλυσίδα στο αυτοκίνητο του.

 

Ο δράστης, o Δ.Μ. που είναι κάτοικος Άρτας, δήλωσε τότε στους αυτόπτες μάρτυρες πως το ζώο τον είχε δαγκώσει (αν και το σκυλί δεν είχε δόντια από τις κακουχίες που είχε περάσει) και ήθελε να το τιμωρήσει γι' αυτό και το έσερνε για περίπου δύο χιλιόμετρα, αλλά στο δικαστήριο σήμερα ισχυρίστηκε ότι ήθελε να μεταφέρει το αδέσποτο ζώο στο καταφύγιο του δήμου κάτι που δεν έγινε πιστευτό από τους δικαστές. Πλέον σε βάρος του καταδικασθέντα – που έχει δικαίωμα να ασκήσει έφεση – ανοίγει ο δρόμος για το διοικητικό πρόστιμο των 30.000 ευρώ.

Παρά το γεγονός ότι η φοιτήτρια - που είχε προλάβει να τραβήξει τη φωτογραφία με τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος και έκανε την καταγγελία - δεν παρουσιάστηκε στο δικαστήριο αφού πλέον ζει στη Βρετανία η καταδίκη του βασανιστή του σκύλου είναι γεγονός. Αξίζει να επισήμανουμε πως ούτε οι δικαιολογίες που είπε ένας φίλος του ότι δηλαδή ο κατηγορούμενος ήταν ανώτερος δημόσιος υπάλληλος με γιο γιατρό έπεισαν για το κύρος  ή την καλοσύνη του δράστη. Το επάγγελμα άλλωστε ή η εκπαίδευση δεν σε κάνει απαραίτητα φιλεύσπλαχνο άνθρωπο.

Στο δικαστήριο κατέθεσε η Σοφία Εξάρχου, μέλος του Φιλοζωικού Σωματείου Άρτας, καθώς ο φιλοζωικός φορέας δήλωσε παράσταση για την υποστήριξη της κατηγορίας. Η εκπρόσωπος του φιλοζωικού φορέα εξήγησε πως την ενημέρωσαν κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι είδαν το βασανισμό του σκύλου από τον δράστη και την κάλεσαν ζητώντας της βοήθεια.

Στο δικαστήριο η κα Εξάρχου κατέθεσε τι είδε, σε πόσο τραγική κατάσταση ήταν το σκυλί που το βρήκε την επόμενη μέρα του συμβάντος και το μετέφερε σε κτηνίατρο. Η μάρτυρας εξήγησε ότι η άσφαλτος είχε κολλήσει κυριολεκτικά στο δέρμα του σκύλου και το σώμα του ζώου ήταν γεμάτο εγκαύματα.

Εξήγησε ότι η φοιτήτρια που είδε το συμβάν έκανε αρχικά σήμα με τα φώτα του αυτοκινήτου της στον δράστη και εκείνος σταμάτησε και της είπε ότι το βρήκε αδέσποτο έτσι με το περιλαίμιο με την αλυσίδα και πήγε να το μετακινήσει γιατί ήταν στη μέση του δρόμου. Τότε το ζώο του επιτέθηκε και αυτός απλώς το κρατούσε με την αλυσίδα από το παράθυρο του συνοδηγού του κινούμενου Ι.Χ. για να το μετακινήσει. Μάλιστα στο νοσοκομείο ο δράστης πήγε αφού πρώτα βασάνισε το ζώο και αφού παράτησε το σοβαρά τραυματισμένο σκυλί μέσα σ' ένα αυλάκι.

Η κα Εξάρχου εξήγησε στο www.zoosos.gr πως δικαστές και εισαγγελέας δεν πείστηκαν από τα ψεύδη του κατηγορούμενου, ο οποίος δήλωσε ότι το σκυλί τον δάγκωσε και εκείνος για να το σώσει θέλησε να το μεταφέρει στο καταφύγιο. Δηλαδή αν και δαγκωμένος θέλησε να σώσει το σκυλί και όχι να το κακοποιήσει.

Η εισαγγελέας σύμφωνα με την κα Εξάρχου, αναγκάστηκε να τον ρωτήσει γιατί εφόσον λέει ότι ήταν τόσο δαγκωμένος από το τόσο επιθετικό αδέσποτο – όπως ισχυριζόταν – δεν πήγε π.χ. αμέσως στο νοσοκομείο για να του περιποιηθούν τα τραύματα του αλλά το πρώτο που έκανε ήταν να δέσει τον σκύλο πίσω από το όχημα του με αλυσίδα και να τον σέρνει για να τον μεταφέρει.

Ο κατηγορούμενος μάλιστα ισχυρίστηκε ότι το σκυλί δεν τραυματίστηκε από την τριβή στην άσφαλτο επί δύο χιλιόμετρα, αλλά ήταν χτυπημένο από πριν. Φυσικά δεν έπεισε κανέναν. Και είναι βέβαιο ότι η δίκη θα πραγματοποιηθεί σε δεύτερο βαθμό. Η κα Εξάρχου εξέφρασε στο www.zoosos.gr τη βεβαιότητα ότι το σκυλί ανήκε στον δράστη και δεν ήταν αδέσποτο. Μα είπε ότι ήταν πολύ άρρωστο όπως έδειξαν οι εξετάσεις του τότε καθώς το ζώο κυριολεκτικά τρεφόταν με πέτρες για να επιβιώσει και ο δυνάστης του το κακοποίησε για να το εξοντώσει. Το ζώο μετά τις εξετάσεις μεταφέρθηκε στο παράνομο Δημοτικό Κυνοκομείο Άρτας εντούτοις δεν έγινε γνωστό αν ακόμα ζει έγκλειστο, αν υιοθετήθηκε ή πέθανε.

Τι προηγήθηκε

Καταγγελία στην Αστυνομία κατέθεσε με τη συνδρομή του Φιλοζωικού Σωματείου Άρτας μια φοιτήτρια η οποία στις 17 Ιουλίου του 2017 είδε έναν άνδρα να σέρνει με το αυτοκίνητο του στην άσφαλτο έναν σκύλο προκειμένου να τον τιμωρήσει.

Η γυναίκα, που κατάθεσε στο Αστυνομικό Τμήμα Άρτας τι είδε, έδειξε και τη φωτογραφία που βλέπετε, η οποία δείχνει το σημείο στην περιοχή της Ελεούσας όπου ο δράστης παράτησε το αιμόφυρτο ζώο, το οποίο είχε δέσει με αλυσίδα για να το σύρει με το όχημα του.

ArtaSerneiSkyloIXH φωτογραφία που οδήγησε στον εντοπισμό του δράστη.

Η Σοφία Εξάρχου εκείνη τη μέρα δέχτηκε πολλά τηλεφωνήματα από κατοίκους της περιοχής που ζητούσαν βοήθεια για να σωθεί ένα σκυλί το οποίο αιμορραγούσε. Εντούτοις όταν πήγε επί τόπου το ίδιο βράδυ δεν κατάφερε να το εντοπίσει. Όμως την επόμενη μέρα από τον υπάλληλο του νεκροταφείου έμαθε ότι το σκυλί, που περιφερόταν γεμάτο εγκαύματα από την τριβή στην άσφαλτο, δεν είχε πέσει θύμα τροχαίου αλλά είχε βασανιστεί.

Η κα Εξάρχου κατάφερε να βρει το σκυλί και να το μεταφέρει για περίθαλψη στο κτηνιατρείο του Γιώργου Τρομπούκη αλλά εντόπισε και τους μάρτυρες που είδαν τι συνέβη. Μάλιστα μαζί με τη φοιτήτρια, που τράβηξε τη φωτογραφία η οποία δείχνει και τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος του δράστη, πήγε στην Αστυνομία.

Ο βασανιστής του σκύλου, όπως έγινε γνωστό, διαμένει στην περιοχή των Εργατικών Κατοικιών και από εκεί αφού διέσχισε με το όχημα του κάθετα την Εθνική Οδό έφτασε την Ελεούσα, δηλαδή βασάνισε τον σκύλο σέρνοντας τον για περίπου δύο χιλιόμετρα.

Τον δράστη εκείνο το απόγευμα της 17ης Ιουλίου του 2017 είδε και ο ιδιοκτήτης ενός καφενείου, ο οποίος του έβαλε τις φωνές και μπήκε μπροστά στο αυτοκίνητο για τον σταματήσει. Στον αυτόπτη μάρτυρα ο βασανιστής του ζώου ισχυρίστηκε ότι το σκυλί είναι αδέσποτο - αν και έφερε περιλαίμιο - ότι τον δάγκωσε και πως εκείνος το έκανε αυτό για να το τιμωρήσει, δηλαδή παραδέχτηκε την πράξη του!

Όταν η φοιτήτρια αυτόπτης μάρτυρας τον ρώτησε πως κατάφερε να πιάσει και να δέσει το σκυλί  που ισχυρίζεται ότι είναι επιθετικό, ο βασανιστής του ζώου δεν βρήκε κάτι άλλο να πει. Και έτσι επειδή κατάλαβε ότι πολλοί τον έχουν δει εγκατέλειψε αβοήθητο το τραυματισμένο σκυλί επί της οδού Ελεούσας.

Το δύστυχο ζώο παρά τα τραύματα του λίγες ώρες αργότερα κατάφερε να σηκωθεί από το σημείο και προσπάθησε να επιστρέψει στο σπίτι του γι' αυτό και η κα Εξάρχου δεν το βρήκε στο ίδιο σημείο που είχε εγκαταλειφθεί αιμόφυρτο.

Οι εξετάσεις που έγιναν από τον κτηνίατρο έδειξαν όχι μόνο τα εγκαύματα αλλά την κακοποίηση που έχει περάσει όλα αυτά τα χρόνια. Το σκυλί ήταν τότε περίπου 10 ετών, δεν είχε πια δόντια αλλά υπέφερε από τα αυτιά του εξαιτίας της προχωρημένης ωτίτιδας.

Διαβάστε επίσης:

25-10-2022 η δίκη του άνδρα που έσερνε σκύλο με αυτοκίνητο στην Ελεούσα Άρτας

1-2-2022 η δίκη του άνδρα που έσερνε σκύλο με αυτοκίνητο στην Ελεούσα Άρτας

24-3-2020 η δίκη του άνδρα που έσερνε σκύλο με αυτοκίνητο στην Ελεούσα Άρτας

Άρτα: Έσερνε τον σκύλο στην άσφαλτο με το αυτοκίνητο του για να τον τιμωρήσει

Tagged: , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.