Στηρίξτε μας

Εκατοντάδες άρρωστα σκυλιά έγκλειστα σε ιδιωτικό «καταφύγιο» στον Αλμυρό Μαγνησίας χρειάζονται φάρμακα (βίντεο)

1 Μαρτίου 2021 17:48 | Καταγγελίες
Εκατοντάδες άρρωστα σκυλιά έγκλειστα σε ιδιωτικό «καταφύγιο» στον Αλμυρό Μαγνησίας χρειάζονται φάρμακα (βίντεο)

Της Ελένης Ηλιοπούλου

Την τραγική για τα σκυλιά κατάσταση που επικρατεί στο παράνομο «καταφύγιο» που βρίσκεται στον Αλμυρό Μαγνησίας το οποίο ανήκε στην Ελένη Χριστέλου – η οποία πέθανε τον περασμένο Δεκέμβριο – επισήμανε μιλώντας στο www.zoosos.gr η Τατιάνα Παπαδημητρίου, η οποία είναι μέλος του Φιλοζωικού Σωματείου Αλμυρού «Προστασία και Αγάπη».

 

Η κα Παπαδημητρίου μας εξήγησε ότι εκεί μέσα ζουν περίπου 300 σκυλιά πολλά εκ των οποίων συγκέντρωσε στο πέρασμα των χρόνων η αποθανούσα και πολλά άλλα κυριολεκτικά της τα φόρτωσε ο Δήμος Αλμυρού προκειμένου να ξεφύγει από την ευθύνη της φροντίδας τους. Όπως μας τόνισε ακόμα και τώρα έξω από τον χώρο οι ντόπιοι πετάνε κλειστά τσουβάλια που μέσα έχουν κουτάβια.

 

Η τωρινή δημοτική αρχή προσφέρει κάποια ποσότητα τροφής – η οποία φυσικά δεν αρκεί – και κάποιες στειρώσεις. Σκυλοτροφή παρέχει με τη μορφή δωρεάς και μια ιδιωτική εταιρία εντούτοις, δεν υπάρχει καμιά μέριμνα εκ μέρους του δήμου για φάρμακα, θεραπείες και αποπαρασιτώσεις των σκυλιών κάτι εξαιρετικά απαραίτητο, αφού τα περισσότερα ζώα ασθενούν σοβαρά από ερλιχίωση, λεϊσμανίωση και άλλες ασθένειες οι οποίες προκαλούνται από σκνίπες, τσιμπούρια και άλλα παράσιτα.

Στον ιδιωτικό χώρο (που πλέον ανήκει σε ανιψιό της θανούσας) ζει – και είναι ο μόνος που εδώ και χρόνια ασχολείται σε καθημερινή βάση με τα σκυλιά και την καθαριότητα του χώρου – ένας άνδρας από το Πακιστάν, ο οποίος λαμβάνει μια αμοιβή, που επίσης συγκεντρώνεται από δωρεές. Με την όποια φροντίδα των εκατοντάδων έγκλειστων ζώων ασχολούνται έως τώρα ελάχιστοι εθελοντές.

Η κα Παπαδημητρίου μας εξήγησε ότι και εκείνη πηγαίνει στον χώρο του παράνομου κυνοκομείου, αν προκύψει κάποια υιοθεσία κάτι που δυστυχώς δεν συμβαίνει συχνά καθώς κανείς δεν θέλει να πάρει ένα άρρωστο ζώο.

Για τα συγκεκριμένα σκυλιά είχαμε κάνει έκκληση πριν από περίπου έναν χρόνο – όπως μπορείτε να δείτε εδώ – όταν η Ελένη Χριστέλου είχε μπει στο νοσοκομείο βαριά άρρωστη και όλα έδειχναν ότι δεν θα ανακάμψει. Από τότε ελάχιστα άλλαξαν προς το καλύτερο για τα ζώα εκεί και πριν από ένα έτος ο αριθμός των σκυλιών έλεγαν ότι είναι περίπου 500 γιατί δεν είχε γίνει ποτέ σοβαρή καταγραφή τους. Όλα ήταν στο περίπου, όπως ακριβώς και η ζωή που βίωναν.

Πέρα από τις ευθύνες της ίδιας της γυναίκας, καθώς η υπερσυγκέντρωση ζώων – όταν δεν έχεις πόρους για τη φροντίδα τους – είναι πρακτική που οδηγεί μόνο στην κακοποίηση τους, δεν πρέπει να ξεχνάμε τις ευθύνες της δημοτικής αρχής και των ντόπιων, καθώς όλα αυτά ή ήταν αδέσποτα που δεν στειρώθηκαν ή ήταν οικόσιτα (κυνηγόσκυλα, τσοπανόσκυλα κ.ά.) που είτε εγκαταλείφθηκαν ή αφέθηκαν στην τύχη τους ως κουτάβια από τους ανθρώπους οι οποίοι ζουν εκεί.

Εθελοντές προσπαθούν να βοηθήσουν τα έγκλειστα σκυλιά

Φιλόζωες που κατοικούν στον Βόλο και είχαν ενημερωθεί για την πολύ κακή κατάσταση των σκυλιών επισκέφθηκαν το «καταφύγιο» στις 28 Φεβρουαρίου και προσέφεραν σκυλοτροφές και πολύτιμα φάρμακα για την περίθαλψη των ζώων. Οι ανάγκες είναι μεγάλες και κάνουν έκκληση για τη συγκέντρωση χρημάτων, ώστε να καλυφθούν τα απαραίτητα για την περίθαλψη τους έξοδα, καθώς τα ζώα πληρώνουν – με τίμημα τη ζωή τους – την αδιαφορία των αρμοδίων.

Η Ακριβή Αλμπανίδου με ανάρτηση της στο facebook επισήμανε τα εξής για την κατάσταση εκεί: «Μόλις γυρίσαμε από το καταφύγιο στον Αλμυρό. Μαζί μας ήταν η φωτογράφος Eleni Kalintzeou.  Μας ξενάγησε η Τατιάνα και ο Χασάν, ο οποίος μένει στο χώρο του καταφυγίου. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, καθώς οι δυο τους, με τη βοήθεια της κυρίας Υφαντή, ενός ακόμη άντρα και ενός κτηνιάτρου προσπαθούν να διαχειριστούν, χωρίς κανένα πόρο, αυτό το καταφύγιο. Μέσα στο χώρο υπάρχουν πάνω από 300 σκυλιά. Ο δήμος προσφέρει μόνο στειρώσεις και κάποιες τροφές. Κάποιες τροφές προσφέρει το εργοστάσιο Sovel που δραστηριοποιείται στην περιοχή.

 

Επίσης, δυο κυρίες από την Αθήνα δίνουν χρήματα κάθε μήνα και με αυτά πληρώνεται ο Χασάν και ακόμη ένας άνθρωπος που φροντίζουν καθημερινά τα ζώα. Σας ανεβάζω κάποιες φωτογραφίες για να δείτε την κατάσταση. Δεν υπάρχει καμία καταγραφή των ζώων. Κανείς δεν γνωρίζει τι αρρώστιες έχουν, καθώς δεν γίνονται εξετάσεις ή γίνονται μόνο οι απολύτως απαραίτητες. Μόνο ο Χασάν γνωρίζει κάποια πράγματα καθώς περιθάλπει αυτά τα ζώα εδώ και χρόνια. Να πω σε αυτό το σημείο ότι ο Χασάν κάνει απίστευτη δουλειά και το καταφύγιο είναι σε σχετικά καλή και καθαρή κατάσταση δεδομένου των συνθηκών.

 

Μόλις γυρίσαμε από το καταφύγιο στον Αλμυρό. Μαζί μας ήταν η φωτογράφος Eleni Kalintzeou. Μας ξενάγησε η Τατιάνα και ο...

Δημοσιεύτηκε από Akrivi Albanidou στις Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2021

Η άμεση ανάγκη, όπως την εξέφρασε η Τατιάνα που γνωρίζει, είναι η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Για αρχή, χρειάζονται Vibramicin. Υπάρχουν πολλά ζώα που ενώ γνωρίζουν η Τατιάνα και ο Χασάν τι ασθένειες έχουν, αυτές δεν αντιμετωπίζονται γιατί δεν υπάρχουν καθόλου χρήματα. Για παράδειγμα υπάρχουν ζώα με καλαζάρ, διροφιλαρίωση, ψώρα και πολλά άλλα.

Να συμπληρώσω ότι η σχέση με τον κτηνίατρο είναι πάρα πολύ καλή και ο άνθρωπος κάνει ότι μπορεί.

Την Τετάρτη θα ξανασυναντηθούμε για να δούμε πως θα προχωρήσουμε. Όποιος ζει στο Βόλο ή στην ευρύτερη περιοχή και μπορεί να βοηθήσει ας έρθει σε επαφή μαζί μας. Χρειάζεται να γίνει καταγραφή των ζώων για αρχή. Να γίνουν εξετάσεις, να φτιαχτεί ο χώρος. Να προχωρήσουμε σε φιλοξενίες και υιοθεσίες.

 

Άμεσα θα δημιουργήσουμε ένα λογαριασμό στο GoGetFund για να μπορέσουμε να συγκεντρώσουμε χρήματα. Έχουμε ανοίξει ένα λογαριασμό στη Eurobank τον οποίο θα διαχειριζόμαστε εμείς οι τέσσερις. Όλα τα χρήματα θα πηγαίνουν μόνο για το καταφύγιο στον Αλμυρό.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα βοήθησαν. Και ήταν πολλοί! Στο καταφύγιο πήγαμε τροφές, χάπια για ψωρίαση και κουβέρτες. Θα ανεβάσουμε φωτογραφίες με όλα αυτά σε σύντομο χρονικό διάστημα και θα σας ευχαριστήσουμε και προσωπικά.

Σας παρακαλούμε κοινοποιήστε και βοηθήστε με όποιον ουσιαστικό τρόπο μπορείτε.  Αυτό που πραγματικά θέλουμε είναι να υιοθετηθούν όλα τα ζώα! Εάν θέλετε να υιοθετήσετε ελάτε σε επαφή μαζί μας.

Σας ευχαριστούμε πολύ!

Ο τραπεζικός λογαριασμός:

Eurobank GR80 0260 2400 0003 9010 1670 154».

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ανάγκες που υπάρχουν επικοινωνήστε με τους εθελοντές στη σελίδα τους στο facebook: Φιλοζωική ομάδα Αλμυρού Αγάπη και Προστασία.

Οι εθελοντές συγκεντρώνουν χρήματα για τη φροντίδα των ζώων εδώ.

Διαβάστε επίσης:

Αλμυρός Μαγνησίας: Έκκληση για τη σίτιση 500 σκυλιών σε ιδιωτικό κυνοκομείο καθώς αρρώστησε η γυναίκα που τα φρόντιζε (βίντεο)

Tagged: , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.