Στηρίξτε μας

400 νέες πινακίδες ενημερώνουν τους φιλόζωους στον Δήμο Αιγάλεω

16 Νοεμβρίου 2015 08:07 | Επικαιρότητα
400 νέες πινακίδες ενημερώνουν τους φιλόζωους στον Δήμο Αιγάλεω

Μετά από προσπάθειες έξι μηνών και αφού εξασφαλίστηκε το απαιτούμενο κονδύλι ο Δήμος Αιγάλεω κατάφερε να φτιάξει 400 νέες πινακίδες οι οποίες αναφέρουν μια από τις υποχρεώσεις των κηδεμόνων σκύλων δηλαδή να μαζεύουν τις ακαθαρσίες του ζώου τους. Ο Κώστας Γεωργόπουλος δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Αιγάλεω μίλησε στο www.zoosos.gr και μας εξήγησε ότι με 2.000 ευρώ κατάφεραν να βγάλουν τις πινακίδες, τα ενημερωτικά φυλλάδια σχετικά με τα δικαιώματα των ζώων και τις υποχρεώσεις μας απέναντι σε αυτά βάσει των όσων ορίζει η κοινή λογική και η νομοθεσία αλλά και τις πλαστικές σακούλες που θα τοποθετηθούν σε πάρκα και πλατείες για να μαζεύονται οι ακαθαρσίες.

SONY DSC

Η τοποθέτηση των πινακίδων θα γίνει αυτή την εβδομάδα από δημότες που θα εργαστούν εθελοντικά καθώς το προσωπικό του δήμου δεν επαρκεί. Ο κ. Γεωργόπουλος που μαζί με άλλους εθελοντές παλεύει για το αυτονόητο επισημαίνει: «Οι πιο πολλοί από εμάς που έχουμε σκυλάκια μαζεύουμε εδώ και πολλά χρόνια ό,τι αφήνει πίσω το ζώο μας. Για τους υπόλοιπους κατασκευάσαμε τις πινακίδες για να τους θυμίζουμε το αυτονόητο. Για μένα προσωπικά το να μαζεύω ό,τι αφήνει πίσω ο σκύλος μου είναι πολιτισμός και οι τοποθέτηση των πινακίδων γίνεται στο πλαίσιο της προσπάθειας που κάνουμε ώστε να μην στρέφονται οι συμπολίτες μας κατά των τετράποδων φίλων μας που ουσιαστικά δεν ευθύνονται».

Υπεύθυνη κηδεμονία ζώου

Στους περισσότερους Δήμους της χώρας βλέπουμε αναρτημένες πινακίδες που επικαλούνται ανύπαρκτες διατάξεις, νόμους και παράνομες αποφάσεις για να διώχνουν τα σκυλιά από παντού.

Όπως πολλές φορές έχουμε επισημάνει στο www.zoosos.gr θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων δεν είναι ανώτερες της ισχύουσας εθνικής ή κοινοτικής νομοθεσίας. Γι’ αυτό και μπορείτε να καταγγείλετε τον αρμόδιο δήμο αλλά ακόμα και τους ιδιώτες που σε δημόσιους χώρους τοποθετούν παράνομες πινακίδες οι οποίες απαγορεύουν ό,τι τους ενοχλεί.

PinakidesIrakleioKritisParkoGeorgiadi%20%281%29Παράδειγμα προς μίμηση και οι πινακίδες του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης.

Μέχρι σήμερα χάρη στις παρεμβάσεις της Πανελλαδική Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας και φιλοζωικών σωματείων αλλά και ιδιωτών σε Δήμους, Αστυνομία και Λιμενικό δεκάδες παράνομες πινακίδες έχουν απομακρυνθεί. Όμως επειδή δεν είναι όλοι οι κηδεμόνες ζώων ενημερωμένοι για το τι ορίζει η νομοθεσία συχνά έρχονται σε σύγκρουση με τους γονείς των παιδιών, που παίζουν σε πάρκα, καθώς εκείνοι θεωρούν ότι αυτή η απαγόρευση όχι μόνο είναι σωστή αλλά είναι και νόμιμη.

Ο νόμος λοιπόν – για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους – δεν απαγορεύει σε κανένα δημόσιο πάρκο ή πλατεία να κάνετε βόλτα με το σκύλο σας. Όμως επιβάλλει και ο νόμος και η κοινή λογική να μαζεύετε τα κόπρανα του κατοικίδιου σας (αν δεν το κάνετε και σας καταγγείλουν στην Αστυνομία το διοικητικό πρόστιμο είναι 100 ευρώ) αλλά και να το κρατάτε από το λουρί.

Υποχρεώσεις των κηδεμόνων ζώων κατά την διάρκεια της βόλτας

Ο νόμος 4039/2012 (άρθρο 9 παράγραφος 10) ορίζει ξεκάθαρα μόνο το σε ποια σημεία απαγορεύεται να επανατοποθετούνται αδέσποτα που π.χ. έχουν στειρωθεί, έχουν εμβολιαστεί κ.ο.κ. από τους δήμους αλλά από εκεί δεν σημαίνει ότι απαγορεύεται να περνάμε μαζί με το ζώο μας. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Δεν επιτρέπεται επαναφορά σε περιοχές με νοσοκομεία, σχολεία, αθλητικά κέντρα, αυτοκινητόδρομους ταχείας κυκλοφορίας, λιμάνια, αεροδρόμια και αρχαιολογικούς χώρους».

Συνεπώς όλες οι πινακίδες σε δημόσιους χώρους που απαγορεύουν την διέλευση αδέσποτων ζώων (που φυσικά δεν ξέρουν να διαβάζουν) ή δεσποζόμενων είναι παράνομες. Μοναδική εξαίρεση αποτελούν οι πιστοποιημένες παιδικές χαρές, που πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις ώστε να απογορεύεται η παραμονή ζώων εκεί. Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων είναι υποχρεωμένοι να μαζεύουν τα κόπρανα των τετράποδων τους όπως ο νόμος ορίζει - αφού η παράβαση αυτή τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ - αλλά και να τα κρατάνε από το λουρί.

SONY DSC

Το άρθρο 46 του νόμου 4235/2014 αναφέρει σχετικά με τις υποχρεώσεις κηδεμόνων ζώων: «γ) για την αποφυγή ατυχημάτων υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει το σκύλο του δεμένο και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για τον οποιονδήποτε συνοδό του ζώου, πέραν του ιδιοκτήτη του». Μέχρι σήμερα χάρη στις παρεμβάσεις της Πανελλαδική Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας και φιλοζωικών σωματείων αλλά και ιδιωτών σε δήμους, Αστυνομία και Λιμενικό δεκάδες παράνομες πινακίδες έχουν απομακρυνθεί.

Τα διοικητικά πρόστιμα ανά παράβαση για τους ιδιοκτήτες ζώων

Η Αστυνομία αν διαπιστώσει παραβάσεις σχετικά με την ευζωία ενός ζώου που δεν είναι αδέσποτο, πρέπει να κόψει τα σχετικά διοικητικά πρόστιμα, τα οποία ορίζονται αναλυτικά για την κάθε περίπτωση στο άρθρο 46 του νόμου 4235/2014.

Nomos4235 2014prostimaPathitikisKakopoiisis

Τα πρόστιμα ανά παράβαση.

Διαβάστε επίσης:

Γιατί πρέπει να μαζεύουμε τα κακά του σκύλου μας;

Ο Δήμος Ηρακλείου Κρήτης καλεί τους δημότες να τσιπάρουν τα κατοικίδια τους

Ο δημοτικός σύμβουλος που καταστρέφει τις παράνομες πινακίδες!

Τοποθέτησε πινακίδες για την μη εγκατάλειψη ζώων το Νοσοκομείο Χανίων

Πινακίδες που απαγορεύουν παρανόμως την διέλευση ζώων και στον Δήμο Καλλιθέας

Και ο Δήμος Π. Φαλήρου απαγορεύει παρανόμως την διέλευση σκυλιών από πλατείες και πάρκα

Παράνομη πινακίδα απαγορεύει τους σκύλους σε παραλία της Σύρου

Θα κατεβάσουν την πινακίδα που παρανόμως απαγορεύει τα σκυλιά σε παραλία της Κύθνου

Παράνομη η πινακίδα που απαγορεύει το μπάνιο στους σκύλους σε παραλία της Κύθνου

Πάρος: Το Λιμεναρχείο ανάγκασε τον ταβερνιάρη να βγάλει την παράνομη πινακίδα

Σκυλιά στην παραλία; Φυσικά και επιτρέπεται! Αλλά...

Αντιαισθητικά χαρακτηρίζει τα ζώα στις παραλίες ο κτηνίατρος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας!

Το μόνο «είδος» σκύλου που ο Νεοέλληνας ανέχεται στην παραλία!

Tagged: , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

2 Σχόλια

  1. Φαιη

    Κανεις δεν τα μαζευει! Ποσες φορες εχω πατησει πηγαινοντας να μαζεψω της δικιας μου δεν φανταζεστε.. Το προστιμο δεν νομιζω να εχει εφαρμοστει ποτε..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.