«Άουσβιτς» για τα σκυλιά χαρακτηρίζει το Δημοτικό Κυνοκομείο Γιαννιτσών, που βρίσκεται στην περιοχή Ταλαμπάς, αυτόπτης μάρτυρας. Ο Δημήτρης Κυριακάκης μίλησε στις 17 Σεπτεμβρίου στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA για όσα διαπίστωσε όταν είδε τον χώρο τυχαία κατά τη διάρκεια των προσπαθειών του για να υιοθετήσει έναν αδέσποτο σκύλο.
Εξήγησε ότι τα σκυλιά αλληλοκανιβαλίζονται, είναι εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες, μένουν χωρίς τροφή και νερό.
Η ανακοίνωση του Δήμου Πέλλας
Στις 17 Σεπτεμβρίου ο Δήμος Πέλλας απαντώντας διαψεύδει τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας και επισήμανε τα εξής:
«Ο Δήμος Πέλλας απαντά σε κακόβουλη και ανυπόστατη καταγγελία για το κυνοκομείο Γιαννιτσών.
Σχετικά με τα αβάσιμα, ανυπόστατα, κακόβουλα και άθλια ψεύδη που διατυπώθηκαν από πολίτη (που δεν είναι δημότης του δήμου Πέλλας) σε τηλεοπτικό κανάλι πανελλήνιας εμβέλειας -από το οποίο να σημειωθεί δεν ζητήθηκε η άποψή μας όπως επιβάλλεται από την δημοσιογραφική δεοντολογία- για τις συνθήκες που επικρατούν στο δημοτικό κυνοκομείο Γιαννιτσών (Ταλαμπάς), διευκρινίζουμε ότι: Η κατάσταση που περιγράφει ο καταγγέλων είναι «προϊόν» της φαντασίας του και δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα!!! Και εξηγούμαστε:
Το κυνοκομείο λειτουργεί με τις προβλεπόμενες προδιαγραφές και σε συνθήκες κατάλληλες για την διαβίωση των ζώων. Υπάρχουν ταϊστρες, ποτίστρες, σκίαστρα, καθαρά κλουβιά, τα ζώα φροντίζονται επιμελώς καθημερινά και σε καμία περίπτωση δεν γίνονται… «κανιβαλισμοί», όπως αυθαίρετα και συκοφαντικά υποστήριξε ο καταγγέλων. Παράλληλα, στο δημοτικό κυνοκομείο Γιαννιτσών του δήμου Πέλλας γίνονται οι εξής κτηνιατρικές εργασίες:
Στειρώσεις σκύλων, εμβολιασμοί, εξετάσεις, θεραπείες, αποπαρασίτωση, θεραπεία παράσιτων, προμήθεια φαρμάκων (όταν δηλητηριαστούν). Όλα τα ζώα έχουν «τσιπαριστεί» και καταχωρηθεί στην πλατφόρμα του υπουργείου, ενώ πολλές από τις στειρώσεις αφορούν δεσποζόμενους ποιμενικούς σκύλους.
Οι σκύλοι υποβάλλονται από τους τρεις συνεργαζόμενους κτηνιάτρους του Δήμου πολύ συχνά σε κτηνιατρική εξέταση, στειρώνονται, σημαίνονται με ηλεκτρονική σήμανση ως αδέσποτα και καταγράφονται στην διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση. Στη συνέχεια φιλοξενούνται στον χώρο που διατηρεί ο Δήμος ή σε σπίτια εθελοντών. Πρέπει δε να σημειωθεί ότι τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς που περισυλλέγονται και διαπιστώνεται από την σήμανσή τους ότι έχουν ιδιοκτήτη, που έχει δηλώσει ή αμέλησε να δηλώσει την απώλειά τους, επιστρέφονται σε αυτόν. Επίσης από το κυνοκομείο προωθούμε αδέσποτα ζώα συντροφιάς για υιοθεσία σύμφωνα με την προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία.
Στο κυνοκομείο αλλά και γενικότερα στην διαχείριση των αδέσποτων απασχολούνται καθημερινά τρεις εκπαιδευμένοι υπάλληλοι του δήμου ενώ, όταν χρειάζεται, υπάρχει συνεργασία με εξωτερικό πιστοποιημένο ιδιωτικό συνεργείο διαχείρισης και περισυλλογής ζώων.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα εντοπίστηκαν «ύποπτες» κινήσεις και προκαλούνται -από άγνωστο ή αγνώστους- διαδοχικές δολιοφθορές στις εγκαταστάσεις του καταφυγίου και πιο συγκεκριμένα στην εξωτερική περίφραξή του αλλά και στα κλουβιά που βρίσκονται στον εσωτερικό χώρο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ενδεχόμενη είσοδο ή έξοδο των σκυλιών. Ο δήμος Πέλλας κατήγγειλε άμεσα και εγγράφως το γεγονός στο τοπικό Αστυνομικό Τμήμα και η ανακριτική διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη.
Πρέπει δε να γνωστοποιηθεί ότι στο πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» εντάχθηκε η κατασκευή νέου καταφυγίου αδέσποτων ζώων στο δήμο Πέλλας, συνολικού προϋπολογισμού 450.000 ευρώ και προχωρά η διαδικασία δημοπράτησής του.
Η νέα δημοτική αρχή από την πρώτη στιγμή της θητείας της όρισε ως ΜΕΙΖΟΝ ζήτημα το θέμα των αδέσποτων ζώων με βασική αρχή ότι η αγάπη και ο σεβασμός προς τα ζώα είναι δείγμα πολιτισμού αλλά και για την προστασία της δημόσιας υγείας και ασφάλειας των πολιτών.
Πρόκειται εξάλλου για ένα ζήτημα που απασχολεί σχεδόν όλους τους δήμους της χώρας και δεν λύνεται με ένα «μαγικό ραβδί» σε μια στιγμή. Θέλει χρόνο, επιμονή, υπομονή, εκπαίδευση, ευαισθησία, συλλογική δουλειά και βούληση. Η αρμοδιότητα της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων έχει ανατεθεί από το κράτος στους δήμους, χωρίς όμως επιπλέον στήριξη, τους απαραίτητους πόρους και προσωπικό. Διαχειριζόμαστε αυτό το τεράστιο θέμα, με δικά μας μέσα και με ελάχιστο προσωπικό. Σε συνεργασία με ιδιωτική εταιρεία υλοποιείται από τον Δήμο πρόγραμμα με στόχο την σταθεροποίηση και τη μείωση του πληθυσμού των αδέσποτων, με την περισυλλογή, καταγραφή, σήμανση, στείρωση, εμβολιασμό και τέλος επανένταξη των ζώων στον φυσικό τους χώρο ή σε οποιοδήποτε χώρο είναι επιτρεπτό.
Τέλος, για την ανυπόστατη, συκοφαντική και ποινικά κολάσιμη καταγγελία του πολίτη επιφυλασσόμαστε για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματός μας.
Από το Γραφείο Τύπου».
Σύλλογος Ζωόφιλων Γιαννιτσών: Μας έχουν απαγορεύσει την είσοδο
Ο Σύλλογος Ζωόφιλων Γιαννιτσών στην ανακοίνωση του με τη σειρά του επισημαίνει ότι στα μέλη και τους εθελοντές του δεν έχει επιτραπεί η είσοδος στο Δημοτικό Κυνοκομείο από τις αρχές του χρόνου. Μάλιστα δίνουν στη δημοσιότητα και το email που είχε σταλεί στη νέα δημοτική αρχή τον Νοέμβριο του 2023 σχετικά με τα προβλήματα εκεί.
«Με αφορμή το βίντεο που έχει προβληθεί στο Mega, να σας ενημερώσουμε για το Δημοτικό κυνοκομείο των Γιαννιτσών:
Το εν λόγω κυνοκομείο δημιουργήθηκε επί δημαρχίας Παπανικολάου, προ 20ετιας τουλάχιστον, χωρίς όμως να έχει λάβει ποτέ τις κατάλληλες άδειες για την λειτουργία του έως και σήμερα και με υποτυπώδης υποδομές.
Εμείς, σχεδόν από την αρχή λειτουργίας του, ως εθελοντές, προσπαθήσαμε να κρατήσουμε σε καλό επίπεδο την υγεία και την ευζωία των ζώων μέσα σε αυτό και με δωρεές και πολύ προσωπική εργασία να φτιάξουμε υποδομές για την καλύτερη διαβίωση των ζώων.
Σε όλο αυτό το εγχείρημα ο Δήμος ήταν ουσιαστικά απών, έως προ 9ετιας περίπου, όπου μετά από μεγάλες πιέσεις μας, ορίστηκαν δημοτικοί υπάλληλοι και μαζί με την δική μας βοήθεια φρόντιζαν τα ζώα στο καταφύγιο.
Η παραπάνω κατάσταση τελείωσε με την εκπνοή της θητείας του πρώην δημάρχου στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς.
Μετά από όλα τα παραπάνω σας ενημερώνουμε ότι από την αρχή του έτους μέχρι και σήμερα, ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΕΠΙΤΡΑΠΕΙ η είσοδος στο κυνοκομείο από την καινούργια δημοτική αρχή, ούτε έχουν οριστεί ώρες επίσκεψης πολιτών, οπότε δεν μπορούμε να διαπιστώσουμε την κατάσταση που επικρατεί.
Οι διαπιστώσεις μας από την τελευταία φορά που καταφέραμε να επισκεφτούμε το κυνοκομείο (στις 15/11/2023) και ενημερώσαμε με email τον Δήμο επισυνάπτονται σε αυτήν την ανάρτηση.».