Διαβάζουμε στην ιστοσελίδα www.kimanews.gr, ότι στα μέσα Ιουνίου πιάστηκε από ψαρά της Κύμης στην Εύβοια, ένας καρχαρίας Προσκυνητής. Η επιστημονική του ονομασία είναι Cetorhinus maximus, όμως οι περισσότεροι τον γνωρίζουν ως καρχαρία Σαπουνά. «Όταν το έβγαλαν στο λιμάνι μαζεύτηκε κόσμος να δει το θαλάσσιο κήτος, και ρωτούσαν αν είναι επικίνδυνο για τους λουόμενους. Ο Σαπουνάς είναι ένα ακίνδυνο καρχαριοειδές, που φέρνει περισσότερο σε σκυλόψαρο.
Είναι το μεγαλύτερο είδος καρχαρία, που έχει αλιευτεί στις ελληνικές θάλασσες και παρά το μέγεθός του, είναι ο πλέον άκακος, αφού τρέφεται αποκλειστικά με πλαγκτόν. Χρειάζεται φυσικά να καταναλώνει τόνους πλαγκτόν κάθε μέρα – το στομάχι του χωρά μέχρι και 500 κιλά τροφής – γι’ αυτό και όταν βρίσκεται μέσα στο νερό έχει πάντα το στόμα του ανοιχτό».
Ο συγκεκριμένος καρχαρίας, όπως διαβάζουμε, ήταν μήκους 6 μέτρων και ζύγιζε περίπου έναν τόνο. Το ψάρι – ένα από τα πιο σπάνια είδη, που ακόμα ζουν στις ελληνικές θάλασσες – τεμαχίστηκε και πουλήθηκε στην αγορά. Υπάρχει κάποιος, που δεν καταλαβαίνει, ότι ο άνθρωπος, είναι ο μοναδικός ανεξέλεγκτος άρπαγας πάνω στον πλανήτη γη και το μόνο επιζήμιο και επιβλαβές (και για την υπόλοιπη φύση αλλά και για το ίδιο το είδος του) ζώο;
Την στήριξη τους στη Νατάσα Μπομπολάκη, πρόεδρο της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (Π.Φ.Π.Ο.) και του Φιλοζωικού Συλλόγου Χανίων «Η Προστασία Των Ζώων» παρέχουν - υπογράφοντας κείμενο συμπαράστασης - και ο Δημήτρης Λειψάκης, αντιδήμαρχος Χανίων και η Γραμματεία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Χανίων καθώς και Οικολόγοι Πράσινοι του νομού. Χθες προηγήθηκε βάζοντας πρώτος την υπογραφή του σε αυτό και ο Γιώργος Μουσουράκης, μέλος του Δ.Σ. του Παραρτήματος Κρήτης του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου.
Το σκαντζοχοιράκι της φωτογραφίας ήταν τυχερό. Βρέθηκε στην περιοχή των Κομποτάδων Λαμίας από μέλη του Φιλοζωικού Συλλόγου Φθιώτιδας. Δίπλα του κείτονταν νεκρά τα αδερφάκια του, τα οποία είχαν σκοτωθεί από τα διερχόμενα αυτοκίνητα.
Ίχνη πνευμονίας και εγκεφαλίτιδας πιθανότατα από ίωση έδειξαν οι πρώτες εργαστηριακές εξετάσεις που έγιναν στους ιστούς του νεαρού δελφινιού που εντοπίστηκε στο Λέχαιο Κορινθίας στις 28 Ιουλίου. Λουόμενοι που το βρήκαν πολύ κοντά στην ακτή προσπάθησαν να το σώσουν δίνοντας του γάλα – λόγω άγνοιας – αλλά η κατάσταση του προφανώς ήταν προχωρημένη και τελικά αυτό εξέπνευσε.
2 Σχόλια
αθηνα πετροχείλου
Ακόμα και τα τσιμπουρια, τα παρασιτα, αποτελούν τροφη για κάποιο αλλο είδος, συγκεκριμενα για καποια μικρά πουλιών, συνεπώς είναι μερος του βιολογικού κύκλου. Ο ανθρωπος είναι σαν τη χολέρα, καταστρεφει τα παντα στο περασμα του, δεν αφηνει τίποτα...
Ακόμα και τα τσιμπουρια, τα παρασιτα, αποτελούν τροφη για κάποιο αλλο είδος, συγκεκριμενα για καποια μικρά πουλιών, συνεπώς είναι μερος του βιολογικού κύκλου. Ο ανθρωπος είναι σαν τη χολέρα, καταστρεφει τα παντα στο περασμα του, δεν αφηνει τίποτα...
Και το άρθρο 12;
Που απαγορεύει τη χρησιμοποίηση κάθε είδους ζώου σε κάθε είδους θεάματα και άλλες συναφείς δραστηριότητες;