Στηρίξτε μας

Άγρια άλογα χωρίς τροφή περιφέρονται επί μήνες στον Κορυδαλλό ενώ ο κίνδυνος πρόκλησης δυστυχήματος είναι σχεδόν βέβαιος (βίντεο)

23 Αυγούστου 2016 08:51 | Καταγγελίες
Άγρια άλογα χωρίς τροφή περιφέρονται επί μήνες στον Κορυδαλλό ενώ ο κίνδυνος πρόκλησης δυστυχήματος είναι σχεδόν βέβαιος (βίντεο)

Της Ελένης Ηλιοπούλου

Εδώ και πάρα πολλούς μήνες τέσσερα άλογα που εγκαταλείφθηκαν στην περιοχή του Σχιστού στον Κορυδαλλό Αττικής  από τον ανεύθυνο ιδιοκτήτη τους - τον οποίο κάποιοι γνωρίζουν αλλά δεν τον καταγγέλουν - περιφέρονται από το όρος Αιγάλεω αλλά και μέσα στην πόλη του Κορυδαλλού θέτοντας τη ζωή τους σε κίνδυνο, στην προσπάθεια τους να βρουν τροφή, αλλά δημιουργώντας και πολλά προβλήματα καθώς η πιθανότητα πρόκλησης δυστυχήματος είναι πολύ μεγάλη.

Τα ζώα περιφέρονται ανάμεσα σε οχήματα σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας όπως φαίνεται και στα βίντεο που τράβηξε ο Μάρκος Καζάκος.

Τα ζώα στην προσπάθεια τους να βρουν νερό και κάτι για να τραφούν ειδικά τώρα το καλοκαίρι που στο όρος Αιγάλεω δεν υπάρχει χορτάρι ψάχνουν μέσα στα σκουπίδια, μπαίνουν σε αυλές, εμφανίζονται ξαφνικά στον δρόμο σε περιοχή που η κίνηση των οχημάτων είναι συνεχής 24 ώρες το 24ωρο και τρώνε γκαζόν από διαζώματα της λεωφόρου. Για τα άλογα, που περιφέρονται σε αυτή την κατάσταση, είναι ενήμερος εδώ και καιρό τόσο ο Δήμος Κορυδαλλού και μάλιστα το θέμα συζητήθηκε εκτενώς και στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 18 Ιουλίου όσο και ο Περιβαλλοντικός Σύνδεσμος  Δήμων Αθήνας – Πειραιά (ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π.), μέλη του οποίου τον περασμένο Ιούνιο κατάφεραν να βγάλουν από το στόμα του ενός αλόγου μια κονσέρβα, που είχε κολλήσει στη γνάθο του, καθώς τρέφεται με απορρίμματα.

AlogaAgriaKorydallos (1)Τα ζώα αναζητούν τροφή στα σκουπίδια...

Το Φιλοζωικό Σωματείο Νίκαιας – Κερατσινίου πριν από μερικούς μήνες είχε κάνει έκκληση για την τοποθέτηση δεξαμενής στο όρος Αιγάλεω ώστε τα ζώα να έχουν πρόσβαση σε νερό. Ενήμερος για το θέμα είναι φυσικά και ο Ελληνικός Σύλλογος Προστασίας Ιπποειδών (Ε.Σ.Π.Ι.) που όλοι θεωρούν ότι μ' έναν μαγικό τρόπο θα δώσει την λύση. Παρά το γεγονός ότι όλοι οι συναρμόδιοι φορείς γνωρίζουν το πρόβλημα κανείς δεν θέλει ή δεν μπορεί να πληρώσει το κόστος για τη σύλληψη και τη μεταφορά των άγριων αλόγων σε ασφαλές σημείο και έτσι η κατάσταση διαιωνίζεται. Η νομοθεσία ορίζει ότι για τα ανεπιτήρητα ζώα αρμόδιος είναι ο κάθε δήμος γι' αυτό και ο Ε.Σ.Π.Ι. έστειλε στην δημοτική αρχή αναλυτική πρόταση αναφορικά με το κόστος για την διαχείριση αυτών των ζώων που φτάνει τις 5.300 ευρώ.

AlogaAdespotaOrosAigaleo (3)Η κονσέρβα είχε σφηνώσει στη γνάθο του ζώου...

O Γρηγόρης Γουρδομιχάλης, πρόεδρος του ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π., στο προφίλ του στο facebook στις 23 Ιουνίου αναφορικά με το θέμα έγραψε: «Συχνά προσεγγίζουν κατοικημένες ακραίες περιοχές του Δήμου Κορυδαλλού για τροφή με κίνδυνο να προκαλέσουν τροχαίο ατύχημα.  Κάθε προσπάθεια του ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ. και του Τμήματος Περιβάλλοντος του Δήμου για περισυλλογή και απομάκρυνση τους έχει αποτύχει λόγω της επιθετικότητας του επιβήτορα που δεν ανέχεται ανθρώπινη προσέγγιση. Τα ζώα διαφεύγουν σε δύσβατες περιοχές του βουνού και το κράτος είναι απών...».

AlogaAgriaKorydallos (2)Τα ζώα ψάχνουν για λίγη πρασινάδα οπουδήποτε...

Αργά ή γρήγορα το δυστύχημα (ή στην καλύτερη των περιπτώσεων το ατύχημα) με θύματα αυτά τα άλογα ή τους συνανθρώπους μας θα συμβεί και τότε όλοι θα ψάχνουν ποιος από εκείνους που γνώριζε ευθύνεται… Οι φωτογραφίες που τράβηξαν ο Κώστας Φωτεινάτος μόλις χθες και ο Θωμάς Μπαρμπαρής πριν από μερικές εβδομάδες είναι αδιάψευστος μάρτυρας του πόσο κινδυνεύουν αυτά τα ζώα και ότι ο κίνδυνος δυστυχήματος παραμονεύει...

Η πρόταση του Ελληνικού Συλλόγου Προστασίας Ιπποειδών προς τον Δήμο Κορυδαλλού για την διαχείριση των 4 αλόγων

Ο Θανάσης Χελιώτης, αντιπρόεδρος του Ε.Σ.Π.Ι., εξήγησε στο www.zoosos.gr ότι πιθανότατα η φοράδα εγκυμονεί ξανά και όσο τα ζώα θα συνεχίσουν να ζευγαρώνουν θα γίνεται ολοένα και μεγαλύτερο το πρόβλημα της ορθής διαχείρισης τους, γι' αυτό στις 20 Ιουλίου έστειλε επιστολή με την πρόταση του φορέα τους αναφορικά με την διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί για την προσέγγιση τους ώστε να γίνει σταδιακά δυνατή η μεταφορά τους. Στην πρόταση αναφέρουν και το αναλυτικό κόστος για την μεταφορά, φιλοξενία και εκπαίδευση τους, αφού πρόκειται για ζώα, τα οποία δεν έχουν φορέσει ποτέ ως τώρα χαλινάρι και η φιλοξενία τους σε αυτή την κατάσταση μόνο εύκολη υπόθεση δεν είναι.

Στην επιστολή – πρόταση, που απευθύνει ο κ. Χελιώτης, στη Διεύθυνσης Πολεοδομίας και στο Τμήμα Περιβάλλοντος του Δήμου Κορυδαλλού εξηγεί τι πρέπει να γίνει αφού όλες οι προσπάθειες διαφόρων μέχρι τώρα για τα ανεπιτήρητα άλογα έχουν αποτύχει: «Αγαπητοί κύριοι,  κατόπιν του σημερινού σας email και της επίσκεψης μας στο Δημαρχείο σας την Δευτέρα 18 Ιουλίου με σκοπό να μάθουμε τα σχέδια σας για την αντιμετώπιση των τεσσάρων αδέσποτων αλόγων που περιφέρονται εδώ και τουλάχιστον 2 χρόνια στη ευρύτερη περιοχή του Σχιστού, θα θέλαμε να καταγράψουμε τα όσα ειπώθηκαν μεταξύ μας.

AlogaAdespotaSxistosPlateia11Avgoustou2016 (1)Ξημερώματα 11ης Αυγούστου τα ζώα βόσκουν στο γκαζόν του διαζώματος στην πλατεία Σχιστού...

Πρώτον απ' όλα είχε προηγηθεί τηλέφωνο από την εθελόντρια μας Χριστίνα Αλέξανδρου στον υπάλληλο σας και Υπεύθυνο Γραφείου Κοιν/των χώρων κο. Γιώργο Τσιμπαριώτη στις 8/7/16, όπου είχε συζητηθεί το πρόβλημα αντιμετώπισης των ζώων και είχατε ενημερωθεί πως ο σύλλογος μας έχει όλη τη καλή διάθεση να βοηθήσει τον δήμο με οποίο τρόπο μπορεί, κατανοώντας την έλλειψη γνώσης και εμπειρίας πάνω στα ιπποειδή. Αδυνατούμε όμως να αναλάβουμε την οποιαδήποτε ευθύνη για την δεσποσύνη και οικονομική διαχείριση του όλου εγχειρήματος καθώς αυτό είναι ξεκάθαρα ευθύνη του Δήμου, όπως ορίζει άλλωστε και ο νόμος 4039/12.

Έχοντας την ενημέρωση πως η πρόταση μας θα γινόταν γνωστή στη διοίκηση δεν επικοινωνήσαμε με τον Δήμο. Όμως τις επόμενες μέρες είχαμε επανειλημμένες κλήσεις από κατοίκους του Σχιστού να μας ενημερώνουν για την παρουσία των ζώων μέσα σε πολυσύχναστες κατοικημένες περιοχές, σε λεωφόρους, σε δρόμους, και σκουπιδότοπους. Θεωρώντας λοιπόν πως η κατάσταση έχει γίνει πια κρίσιμη επισκεφτήκαμε τα γραφεία σας την Δευτέρα το πρωί όπου συμπωματικά είχατε σύσκεψη γι’ αυτόν το συγκεκριμένο λόγο διότι ένα από τα άλογα έχει εντοπιστεί να τρέφεται και να ποτίζεται σε νησίδα κεντρικής λεωφόρου. Παρόντες ήταν οι κ.κ. Γ. Γουρδομιχάλης (Εντεταλμένος Δημ. Σύμβουλος), Α. Δαμίδου (Διευθύντρια Πολεοδομίας), Γ. Τζαβαρίδου (Προϊσταμένη Τμημ. Περιβάλλοντος), Γ. Τσιμπαριώτης (Υπεύθυνος Γραφείου Κοιν/των χώρων), Μ. Καλομοίρη (Γ. Γραμματέας Ε.Σ.Π.Ι), Χ. Αλεξάνδρου (Ταμίας Ε.Σ.Π.Ι.), Θ. Χελιώτης (Αντιπρόεδρος ΕΣΠΙ).

AlogaAdespotaSxistosPlateia11Avgoustou2016 (2)Οι φωτογραφίες που τράβηξε ο Θανάσης Μαργιός ξημερώματα 11ης Αυγούστου αποδεικνύουν ότι είναι θέμα χρόνου να συμβεί δυστύχημα...

Η πρόταση μας λοιπόν είναι η εξής:

 1. Να βρεθεί ένας χώρος όπου να περιοριστούν τα ζώα στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Κορυδαλλού. (Εμείς θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε με τον περιορισμό τους στον χώρο, και στη εύρεση η/και παροχή κατάλληλης τροφής).

Κόστος τροφής για δύο μήνες: περίπου 500 ευρώ

 1. Το αρσενικό και αρχηγός της αγέλης θα χρειαστεί να στειρωθεί καθώς και το δεύτερο αρσενικό (πουλάρι) το οποίο σημειωτέων δείχνει σημάδια ενδονυχίτιδας στα μπροστινά του πόδια – η στείρωση προτείνουμε να γίνει με νομοκτηνίατρο και με την πλήρη συνεργασία του ιππίατρου μας για όλες τις απαραίτητες λεπτομέρειες: αναισθησία, επέμβαση, ιατρική περίθαλψη, αντιβίωση, κτλ.

Κόστος επέμβασης και φαρμάκων: Περίπου 1.200 ευρώ

 1. Κατόπιν ενός εύλογου χρονικού διαστήματος (περίπου 2 μήνες) όπου τα ζώα θα έχουν πλέον ξεκινήσει να εγκλιματίζονται στις καινούργιες συνθήκες και να "εξημερώνονται" κάπως, ο ΕΣΠΙ θα μπορέσει να τα φιλοξενήσει στις εγκαταστάσεις του στο Μαρκόπουλο. (Τα έξοδα μεταφοράς και συντήρησης)
 2. Εκπαίδευσης των ζώων έως ότου βρεθεί κατάλληλο σπίτι υιοθεσίας θα επιβαρύνουν τον Δήμο ή οποιαδήποτε άλλη αρμόδια υπηρεσία).

Κόστος μεταφοράς: 300 ευρώ Κόστος συντήρησης για 6 μήνες:  1.800 ευρώ Εκπαίδευσης για 6 μήνες για τα 3 άλογα (εκτός από το πουλαράκι): 1.500 ευρώ

ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ 5.300 €

Θα θέλαμε να σημειωθεί και πάλι πως ο Σύλλογος μας είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και βασίζεται εξ’ ολοκλήρου σε δωρεές φίλων και μελών. Δεν έχουμε καμία δυνατότητα να καλύψουμε αυτά τα έξοδα μόνοι μας, και φυσικά όλη η προσπάθεια θα εκτελεσθεί από τους εθελοντές μας (!).

Θεωρούμε πως τα ζώα αυτά αποτελούν άμεσο κίνδυνο στη ζωή τους καθώς και στη ζωή ανθρώπων κυκλοφορώντας έτσι ελεύθερα στους δρόμους και κρίνουμε πως πρέπει να δράσουμε άμεσα ώστε να αποφύγουμε οποιοδήποτε δυσάρεστο ατύχημα. Γι' αυτό σας παρακαλούμε να σκεφτείτε πολύ σοβαρά την πρόταση μας για να μπορέσουμε  να δράσουμε πολύ γρήγορα. Είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε παραπάνω πληροφορία ή διευκρίνηση χρειαστείτε.

Με εκτίμηση

Θανάσης Χελιώτης /Αντιπρόεδρος».

Οι φωτογραφίες που βλέπετε εδώ τραβήχτηκαν τον Δεκέμβριο του 2015.

Διαβάστε επίσης:

Κορυδαλλός: Αφήνει τα άλογα του αδέσποτα στους δρόμους εκθέτοντας σε θανάσιμο κίνδυνο τα ίδια & τους εποχούμενους (βίντεο)

Κατάφεραν να πιάσουν το ένα από τα 3 άγρια άλογα που περιφέρονταν αδέσποτα σε Κορυδαλλό και όρος Αιγάλεω

Κατάφεραν να βγάλουν το μεταλλικό κουτί που είχε σφηνώσει στη γνάθο του αλόγου που ζει αδέσποτο στο όρος Αιγάλεω

Έκκληση για την προσφορά δεξαμενής νερού για το πότισμα αδέσποτων αλόγων στο όρος Αιγάλεω

 

Tagged: , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

3 Σχόλια

 1. ROULA NTINOU

  ΤΟΣΟ ΟΜΟΡΦΑ ΑΛΟΓΑ Κ ΝΑ ΤΡΩΝΕ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ??? ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΤΑ ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΕ ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ!!!
  ΕΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΤΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΛΟΓΟ ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΑ ΕΓΚΑΤΑΛΗΨΕΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΣΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΖΩΙΑ ΤΩΝ ΑΘΩΩΝ ΑΛΟΓΩΝ ΤΟΥ.
  ΑΣ ΤΑ ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΙΠΠΟΕΙΔΩΝ !!!!
  ΑΦΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΝΑ ΤΟΥ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ Κ ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΘΕΙ !!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.