Στηρίξτε μας

24/4: Παγκόσμια ημέρα για την κατάργηση των πειραμάτων σε ζώα

24 Απριλίου 2013 09:05 | Επικαιρότητα
24/4: Παγκόσμια ημέρα για την κατάργηση των πειραμάτων σε ζώα

Η πρώτη νίκη είναι γεγονός

Ενώ η διενέργεια πειραμάτωνσε ζώα για τα τελικά καλλυντικά προϊόντα στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απαγορευτεί από το 2004 και για τα συστατικά των καλλυντικών από τον Μάρτιο του 2009 («απαγόρευση δοκιμασιών»), μόλις στις 11 Μαρτίου του 2013 εφαρμόστηκε ηπλήρης απαγόρευση εμπορίας όλων των καλλυντικών που έχουν δοκιμαστεί σε ζώα.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η απαγόρευση της εμπορίας καλλυντικών προϊόντων  τα οποία περιέχουν συστατικά ή συνδυασμούς συστατικών που είχαν δοκιμαστεί σε ζώα, επρόκειτο αρχικά να τεθεί σε ισχύ την 1ηΙανουαρίου 1998.

Τελικώς, η εφαρμογή της καθυστέρησε μόλις 15 χρόνια, στοιχείο ενδεικτικό της επιρροής της «βιομηχανίας ομορφιάς» στις αποφάσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη «νίκη» αυτή συνέβαλαν και οι Οικολόγοι Πράσινοι – οι οποίοι όπως τονίζουν αναφορικά με τη σημερινή ημέρα – με επιστολή τους στον ευρωπαίο επίτροποΥγείας και Πολιτικής Καταναλωτών, John Dalli,άσκησαν πιέσεις για να μη δοθεί καμία παράταση ή αναβολή στην προθεσμία του 2013,που αφορά στην πώληση καλλυντικών και άλλων ειδών που έχουν δοκιμαστεί σε ζώα.

Η «νίκη» αν και καθυστέρησε σημαντικά, παραμένει εντούτοις ένα σημαντικό βήμα. Η Θεματική Ομάδα για τα Δικαιώματα των Ζώων των Οικολόγων Πράσινων υποστηρίζει: «την πλήρη υποκατάσταση των πειραμάτων σε ζώα από εναλλακτικές μεθόδους. Οι νέες τεχνολογίες και ειδικότερα ταπρογράμματα βιοτεχνολογίας και βιοϊατρικής μπορούν να δώσουν ασφαλέστερες και επιστημονικές λύσεις, με έγκυρα αποτελέσματα, χωρίς να προϋποθέτουν τον άσκοπο βασανισμό χιλιάδων ζώων.

Στην κατεύθυνση αυτή, η πλήρης απαγόρευση εμπορίας καλλυντικών που έχουν δοκιμαστεί σε ζώα, θα προωθήσει την ανάπτυξη και επικύρωση υποκατάστατων μεθόδων από τη βιομηχανία καλλυντικών, και θα στείλει το μήνυμα για το επόμενο βήμα, την αντικατάσταση των ζώων με άλλες σύγχρονες μεθόδους από τα ερευνητικά κέντρα και τη φαρμακοβιομηχανία. Ήρθε ο καιρός να δοθεί τέλος στον εφιάλτη».

Διαβάστε επίσης:

Πειράματα στα Ζώα; - Όχι Ευχαριστώ

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.