Με δεύτερο ρεπορτάζ του μέσα σε μόλις λίγες μέρες το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC αναδεικνύει το πραγματικά τεράστιο θέμα της εγκατάλειψης των κατοικίδιων ζώων στην Ελλάδα από τους ιδιοκτήτες τους και την αδυναμία των εθελοντών να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες χιλιάδων αδέσποτων, αφού το κράτος ουσιαστικά αδιαφορεί, με αποτέλεσμα αυτά πλάσματα να υποφέρουν χωρίς τροφή και περίθαλψη.
Το BBC στο ρεπορτάζ του για τα αδέσποτα στη χώρα μας επισημαίνει ότι η αύξηση του πληθυσμού των ζώων οφείλεται στο γεγονός ότι οι Έλληνες εγκαταλείπουν τα κατοικίδια τους επειδή αδυνατούν να τα φροντίζουν εξαιτίας της οικονομικής τους αδυναμίας. Αυτό φυσικά έχει άμεση συνέπεια στον πληθυσμό των αδέσποτων, που μεγαλώνει και φτάνει πλέον το ένα εκατομμύριο, αν και σύμφωνα με φιλοζωικούς φορείς που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας ο συνολικός αριθμός γατιών και σκυλιών έχει ξεπεράσει κατά πολύ αυτό το νούμερο.
Αφορμή και για τα δύο αυτά ρεπορτάζ στάθηκε η αποστολή των Βρετανών κτηνιάτρων από την κλινική «London Vet Clinic in Marylebone» καθώς στο κτηνιατρείο της Παναγιώτα Τσάγκου στα Λεχαινά Ηλείας σε συνεργασία με τη Φιλοζωική Ένωση Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης και τη δημοτική αρχή πραγματοποίησαν εθελοντικά στειρώσεις αδέσποτων ώστε να ελεγχθεί ο αριθμός των ζώων εκεί.
Δείτε το ρεπορτάζ που προβλήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου.
Και το ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε χθες 2 Οκτωβρίου.
Τα όσα υφίστανται τα ζώα της χώρας μας δεν είναι μόνο αποτέλεσμα της οικονομική κρίσης, είναι κυρίως απόρροια της κρίσης αξιών που πλήττει τον τόπο μας χρόνια πριν τα οικονομικά δεδομένα στη ζωή του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού αλλάξουν. Η απουσία φιλοζωικής παιδείας και η καλλιέργεια της εργαλειακής σχέσης που έχουμε μαζί τους και της κυριαρχίας του είδους μας στα υπόλοιπα πλάσματα έχει ως αποτέλεσμα να μην τα σεβόμαστε, να τα κακοποιούμε με κάθε πιθανό τρόπο, να τα παρατάμε και να τα πετάμε στον δρόμο σαν άψυχα αντικείμενα.
Θετικά βλέπει το αίτημα της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (Π.Φ.Π.Ο.) το Υπουργείο Δικαιοσύνης για να παρίστανται τα φιλοζωικά σωματεία ως πολιτική αγωγή σε σχετικές δίκες.
Μία ενήλικη αρκούδα χτυπήθηκε σήμερα το πρωί στις 06:00 σ’ έναν επαρχιακό δρόμο δίπλα από τον κάθετο άξονα Σιάτιστα - Κρυσταλλοπηγή στα όρια των νομών Κοζάνης και Καστοριάς.
Μια γάτα παράλυτη πυροβολημένη στην σπονδυλική στήλη με αεροβόλο εντοπίστηκε στον Πύργο Ηλείας. Το ζώο βρέθηκε ζωντανό στα Λαστέικα περίπου απέναντι από το συνεργείο αυτοκινητών…