Στηρίξτε μας

6 αργυροπελεκάνοι νεκροί από σκάγια κυνηγών στο Δέλτα του Νέστου

16 Ιανουαρίου 2013 19:06 | Καταγγελίες
6 αργυροπελεκάνοι νεκροί από σκάγια κυνηγών στο Δέλτα του Νέστου

Έξι αργυροπελεκάνοι εντοπίστηκαν νεκροί από σκάγια την Πέμπτη 10 Ιανουαρίου στη Λιμνοθάλασσα Βάσσοβα κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης περιπολίας που διεξήγαγαν δύο υπάλληλοι του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου - Βιστωνίδας - Ισμαρίδας στην περιοχή του Δέλτα του Νέστου.

Σε τρία διαφορετικά σημεία και σε μικρή απόσταση από το εσοδευτικό στόμιο της λιμνοθάλασσας οι επόπτες Βασίλης Κατσούλης και Κωσταντίνος Μάγγος βρήκαν τα έξι πουλιά που ανήκουν στο είδος Pelecanus crispus.

Οι επόπτες επικοινώνησαν τηλεφωνικά με το Δασαρχείο Καβάλας, που είναι θεσμικά αρμόδιο, και τελικά κατέφθασαν στην περιοχή με υπηρεσιακό όχημα δύο δασοφυλάκες του Δασονομείου Χρυσούπολης και στην συνέχεια ο προϊστάμενος του Γραφείου Δημοσίου Κατηγόρου Απόστολος Κωστέλης και η προϊστάμενη του Γραφείου Αναπτύξεως Θήρας Ιχθυοπονίας & Δασικής Αναψυχής Χαρίκλεια Χάϊτα του Δασαρχείου Καβάλας.

ArgyropelekanoiDeltaNestou (1)

Το προσωπικό του Δασαρχείου Καβάλας σε συνεργασία με τους υπαλλήλους του Φορέα Διαχείρισης Προγράμματος Επόπτευσης – Φύλαξης της Προστατευόμενης Περιοχής του Εθνικού Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης αλλά και με τη βοήθεια ψαράδων της περιοχής, που τους μετέφεραν με βάρκες, προχώρησαν στην μακροσκοπική εξέταση των νεκρών πτηνών, από την οποία όμως δεν ήταν δυνατή η εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων για την αιτία θανάτου.

Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση, που εξέδωσαν ο Φορέας Διαχείρισης του Δέλτα Νέστου - Βιστωνίδας - Ισμαρίδας και το Δασαρχείο Καβάλας, οι δύο Αργυροπελεκάνοι ήταν σε άσχημη κατάσταση εξαιτίας της δράσης αρπακτικών πτηνών, τα οποία τράφηκαν από αυτούς, ενώ οι τέσσερεις μακροσκοπικά ήταν σε σχετικά καλή κατάσταση και χωρίς μεγάλα εμφανή τραύματα. Στο ράμφος ενός και στο μάτι ενός άλλου πελεκάνου υπήρχαν μικρές οπές.

ArgyropelekanoiDeltaNestou (2)

Αρχικά έγινε περισυλλογή όλων των νεκρών πτηνών και στη συνέχεια εστάλησαν από το Δασαρχείο Καβάλας σε κτηνιατρικό εργαστήριο προκειμένου να διαπιστωθεί η αιτία θανάτου. Η ακτινολογική διερεύνηση του κτηνιάτρου Ευστάθιου Συμεωνίδη έδειξε στα τρία από τα νεκρά πτηνά μεγάλο αριθμό κυνηγετικών βλημάτων (πάνω από πέντε) με έναν αριθμό από αυτά να βρίσκονται σε άμεση σχέση με τα ζωτικά όργανα (πνεύμονες, καρδιά), σε δύο ο αριθμός των βλημάτων ήταν μικρός με διαφορετική διασπορά, ενώ σ’ ένα δεν βρέθηκε κανένα βλήμα, επιβεβαιώνοντας τις αρχικές υποψίες για πυροβολισμό τους.

Το Δασαρχείο Καβάλας, ως αρμόδιο ανακριτικό όργανο, θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες έρευνες και προβλεπόμενες από τον νόμο ενέργειες και διαδικασίες για την ανεύρεση και την παραδειγματική τιμωρία των ασυνείδητων που προχώρησαν σε αυτήν την εγκληματική ενέργεια.

ArgyropelekanoiDeltaNestou (3)

Ο Αργυροπελεκάνος (Pelecanus crispus) είναι αρκετά κοινό αλλά τοπικό είδος στην Ελλάδα. Είναι προστατευόμενο είδος καθώς έχει χαρακτηριστεί τρωτό τόσο διεθνώς, όσο και σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας ενώ είναι και ένα από τα είδη χαρακτηρισμού της Ζώνης Ειδικής Προστασίας (Ζ.Ε.Π.) «Δέλτα Νέστου και Λιμνοθάλασσες Κεραμωτής και Νήσος Θασσοπούλα» με κωδικό (GR1150001) του Δικτύου Natura 2000. Σημειώνουμε ότι τα νεκρά πουλιά βρέθηκαν εντός των ορίων της συγκεκριμένης Ζώνης Ειδικής Προστασίας.

Ο Αργυροπελεκάνος φωλιάζει σε εσωτερικούς υγρότοπους και σε λιμνοθάλασσες, πάνω σε καλά απομονωμένες με νερό η λάσπη νησίδες, σχηματίζοντας πυκνές συχνά αποικίες. Το χειμώνα απαντάται σε κάθε μορφής υγρότοπους, φυσικούς ή τεχνητούς, συμπεριλαμβανομένων και κλειστών θαλάσσιων κόλπων. Τρέφεται αποκλειστικά με ψάρια, ανάλογα με τον τύπο υγρότοπου και τη διαθεσιμότητα των ειδών. Ψαρεύει μόνος, ομαδικά ή μαζί με κορμοράνους.

Ο συνολικός αναπαραγόμενος στην Ελλάδα πληθυσμός έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και σήμερα ανέρχεται στα 1.150-1.300 ζευγάρια. Οι αποικίες κατανέμονται σε 3 θέσεις: 1.000-1.100 ζευγάρια στη Λ. Μικρή Πρέσπα, 100-146 ζευγάρια στον Αμβρακικό κόλπο και 45-55 ζευγάρια στη Λ. Κερκίνη, όπου άρχισε να φωλιάζει πρόσφατα, σε τεχνητές νησίδες αναπαραγωγής.

Μετά την αναπαραγωγική περίοδο και σε όλη τη διάρκεια του χειμώνα το είδος διασπείρεται σε όλη σχεδόν την ηπειρωτική Ελλάδα. Τα τελευταία 10 χρόνια οι καταμετρήσεις του διαχειμάζοντος στην Ελλάδα πληθυσμού αναφέρουν περίπου 500 ως 1.400 άτομα, ενώ το ποσοστό του πληθυσμού του είδους που βρίσκεται στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερο του 10% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Στην σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι παρά την δύσκολη οικονομική κατάσταση και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι δυο αρμόδιες υπηρεσίες στη λειτουργία τους, υπάρχει πολύ καλή συνεργασία μεταξύ του Δασαρχείου Καβάλας και του Φορέα Διαχείρισης του Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας, ώστε να αποτραπούν αντίστοιχες παράνομες ενέργειες εντός της Προστατευόμενης Περιοχής, με γνώμονα την προστασία και διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και των προστατευόμενων ειδών.

Διαβάστε επίσης:

Νεκρός από σκάγια κυνηγών σπάνιος Αργυροπελεκάνος στο Δέλτα του Έβρου

Τοξικό εντομοκτόνο σκότωσε τα πτωματοφάγα πουλιά στα στενά του Νέστου

Διεθνείς διαστάσεις έχει το περιβαλλοντικό έγκλημα στα στενά του Νέστου!

Tagged: , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

3 Σχόλια

 1. Φώτης Περγαντής (Βιολόγος-Ορνιθολόγος)

  Το ότι τα πουλιά βρέθηκαν κοντά στο εσοδευτικό στόμιο αφήνει υποψίες ότι μπορεί να πυροβολήθηκαν από κάποιον που έχει σχέση με το ιβάρι. Δυστυχώς, πολλοί ψαράδες βλέπουν τους πελεκάνους ως ανταγωνιστές. Είναι λάθος γιατί τα ψάρια που αποκομίζουν κατ' έτος τα πουλιά αυτά είναι απειροελάχιστο ποσοτό από τα ψάρια των ιβαριών. Δηλαδή το ποσό της συγκομιδής δεν αλλάζει με ή χωρίς τους Αργυροπελεκάνους να τρέφονται εκεί. Το είδος που μπορεί να προκαλέσει αξιόλογη ζημιά είναι οι κορμοράνοι που ψαρεύουν σε μεγάλα σμήνη (εκατοντάδες) κι αυτό σε μικρά φυσικά ιθχθυοτροφεία όπως π.χ. η Βάσοβα. Όχι σε μεγάλα όπως π.χ. η Βιστωνίδα. Απαιτείται άμεσα παρακολούθηση του ιβαριού αυτού από τα στελέχη του Φορέα Διαχείρισης γιατί το κακό αυτό στη Βάσοβα είναι πιθανότερο να συνεχιστεί γιατι το είδος θα συνεχίσει να πηγαίνει εκεί. Μεσοπρόθεσμα απαιτείται τακτική ενημέρωση των ψαράδων για τις περιπτώσεις που μπορεί να ζημιωθούν από πουλιά, από ποιά είδη και για τα μέτρα που μπορεί να παίρνουν.

 2. giorgos

  ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΟΠΟΙΟΣ ΜΠΑΣΤΑΡΔΟΣ ΑΜΟΡΦΩΤΟΣ ΤΟ ΣΚΟΤΩΣΕ Η ΒΑΣΑΝΙΣΕ ΖΩΟ ΚΑΙ ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΘΕΙ ΜΕ ΠΟΙΝΗ ΦΥΛΑΚΙΣΗΣ Η ΜΕΓΑΛΟ ΧΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΟΣΟ ΚΑΙ ΝΑ ΒΟΥΙΞΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ...ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΘΑ ΑΠΟΤΡΕΨΕΙ ΠΟΛΛΑ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ 2ΠΟΔΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΠΛΗΣΙΟ..

 3. Ιωάννης Αρβανιτόπουλος

  Συγχαρητήρια στους αρμοδίους του Δασαρχείου Καβάλας και του Φορέα του Δέλτα. Είναι σπουδαίοι και τους εκφράζουμε τον θαυμασμό μας. Η δραστηριότητά τους μας παρηγορεί και μας αποζημιώνει για την άθλια -η απόλυτη ξεφτίλα- ενέργεια των "κυνηγών".

  Ιωάννης Αρβανιτόπουλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.