Κοζάνη: Λύκος νεκρός σε τροχαίο
Η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης (Ο.Α.Ε.) του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ εντόπισε χθες το πρωί έναν λύκο στον δρόμο Πτολεμαΐδας - Αμυνταίου στον νομό Κοζάνης.
Της Ελένης Ηλιοπούλου
Και ενώ καθημερινά δημοσιεύονται περιστατικά που αναδεικνύουν την αδιάφορη στάση αστυνομικών που είτε μεροληπτούν, είτε αγνοούν τη νομοθεσία, είτε τρομοκρατούν αυτόπτες μάρτυρες κακοποίησης ζώων (κάθε είδους) έχουμε άλλη μια δημόσια δέσμευση αυτή τη φορά από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, πως όλα θα αλλάξουν προς το καλύτερο ειδικά για τα ζώα ένεκα και της «συναντίληψης» και της εκπαίδευσης.
Ο Θοδωρής Μουμτζίδης κουμπάρος του πρωθυπουργού (δεξιά).
Εφεξής όπως αντιλαμβανόμαστε όλα θα βελτιωθούν γιατί υπογράφει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης «μνημόνιο συνεργασίας» με τη Μ.Κ.Ο. «Zero Stray Pawject», ιδρυτές της οποίας είναι οι κουμπάροι (κυριολεκτικά) του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που ναι μεν στοχεύουν (όπως ισχυρίζονται) σε μια Ελλάδα χωρίς αδέσποτα, αλλά λειτουργούν και ως προπαγανδιστικός φορέας των κυβερνητικών δράσεων...
«Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Μ.Κ.Ο «Zero Stray Pawject, eV.»
Συγκεκριμένα διαβάζουμε τα εξής στο δελτίο Τύπου στις 6 Δεκεμβρίου: «Στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας για την προστασία των ζώων συντροφιάς, προχώρησε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο εκπρόσωπος της Μ.Κ.Ο. «Zero Stray Pawject, eV.», Θοδωρής Μουμτζίδης.
Ακόμα ένα μνημόνιο συνεργασίας...
Το Μνημόνιο Συνεργασίας έρχεται σε συνέχεια του Μνημονίου Συναντίληψης που υπεγράφη ανάμεσα στο Υπουργείο Εσωτερικών και την Ειδική Γραμματεία Προστασίας των Ζώων Συντροφιάς και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Έχει ως στόχο, μεταξύ άλλων:
Την προστασία εν γένει των ζώων και την ορθή και απαρέγκλιτη εφαρμογή των διατάξεων της ισχύουσας νομοθεσίας.
Τη μείωση των εγκαταλείψεων δεσποζόμενων ζώων.
Τη μείωση των περιπτώσεων μη ηλεκτρονικής σήμανσης και την περιστολή του φαινομένου ανωνυμοποίησης των ζώων συντροφιάς, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ισχύουσα νομοθεσία.
Την ανάπτυξη στοχοθεσίας εναρμονισμένης και ανταποκρινόμενης στις υφιστάμενες ανάγκες και με έμφαση στην αντιμετώπιση των παραβάσεων της ισχύουσας νομοθεσίας.
Την περαιτέρω ενδυνάμωση της φιλοζωικής και περιβαλλοντικής νοοτροπίας, καθώς επίσης την ενίσχυση της ευαισθητοποίησης του αστυνομικού προσωπικού σε ζητήματα προστασίας των δικαιωμάτων των ζώων.
Την από κοινού ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και των πολιτών σε ζητήματα προστασίας των ζώων και διασφάλισης των δικαιωμάτων τους.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Υπουργός ζήτησε από τον κ. Μουμτζίδη, η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Zero Stray Pawject Germany e.V., καθώς και η Ακαδημία «Zero Stray Academy»- ως φορέας που λειτουργεί υπό την αιγίδα της- να προσφέρουν την τεχνογνωσία τους στην ΕΛ.ΑΣ, ώστε η αστυνομική δραστηριότητα στα ζητήματα προστασίας ζώων να είναι αποτελεσματικότερη. Από την πλευρά του ο κ. Μουμτζίδης ανταποκρίθηκε στο αίτημα του κ. Χρυσοχοΐδη και σημείωσε πως η Φιλοζωική Οργάνωση ενδιαφέρεται να παράσχει υποστήριξη, παρέχοντας συμβουλές και αρωγή ως προς την εκτέλεση σχετικών προγραμμάτων, μέσω της τεχνογνωσίας και εμπειρίας της.
Στη συνάντηση παρευρέθησαν, επίσης, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Παναγιώτης Στάθης, ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αντιστράτηγος Δημήτριος Μάλλιος, Ανώτατοι Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ όπως και στελέχη της Μ.Κ.Ο.».
Το πρώτο μνημόνιο και οι διδασκαλίες...
Θυμίζουμε ότι στις 9 Μαΐου του 2023 η Μ.Κ.Ο. «Zero Stray Pawject» μας ενημέρωνε για την υποχρεωτική εκπαίδευση των αστυνομικών από την «ακαδημία» τους. Συγκεκριμένα τόνιζε τα εξής για όσα θα γίνονταν βάσει του πρώτου μνημονίου συνεργασίας που έχει υπογραφεί:
«Για πρώτη φορά πραγματοποιείται υποχρεωτική εκπαίδευση της Ελληνικής Αστυνομίας σε θέματα προστασίας ζώων και εφαρμογής του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου. Τουλάχιστον ένας αστυνομικός από κάθε αστυνομικό τμήμα θα εκπαιδευτεί και θα αναλαμβάνει τις υποθέσεις που σχετίζονται με την κακοποίηση ζώων. Στόχος είναι να καθιερωθεί ως δια βίου εκπαίδευση. Οι διδασκαλίες αφορούν το νομοθετικό πλαίσιο και την εφαρμογή του από την Ελληνική Αστυνομία, τόσο για τα ζώα συντροφιάς όπως σκύλους και γάτες, αλλά και για τα ιπποειδή, τα παραγωγικά κ.ά.
Η υλοποίηση της εκπαίδευσης γίνεται από την Ακαδημία μας και τους καθηγητές μας σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης και το Τμήμα Μετεκπαίδευσης της ΕΛ.ΑΣ. στα πλαίσια υλοποίησης του Μνημονίου Συνεργασίας που έχει υπογράφει μεταξύ του Zero Stray Pawject και του αρμοδίου υπουργού Τάκη Θεοδωρικάκου. Για κάθε εκπαιδευτική ενότητα θα υπάρχει αξιολόγηση των συμμετεχόντων. Σε μια χώρα με εκατομμύρια αδέσποτα ζώα και καθημερινές κακοποιήσεις ο ρόλος της ΕΛ.ΑΣ. είναι καθοριστικός και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της λύσης, ακόμη και για τη διαχείριση και πρόληψη αδέσποτων. Η πρώτη τριήμερη εκπαίδευση εκκινεί αύριο Τετάρτη 10 Μαΐου.
Ελληνική Αστυνομία Τάκης Θεοδωρικάκος #zerostraypawject #zerostrayacademy».
Τι είδους εκπαίδευση είναι αυτή που τελικά είναι τόσο αναποτελεσματική;
Θυμίζουμε πως στις 5 Αυγούστου του 2022 η διευθύντρια της «ακαδημίας» η Σταματίνα Σταματάκου για την εκπαίδευση αστυνομικών και δήμων από τη φιλοκυβερνητική Μ.Κ.Ο. τόνιζε τα εξής: «Νιώθω πολύ περήφανη για την Ακαδημία της οποίας είμαι διευθύντρια, για τους καταπληκτικούς καθηγητές μας αλλά και για το ότι για πρώτη φορά οι υποχρεωμένοι από τον νόμο δήμοι έχουν την ευκαιρία εντελώς δωρεάν να μάθουν πώς να προχωρούν στη διαχείριση και πρόληψη των αδέσποτων ζώων. Οι δήμοι δεν μας δίνουν ένα ευρώ, το ελληνικό κράτος δεν ζημιώνεται ούτε στο ελάχιστο, τα ζώα μπορούν μόνο να ωφεληθούν, σίγουρα όχι να χάσουν. Μάλιστα με την αποφοίτησή τους τούς παρέχεται εντελώς δωρεάν από εμάς σύμβουλος εφαρμογής προγράμματος (account manager) για να τους υποστηρίξει στις δράσεις τους. Τον Σεπτέμβριο θα τους παρουσιαστεί και πρότυπο επιχειρησιακό σχέδιο. Τους δίνουμε ακόμη και μπλοκ για πρόστιμα, προδιαγραφές για τροφές, για συμβάσεις, κτλ ενώ από τον Σεπτέμβριο θα έχουν την δυνατότητα να συμμετέχουν και σε πιο εξειδικευμένα προγράμματα όπως η εκπαίδευση σε περισυλλογή και απεγκλωβισμό στο πεδίο, η δημιουργία και διατήρηση σωστού καταφυγίου, κ.ά. Από την Ακαδημία δεν αποφοιτούν όλοι οι δήμοι, υπάρχουν δήμοι που έχουν κάνει τρεις κύκλους για να αποφοιτήσουν κι άλλοι δήμοι που αποχώρησαν κι άλλοι που ακόμα δεν έχουν καταφέρει να αποφοιτήσουν.
Επίσης, ως Ακαδημία θα προχωρήσουμε στην εκπαίδευση της Ελληνικής Αστυνομίας κατόπιν υπογραφής σχετικού μνημονίου με την ΕΛΑΣ (στην οποία ιδρύθηκε με πρότασή μας και πλέον στελεχώνεται Ειδικό Τμήμα Προστασίας των Ζώων) ενώ προχωρούμε και στη σύνταξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Επισημαίνω ξανά ότι δεν έχουμε χρεώσει κανέναν και δεν έχουμε στερήσει μισό ευρώ από ζώο, εν αντιθέσει αθόρυβα αρκετές φορές έχουμε προχωρήσει σε μεμονωμένες διασώσεις -κι ας μην είναι αυτή η αποστολή μας στην προκειμένη- ενώ τρέχουμε προγράμματα επιδοτούμενων στειρώσεων σε δεσποζόμενα ζώα με δικό μας κόστος σε δήμους της χώρας.
Επειδή κυκλοφορούν κάποιες αναρτήσεις για τον Δήμο Ηρακλείου και συγκεκριμένα το κυνοκομείου Ηρακλείου θέλω να είμαι ξεκάθαρη. Κατ’ αρχάς, δεν βραβεύουμε δήμους, απλώς δίνουμε πιστοποιήσεις στους δήμους που αποφοιτούν και σχετική πλακέτα, οπότε υπάρχει κάποια παρανόηση. Όλοι μας ξέρουμε -γι’ αυτό ξεκίνησε και η Ακαδημία του ZSP- ότι και οι 332 δήμοι της χώρας έχουν πρόβλημα και μάλιστα η μεγάλη πλειοψηφία έχει πολύ μεγάλο πρόβλημα, με ουκ ολίγους δήμους να έχουν εφαρμόσει εχθροζωικές πολιτικές. Αν με ρωτάτε ειλικρινά ως Σταματίνα όταν βλέπω δημοτικά κυνοκομεία -ακόμη κι αν έχουν όλες τις προδιαγραφές του νόμου- με πιάνει η ψυχή μου αλλά, εκτός από την δριμεία κριτική που είναι για εμένα πια το ευκολότερο κομμάτι, έχω αποφασίσει να προχωράω στην εύρεση λύσεων που εξ αντικειμένου αποδεικνύεται το πλέον δυσχερές. Κι αν εσείς είστε μια φορά δύσπιστοι με τους δήμους εγώ είμαι δέκα γιατί έχω κυλιστεί στους βούρκους τους αλλά οι αρμόδιοι βάσει νόμου αυτοί είναι και με αυτούς πρέπει να δουλέψουμε αν θελουμε να αλλάξει ουσιαστικά η κατάσταση και να μην γίνονται σπασμωδικές κινήσεις.
Θα ξεκινήσω με το εξής ερώτημα και με παράδειγμα τον δήμο Ηρακλείου: Πριν τη συμμετοχή του στο βασικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ακαδημίας ήταν καλύτερος ή χειρότερος; Εγώ ξέρω ότι ήταν ένας Δήμος που το κυνοκομείου ήταν άβατο ενώ τώρα γνωρίζω ότι όλοι οι εθελοντές μπορούν να μπουν μέσα και να βοηθήσουν τα ζώα. Από το πρώτο μέχρι το τελευταίο μάθημα, και με αυτούσιο μάθημα που κάνει η Sofia Tzoniki για τη συνεργασία και για τον εθελοντισμό η Serafina Avramidou, τονίζουμε πως χωρίς συνεργασία και χωρίς τους εθελοντές, που είναι αναντικατάστατοι, δεν μπορεί να λειτουργήσει κανένα πρόγραμμα δήμου για τα ζώα. Και προς θεού δε λέω ότι είναι το μικρό σπίτι στο λιβάδι, ότι όλα κυλούν εύρυθμα και τα σκυλιά ζουν στον παράδεισο. Γνωρίζω τι κάνει και τι δεν κάνει και τι πρέπει να κάνει.
Για να είμαι πιο ακριβής ο Δήμος Ηρακλείου αφού εκπαιδεύτηκε σε εμάς έχει κάνει, δεν έχει κάνει και έχει προγραμματίσει να κάνει:
-Προσβάσιμο κυνοκομείο σε όλους
-Προετοιμασία συμβάσεων για φάρμακα, τροφές, εξωτερικούς κτηνιάτρους με καθοδήγηση των καθηγητών της Ακαδημίας και δικής μου για να μην επαναληφθούν τα τωρινά με σκυλιά που δε λαμβάνουν σωστής περίθαλψης
-Προετοιμασία αναθέσεων και διαγωνισμού για το 2023 με 170.000 ευρώ
-Για πρώτη φορά συμπεριλαμβάνονται οι γάτες στο πρόγραμμα περίθαλψης και στειρώσεων
-Αύξηση των κονδυλίων σε φάρμακα, αναλώσιμα, κτηνιάτρους, εξοπλισμό κτλ.
-Τα κονδύλια που έχουν εξαντληθεί και στο μεσοδιάστημα μέχρι τις νέες συμβάσεις δεν μπορούν να καλυφθούν από το δήμο (εκεί εντοπίζεται μεγάλο πρόβλημα) αφήνουν χωρίς την απαιτούμενη περίθαλψη τα ζώα
-Καταγράφεται μεγάλη αύξηση των περιστατικών εγκατάλειψης και κακοποιήσεων με τα τροχαία να είναι καθημερινό φαινόμενο. Όπως αναφέρουν κτηνίατροι που συνεργάζονται με τον δήμο, τα λεισμανιακά σκυλιά ακόμη και με παλαιότερες νοσηλείες βρίσκονται με υποτροπή των συμπτωμάτων.
-Ένταξη στο πρόγραμμα Φιλόδημος για βελτίωση του καταφυγίου
-Κατάθεση μελέτης για απόκτηση βαν μεταφοράς ζώων, εξοπλισμού περισυλλογής και κτηνιατρικού εξοπλισμού για το δημοτικό κτηνιατρείο
-Απευθείας ανάθεση για θετικό εκπαιδευτή
-Δημιουργία υποστήριξης ζώων σε έκτακτες ανάγκες (σεισμούς, πλημμύρες, πυρκαγιά) υπό την καθοδήγηση καθηγητών μας
-Σεμινάριο για το νέο νόμο σε όλους τους δημότες
-Εκπαίδευση των υπαλλήλων του κυνοκομείου και των ενεργών εθελοντών από τον εκπαιδευτή μας Dimitris Grammatikakis
-Διαρκής παρουσία εθελοντών και συμβασιούχων φιλόζωων στο κυνοκομείο
-Προμήθεια ηλεκτρικής σκούπας υγρών από χορηγία για να μην υπάρχει υγρασία στα κλουβιά
-Απολύμανση με ατμό (ατμοκαθαριστής)
-Κάλυψη με σύρμα των κλουβιών από τα οποία τα ζώα μπορούσαν να δραπετεύσουν
-Δημιουργία ιστοσελίδας και social media για προώθηση των υιοθεσιών
-Εκτύπωση ενημερωτικού υλικού για τις στειρώσεις και τις επανεντάξεις
-Καρτ ποστάλ για προώθηση των ζώων του κυνοκομείου
-Σημειωματάριο για την ευαισθητοποίηση των πολιτών (ας μην ξεχνάμε ότι η Κρήτη έχει πανευρωπαϊκή πρωτιά στις κακοποιήσεις)
-Εκδήλωση “Σκύλος στο Δρόμο” με υποστήριξη του ZSP και δαπάνη του δημου
-Πρόβλεψη στο νέο προϋπολογισμό για ψηφιακή καταχώρηση των στοιχείων των ζώων του κυνοκομείου με τα στοιχεία αυτά να στέλνονται στην πλατφόρμα του ΥΠΕΣ
Είναι θλιβερή εικόνα να είναι τα ζώα μέσα στα κλουβιά ιδίως όταν μιλάμε για γέρικα, άρρωστα και κουτάβια; Γίνονται λάθη και παραλείψεις; Προφανώς και ναι αλλά Νταχάου το Ηράκλειο δεν είναι, Νταχάου ήταν η Σπάρτη, η Φλώρινα, η Λαμία, η Κοζάνη, οι Σέρρες κι ένα σωρό άλλα για τα οποία έχω βρεθεί στα δικαστήρια ή έχω βρεθεί στο πεδίο για να βοηθήσω έμπρακτα. Τα ζώα στο κυνοκομείο Ηρακλείου σιτίζονται και καθαρίζονται. Την τελευταία φορά που πήγα τα ίδια τα φιλοζωικά σωματεία με διαβεβαιώσαν ότι όλα τα ζώα πήγαν για εξετάσεις την προηγούμενη μέρα, μου είπαν τα προβλήματα και ψάξαμε όλοι μαζί να βρούμε λύσεις. Το κυνοκομείο εκείνη την ημέρα είχε δύο ανάπηρα σκυλια, τον Ορφέα που του είχαμε κάνει δωρεά ως ZSP αναπηρικό αμαξίδιο από τον καθηγητή μας Vassilis Tzigouras και πλέον χάρη στους εθελοντές είναι υιοθετημένος στο εξωτερικό και το κουτάβι που πήρα εγώ και χειρούργησε η καθηγήτριά μας Sofia Zoi ενώ στο κτηνιατρείο ιδιώτη βρισκόταν ακόμη μία σκυλίτσα που δεν είδα από κοντά αλλά ξέρω ότι ευτυχώς κι αυτή σώθηκε. Ενημερώθηκα για όλα τα ζώα ένα προς ένα από την κτηνίατρο, για την οποία υπάρχουν έντονες διαμαρτυρίες και η σύμβασή της ευτυχώς λήγει αρχές Σεπτέμβρη. Βέβαια με διαγωνισμό είναι στη θέση κι όχι με μαγικό χέρι και στην αρχή την ήθελαν πολύ και οι φιλόζωοι αλλά δυστυχώς απεδείχθη ακατάλληλη. Μάλιστα τη ρώτησα για κάθε σκυλί ένα προς ένα, εντόπισα αδύνατα ζώα και ρώτησα γιατί αλλά διαπίστωσα πως όλα τα ζώα είχαν καρτέλες και έπαιρναν χάπια. Η αλήθεια είναι ότι είδα δυστυχισμένα ζώα, βαθιά λυπημένα όλα τους. Αλλά να ξέρετε ότι τα κυνοκομεία δεν είναι παιδικές χαρές, αυτά τα ζώα θα ήταν χαρούμενα μόνο αν είχαν ανθρώπους καθημερινά δίπλα τους αλλά δυστυχώς μόνο μία εθελόντρια, η κ. Χρυσούλα Παπαδάκη βρίσκεται σχεδόν καθημερινά στο κυνοκομείο για να τους δείξει πώς είναι το χάδι. Ελάχιστες οι τακτικές επισκέψεις στο χώρο για να τους δείξουν πώς είναι να αγαπιούνται. Δεν είδα με τα μάτια μου κανένα σκυλί να λιώνει με εξαίρεση το κουτάβι και τον Ορφέα, για τα οποία ήξερα πως είχαμε φροντίσει.
Το να μηδενίζουμε και να ακυρώνουμε τα πάντα δε νομίζω να βοηθάει κανέναν. Και να σας πω το πιο τραγικό; Ο Δήμος Ηρακλείου έχει όντως καταγράψει σημαντική πρόοδο και μιλάω με στοιχεία, φανταστείτε λοιπόν πως ήταν πριν ή πως είναι δήμοι σαν της Σπάρτης, απλώς δεν το μαθαίνουμε. Γι’ αυτό προσπαθούμε έμπρακτα κι όχι με πυροτεχνήματα να το αλλάξουμε στη βάση του. Το αν θα καταφέρουμε εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, σε κάθε περίπτωση όμως είμαστε μια ομάδα 30 ανθρώπων που με ανιδιοτέλεια και όπλο μας την αγάπη για τα ζώα και την τεχνογνωσία που κατέχουμε προσπαθούμε για το καλύτερο δυνατό, για την ακρίβεια προσπαθούμε να κατορθώσουμε το αδύνατο. Δουλειά, δουλειά, δουλειά γιατί πρέπει να τα καταφέρουμε, αυτό είναι το μότο μας στο Zero Stray Pawject.» καταλήγει η κα Σταματάκου.
Διαβάστε επίσης:
Δεσμεύεται ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη για εφαρμογή του νόμου και δράσεις προστασίας των ζώων
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr