Mια πρωτόγνωρη οικολογική καταστροφή καταγράφουν οι επιστήμονες σε πολλές παραθαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας, όπου χιλιάδες Πίννες (Pinna nobilis) εκβράζονται στις ακτές. Η τελευταία καταγραφή έγινε στον κόλπο της Καλλονής στη Λέσβο και οι εικόνες είναι αποκαρδιωτικές… επισημαίνει με ανακοίνωση του το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ».
Και εξηγεί: «Η Πίνα, έχει χαρακτηριστεί προστατευόμενο θαλάσσιο είδος από το 1992. Η αλίευση της έχει απαγορευτεί. Όμως, από το 2016 το είδος είναι ένα βήμα πριν την εξαφάνιση. Το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας "Αρχιπέλαγος" υποστηρίζει ότι ακόμα και πριν επιδράσει το δολοφονικό παράσιτο, οι πληθυσμοί της Πίνας στα ελληνικά ύδατα, είχαν ήδη υποστεί σημαντικές μειώσεις λόγω της παράνομης αλιείας της, για την προώθησή της σε gourmet εστιατόρια.
Η καταστροφή του οικοσυστήματος που ζει η Πίνα, μέσω της παράνομης αλιείας με συρόμενα εργαλεία που καταστρέφουν το βυθό, αλλά και μέσω της αγκυροβολίας, συγκαταλέγεται στους κύριους παράγοντες απειλής της Πίνας, σύμφωνα με το Ινστιτούτο.».
Το βίντεο και τις φωτογραφίες που βλέπετε τράβηξε στις αρχές Ιανουαρίου ο Χριστόφορος Σαμαράς στον κόλπο της Καλλονής στη Λέσβο. Πρόκειται για χιλιάδες νεκρές πίννες που εκβράστηκαν στις ακτές στην περιοχή Πολιχνίτου, από την περιοχή Αρχαίας Πύρρας στην Αχλαδερή, τον Άγιο Παύλο και πέρα από το Σκαμιούδι. Αιτία μάλλον το παράσιτο Haplosporidum pinnae, κάτι που είχε επισημάνει το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ.
Αυτό το δύστυχο πλάσμα, που βλέπετε, κυκλοφορεί μέσα στην πόλη της Κομοτηνής. Το γαϊδουράκι έχει στο σώμα του τεράστιες ανοιχτές πληγές και είναι εξαιρετικά αδύνατο. Ο ιδιοκτήτης του το εξαναγκάζει να κουβαλάει με την καρότσα καθημερινά πολύ μεγάλα βάρη, κυρίως μπάζα.
Μέσω facebook ο αντιδήμαρχος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στον Δήμο Θεσσαλονίκης, Γιώργος Αβαρλής, έκανε γνωστό ότι βρήκε τη γάτα του σήμερα το πρωί - που είχε χάσει…
Την κακοποίηση ενός ακόμα αλόγου που ανήκει σε αμαξά έκανε γνωστή η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία (Π.Φ.Ο.) η οποία επισημαίνει ότι το ζώο γλύτωσε τον θάνατο…