Στηρίξτε μας

Το νεκρό όρνιο από σύγκρουση σε ανεμογεννήτρια δείχνει την ανάγκη ορθής χωροθέτησης αιολικών πάρκων στη Θράκη

5 Οκτωβρίου 2018 15:34 | Καταγγελίες
Το νεκρό όρνιο από σύγκρουση σε ανεμογεννήτρια δείχνει την ανάγκη ορθής χωροθέτησης αιολικών πάρκων στη Θράκη

To πόσο επιζήμιες είναι οι ανεμογεννήτριες που έχουν τοποθετηθεί χωρίς ουσιαστικό έλεγχο σε περιοχές με ευαίσθητα οικοσυστήματα που μάλιστα προστατεύονται – κατά πως φαίνεται μόνο στα χαρτιά από διεθνής συμβάσεις (π.χ. NATURA) – επισημαίνει το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση WWF Ελλάς τονίζοντας την ανάγκη ορθής χωροθέτησης αιολικών πάρκων και στη Θράκη.

Σύμφωνα WWF Ελλάς: «Νεκρό όρνιο, σε μικρή απόσταση από ανεμογεννήτρια  στην περιφερειακή ενότητα Ροδόπης της Θράκης, εντοπίστηκε στις 26 Σεπτεμβρίου. Από τις κινήσεις του όρνιου, όπως καταγράφονται από τα στίγματα που έχει μεταδώσει ο δορυφορικός πομπός που τοποθετήθηκε στο πουλί τον Ιούνιο του 2018 στο πλαίσιο προγράμματος LIFE Vulture (LIFE14 NAT/NL/000901), την επιτόπια αυτοψία και τα πορίσματα των ειδικών, προκύπτει ότι ο θάνατος του όρνιου προκλήθηκε από πρόσκρουση με την ανεμογεννήτρια.

Στην περιοχή που βρέθηκε το νεκρό πουλί, η οποία εντάσσεται στην περιοχή Natura 2000 «Κοιλάδα Φιλιούρη», είναι εγκατεστημένες στη σειρά 93 ανεμογεννήτριες, οι οποίες σχηματίζουν έναν τεχνητό φραγμό για τις πτήσεις των προστατευόμενων και απειλούμενων ειδών ορνιθοπανίδας της Θράκης.

Οι ανεμογεννήτριες αυτές είναι μόνο ένα μέρος από τις 216 εγκατεστημένες και λιγότερες από τις μισές από όσες προβλέπει το ειδικό χωροταξικό για τις ΑΠΕ για την περιοχή της Θράκης. Η εύρεση του νεκρού όρνιου καταδεικνύει την ανάγκη για σωστό σχεδιασμό και ορθή χωροθέτηση αιολικών πάρκων στην Θράκη, καθώς επίσης και την ανάγκη για τη λήψη κατάλληλων θεσμικών μέτρων για την προστασία της πολύτιμης βιοποικιλότητας της περιοχής.

To WWF Ελλάς εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία μελετά τους κινδύνους που προκύπτουν για τα πουλιά ως αποτέλεσμα της εγκατάστασης αιολικών πάρκων στην περιοχή. Κατά την περίοδο 2008-2010  το WWF Ελλάς εκπόνησε  την πρώτη συστηματική έρευνα στη χώρα για νεκρά ζώα από υφιστάμενα αιολικά πάρκα. Σύμφωνα με αυτή, και αν υλοποιηθούν όλες οι προβλέψεις του ειδικού  χωροταξικού των ΑΠΕ αιολικών πάρκων, προβλέπεται ότι θα χαθούν  80 αρπακτικά τον χρόνο, από τα οποία τα 10 θα είναι γύπες. Ένας τέτοιος ρυθμός απώλειας θέτει σε κίνδυνο την ίδια την επιβίωση τους.

«Δυστυχώς οι προβλέψεις μας αποδείχθηκαν αληθινές. Τα αιολικά πάρκα στην περιοχή όταν δεν είναι ορθά χωροθετημένα αποτελούν μια πραγματική απειλή για τα αρπακτικά της περιοχής μας. Είναι απολύτως απαραίτητο οι αρμόδιες υπηρεσίες να λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη την απειλή αυτή κατά τη διαδικασία αδειοδότησης αιολικών πάρκων» τόνισε Λευτέρης Καψάλης, επιστημονικός συνεργάτης του προγράμματος Δαδιάς του WWF Ελλάς.

«Το περιστατικό αυτό αποδεικνύει για άλλη μια φορά πως η προστασία των πτηνών είναι διασυνοριακή υπόθεση. Απαιτείται κοινή προσέγγιση κατά τον σχεδιασμό των ενεργειακών υποδομών έτσι ώστε να διασφαλίσουμε την επιβίωση των αρπακτικών πτηνών στην Οροσειρά της Ροδόπης. Επίσης, για άλλη μια φορά διαφάνηκε η πολύ καλή συνεργασία μεταξύ των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, οι οποίες δουλεύουν κυριολεκτικά ως μια ομάδα. Το όρνιο είχε δακτυλιωθεί στη Βουλγαρία και εντοπίστηκε χάρη στην άμεση ανταλλαγή πληροφοριών και την ταχύτατη αντίδραση των συνεργατών στην Ελλάδα», τόνισε σε δηλώσεις του ο Stoycho Stoychev, επικεφαλής Περιβαλλοντικού Προγράμματος της Βουλγαρικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.

Αντιλαμβανόμενο τον κίνδυνο για την επιβίωση των αρπακτικών της περιοχής αλλά παραμένοντας ταυτόχρονα προσηλωμένο στην επιτακτική ανάγκη στροφής του ενεργειακού μοντέλου προς τις καθαρές μορφές ενέργειας, το WWF Ελλάς έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες επιτρέπουν την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων στην περιοχή, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη διατήρηση της πολύτιμης και σπάνιας ορνιθοπανίδας.

«Υπάρχει χρυσή τομή ανάμεσα στην ανάπτυξη των αιολικών πάρκων και την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεών τους για την ορνιθοπανίδα. Το νεκρό όρνιο κάτω από την ανεμογεννήτρια στη Θράκη στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα προς το ΥΠΕΝ: Η επερχόμενη αναθεώρηση του ειδικού χωροταξικού πλαισίου για τις ΑΠΕ, μπορεί και πρέπει να εξασφαλίσει ότι η διατήρηση της βιοποικιλότητας θα αποτελέσει, μαζί με το αιολικό δυναμικό, βασικό κριτήριο για τις προτεραιότητες που θα θέσει» δήλωσε η Ιόλη Χριστοπούλου, υπεύθυνη πολιτικής για το φυσικό περιβάλλον του WWF Ελλάς.

«Το δυσάρεστο συμβάν της εύρεσης του νεκρού όρνιου κάτω από μια ανεμογεννήτρια μας κάνει να αναλογιστούμε πόσο ευάλωτοι είναι οι πληθυσμοί αυτών των σπάνιων αρπακτικών πουλιών. Ο Φορέας Διαχείρισης συμμετέχει με βάση την Εθνική νομοθεσία στις διαδικασίες της περιβαλλοντικής αδειοδότησης αυτών των έργων, έχοντας εκφράσει την έντονη ανησυχία του για την συνεχιζόμενη χωροθέτηση τους στην περιοχή της Θράκης.

Πιστεύουμε ότι είναι επείγουσα η συνολική εξέταση εκ μέρους των συναρμόδιων υπηρεσιών, με συμμετοχή φορέων, επιστημόνων και περιβαλλοντικών οργανώσεων, του θέματος της ορθής χωροθέτησης των αιολικών πάρκων στη Θράκη με τις λιγότερες αναμενόμενες επιπτώσεις στα σπάνια είδη των γυπών και υπόλοιπων ειδών ορνιθοπανίδας», επισήμανε σε δηλώσεις του ο Δρ Σταύρος Τσιαντικούδης, Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου».

Διαβάστε επίσης:

Στην Άντισσα Λέσβου ο 21ος αιώνας συναντά τον Μεσαίωνα για τα αλυσοδεμένα ζώα…

 

Tagged: , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.