Στηρίξτε μας

Τι απαντάει ο Φιλοζωικός Σύλλογος Χίου στον αντιδήμαρχο Γ. Ξενάκη που σκότωσε σκύλο με Ι.Χ. και τον παράτησε

15 Ιουλίου 2023 23:22 | Επικαιρότητα
Τι απαντάει ο Φιλοζωικός Σύλλογος Χίου στον αντιδήμαρχο Γ. Ξενάκη που σκότωσε σκύλο με Ι.Χ. και τον παράτησε

O Φιλοζωικός Σύλλογος Χίου στον αντιδήμαρχο Γιάννη Ξενάκη που στις 6 Ιουλίου σκότωσε έναν αδέσποτο σκύλο χτυπώντας το ζώο με Ι.Χ. και όχι μόνο το παράτησε αλλά δεν ζήτησε καν συγνώμη όταν το συμβάν έγινε γνωστό. Αντιθέτως κατηγόρησε τους πολιτικούς του αντιπάλους και τους φιλοζωικούς φορείς. Τη δική του αντικοινωνική συμπεριφορά δεν την έκρινε, δήλωσε μάλιστα φιλόζωος και χαρακτήρισε το δυστύχημα σύνηθες.Ο Φιλοζωικός Σύλλογος Χίου στις 15 Ιουλίου επισήμανε τα εξής για τα όσα δήλωσε ο αντιδήμαρχος: «Αξιότιμε κύριε Ξενάκη,

Η δήλωσή σας στο facebook στις 12-07-2023, σχετικά με το τροχαίο ατύχημα που προκαλέσατε, μας λυπεί και μας απογοητεύει, γιατί, όπως ακριβώς και η αντιπολίτευση στην οποία αναφέρεστε, αναδείξατε το ζήτημα σε πολιτική ρητορική, παραλείποντας επιδεικτικά να δώσατε την παραμικρή σημασία στα αιτήματα που θέσαμε.

Δεν αμφισβητούμε ότι η θανάτωση του σκύλου εκ μέρους σας ήταν ατύχημα. Ποτέ δεν το αμφισβητήσαμε αυτό. Η πράξη σας αυτή, ακόμη και αν ήταν ακούσια, πλήγωσε βαριά μια μερίδα των πολιτών της Χίου, που ορκιστήκατε να υπηρετείτε, όταν αναλάβατε το αξίωμά σας. Πολίτες που ζουν στον Δήμο της Χίου, που πληρώνουν φόρους όπως όλοι οι υπόλοιποι και έχουν δικαίωμα να εισακούγονται τα αιτήματά τους. Και το ένα εκ των δύο αιτημάτων τους, που εκφράστηκε μέσω ημών, είναι η ανέγερση του καταφυγίου για τα αδέσποτα από τον Δήμο.

 

Δεν θελήσαμε να κάνουμε αντιπολίτευση ούτε σε εσάς ούτε στην παράταξη στην οποία ανήκετε. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι δεν δημοσιοποιήσαμε το όνομά σας στην συνέντευξη που δώσαμε και δεν αιτηθήκαμε την παραίτησή σας. Αυτά είναι έργα της αντιπολίτευσης, όπως λέτε κι εσείς. Ο σκοπός που αναδείξαμε το θέμα είναι ξεκάθαρος: Να λάβουν υπόψη αμφότερες οι κεντρικές και οι αυτοδιοικητικές αρχές ότι πρέπει:

Α) Η νομοθεσία να καταστήσει υποχρεωτική την εξέταση των συνθηκών κάτω από τις οποίες σκοτώνεται ένα ζώο σε τροχαίο και να επιβάλει κυρώσεις στους υπαιτίους και

Β) Να αναγερθεί επιτέλους το καταφύγιο αδεσπότων στη Χίο, καθώς αν τα αδέσποτα ζώα δεν περιφέρονταν στους δρόμους, δεν θα είχατε βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να σκοτώσετε ένα απ’ αυτά.

Ως εκ τούτων καταδικάζουμε τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσής σας που χωρίς ντροπή χρησιμοποίησαν το κουφάρι του άτυχου ζώου για να προωθήσουν την πολιτική τους ατζέντα. Όφειλαν να αιτηθούν από την δημοτική αρχή να ξεκινήσει άμεσα την ανέγερση του καταφυγίου. Αντ’ αυτού έγραψαν με το αίμα του σκύλου την προεκλογική τους καμπάνια.

Παρομοίως, όμως, καταδικάζουμε και εσάς, που δεν καταδεχθήκατε να ζητήσατε μια ΣΥΓΓΝΩΜΗ από τους πολίτες της Χίου που συγκλονιστήκαμε από τον χαμό του εν λόγω ζώου. Και για να είμαστε ξεκάθαροι, δεν συγκλονιστήκαμε επειδή υπαίτιος για το ατύχημα είναι ένας αντιδήμαρχος, όπως υποστηρίζετε στην ανάρτησή σας, αλλά επειδή η θανάτωση οποιουδήποτε ζώου από οποιονδήποτε άνθρωπο, ασχέτως του αν αυτός έχει αξίωμα ή όχι, ασχέτως των συνθηκών που οδηγούν σε αυτή, είναι τόσο σοβαρό ζήτημα για εμάς, που μας ωθεί να χάνουμε την πίστη μας στις αξίες της κοινωνίας και του τόπου μας και μας δημιουργεί δυσφορία μέσα στον ίδιο μας τον τόπο. Μια συγγνώμη εκ μέρους σας και μια δέσμευση ότι θα προστατεύσετε τους συμπολίτες σας από το να κάνουν το λάθος που κάνατε εσείς με το να μεσολαβήσετε να ξεκινήσει η ανέγερση του καταφυγίου, θα ήταν αρκετές. Αλλά προφανώς αυτά είναι «ψιλά γράμματα» για εσάς. Αδιαφορείτε τόσο για το αίτημά μας και για τα συναισθήματά μας, που περιοριστήκατε, ήδη από την πρώτη παράγραφο της ανάρτησή σας, να μιλήσετε για την επίθεση της αντιπολίτευσης σε βάρος σας.

Μας κατηγορήσατε για «φαντασιοπληξία», επειδή δήθεν τα πράγματα δεν συνέβησαν όπως περιγράφηκαν. Πρέπει να γνωρίζετε ότι ο αυτόπτης του ατυχήματος μάρτυρας δήλωσε ότι ο σκύλος εκσφενδονίστηκε στον αέρα. Πώς είστε σίγουρος ότι δεν συνέβη όντως αυτό, αφού ο ίδιος δεν σταματήσατε να δείτε το αποτέλεσμα της πράξης σας, αλλά συνεχίσατε να οδηγείτε;

Επειδή ήδη μιλήσαμε για το ότι η διάταξη του νόμου που προβλέπει μόνο διοικητικές κυρώσεις για τους υπαιτίους θανάτωσης ζώων σε τροχαίο πρέπει να γίνει αυστηρότερή, σας θέτουμε τους εξής προβληματισμούς μας:

Δηλώνετε ότι καλέσατε την αστυνομία δύο λεπτά περίπου μετά το δυστύχημα. Σταματήσατε το αυτοκίνητό σας για να τηλεφωνήσετε στην αστυνομία ή συνεχίσατε να οδηγείτε;

Αν σταματήσατε, γιατί δεν σταματήσατε νωρίτερα, ώστε να ελέγξετε αν το ζώο που χτυπήσατε ήταν ήδη νεκρό ή αν ζούσε; Αν ήταν ακόμη ζωντανό, θα μπορούσατε να καλέσετε κτηνίατρο για να σας δώσει οδηγίες για πρώτες βοήθειες ή το αρμόδιο τμήμα του Δήμου για να αναλάβουν άμεσα μέτρα για την διάσωσή του.

Αν, όμως, δεν σταματήσατε, αυτόματα αυτό δεν σημαίνει ότι καλέσατε την αστυνομία ενώ οδηγούσατε; Προβήκατε σε έτερη διοικητική παράβαση, δηλαδή; Η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση, καθιστά τον οδηγό επικίνδυνο. Αν όντως συνέβη αυτό, διακινδυνεύσατε να χτυπήσετε κι άλλο ζώο, ακόμη και άνθρωπο. Δεν θα έπρεπε κατά την άποψή σας, ένας οδηγός που οδηγεί και παράλληλα μιλάει στο κινητό του τηλέφωνο ή οδηγεί ενώ είναι μεθυσμένος και σκοτώνει ζώο ή που αποφασίζει να μην σταματήσει ή να μειώσει ταχύτητα ενώ βλέπει ένα ζώο στην μέση του δρόμου, να τιμωρείται αυστηρότερα από ένα διοικητικό πρόστιμο; Θα έπρεπε να του δίνεται η δυνατότητα να αποφεύγει ακόμα κι αυτό το πρόστιμο με ένα απλό τηλεφώνημα στις αρχές; Ποια είναι η άποψή σας περί του θέματος; Σας καλούμε να απαντήσετε δημόσια.

Στην ανάρτησή σας, επιλέξατε να εκθέσετε την φωτογραφία μιας νεκρής αλεπούς για να «ξεπλύνετε» το «αμάρτημά» σας, δηλώνοντας «Στην φώτο είναι μια αλεπού σκοτωμένη σήμερα το πρωΐ 22/07/23 και το απόγευμα ήταν ακόμα στον δρόμο, σίγουρα από ίδιο περιστατικό. Τόση φτηνή αντιπολίτευση, τόση μανιώδης προσπάθεια για κατακρεούργηση πολιτικών αντιπάλων όχι για τα πεπραγμένα της Δημοτικής Αρχής και για το έργο της για τον Τόπο, αλλά για θέματα που δεν έχουν σχέση, αλλά και ο νόμος τα θεωρεί ατυχήματα, είναι προφανές ότι δείχνουν το ήθος, το ανάστημα και εν τέλει ότι οι Πολίτες ξέρουν να αξιολογούν!!!», λέγοντας στην ουσία ότι είναι φυσικό τα ζώα να σκοτώνονται σε τροχαία και ότι κακώς ζητάμε να απολογηθείτε επειδή η τρέχουσα δημοτική αρχή προσφέρει έργο στον τόπο. Αυτό που θέλαμε και περιμέναμε από εσάς, που μας εκπροσωπείτε, που εκφράζετε τα συμφέροντα του τόπου αυτού και των πολιτών του, ήταν να υποσχεθείτε ότι ο Δήμος θα φροντίσει τέτοια φαινόμενα να σταματήσουν, όχι να τα απενοχοποιήσετε και να τα δικαιολογήσετε.

Σχετικά με την δήλωσή σας, «Δεν θα αναφερθώ στις φιλοζωϊκές που μονοπωλούν την ανθρώπινη ευαισθησία για τα ζώα, αλλά αν θεωρούν ότι τα ζώα πρέπει να προτάσσονται της ανθρώπινης ζωής και εξ αιτίας της απρόβλεπτης εισόδου τους από το βουνό ή αγροτικούς δρόμους σε επαρχιακές οδούς πρέπει να γίνονται ατυχήματα με ανθρώπινες απώλειες δεν το συμμερίζομαι…» λεκτέα τα εξής:

- Η ανθρώπινη ζωή και η ζωή του ζώου είναι ίσης αξίας και οποιαδήποτε νομοθεσία ευαγγελίζεται το αντίθετο είναι απαρχαιωμένη και σε καμία περίπτωση δεν αρμόζει σε πολιτισμένη κοινωνία. Είναι ξεκάθαρο όμως ότι δεν «συμμερίζεστε» την άποψη αυτή. Εξάλλου το δηλώνετε ο ίδιος ανωτέρω. Μπορεί για εσάς η ζωή των ζώων να είναι χαμηλότερης αξίας από του ανθρώπου, αλλά αυτό είναι η προσωπική σας άποψη. Δεν εκφράζει όλους τους πολίτες της Χίου, πράγμα που σημαίνει ότι έχετε αποτύχει παταγωδώς να εκπροσωπήσετε τους κατοίκους αυτού του νησιού στο σύνολό τους. Συνεπώς, έχετε αποτύχει ως πολιτικός.

- Οι φιλοζωικές στις οποίες αναφέρεστε απαρτίζονται από συμπολίτες σας, που εδώ και δεκαετίες έχουν αναλάβει να φιλοξενούν στις προσωπικές τους οικίες τα αδέσποτα ζώα του νησιού, επειδή ο Δήμος παραλείπει μέχρι και σήμερα την ανέγερση του καταφυγίου. Οι υποστηρικτές σας, που προσέτρεξαν να σας υπερασπιστούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αγανακτούν με τις φιλοζωικές «που δεν φροντίζουν να μαζέψουν τα αδέσποτα». Προφανώς έχουν την εσφαλμένως εντύπωση ότι τα φιλοζωικά σωματεία είναι δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμοί και ότι λαμβάνουν επιχορηγήσεις από τον δήμο και το κράτος.

Η πραγματικότητα όμως είναι ότι τα φιλοζωικά σωματεία είναι νομικά πρόσωπα ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ. Ιδρύονται και απαρτίζονται από πολίτες για να προσφέρουν εθελοντικά κοινωνικό έργο, που δυστυχώς δεν μπορούν να καλύψουν ούτε το κράτος ούτε οι εκάστοτε δήμοι. Αντίθετα με ό,τι πιστεύουν οι «οπαδοί» σας, ο ίδιος νόμος που επικαλείστε (Ν. 4830/2021) ορίζει ότι Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΣΥΛΛΟΓΗ, ΣΤΕΓΑΣΗ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΔΗΜΟΣ. Εφόσον, λοιπόν ο ίδιος δηλώνετε ότι «η απρόβλεπτη είσοδος» των ζώων «από το βουνό ή αγροτικούς δρόμους σε επαρχιακές οδούς» μπορεί να οδηγήσει στο «να γίνονται ατυχήματα με ανθρώπινες απώλειες», ΣΑΣ ΤΟΝΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΥΧΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΚΛΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΜΙΑ ΑΔΕΣΠΟΤΗ ΓΑΤΑ Ή ΕΝΑΝ ΑΔΕΣΠΟΤΟ ΣΚΥΛΟ ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΕΘΕΙ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΧΙΟΥ ΚΑΙ Η ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΦΡΟΝΤΙΣΑΝ ΝΑ ΠΕΡΙΣΥΛΛΕΧΘΕΙ ΤΟ ΖΩΟ!!! Συνεπώς, σας ευχαριστούμε, που άθελά σας, εξηγείτε στους συμπολίτες μας ότι, επειδή δεν υπάρχει καταφύγιο για τα αδέσποτα, αφενός ενδέχεται να κινδυνεύσουν ως οδηγοί στους δρόμους της Χίου, αφετέρου ότι είναι προτιμότερο να σκοτώσουν τα αδέσποτα ζώα, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος που διατρέχει ένας οδηγός στο νησί.

- Απαξιώνετε τα φιλοζωικά σωματεία και τους ευαισθητοποιημένους πολίτες, αντί να τους ευχαριστήσετε για τον εθελοντισμό και την προσφορά τους, γιατί αν σήμερα δεν βλέπετε πάνω από 100 αδέσποτους σκύλους και γάτες να κυκλοφορούν στο νησί, αν οι υπόλοιποι κάτοικοι του νησιού δεν βρέθηκαν στη θέση να προκαλέσουν τον θάνατο ενός ζώου με το όχημά τους και αν εσείς ο ίδιος βρεθήκατε σ’ αυτή τη θέση μόνο την προηγούμενη εβδομάδα και όχι και παλαιότερα και συχνότερα, αυτό οφείλεται ξεκάθαρα στα μέλη των φιλοζωικών και τους εθελοντές πολίτες, που φιλοξενούν τα παραπάνω ζώα στις ιδιοκτησίες τους. Στα μέλη που πληρώνουν από το δικό τους εισόδημα την τροφή, τα νοσήλια και τις φαρμακευτικές αγωγές των ζώων αυτών, επειδή ο Δήμος χορηγεί μόνο συγκεκριμένη ποσότητα τροφής και περιορισμένη ποσότητα φαρμάκων. Αν τα μέλη των φιλοζωικών σωματείων και οι εθελοντές πολίτες του νησιού αποφασίσουν να ανοίξουν τις πόρτες των αυλών τους, αναλογίζεστε σε τι κατάσταση θα βρεθεί ο τόπος για τον οποίο προσφέρετε έργο;

Όσο για την τελευταία δήλωσή σας «Κανένα σχόλιο δεν θα κάνω επιπλέον», εμείς, οι φιλόζωοι πολίτες της Χίου, σας ευχαριστούμε διπλά για την προσβλητικότατη άρνησή σας να μας αφιερώσετε μια λέξη με οχτώ γράμματα: ΣΥΓΓΝΩΜΗ.

«Ο πολιτισμός ενός λαού, φαίνεται από τον τρόπο που φέρεται στα ζώα!» - Mahatma Gandhi

Φιλοζωικός Σύλλογος Χίου».

Διαβάστε επίσης:

Αντιδήμαρχος Χίου: Σκότωσα σκύλο με Ι.Χ. αλλά πήρα τηλέφωνο στην Αστυνομία – Σύνηθες ατύχημα

Αντιδήμαρχος Χίου σκότωσε σκύλο με Ι.Χ. και αδιαφόρησε γιατί είχε να προλάβει ραντεβού

 

Tagged: ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.