Στηρίξτε μας

Αποκλεισμένο το καταφύγιο στη Σαντορίνη επειδή κάτοικοι δεν θέλουν τα ζώα εκεί

10 Νοεμβρίου 2014 10:28 | Καταγγελίες
Αποκλεισμένο το καταφύγιο στη Σαντορίνη επειδή κάτοικοι δεν θέλουν τα ζώα εκεί

Με τη βοήθεια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας μεταφέρθηκε νερό στις 7 Νοεμβρίου στο καταφύγιο της Ένωσης Ζωοφίλων Θήρας (S.A.W.A.) που βρίσκεται στην περιοχή του Καρτεράδου και φιλοξενεί 100 σκυλιά και 20 γαϊδούρια καθώς λόγω των βροχοπτώσεων καταστράφηκε η μοναδική δίοδος προς την περιοχή όπου ζουν τα ζώα.

Ο μόνος τρόπος για να φτάσουν στο καταφύγιο άνθρωποι και προϊόντα (τροφές, νερό, φάρμακα) είναι ο δρόμος που έχει δημιουργηθεί μέσα σε έναν ξεροπόταμο. Όμως κάθε φορά που βρέχει το ρέμα γεμίζει με φερτά υλικά και η διέλευση συμβατικών οχημάτων δεν είναι δυνατή.

SantoriniKatafygio (4)Η μόνη δίοδος για το καταφύγιο έχει καταστραφεί.

Οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών δημιούργησαν μεγάλες λακκούβες και έτσι οι εθελοντές - μέλη του συλλόγου, που φροντίζουν συστηματικά τα σκυλιά και τα γαϊδούρια, δεν μπορούσαν να μεταφέρουν ό,τι τα ζώα χρειάζονται. Το καταφύγιο δεν υδροδοτείται και το νερό για το πότισμα και τις εργασίες καθαριότητας μεταφέρεται μια φορά την εβδομάδα με βυτίο.

Το καταφύγιο, αν και έχει δημιουργηθεί χωρίς άδεια σε έκταση του Δήμου Θήρας και της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου, προσφέρει πολύ σημαντική βοήθεια στα πλάσματα που φιλοξενεί αλλά συμβάλει δραστικά ώστε να μην εκτίθεται η χώρα μας στο εξωτερικό.

SantoriniKatafygio (2)20 γαϊδούρια και 100 σκυλιά ζουν στο καταφύγιο του S.A.W.A.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αν στη Σαντορίνη – που είναι η «προμετωπίδα» του τουρισμού μας – περιφέρονταν σκελετωμένα από την ασιτία και τις ασθένειες σκυλιά, γατιά ή άρρωστα γαϊδούρια εγκαταλελειμμένα και αφημένα στη μοίρα τους για να «ψοφήσουν», όπως λένε οι ντόπιοι, η Ελλάδα θα πρωταγωνιστούσε στις ταξιδιωτικές εντυπώσεις των επισκεπτών εξαιτίας της βαρβαρότητας των κατοίκων της και όχι για τις ομορφιές της Θήρας.

Στο καταφύγιο βρίσκουν φροντίδα και θεραπεία από ασθένειες δεκάδες σκυλιά κάθε χρόνο και από εκεί πολλά υιοθετούνται. Εκεί ζουν ήρεμα – μέχρι το τέλος της ζωής τους – πολλά γαϊδουράκια, τα οποία εγκαταλείπονται συστηματικά από τους ιδιοκτήτες του όταν η περίοδος εκμετάλλευσης τους τελειώσει.

Αντιδρούν οι κάτοικοι

Όμως ο πρόεδρος του Δημοτικού Διαμερίσματος Καρτεράδου Γιάννης Ρούσος θέλει να διώξει από εκεί τα ζώα και κατάφερε με εισαγγελική απόφαση να αποτρέψει οποιαδήποτε παρέμβαση στο ρέμα, ώστε να μην περνούν από εκεί τα οχήματα, που μεταφέρουν ό,τι τα ζώα χρειάζονται για να επιβιώσουν. Πριν από καιρό μάλιστα οι κάτοικοι του Καρτεράδου (αν και ο οικισμός απέχει 2 χλμ. από το καταφύγιο) με τα οχήματα τους είχαν αποκλείσει το δρόμο προς το ρέμα για να μην περνούν οι εθελοντές με τα αυτοκίνητα τους!

SantoriniKatafygio (1)

Όλοι αυτοί οι οποίοι αντιδρούν και θέλουν να διώξουν τα σκυλιά και τα γαϊδούρια δεν αναλογίζονται φυσικά τις ευθύνες τους, αφού οι ίδιοι και οι συντοπίτες τους δεν στειρώνουν τα δικά τους κατοικίδια και εγκαταλείπουν κουτάβια και γατάκια πετώντας τα στους δρόμους και τα σκουπίδια συμβάλλοντας έτσι την αύξηση των αδέσποτων. Φυσικά δεν τους ενδιαφέρει να σκεφτούν ότι και τα γαϊδούρια οι άνθρωποι τα εγκαταλείπουν μόλις αυτά γεράσουν ή αρρωστήσουν.

Θέλουν μόνο να φύγουν από εκεί αυτά τα πλάσματα για να πάρουν αξία οι περιουσίες τους ή γιατί τους ενοχλούν τα γαυγίσματα αν και τα σπίτια που κατασκευάστηκαν π.χ. σε απόσταση 40 μέτρων από το καταφύγιο έγιναν ενώ αυτό εκεί προϋπήρχε (εκτός οικισμού) και φυσικά αυτό ήταν σε γνώστη των ιδιοκτητών!

Ο αντιδήμαρχος Γιώργος Κυριαζής εξήγησε στο www.zoosos.gr ότι αύριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση με τους εκπροσώπους της Ένωσης Ζωοφίλων Θήρας ώστε να συζητηθεί το θέμα της μεταστέγασης του καταφυγίου σε άλλο σημείο.

Ο κ. Κυριαζής εξήγησε στο www.zoosos.gr ότι παρεμβάσεις στο ρέμα λόγω της εισαγγελικής παρέμβασης δεν μπορούν να γίνουν γι’ αυτό η Πυροσβεστική Υπηρεσία με ειδικό όχημα θα μεταφέρει νερό και τροφές στα ζώα για όσο χρειαστεί. Δείτε εδώ το σχετικό βίντεο από τη μεταφορά νερού στις 7 Νοεμβρίου.

Μάλιστα ο προηγούμενος αποκλεισμός της διέλευσης από το ρέμα έσπασε μόνο όταν ο ίδιος ήρθε σε συνεννόηση με τον κ. Ρούσο ώστε να «πειστούν» οι κάτοικοι και να επιτρέψουν τη φροντίδα των ζώων, αφού τους υποσχέθηκαν ότι θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες μετεγκατάστασης!

Σύμφωνα όμως με την Ένωση Ζωοφίλων Θήρας ο κ. Ρούσος έχει απειλήσει ακόμα και με δηλητηρίαση τα ζώα και αν αυτό έχει συμβεί ο πρόεδρος του Δημοτικού Διαμερίσματος Καρτεράδου θα έπρεπε να έχει διωχθεί ποινικά.

Σύμφωνα με την Ένωση Ζωοφίλων Θήρας ένα κομμάτι του ρέματος έχει ασφαλτοστρωθεί για άλλους λόγους αλλά κανείς δεν νοιάστηκε γι’ αυτή την παρανομία, η νομοθεσία εφαρμόζεται επιλεκτικά μόνο εις βάρος της φροντίδας των ζώων.

Ο κ. Κυριαζής εξήγησε στο www.zoosos.gr ότι δεν έχει ακούσει και δεν γνωρίζει αν ο κ. Ρούσος έχει απειλήσει με εξόντωση τα ζώα, τόνισε όμως ότι αυτό είναι καταδικαστέο και σημείωσε πως ο Δήμος Θήρας ξοδεύει κάθε χρόνο 70.000 ευρώ για τα ζώα του καταφυγίου και για τα αδέσποτα.

SantoriniKatafygio (6)

Ενώ επισήμανε ότι στόχος της δημοτικής αρχής είναι να καταφέρει να μην υπάρχουν αντιπαλότητες μεταξύ κοινωνικών ομάδων ώστε τα σκυλιά να μην έχουν εχθρούς. Ο Δήμος Θήρας σύμφωνα με τον κ. Κυριαζή προτίθεται να προσφέρει έκταση για την μετεγκατάσταση των ζώων και προτείνει τρεις διαφορετικές τοποθεσίες.

Το τι τελικά θα συμβεί θα το δούμε προσεχώς αφού οι εκπρόσωποι του συλλόγου επισημαίνουν ότι το τωρινό σημείο είναι κατάλληλο επειδή διαθέτει φυσική σκιά από τα δέντρα τα οποία φύονται εκεί. Η σκιά είναι απαραίτητη για τα ζώα και τα στέγαστρα της λυόμενης κατασκευής, που προτείνει η δημοτική αρχή να τοποθετηθεί αλλού, δεν θα προστατεύουν επαρκώς τα ζώα ειδικά το καλοκαίρι.

Το αν ο κ. Ρούσος απείλησε ή όχι τα ζώα δεν το γνωρίζουμε όμως θυμίζουμε πως πριν από μερικούς μήνες ένας άλλος δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος δήμαρχος Θήρας – εις βάρος του οποίου έχει σχηματιστεί δικογραφία – καταγγέλθηκε από τρεις αυτόπτες μάρτυρες, αφού μεθυσμένος έσερνε ένα σκυλί το οποίο είχε χτυπήσει με το αυτοκίνητο του.

Δυστυχώς η Σαντορίνη δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα. Και εκεί τα ζώα βασανίζονται από τους ανθρώπους και όσοι εμπλέκονται με τη φροντίδα τους κάνουν αγώνα τιτάνιο.

Διαβάστε επίσης:

Σαντορίνη: Ο πρόεδρος του Δ.Δ. Καρτεράδου μπαζώνει τον δρόμο και αποκλείει την πρόσβαση στο καταφύγιο

Σαντορίνη: Δεν θέλουν το καταφύγιο αλλά εκεί εγκαταλείπουν τα ανεπιθύμητα ζώα τους

Πυροβόλησαν και εκτέλεσαν δύο σκυλιά στον Περίβολο Σαντορίνης

Σαντορίνη: Ο υποψήφιος δήμαρχος μεθυσμένος έσερνε τον σκύλο που χτύπησε με το Ι.Χ. του

Γιατί η Αστυνομία δεν επέβαλε διοικητικό πρόστιμο στον δημ. σύμβουλο που έσερνε τον σκύλο στη Σαντορίνη;

Επιλεκτική η αντίδραση της ΕΛ.ΑΣ. και προς τους δράστες που κακοποιούν ζώα

Tagged: , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

6 Σχόλια

 1. papamarios

  η τιμωρία σας θα είναι με τον "εκλογικό" φάκελο όταν θα γίνουν οι εκλογές..... και επειδή είναι γνωστός ο τρόπος που λειτουργεί το σύστημα......η ψηφοφορία εκλογής τοπικών αρχόντων είναι "μυστική" Κάντε το καθήκον σας αλλά όχι βάση των προσωπικών συμφερόντων σας αλλά του γενικού συνόλου........ εκτός και στην προεκλογική καμπάνια οι σημερινοί εκλεγέντες είχαν την φράση "θα καταργήσουμε το ζωοτροφείο"............

 2. Sandy Drossou

  Ειναι απογοητευτική η συμπεριφορά των Καρτεραδιωτων , οι οποίοι όπως και άλλοι 'φιλοζωοι' Σαντορινιοι εγκαταλείπουν τα κατοικίδια και τα γαϊδούρια τους στη τύχη τους.
  Όσο για το Κρατικό Μηχανισμό και τους προέδρους, δημοτικούς συμβούλους και λοιπούς παράγοντες που προσπαθούν να καλύψουν την απροκάλυπτη απανθρωπιά τους, χρησιμοποιώντας διάφορα προσχήματα με σκοπό την αποποίηση των ευθυνών τους επι του θέματος, θα έπρεπε να κάνουν αξιολόγηση τόσο των πράξεων όσο και των αξιών τους.
  Κάτι τέτοια περιστατικά δημιουργούν ανάμεικτα συναισθήματα και μας κάνουν να αναρωτιόμαστε ποσο περήφανοι αιρθανομαστε για το τόπο μας όσο και για αυτούς που εμείς οι ίδιοι διαλέγουμε να μας εκπροσωπούν με τη πεποίθηση ότι ειναι οι αξιότεροι και ηθικά κατάλληλοι να προωθήσουν την ευημερία, ανθρωπιά και συμπόνια οχι μονο στους συνανθρώπους τους αλλα και στα ζώα που το μονο που ζητούν ειναι αγαπη.
  Ευτυχώς η απήχηση και δημοσιότητα που εχει πάρει το γεγονός τόσο στην Ελλαδα , όσο και στο Εξωτερικό ειναι τόσο μεγάλη που ελπίζουμε όσο και αισιοδοξούμε ότι θα εχει αίσιο τέλος για τα βασανισμένο ζώα.

 3. fafaseda

  NA STEILOUN EPISTOLES STA MESA TON MEGALON MME TOU EKSOTERIKOU KATAGGELONTAS TIN KATASTASI.
  NA KSEROUN OI KSENOI TOURISTES TO POION TON NHSIOTON TOU NHSIOU POU DIALEGOUN GIA DIAKOPES.
  KAI META NA STEILOUN ANTIGRAFA TON DIMOSIEYSEON STON TOPIKO TYPO KAI DHMARXO. ME TI LEZANDA OTI ETOIMAZONTAI NEES DIMOSIEYSEIS PROS TA DIETHNI MME....
  NA DOUME GIA POTE THA TREKSOUN NA FTIAKSOUN TO DROMO OI KAFROI.
  ARKETA ME TIN ANOMALIA KAPOION DIPODON SE AYTI TI XORA.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.