Τη Δευτέρα του Πάσχα η ομάδα της περιβαλλοντικής οργάνωσης Καλλιστώ ειδοποιήθηκε από θηροφύλακες της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας για μία παγιδευμένη αρκούδα, που εντοπίστηκε σε δασική περιοχή με πυκνή βλάστηση κοντά στο χωριό Περίβλεπτος του νομού Ιωαννίνων.
Η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης της οργάνωσης πήγε επί τόπου και είδε ότι η αρκούδα, ηλικίας 3,5 ετών και βάρους 60 κιλών, είχε παγιδευτεί από το λαιμό σε μία συρμάτινη θηλιά και βρίσκονταν σε άσχημη κατάσταση. Με την πολύτιμη συνδρομή της θηροφυλακής, η κτηνίατρος της Σούζαν Ρίγκλερ, αναισθητοποίησε την αρκούδα και απομάκρυνε το συρμάτινο βρόγχο στον οποίο είχε πιαστεί, προσπαθώντας παράλληλα να διασώσει τη ζωή της, αφού τα τραύματα στο λαιμό της ήταν πολύ βαθιά (σε κάποια σημεία έφταναν τα 4-5 εκ.).
Η κατάσταση της εκτιμήθηκε αρκετά σοβαρή και με τη σύμφωνη γνώμη του Δασαρχείου Ιωαννίνων, η ομάδα της οργάνωσης μετέφερε την αρκούδα στο ιατρείο της κτηνιάτρου στο Νεστόριο του νομού Καστοριάς, προκειμένου να απολυμανθεί το εκτενές περιμετρικό τραύμα στο λαιμό της και να τοποθετηθούν ράμματα.
Η αρκούδα φαίνεται πως είχε μείνει παγιδευμένη από το λαιμό για τουλάχιστον 4 με 5 ημέρες, γεγονός, που αποδεικνύεται και από το στάδιο των προνυμφών, που είχαν αναπτυχθεί στις πληγές της, αλλά και από τη γενική καταπόνηση του ζώου. Το βάθος των τραυμάτων της μαρτυρεί την αγωνιώδη προσπάθεια της να απεγκλωβιστεί από την παγίδα στην οποία είχε πέσει και η οποία θα μπορούσε να ήταν τελικά μοιραία για τη ζωή της.
Μετά από εντατική φροντίδα πολλών ωρών, η αρκούδα ήταν πλέον έτοιμη να επιστρέψει πίσω στη φύση. Χθες το πρωί ολοκληρώθηκε από την Καλλιστώ η επιχείρηση επανένταξής της, παρουσία εκπροσώπων του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, του Δασαρχείου Ιωαννίνων και της Θηροφυλακής
Η μικρόσωμη θηλυκή αρκούδα επέστρεψε υγιής πια, πίσω στο φυσικό της περιβάλλον στην ευρύτερη δασική περιοχή, που είχε βρεθεί λίγες μέρες πριν. Στο βίντεο, που μπορείτε, να δείτε εδώ, και το οποίο τράβηξε υπάλληλος του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου δείχνει την διαδικασία επανένταξης του ζώου στο φυσικό του περιβάλλον σε ορεινή περιοχή των Ιωαννίνων.
Στη μνήμη του Κωνσταντίνου Γώδη συνιδρυτή της Καλλιστούς.
Η χρήση συρμάτινων θηλιών για το κυνήγι και την παγίδευση ζώων (κυρίως αγριογούρουνων) είναι μία βάρβαρη, παράνομη, αλλά αρκετά διαδεδομένη πρακτική. Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν στους πολίτες, που βρήκαν το πληγωμένο ζώο και κινητοποίησαν τους εμπλεκόμενους φορείς. Η πράξη τους θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση, για όλους μας, σε αντίστοιχες περιπτώσεις.
Η επιχείρηση περίθαλψης και επανένταξης της αρκούδας από την Καλλιστώ, χρηματοδοτήθηκε από μέρος των δωρεών, που συγκεντρώθηκαν στη μνήμη του ιδρυτικού μέλους της Κωνσταντίνου Γώδη, ο οποίος απεβίωσε πρόσφατα και τόσο αναπάντεχα. Ο Κωνσταντίνος Γώδης ήταν συνιδρυτής της περιβαλλοντικής οργάνωσης και μέλος της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης, ενώ εργάστηκε για περισσότερο από 20 χρόνια για την προστασία του περιβάλλοντος.
Στο Δημοτικό Κήπο Χανίων ζουν αιχμάλωτα 4 αγριοκάτσικα τα γνωστά κρι – κρι, που είναι και προστατευόμενο είδος και είδος υπό εξαφάνιση. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των φιλοζωικών σωματείων εδώ και χρόνια η απελευθέρωση τους και η επιστροφή τους στη φύση δεν έχει καταστεί δυνατή.
Αμοιβή 600 ευρώ δίνει κάτοικος της Λέσβου σε εκείνον που θα αποκαλύψει τον δράστη της δολοφονίας δύο κουταβιών, τα οποία σύμφωνα με την Θέκλα Κουκουρούβλη…
Τον υπερασπίστηκε αντιδήμαρχος, πρόεδρος της κοινότητας και κτηνίατρος! Στις 7 Νοεμβρίου εκδικάστηκε από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης η υπόθεση του βοσκού, ο οποίος εντοπίστηκε…