Στηρίξτε μας

2-10-2017 η δίκη του ιδιοκτήτη του ζωολογικού κήπου «Ιπποκάμηλος» με τα νεκρά & εξαθλιωμένα ζώα στα Σαγέικα Αχαΐας

25 Αυγούστου 2017 15:00 | Καταγγελίες
2-10-2017 η δίκη του ιδιοκτήτη του ζωολογικού κήπου «Ιπποκάμηλος» με τα νεκρά & εξαθλιωμένα ζώα στα Σαγέικα Αχαΐας

Για τις 2 Οκτωβρίου 2017 αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πάτρας δίκη του ιδιοκτήτη της επιχείρησης (πάρκο αναψυχής) «Ιπποκάμηλος» που βρίσκεται στα Σαγέικα Αχαΐας μέσα στην οποία εντοπίστηκαν νεκρά, σκελετωμένα ζώα καθώς και οστά.

Ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης - που περιλαμβάνει και ζωολογικό κήπο - συνελήφθη στο πλαίσιο του αυτοφώρου τη Δευτέρα 21 Αυγούστου μετά την έρευνα των αστυνομικών. Εντούτοις ο συνήγορος του σήμερα στο δικαστήριο ισχυρίστηκε ότι ο πελάτης του νοσηλεύεται και ζήτησε αναβολή για την εκδίκαση της υπόθεσης, είπε δε ότι ο χώρος στον οποίο βρέθηκαν τα νεκρά και τα εξαθλιωμένα ζώα δεν ανήκει στον κατηγορούμενο και αυτό θα το αποδείξει στη δίκη.

Το χρονικό της υπόθεσης

Πολλά κουφάρια ζώων, υπολείμματα οστών, άλλα ζώα σκελετωμένα και κάποια δεμένα σε άθλια κατάσταση εντόπισαν οι αστυνομικοί που πραγματοποίησαν έφοδο στις 21 Αυγούστου στον ζωολογικό κήπο της επιχείρησης αναψυχής «Ιπποκάμηλος» που βρίσκεται στην περιοχή Σαγέικα της Πάτρας. Καταγγελία για τα όσα συμβαίνουν εκεί σε βάρος των ζώων έκανε στις 17 Αυγούστου η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.), όπως εξήγησε στο www.zoosos.gr η πρόεδρος της Νατάσα Μπομπολάκη, η οποία έλαβε μερικές μέρες πριν φωτογραφικό υλικό από ακόμα έναν επισκέπτη του χώρου.

Τα στιγμιότυπα, που δημοσιεύουμε, αποδεικνύουν το μαρτύριο των ζώων, την εγκατάλειψη, την εξαθλίωση, τις τραγικές συνθήκες διαβίωσης άγριων και μη ειδών σε αυτή την επιχείρηση της οποίας ο ιδιοκτήτης συνελήφθη την περασμένη Δευτέρα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του www.zoosos.gr διατηρεί άλλα δύο καταστήματα πώλησης ζώων, στα οποία και εκεί η κατάσταση είναι απαράδεκτη.

IppokamilosSageikaAxaias 8Ζωολογικός κήπος με πτώματα...

Η Π.Φ.Π.Ο. αφού συγκέντρωσε όλα τα στοιχεία πριν από 15 μέρες ενημέρωσε τον αστυνομικό διευθυντή Αχαΐας, Αθανάσιο Παπανικολάου, τον διοικητή του Α.Τ. Κάτω Αχαΐας, την αρμόδια Δασική Υπηρεσία, τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής, την Εισαγγελία Πρωτοδικών Πατρών και τη Διεύθυνση Προστασίας των Ζώων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Και τελικά οι αστυνομικοί μετά από τον αιφνιδιαστικό έλεγχο διαπίστωσαν και με τα μάτια τους όλα όσα τους είχαν καταγγελθεί ενώ επιχειρηματίας συνελήφθη στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας.

Η Π.Φ.Π.Ο. στη ανακοίνωση της για το θέμα επισημαίνει: «Σοκ και δέος επικράτησε  στην έφοδο της αστυνομίας στην επιχείρηση Ιπποκάμηλος στην Πάτρα, όπου  ζουν  υπό καθεστώς αιχμαλωσίας άγρια και ήμερα ζώα, λιοντάρια, τίγρεις, ελάφια και πολλά άλλα, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά από επιστολή που έστειλε η Ομοσπονδία με στοιχεία προς όλες τις αρμόδιες αρχές  καταγγέλλοντας τα όσα συμβαίνουν εις βάρος των ζώων στους χώρους  της επιχείρησης επισκέψιμους και μη επισκέψιμους.

Οι αστυνομικοί βρέθηκαν  μπροστά σε σκελετούς ζώων  αλλά και μπρος στα μάτια τους πέθαιναν ζώα, τα οποία ήταν πισθάγκωνα δεμένα. Ο ιδιόκτητης συνελήφθη τα δε μέχρι τώρα πρόστιμα που του επεβλήθησαν κατά πληροφορίες μας ανέρχονται σε 60.000 ευρώ.

Στόχος μας, πέρα από την τιμωρία του,  να κλείσει ο χώρος αυτός, όπου πολλά ζώα ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες  και πεθαίνουν συνεχώς προφανώς από έλλειψη φροντίδας , από ασθένειες, από μοναξιά και κατάθλιψη.

Η Ομοσπονδία τον τελευταίο καιρό δέχτηκε καταγγελίες για τον συγκεκριμένο χώρο και για τις συνθήκες διαμονής των ζώων, οι οποίες ήταν καιρό τώρα γνωστές  στην περιοχή αλλά κανείς δεν προέβαινε στις απαιτούμενες ενέργειες. Λυπούμαστε για ένα επιπλέον λόγο. Γιατί τον χώρο αυτό επισκέπτονταν όλα αυτά τα χρόνια και σχολεία  αδυνατούμε δε να κατανοήσουμε, πως υπάρχουν δάσκαλοι που πραγματοποιούν "εκπαιδευτικές" εκδρομές  δείχνοντας στα μικρά παιδιά τα υπερήφανα αυτά ζώα  να ζουν τυραννισμένα μέσα στις άθλιες φυλακές τους.

Το υπουργείο Παιδείας στο οποίο και πάλι θα απευθυνθούμε θα πρέπει να απαγορεύσει επιτελούς τις "εκπαιδευτικές" αυτές εκδρομές όπου βασανισμένα αιχμάλωτα άγρια αλλά και ήμερα ζώα  γίνονται θέαμα απολύτως  αντιεκπαιδευτικό για τα παιδιά για να κερδίζει ο κάθε επιχειρηματίας. Είναι ντροπή  για το Υπουργείο Παιδείας να επιτρέπει να διαιωνίζονται τέτοιες καταστάσεις. Δείτε στις φωτογραφίες τι συμβαίνει πίσω από τα φώτα και τις βιτρίνες».

Τι ανέφερε η επιστολή της Π.Φ.Π.Ο. προς τις αρχές

«Κύριοι,

Η Ομοσπονδία μας εδώ και καιρό έχει ενημερωθεί  από τον μεγάλο Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Προστασία των άγριων ζώων Born Free Foundation/ ENDCAP  του οποίου είμαστε μέλη, για μια  ψυχαγωγική επιχείρηση  στην περιοχή της Πάτρας (Σαγέικα), που φέρει το όνομα Ιπποκάμηλος, όπου διαμένει μεγάλος αριθμός άγριων και ήμερων ζώων, τα οποία εκτίθενται στο κοινό με εισιτήριο.

Για την ίδια επιχείρηση έχουμε λάβει πολλές καταγγελίες και από Έλληνες, που έχουν επισκεφθεί το χώρο πληρώνοντας φυσικά εισιτήριο - τον οποίο δυστυχώς επισκέπτονται  και σχολεία με αποτέλεσμα τα παιδιά να διαπαιδαγωγούνται με ένα εντελώς λάθος τρόπο για την άγρια ζωή - οι οποίες καταγγελίες μιλούν για πολύ κακές συνθήκες διαβίωσης των εκεί ζώων.

Τα ζώα διαμένουν σε δυο χώρους, έναν όπου την θερινή περίοδο βρίσκονται τα προς έκθεση ζώα και έναν σε διπλανό κτήμα αθέατο στους επισκέπτες, όπου βρίσκονται άλλα.

Ιδιαίτερα στο διπλανό και αθέατο μέρος οι συνθήκες σύμφωνα με τις καταγγελίες είναι άθλιες.

Στο χώρο δε όπου γίνονται βαφτίσεις, γάμοι, με πολύ δυνατή μουσική, δεν νοείται να υπάρχουν και ζώα τα οποία στρεσάρονται και υποφέρουν από όλη αυτή την οχλαγωγία, ως αναφέρουν διεθνείς μελέτες.

Πριν λίγες ημέρες μπροστά στα μάτια ενός επισκέπτη  έπεσε νεκρό ένα μικρό κατσίκι, προχθές δε  μπροστά επίσης στα μάτια άλλου επισκέπτη  λιποθύμησε ένα ελάφι. Η επισκέπτρια άρχισε να καλεί σε βοήθεια τους ιδιοκτήτες της επιχείρησης, που αδιαφόρησαν επί μισή ώρα να προστρέξουν στο άρρωστο ζώο παρά τις εκκλήσεις της, η οποία αναγκάστηκε να καλέσει την αστυνομία, η οποία όταν πήγε, το άρρωστο ζώο δεν υπήρχε εκεί.

Όταν η επισκέπτρια πήγε στο αστυνομικό τμήμα, κατά δήλωσή της έγινε προσπάθεια από τον αστυνομικό υπηρεσίας αποτροπής της  από το να κάνει καταγγελία και παράλληλα εμμέσου εκφοβισμού  της, με διάφορα "επιχειρήματα" όπως: "θα πας κι εσύ αυτόφωρο, θα σε τρέχουν κι εσένα κλπ" - δυστυχώς αυτή η αντιμετώπιση  υπάρχει σε μεγάλη έκταση στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα όλης της χώρας -  γεγονός που αναφέραμε στον Αστυνομικό Διευθυντή Αχαΐας, η στάση του οποίου απέναντί μας ήταν εξαιρετική η δε παρέμβασή του μέχρι στιγμής αποτελεσματική.

Θα παρακαλούσαμε τους υπευθύνους των ανωτέρω υπηρεσιών να επιληφθούν στα εξής ζητήματα πέραν βεβαίως της ποινικής δίωξης εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις καθώς και της βεβαίωσης των διοικητικών προστίμων, του/των ιδιοκτητών της επιχείρησης για τα δύο ανωτέρω περιστατικά αλλά και γενικότερα για τις συνθήκες που επικρατούν στους; δύο χώρους της επιχείρησης:

1)     Αν τα άγρια ζώα έχουν τα νόμιμα έγγραφα που προβλέπονται από την ευρωπαϊκή συνθήκη CITES,  που έχει υπογράψει η χώρα μας και στην αντίθετη περίπτωση να προβούν στην κατάσχεση αυτών και την μεταφορά τους σε κέντρα περίθαλψης  άγριας ζωής σε συνεννόηση με την Ομοσπονδία, όσον αφορά δε  τα ενδημικά να ελεγχθεί βάσει αποδεικτικών στοιχείων  με ποιον τρόπο αποκτήθηκαν μιας και η σύλληψη της ενδημικής πανίδας απαγορεύεται.

2)     Αν η επιχείρηση έχει και τι είδους άδεια και αν η χρήση τέτοιων ζώων έρχεται σε αντίθεση με το άρθρο 12 του νόμου 4039/2012.

3)     Αν τα ζώα  έχουν την  συνεχή απαιτούμενη κτηνιατρική φροντίδα από κτηνίατρο που να έχει γνώσεις από τέτοια ζώα και αν βεβαίως οι συνθήκες που ζουν όλα τα εκεί ζώα παραπέμπουν στην ευζωία τους.

4)     Αν η εγκατάσταση θεωρείται ζωολογικός κήπος σύμφωνα με την Υ.Α. Φ.Ε.Κ. 396/21-03-2007 και το Π.Δ. 98/2004  και αν ναι, αν εφαρμόζεται η  ευρωπαϊκή Οδηγία Οδηγίας 1999/22/Ε.Κ.) για τους ζωολογικούς κήπους.

5)     Τέλος στα πλαίσια του γενικότερου ελέγχου για την εν λόγω επιχείρηση δεν γνωρίζουμε, αν θα έπρεπε να ασχοληθούν και οι υπηρεσίες του Σ.Δ.Ο.Ε.

Παρακαλούμε να επιληφθείτε αποτελεσματικά  και να εφαρμοστούν τα νόμιμα για κάθε παράβαση της εν λόγω επιχείρησης και βεβαίως, αν συντρέχουν λόγοι, να προβείτε στο κλείσιμο αυτής.

Θα σας είμαστε υπόχρεοι, αν μας κρατούσατε σε ενημέρωση στα πλαίσια της συνεργασίας των εμπλεκομένων  φορέων, ένας από τους οποίους βάσει του 4039/2012 είναι και οι φιλοζωικοί φορείς, ώστε με τον καλύτερο τρόπο να αντιμετωπιστεί η περίπτωση αυτή και να μπορέσουμε κι εμείς με τη σειρά μας να ενημερώσουμε τους ευρωπαϊκούς φιλοζωικούς οργανισμούς προστασίας των άγριων ζώων.

Με εκτίμηση,

Νατάσα Βυσσίνου Μπομπολάκη

Πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας

Παραθέτουμε ακολούθως και την σημερινή καταγγελία, τα δε στοιχεία του καταγγέλλοντος είναι στη διάθεσή σας:

«επικοινωνώ μαζί σας προκειμένου να σας ενημερώσω για ένα θέμα το οποίο θεωρώ πολύ σημαντικό καθώς αφορά την αιχμαλωσία άγριων ζώων σε ένα χωριό μεταξύ Αχαΐας και Ηλείας, στα Σαγέικα Πάτρας.

Βρέθηκα για διακοπές στην Ηλεία και κάποιοι φίλοι μας ενημέρωσαν να επισκεφθούμε το πάρκο για τις νεροτσουλήθρες. Όταν φθάσαμε εκεί μας ενημέρωσαν ότι υπάρχει και ζωολογικός κήπος αλλά δεν φανταστήκαμε αυτό που θα ακολουθούσε.

Το περιστατικό αφορά το κέντρο αναψυχής Ιπποκάμηλος, το οποίο δεν ξέρω υπό ποιες συνθήκες έχει στην κατοχή του τίγρη, 2 λιοντάρια μεγάλων διαστάσεων, καμήλες στον ίδιο χώρο με άλλα μηρυκαστικά όπως κατσίκες - κάποιες ράτσες που δεν έχω ξανασυναντήσει με μακριά αυτιά - και κάτι που όπως θα δείτε στις φωτογραφίες μοιάζει με λάμα, άλογα (θεωρητικά για μαθήματα ιππασίας αλλά είναι σε κακή σχετικά κατάσταση), πιθήκους, λεμούριους και κάποιο ζώο μεγαλύτερο από πίθηκο που μοιάζει με μπαμπουίνο, ο οποίος είναι τρομοκρατημένος ή συναισθηματικά καταπονημένος, κρυμμένος σε μια γωνία, αρκετά εξωτικά πτηνά και αλιγάτορα.

Να σημειώσω ότι τα κλουβιά των αιλουροειδών περιβάλλει ηλεκτρικός φράχτης και δεν υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό, εμείς τουλάχιστον δεν είδαμε κανένα. Τέλος, όπως θα δείτε και στο site στον ίδιο χώρο υπάρχει παιδότοπος και νεροτσουλήθρες και εκτός του προφανούς που αφορά στην αιχμαλωσία των άγριων ζώων, θεωρώ ότι τίθεται και θέμα με την ασφάλεια του χώρου, για παράδειγμα δεν μπορώ να διανοηθώ τι θα συμβεί αν για κάποιο λόγο διαφύγει κάποιο από τα λιοντάρια.

Σε αυτό το link θα βρείτε τις φωτογραφίες που τράβηξα από το κινητό μου…

Δεν ξέρω που να απευθυνθώ, είδα το έργο που κάνατε με τους θαλάσσιους λέοντες στην Κέρκυρα ψάχνοντας στο internet και ελπίζω ότι θα μπορέσετε να βοηθήσετε τα άτυχα αυτά ζώα. Κάθε ημέρα εκατοντάδες κόσμου επισκέπτεται το πάρκο και είναι ντροπή που το θεωρούν θέαμα και κανείς δεν σκέφτηκε να κάνει κάτι γι'  αυτό».

Διαβάστε επίσης:

Πάτρα: 5-3-2018 η δίκη του ιδιοκτήτη του ζωολογικού κήπου «Ιπποκάμηλος» για τα νεκρά & κακοποιημένα ζώα στα Σαγέικα

Σαγέικα Αχαΐας: Νεκρά, σκελετωμένα & δεμένα ζώα στον ζωολογικό κήπο «Ιπποκάμηλος» βρήκαν οι αστυνομικοί μετά από καταγγελία της Π.Φ.Π.Ο.

Τριήμερο μουσικοχορευτικό φεστιβάλ σε ζωολογικό κήπο στα Σαγέικα Αχαΐας

Λιοντάρι βασανίζεται φυλακισμένο στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο. Δείτε τι είναι η στερεοτυπική συμπεριφορά (βίντεο)

Υπουργείο Παιδείας: Μη διδακτικές οι εκδρομές μαθητών σε χώρους αιχμαλωσίας & εμπορικής εκμετάλλευσης ζώων

Τι είναι η στερεοτυπική συμπεριφορά των αιχμάλωτων ζώων (βίντεο)

Εκπαιδευτική για τα παιδιά η αιχμαλωσία άγριων ζώων;

Ζωολογικοί κήποι με ανθρώπους; Φυσικά και υπήρξαν!

Είναι εκπαιδευτική η εκμετάλλευση και η παρανομία;

Τι κρύβεται πίσω από την «εκπαιδευτική» αξία των ζωολογικών κήπων;

Τα άγρια ζώα κινδυνεύουν στους ζωολογικούς κήπους

Δημοτικός ζωολογικός κήπος - φυλακή για άγρια ζώα στη Θεσσαλονίκη

Η αιχμαλωσία σκοτώνει: 4 δελφίνια νεκρά στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

Παραδέχτηκε το λάθος το υπ. Περιβάλλοντος ζητάει να κλείσει επιχείρηση - τσίρκο με θαλάσσιους λέοντες στην Κέρκυρα (βίντεο)

Συνεχίζονται οι παράνομες παραστάσεις με θαλάσσιους λέοντες στην Κέρκυρα (βίντεο)

Κέρκυρα: «Εκπαιδευτικό» σόου με θαλάσσιους λέοντες!

Tagged: , , , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.