Mια πρωτόγνωρη οικολογική καταστροφή καταγράφουν οι επιστήμονες σε πολλές παραθαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας, όπου χιλιάδες Πίννες (Pinna nobilis) εκβράζονται στις ακτές. Η τελευταία καταγραφή έγινε στον κόλπο της Καλλονής στη Λέσβο και οι εικόνες είναι αποκαρδιωτικές… επισημαίνει με ανακοίνωση του το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ».
Και εξηγεί: «Η Πίνα, έχει χαρακτηριστεί προστατευόμενο θαλάσσιο είδος από το 1992. Η αλίευση της έχει απαγορευτεί. Όμως, από το 2016 το είδος είναι ένα βήμα πριν την εξαφάνιση. Το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας "Αρχιπέλαγος" υποστηρίζει ότι ακόμα και πριν επιδράσει το δολοφονικό παράσιτο, οι πληθυσμοί της Πίνας στα ελληνικά ύδατα, είχαν ήδη υποστεί σημαντικές μειώσεις λόγω της παράνομης αλιείας της, για την προώθησή της σε gourmet εστιατόρια.
Η καταστροφή του οικοσυστήματος που ζει η Πίνα, μέσω της παράνομης αλιείας με συρόμενα εργαλεία που καταστρέφουν το βυθό, αλλά και μέσω της αγκυροβολίας, συγκαταλέγεται στους κύριους παράγοντες απειλής της Πίνας, σύμφωνα με το Ινστιτούτο.».
Το βίντεο και τις φωτογραφίες που βλέπετε τράβηξε στις αρχές Ιανουαρίου ο Χριστόφορος Σαμαράς στον κόλπο της Καλλονής στη Λέσβο. Πρόκειται για χιλιάδες νεκρές πίννες που εκβράστηκαν στις ακτές στην περιοχή Πολιχνίτου, από την περιοχή Αρχαίας Πύρρας στην Αχλαδερή, τον Άγιο Παύλο και πέρα από το Σκαμιούδι. Αιτία μάλλον το παράσιτο Haplosporidum pinnae, κάτι που είχε επισημάνει το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ.
Στην περιοχή της Αγίας Άννας στις εργατικές κατοικίες της Αμαλιάδας Ηλείας χθες κάποιος εξόντωσε 7 αδέσποτα σκυλιά δηλητηριάζοντας τα με ισχυρό δηλητήριο. Περίοικοι κάλεσαν την Αστυνομία, ώστε να γίνει καταγραφή του περιστατικού, ενώ για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση και η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία (Π.Φ.Ο.) η οποία ενημερώθηκε από την εθελοντική ομάδα, που δραστηριοποιείται στην περιοχή «Φιλόζωοι Αμαλιάδας».
Στην αντεπίθεση περνάει η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.) η οποία ζητάει γραπτώς με επιστολή που έστειλε στις 22-4-2015 στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών να γίνει έρευνα ώστε να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι της δυσφήμησης του φιλοζωικού κινήματος της χώρας.
Της Κατερίνας Παπαποστόλου* Το 1931 ήταν η χρονιά που πρωτοπαρουσιάστηκε σ' ένα συνέδριο περιβαλλοντολόγων στην Φλωρεντία το θέμα των δικαιωμάτων των ζώων και 44 χρόνια…