Στηρίξτε μας

Αλεξανδρούπολη: Σύγκρουση μεταξύ φιλοζωικών σωματείων με αφορμή τη διαχείριση 3 σκυλιών με επιθετικές τάσεις

6 Μαΐου 2015 13:20 | Επικαιρότητα
Αλεξανδρούπολη: Σύγκρουση μεταξύ φιλοζωικών σωματείων με αφορμή τη διαχείριση 3 σκυλιών με επιθετικές τάσεις

Τη δική του εκδοχή για όσα δεν έγιναν στον Δήμο Αλεξανδρούπολης αλλά και για τις ευθύνες του συλλόγου «Κιβωτός» παρουσιάζει με ανακοίνωση του ο φιλοζωικός σύλλογος της περιοχής «ΦΡΟΝΤΙ-ΖΩ» ο οποίος επισημαίνει ότι η νομοθεσία τηρήθηκε ευλαβικά ώστε τα σκυλιά που είναι επιθετικά κατ’ επανάληψη προς ανθρώπους και ζώα και ζουν στην οδό Σκαμάνδρου να μην ευθανατωθούν.

Το «ΦΡΟΝΤΙ-ΖΩ» κατηγορεί την «ΚΙΒΩΤΟ Αλεξανδρούπολης» ότι με την στάση της δεν συνέβαλε στην ορθή διαχείριση των ζώων με αποτέλεσμα να εξαγριωθούν (!) κάποιοι πολίτες και τελικά να σκοτώσουν τη μια σκυλίτσα την οποία βλέπετε στη φωτογραφία.

Μάλιστα ο συγκεκριμένος σύλλογος παρουσιάζει μια διαφορετική εκδοχή ακόμα και σχετικά τη συναίνεση της αρμόδιας Τριμελούς Επιτροπής του Δήμου ενώ με έγγραφα που έχουμε δημοσιεύσει στο www.zoosos.gr αποδεικνύεται ότι δεν υπήρχε αυτό το «συναινετικό κλίμα» και τελικά τα τρία μέλη εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση από τον αντιδήμαρχο Κωσταντίνο Μαυρίδη.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του «ΦΡΟΝΤΙ-ΖΩ»

«Λόγω του ότι αυτές τις μέρες γράφτηκαν πάρα πολλά για εμάς, χωρίς εμάς, είναι υποχρέωσή μας να βγάλουμε την ΑΛΗΘΕΙΑ στο φως, χωρίς εμπάθεια, μίζερες ανακοινώσεις και σχόλια.

Σας γνωστοποιούμε λοιπόν, με κάθε λεπτομέρεια, ό,τι έχει σχέση με τα σκυλιά της οδού Σκαμάνδρου, για τα οποία τόσα πολλά γράφτηκαν.

Το πρόβλημα με τα συγκεκριμένα ζώα δεν είναι τωρινό. Υφίσταται από τον προηγούμενο χρόνο, αφού άφησαν το θηλυκό ζώο να γεννήσει δύο φορές και τα σκυλιά έγιναν τρία. Απλά τώρα το πρόβλημα έφτασε στο απροχώρητο. Η πρόεδρος του συλλόγου μας κ. Μελίνα Σπυριδάκη, με δική της πρωτοβουλία, πριν μερικούς μήνες ανέλαβε την στείρωση των ζώων.

Για τον σκοπό αυτό, πήγε στο σημείο όπου βρίσκονταν τα ζώα, συνοδευόμενη από την κτηνίατρο κ. Ζαχοπούλου Ξανθούλα. Χρειάστηκαν έξι ώρες για το κάθε ζώο, προκειμένου να συλληφθούν, μετά από τη χορήγηση ηρεμιστικών χαπιών, διότι έδειχναν ιδιαίτερα επικίνδυνη συμπεριφορά. Τα χάπια χορηγήθηκαν με τη βοήθεια κυρίας που τα ταΐζει. Στη συνέχεια, τα ζώα στειρώθηκαν, έγινε ηλεκτρονική σήμανση και εμβολιάστηκαν, χωρίς καμία οικονομική βοήθεια.

Μέχρι τότε, δεν υπήρχε καμία εντολή από τον Δήμο για περισυλλογή των ζώων, οπότε αφέθηκαν ελεύθερα. Στη συνέχεια όμως, μετά από αλλεπάλληλες καταγγελίες στον Δήμο, για επιθέσεις των συγκεκριμένων ζώων σε ανθρώπους ενήλικες, αλλά και μικρά παιδιά που πήγαιναν στο παρακείμενο νηπιαγωγείο, συνήλθε η πενταμελής επιτροπή του Δήμου, προκειμένου να αποφασίσει για την επικινδυνότητα των ζώων.

Ο Αντιδήμαρχος κ. Μαυρίδης, γνωστοποίησε στα μέλη της επιτροπής τις καταγγελίες δημοτών για τα συγκεκριμένα ζώα, καθώς και ιατρικές γνωματεύσεις και φωτογραφίες από δαγκώματα των ζώων σε ανθρώπους. Όλα τα μέλη της επιτροπής αναγνώρισαν την επικινδυνότητα των ζώων. Επισημαίνουμε ότι ο κ. Ολντούμης, αντιπρόεδρος του φιλοζωικού ¨ΚΙΒΩΤΟΣ¨ ανέφερε ότι και ο ίδιος διεπίστωσε την επικινδυνότητα των ζώων και μάλιστα και τις δύο φορές που επισκέφτηκε τον χώρο.

Το ίδιο διεπίστωσε και η κ. Νικολαϊδου Μένια, εκπαιδεύτρια σκύλων, και ανέφερε ότι τέτοια ζώα είναι πολύ δύσκολα διαχειρίσιμα ακόμη και από ειδικούς.

Η πρόεδρος του φιλοζωικού ¨ΦΡΟΝΤΙ-ΖΩ¨, Μελίνα Σπυριδάκη, καθώς και η κτηνίατρος κ. Ζαχοπούλου, οι οποίες χρειάστηκαν 12 ώρες προκειμένου να τα συλλάβουν για να τα στειρώσουν, εξέφρασαν την ίδια άποψη.

Δεδομένη ήταν και η άποψη του Αντιδημάρχου κ. Μαυρίδη για την επικινδυνότητα των ζώων.

Ας έρθουμε τώρα στον αντίστοιχο νόμο, που τόσο συχνά κάποιοι επικαλούνται, χωρίς ποτέ να μπουν στον κόπο να τον μελετήσουν. Εμείς όμως γνωρίζουμε μέχρι και το ¨κόμμα¨ του νόμου.

Ο νόμος 4039/2012 (αρθρ. 9, παρ. 4), όπως τροποποιήθηκε με τον νόμο 4235/2014 (αρθρ. 46, σημ. 6 4γ), αναφέρει τα εξής : “Αν διαπιστωθεί από την κτηνιατρική εξέταση ότι τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς είναι επικίνδυνα ή ότι πάσχουν από ανίατη ασθένεια ή ότι είναι πλήρως ανίκανα να συντηρηθούν λόγω γήρατος ή αναπηρίας και η διατήρησή τους στην ζωή είναι πρόδηλα αντίθετη με τους κανόνες ευζωίας τους και αρνηθούν τα φιλοζωικά σωματεία της περιοχής να αναλάβουν την φροντίδα τους, εποπτεία και την διαδικασία υιοθεσίας τους, υποβάλλονται σε ευθανασία.

Προκειμένου λοιπόν να εφαρμοστεί πλήρως ο νόμος, ερωτήθηκαν οι εκπρόσωποι των δύο φιλοζωικών σωματείων, εάν μπορούν να αναλάβουν τα ζώα.

Η κ. Μελίνα Σπυριδάκη, σαν πρόεδρος του φιλοζωικού ¨ΦΡΟΝΤΙ-ΖΩ¨ αλλά και υπεύθυνη στη διαχείριση των ζώων στο Δημοτικό καταφύγιο, ανέφερε ότι δεν μπορεί να δεχτεί τα ζώα στο καταφύγιο, για δύο λόγους:

α) Διότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τον ανωτέρω νόμο για τα επικίνδυνα ζώα, παρά μόνο για λυσσύποπτα, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει με τα συγκεκριμένα ζώα, γιατί είναι ήδη εμβολιασμένα.

β) Διότι στο καταφύγιο υπάρχουν περί τα 300 ζώα και πολύ συχνά αντιμετωπίζει περιστατικά αλληλοσπαραγμού των ζώων που, πιστέψτε μας, δεν θα ήθελε κανείς ποτέ να αντικρύσει. Πολύ περισσότερο αν μπουν στο καταφύγιο ξένα ζώα.

Ο εκπρόσωπος του φιλοζωικού ΄ΚΙΒΩΤΟΣ¨ κ. Ολντούμης, ανέφερε ότι δεν μπορεί το σωματείο τους να τα αναλάβει, χωρίς να δώσει καμμιά περαιτέρω εξήγηση.

Ως εκ τούτου, μετά τα ανωτέρω, βάσει της νομοθεσίας προβλέπεται η ευθανασία. Ο κ. Ολντούμης μάλιστα ανέφερε επί λέξει, όπως διαβεβαιώνουν τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής ¨Προτιμώ να γίνει ευθανασία παρά να τα δηλητηριάσουν (τι τραγική ειρωνεία…).

Στο τέλος όμως της συνέλευσης, προκειμένου να αποσείσει τις ευθύνες από πάνω του, πρότεινε, εάν είναι δυνατόν να παραπεμφθεί το θέμα στην τριμελή επιστημονική επιτροπή. Ο Αντιδήμαρχος απάντησε ότι θα γίνει, εάν αυτό προβλέπεται από τη νομοθεσία.

Την ημέρα της σύσκεψης της επιτροπής, λόγω απουσίας γραμματέως, δεν κατέστη δυνατόν να συνταχθεί το πρακτικό της συνεδρίασης. Την επόμενη μέρα, αφού συντάχθηκε το πρακτικό, κλήθηκαν τα μέλη της επιτροπής, να το διαβάσουν και να το υπογράψουν.

Τα τέσσερα μέλη, αφού το ανέγνωσαν και διεπίστωσαν ότι είναι απολύτως σύμφωνο με αυτά που ειπώθηκαν την προηγούμενη μέρα, το υπέγραψαν. Ο κ. Ολντούμης, παρ’ όλες τις επανειλημμένες τηλεφωνικές κλήσεις του Αντιδημάρχου κ. Μαυρίδη, δεν προσήλθε, εφευρίσκοντας κάθε φορά και άλλη δικαιολογία. Μετά παρέλευση αρκετών ημερών, προσήλθε στο γραφείο του Αντιδημάρχου, ο οποίος του ζήτησε να διαβάσει το πρακτικό και να το υπογράψει, όπως έκαναν και τα άλλα μέλη.

Ο κ. Ολντούμης αρνήθηκε να το υπογράψει εκείνη την στιγμή και ζήτησε να το πάρει στο σπίτι του για να το μελετήσει!!!!!. Μάλλον ήθελε την βοήθεια του κοινού… για να απαντήσει. Και αφού πήρε την βοήθεια του κοινού… επέστρεψε και ανακοίνωσε ότι δεν το υπογράφει.

Για την συγκεκριμένη όμως συμπεριφορά του κ. Ολντούμη εκκρεμεί εισαγγελική παραγγελία διερεύνησης του θέματος. Διότι όταν συμμετέχεις σε μια επιτροπή πρέπει να έχεις ¨τα κότσια¨ να αναλάβεις και τις ευθύνες που σου αναλογούν.

Προκειμένου λοιπόν ο Δήμος να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για τα ζώα, συνεκάλεσε στις 17-4-2015 την τριμελή επιστημονική επιτροπή, προκειμένου να αποφανθεί για την επικινδυνότητα των ζώων. Η επιτροπή, αποτελούμενη από τρεις κτηνιάτρους, κατέληξε στο ίδιο συμπέρασμα, ότι τα ζώα είναι επικίνδυνα, κάτι που ούτως ή άλλως δεν αμφισβήτησε ποτέ κανείς.

Στην συνέχεια και προκειμένου να αποφευχθεί η προβλεπόμενη από τον νόμο 4235/2014 ευθανασία, η πρόεδρος του φιλοζωικού σωματείου ¨ΦΡΟΝΤΙ-ΖΩ¨, πρότεινε στον Δήμαρχο κ. Ε. Λαμπάκη, την μεταφορά των ζώων σε ξενώνα, για 15 ημέρες, με την προοπτική πιθανής υιοθεσίας.

Σε αντίθετη περίπτωση, θα ζητούσε την οικονομική βοήθεια φιλόζωων, προκειμένου τα ζώα να παραμείνουν στον ξενώνα. Η πρόταση έγινε αποδεκτή από τον Δήμαρχο και δόθηκε γραπτή εντολή στην κ. Σπυριδάκη, να περισυλλέξει τα ζώα, με το από 27-4-2015 έγγραφο του Δήμου.

Την ίδια μέρα η κ. Σπυριδάκη προσήλθε στον χώρο με την αδελφή της, η οποία εθελοντικά όλα αυτά τα χρόνια προσέρχεται στο καταφύγιο, καθώς και με την κ. Κων/να Πεχλιβανίδου η οποία θέλησε να βοηθήσει προκειμένου να μεταφερθούν τα ζώα στον ξενώνα, αναλαμβάνοντας μάλιστα κάποια από τα έξοδα των ζώων.

Στον χώρο όπου προσήλθαν υπήρχαν και αστυνομικές δυνάμεις για να επιβλέπουν την διαδικασία της περισυλλογής. Παρόντες ήταν και ο κ. Ράπτης, πρόεδρος του φιλοζωικού ¨ΚΙΒΩΤΟΣ¨, καθώς και ο αντιπρόεδρος κ. Ολντούμης, οι οποίοι αντιδρούσαν στην περισυλλογή τους και μεταφορά τους στον ξενώνα.

Επίσης η κυρία, η οποία ταΐζει τα ζώα, δεν έδειξε καμμιά προθυμία αυτήν την φορά, να βοηθήσει τα κορίτσια να περισυλλέξουν τα ζώα. Καθώς η ώρα περνούσε, συγκεντρώνονταν όλο και περισσότεροι εξαγριωμένοι περίοικοι, οι οποίοι απαιτούσαν την απομάκρυνση των ζώων από την περιοχή τους,

Σημειωτέον ότι, τα συγκεκριμένα ζώα είναι επιθετικά όχι μόνον προς τους ανθρώπους, αλλά και προς τα διερχόμενα ζώα και είχαμε πολλές καταγγελίες από ιδιοκτήτες ζώων, διότι δεν μπορούν να περάσουν με τα ζώα τους από τον συγκεκριμένο δρόμο. Λόγω των περίοικων που είχαν συγκεντρωθεί και της φασαρίας που γινόταν, τα ζώα έφυγαν και δεν μπόρεσαν να τα συλλάβουν, αφού κανείς δεν βοηθούσε προκειμένου τα ζώα να πάρουν ηρεμιστικά χάπια.

Και ερχόμαστε στο αποτρόπαιο συμβάν της δηλητηρίασης του ενός θηλυκού από τα εν λόγω σκυλιά, μόλις μία εβδομάδα αργότερα, στις 4-4-2015. Ποιος είναι υπεύθυνος άραγε; Αυτοί που επέμεναν να απομακρυνθούν τα ζώα, προκειμένου να ηρεμήσουν και οι δημότες ή αυτοί που αντιστέκονταν στην περισυλλογή τους; Ποιος εξαγρίωσε περισσότερο τους περίοικους οι οποίοι είδαν να εξανεμίζονται οι ελπίδες τους να απομακρυνθούν τα ζώα; Γιατί η ¨ΚΙΒΩΤΟΣ¨ εφόσον δεν ήθελε την μεταφορά τους στον ξενώνα, δεν τα ανέλαβε;

>Οι φιλόζωοι πρέπει να δίνουν λύσεις στα προβλήματα που προκύπτουν και όχι απλά να κατηγορούν τους άλλους που προτείνουν τις λύσεις. Δεν καταλαβαίνουν ότι με τον τρόπο τους εξαγριώνουν περισσότερο κάποιους πολίτες και τους εξωθούν να δώσουν οι ίδιοι λύση στο πρόβλημά τους, προκαλώντας τον χειρότερο και πιο επώδυνο θάνατο ακόμη και σε ζώα που είναι ήρεμα;

Ας αφήσουν λοιπόν τις κλάψες πάνω από το νεκρό ζώο, γιατί οι ίδιοι δεν έκαναν τίποτα για να αποφευχθεί.

Όσο για την κτηνίατρο κ. Ζαχοπούλου, η οποία σπιλώθηκε και λασπολογήθηκε αφάνταστα από κάποιους φιλόζωους του ¨καναπέ¨, σας ενημερώνουμε ότι είναι η μόνη, η οποία αυτά τα χρόνια συμπαραστάθηκε στο έργο μας, κάνοντας δωρεάν εξετάσεις σε ζώα εντός και εκτός καταφυγίου, χειρουργώντας διάφορα περιστατικά αφιλοκερδώς, προσφέροντάς φάρμακα, εμβόλια κ.λ.π., θεραπεύοντας και φιλοξενώντας αμέτρητα περιστατικά δηλητηριασμένων ζώων. Μήπως τα ξεχνάει αυτά ο πρόεδρος της ΚΙΒΩΤΟΥ;

Επίσης επειδή πολλά γράφτηκαν και για την εκπαιδεύτρια κ. Μ. Νικολαΐδου, σας γνωρίζουμε ότι φιλοξένησε πολλές φορές και φιλοξενεί και αυτήν την στιγμή 10 αδέσποτα ζώα στον ξενώνα της, χορηγώντας τους τροφή και φάρμακα με δικά της έξοδα. Έχει προσφέρει αμέτρητες φορές στο παρελθόν και συνεχίζει να προσφέρει μέχρι και σήμερα τροφές, φάρμακα και οικονομική βοήθεια για τα αδέσποτα της πόλης και την επαγγελματική της εμπειρία και γνώση σαν εκπαιδεύτρια.

Όσο για την πρόεδρο του φιλοζωικού ¨ΦΡΟΝΤΙΖΩ¨, Μελίνα Σπυριδάκη, τρέχει εδώ και χρόνια από το πρωί μέχρι το βράδυ , εθελοντικά για τα αδέσποτα, με έξοδα δικά της. Τόσα χρόνια που η Μελίνα έτρεχε παντού, ήταν η καλύτερη για την ¨ΚΙΒΩΤΟ¨. Γιατί στην πλάτη της μπορούσαν να επιδείξουν έργο.

Αφ’ ότου η Μελίνα παραιτήθηκε από την ¨ΚΙΒΩΤΟ¨, ξαφνικά έγινε η χειρότερη, Γιατί άραγε; Ή ξεχνάνε κάποιοι τα παρακάλια τους για να επιστρέψει πίσω και να μην κάνει νέο σύλλογο; Τώρα όμως αποδεικνύονται όλα. Τώρα ξεχώρισαν οι ¨φιλόζωοι¨ του καναπέ, των bazaars και των θεατρικών δρώμενων, από τους πραγματικούς.

Γιατί οι δεύτεροι παρουσιάζουν έργο, και αποδεικνύουν έμπρακτα την αγάπη τους στα ζώα, ενώ οι πρώτοι εξαπολύουν λάσπη και συκοφαντίες προς τα ανωτέρω άτομα που μέχρι πέρυσι ήταν τα ενεργότερα μέλη της ΚΙΒΩΤΟΥ.

Ποιο το έργο της ΚΙΒΩΤΟΥ επί διαχείρισης του καταφυγίου από τον κ. Ράπτη; Παρέλαβε 150 ζώα στο καταφύγιο και τα έφτασε 300. Γιατί άραγε; Τι έχει να πει για την ασυλοποίηση των ζώων, τον αλληλοσπαραγμό τους και τον θάνατό τους με τον πιο τραγικό τρόπο; Του είναι ευχάριστο το θέαμα; Γιατί το επέτρεψε να συμβεί ; Και ενώ έβλεπε την κατάσταση, συνέχιζε να δέχεται ζώα στο καταφύγιο.

Τα γράφουμε αυτά σαν απάντηση στην λασπολογία που εξαπέλυσαν αυτές τις μέρες εναντίον μας, να μάθει ο κόσμος ΟΛΟΚΛΗΡΗ την αλήθεια και όχι την μισή όπως βολεύει κάποιους και προκειμένου να καταλογιστούν οι ευθύνες σ΄ αυτούς που πρέπει και τους αξίζει.

Εμείς θα συνεχίσουμε το έργο μας με περισσότερη δύναμη, όσο κι αν μας πολεμούν, γιατί γνωρίζουμε ότι ¨ΠΕΤΡΟΒΟΛΟΥΝ ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΡΠΟ. ΟΧΙ ΤΑ ΑΚΑΡΠΑ¨ Ο νοών νοείτω…» καταλήγει η ανακοίνωση του «ΦΡΟΝΤΙ-ΖΩ».

Διαβάστε επίσης:

Απέτρεψαν τη δολοφονία τριών αδέσποτων σκύλων στην Αλεξανδρούπολη

Εξώδικο στον Δήμο Αλεξανδρούπολης επειδή θέλει να θανατώσει 3 αδέσποτα σκυλιά

Σκότωσε την σκυλίτσα που ήθελε να θανατώσει ο αντιδήμαρχος Αλεξανδρούπολης

Tagged: , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

5 Σχόλια

 1. κολλιας

  'σ'αυτο το μπουρδ.... το κρατος οι μισοι ειναι προεδροι και οι αλλοι μισοι αρχηγοι. σταματηστε να τρωγεστε, αχρηστοι και προσπαθηστε για τον κοινο σκοπο.

 2. rita

  Μαλλον ο καυγας γινεται για την επαγγελματικη αποκατασταση αφου 1460η προεδρος κ.Σπυριδακη πληρωνεται τοσα χρονια με ενα διολου ευκαταφρονητο μισθο απο τον Δημο Αλεξ/πολης για να ασχολειτε με το καταφυγιο..αρα ισως θα βρισκοταν πολλοι να το κανουν,τελος παντων,καλα θα κανουν λοιπον ολοι να κοιταξουν αυτες τις ψυχουλες και να σταματησουν να φαγωνονται πανω στα κουφαρια τους

 3. Θάνος

  Με λίγα λόγια το Φροντίζω φρόντισε να υπογράψει την ευθανασία των ζώων, ενώ η Κιβωτός αρνήθηκε σθεναρά...Όλα τα άλλα είναι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Δεν δικαιολογείται η ευθανασία με κανένα λόγο

  1. sophia

   Ακριβως φιλε Θανο Δεν θα μπορουσε να διατυπωθει καλυτερα και ευγενεστερα γιατι φιλοζωος που σημαινει φιλος της ζωης σημαινει ακομη ηθος και πολιτισμος. Οι ανακριβειες και τα ψευδη στην ανακοινωση του Φροντι-ΖΩ με κανουν να αμφιβαλλω για πολλα σε οτι τους αφορα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.