Στηρίξτε μας

Θίχτηκαν οι κυνηγοί και «κυνηγούν» δικαστικά τους φιλόζωους!

3 Ιανουαρίου 2012 17:20 | Επικαιρότητα
Θίχτηκαν οι κυνηγοί και «κυνηγούν» δικαστικά τους φιλόζωους!

Στις 30 Ιανουαρίου 2012 θα εκδικαστεί στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών η μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση δια του Τύπου, που κατέθεσε η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος εναντίον της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Ζωοφιλικών Σωματείων (Π.Σ.Ε.Ζ.Σ.), με αφορμή την επιστολή, την οποία έστειλε στις 21 Νοεμβρίου 2010 η Μάριζα Χριστούδουλου εκ μέρους της Π.Σ.Ε.Ζ.Σ. στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για τη μάστιγα της λαθροθηρίας.

Οι κυνηγοί κατέθεσαν τη μήνυση, επειδή σε αυτή την επιστολή με θέμα «Ανικανότητα Χειρισμού της Μάστιγας της Λαθροθηρίας από την Πολιτεία, καθώς και της Προστασίας της Πανίδας από τις Ολέθριες Επιπτώσεις του Κυνηγιού» αναφέρεται μεταξύ άλλων, ότι «η πλειοψηφία των κυνηγών λαθροθηρεύουν».

Η επιστολή αυτή είχε ως παραλήπτες την τότε αρμόδια υπουργό, Τίνα Μπιρμπίλη, τον τότε υπουργό Οικονομικών, το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Δασοφυλάκων, την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή, τον τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Βουλευτές και Μ.Μ.Ε..

Η δίκη αυτή έχει ιδεολογικό χαρακτήρα και παρόμοιες δίκες που έγιναν και στο παρελθόν είχαν θετική για τους φιλόζωους έκβαση. Άλλωστε η φωνή των φιλόζωων έχει αρχίσει να ανησυχεί τους τουφεκιοφόρους, που αντλούν δύναμη και περηφάνια, σκοτώνοντας τα θαύματα της φύσης και της ζωής.

Τα μέλη του οργάνου της Π.Σ.Ε.Ζ.Σ. τονίζουν, ότι η δίκη αυτή σηματοδοτεί μια ευκαιρία για το ζωοφιλικό και οικολογικό κίνημα να δείξει πόσο ενωμένο, οργανωμένο και δυνατό είναι αντισταθμίζοντας αλλά και ει δυνατόν υπερσκελίζοντας τη δύναμη των κυνηγών, τους οποίους οι κατά τόπους πολιτικοί άρχοντες αντιμετωπίζουν ως αμιγές εκλογικό σώμα λες και σε αυτή τη χώρα ψηφίζουν μόνο όσοι σκοτώνουν για πλάκα τα ζώα! Ο δικηγόρος, που θα αναλάβει την υπεράσπιση της κας Χριστοδούλου και του φιλοζωικού κινήματος, είναι ο Άγγελος Αγγελέτος.

Η επιστολή που εκνεύρισε τους κυνηγούς

Θέμα: Ανικανότητα Χειρισμού της Μάστιγας της Λαθροθηρίας από την Πολιτεία, καθώς και της Προστασίας της Πανίδας από τις Ολέθριες Επιπτώσεις του Κυνηγιού

Κυρία Υπουργέ,
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, η κυνηγετική περίοδος που ξεκίνησε επίσημα από τον Αύγουστο, (λέμε «επίσημα» διότι ποτέ στην πραγματικότητα δεν σταματάει), σπέρνει τον όλεθρο και τον πανικό στην πανέμορφη πανίδα μας. Τίποτα δεν ξεφεύγει από τα βόλια των κυνηγών: πετρίτες, αετογερακίνες, χρυσογέρακες, βαλτόκιρκοι, σφηκιάρηδες, κιρκινέζια, ξεφτέρια, μπούφοι, γύπες, πορφυροτσικνιάδες, κλπ όλων των ειδών τα πτηνά βρίσκονται στο κυνηγετικό στόχαστρο επί σειρά ετών, όσες καταγγελίες και αναφορές προς τις αρμόδιες υπηρεσίες κι αν γίνονται.

Κι όλα αυτά στο όνομα της διασκέδασης και του κέρδους! Τα ελάφια της Πάρνηθας πέφτουν θύματα οργανωμένου εγκλήματος με τόξα και παγίδες για 1.000 ευρώ το καθένα, ενώ τα αγριόγιδα της Πίνδου των οποίων ο συνολικός αριθμός δεν ξεπερνά πλέον τα 500  άτομα πωλούνται μέχρι και 50 ευρώ το κιλό.

Οι αδίστακτοι δε αυτοί κυνηγοί με περίσσειο θράσος και ασέβεια, κυνηγάνε σε εθνικούς δρυμούς και πάρκα, εντός των ορίων κατοικημένων περιοχών, ακόμα και σε περιοχές που προστατεύονται από την εθνική και την κοινοτική νομοθεσία, (βλ. Natura 2000). Κάθε χρόνο, για παράδειγμα, στην προστατευόμενη περιοχή της Στροφυλιάς, οι θηρευτές σκοτώνουν χιλιάδες υδρόβια πουλιά και πριν καλά-καλά ξεκινήσει η κυνηγετική περίοδος.

Όλα τα είδη της πανίδας πλήττονται από τα κυνηγετικά πυρά, και η πολιτεία αδυνατεί να της παρέξει την απαιτούμενη προστασία.

Όπως ίσως θα διαπιστώσατε, διστάζουμε να κάνουμε διάκριση μεταξύ κυνηγών και λαθροκυνηγών αφού, όπως είναι γνωστό τοις πάσι οι λαθροκυνηγοί, κατά το μεγαλύτερο ποσοστό τους, είναι οι ίδιοι οι κυνηγοί και μέλη κυνηγετικών συλλόγων/ομοσπονδιών, καθώς και θηροφύλακες, όπως αναφέρουν εκατοντάδες καταγγελίες αλλά και η ίδια η έκθεση του ΕΘΙΑΓΕ που διεξήχθη κατ’ εντολή του Υπουργείου σας. Αυτό ένα και μόνο πράγμα μπορεί να σημαίνει: η λύση για την πάταξη της λαθροθηρίας είναι η άμεση και οριστική κατάργηση του κυνηγιού.

Δεν θα αναφερθούμε για τις επιπτώσεις του κυνηγιού γιατί είναι εκατοντάδες οι επιστολές που έχουν καλύψει το θέμα πολλάκις και πλειστάκις. Επιγραμματικά μόνο αναφέρουμε τις εξής: διαρκής όχληση των ειδών και εξάντλησή τους, τραυματισμός και οδυνηρός θάνατος, εξάλειψη των φυσικών θηρευτών, δυσανάρμοση και βίαιη παρέμβαση στην ισορροπία των ειδών, διατάραξη της βιοποικιλότητας και της οικολογικής αλυσίδας, γενετική ρύπανση από τον ελεγχόμενο πολλαπλασιασμό «θηραμάτων», εξαφάνιση πολλών ειδών της πανίδας κλπ.

Παρόλα τα παραπάνω, οι κυνηγοί αρέσκονται να βαφτίζουν τους εαυτούς τους οικολόγους και διαχεριστές της φύσης. Μόνο γι’αυτή την υποτίμηση που κάνουν στη νοημοσύνη μας, θα έπρεπε να τους είχε αφαιρεθεί η άδεια οπλοφορίας. Αντ’αυτού όμως το Υπουργείο σ’όλες τις μέχρι τώρα διαβούλευσεις για τις Ρυθμιστικές μεροληπτεί υπέρ τους, ενώ αδιαφορεί προκλητικά για τις οικολογικές και ζωοφιλικές οργανώσεις που ενδιαφέρονται πραγματικά για την προστασία της πανίδας προτείνοντας μια σειρά μέτρων που θα αναχαίτιζαν κάπως την ολέθρια επίδραση του κυνηγιού.

Δεν υπάρχει καμία ισοδύναμη αντιπροσώπευση και αυτό είναι πέρα για πέρα αντιδημοκρατικό και γίνεται περισσότερο αντιδημοκρατικό, όταν δεν εκπροσωπείται η πλειοψηφία του κοινού, την οποία αποτελεί όχι μόνο η ανερχόμενη δύναμη της ζωοφιλίας στην Ελλάδα, αλλά και οι απλοί πολίτες που θέλουν να απολαμβάνουν τη φύση χωρίς να τρομάζουν από τους απανωτούς και ασύστολους πυροβολισμούς των κυνηγών.

Κυρία Υπουργέ,

Η ΠΣΕΖΣ καταδικάζει το κυνήγι ως έγκλημα κατά της φύσης και της ζωής και ζητά την άμεση και οριστική κατάργησή του. Το κυνήγι που άλλοτε ήταν απαραίτητο για την επιβίωση του ανθρώπου, τώρα είναι μια δραστηριότητα ολέθρια για το περιβάλλον και ολωσδιόλου περιττή και ανήθικη. Μέχρι όμως να συμβεί αυτό, χρειάζεται η πολιτεία να περιφρουρεί και να εποπτεύει άγρυπνα και συστηματικά την ύπαιθρο από τη λαθροθηρία.

Γι’ αυτό το λόγο, εμείς προτείνουμε τα εξής μέτρα:

- Τη διεξαγωγή της θηροφύλαξης από θεσμικούς κι όχι μη θεσμικούς φορείς. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως ειπώθηκε, βλέπουμε τους ίδιους τους θηροφύλακες να λαθροθηρεύουν.
- Την αναδιάρθρωση της θηροφυλακής και δασοφυλακής και την επάνδρωσή τους με περισσότερους υπαλλήλους, έτσι ώστε να υπάρχει ένας αποτελεσματικός ελεγκτικός μηχανισμός για την πάταξη της λαθροθηρίας.
- Την τροποποίηση της υπάρχουσας νομοθεσίας ώστε η εκδίκαση των παραβάσεων να γίνεται με συνοπτικές διαδικασίες.
- Την θεσμοθέτηση αυστηρότερων ποινών για την παράνομη θήρευση.
- Την άμεση κατάργηση της θήρευσης στις Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) και στις Ζώνες Υψηλής Προστασίας (ΖΥΠ).
- Το κλείσιμο των κρατικών και ιδιωτικών εκτροφείων θηραμάτων. Τα πτηνά που εκτρέφονται εκτός από το ότι ζουν στις άθλιες συνθήκες αιχμαλωσίας, όταν αφεθούν ελεύθερα προκαλούν γενετική μόλυνση των ενδημικών ειδών.
- Την κατάσχεση των παράνομων θηραμάτων και το μοίρασμά τους ως τροφή στα κέντρα περίθαλψης ζώων (ΑΝΙΜΑ, ΕΚΠΑΖ κλπ).
- Την προώθηση εναλλακτικών δραστηριοτήτων όπως είναι οι δραστηριότητες που καλλιεργούν τη φυσιολατρεία, (οικοτουρισμός, παρατήρηση της άγριας ζωής, πεζοπορία κλπ) για να μην πληγεί η οικονομία των επαρχιακών περιοχών που ζουν και από το κυνήγι. Το επιχείρημα όμως που τοποθετεί τα οικονομικά οφέλη πάνω από το βασικό δικαίωμα στη ζωή και την ελευθερία, το οποίο θα έπρεπε ΟΛΟΙ ανεξαιρέτως οι κάτοικοι του πλανήτη αυτού να είχαν, το θεωρούμε ρηχό και ανθρωποκεντρικό.
- Μια πανελλαδική καμπάνια για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών όσον αφορά τις αρνητικές επιπτώσεις του κυνηγιού στο περιβάλλον. Το κυνήγι ως δραστηριότητα δε σέβεται το δικαίωμα στη ζωή, την ευζωία και την ελευθερία των υπολοίπων ειδών και ενθαρρύνει τη βία και τα επιθετικά ένστικτα. Η αντιπαιδαγωγική του δε αξία έγκειται σαφώς στο ότι η θανάτωση των ζώων θεωρείται διασκέδαση και ψυχαγωγία.

Παρακαλούμε να αποστείλετε την απάντησή σας στην επιστολή μας στην παρακάτω διεύθυνση (ταχυδρομική ή ηλεκτρονική).

Υπόψη
Μάριζας Χριστοδούλου
Email: [email protected]

Οι απαντήσεις σας να περιλαμβάνουν τις ακριβείς και συγκεκριμένες ενέργειες στις οποίες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να αντιμετωπιστεί το εν λόγω πρόβλημα και να μας ορίσετε μια συνάντηση για να συζητήσουμε εκ του σύνεγγυς τις συνημμένες προτάσεις μας.

Για την
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΖΩΟΦΙΛΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

Μάριζα Χριστοδούλου

Διαβάστε επίσης:

Αθωώθηκε η Μάριζα Χριστοδούλου. Οι κυνηγοί δε νίκησαν!

Τι είπε ο πρόεδρος της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος στο δικαστήριο

Κυνηγοί και στην Κέρκυρα σκοτώνουν για πλάκα μπούφους και γεράκια

Κάτοικος Βέροιας σκότωσε αρκούδα στο Βέρμιο και επιδείκνυε τη φωτογραφία στους φίλους του;

Καστοριά: Σκότωσαν και ακρωτηρίασαν αρκούδα! Κράτησαν για λάφυρα τα μέλη του ζώου!

Στην Καστοριά ο πιο αποτρόπαιος φόνος αρκούδας εδώ και 19 χρόνια!

Έβρος: Μωρό - ζαρκάδι νεκρό από τις σφαίρες κυνηγών

Tagged: , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

6 Σχόλια

  1. Ειρήνη

    Το κυνήγι έχει σχετισθεί επιστημονικά με την παραβατικότητα, την εξοικίωση με τη βία γενικότερα, την διαταραχή αντικοινωνικής συμπεριφοράς, τις δολοφονίες κ.α. Τα επιχειρήματα όσων κυνηγών συζητήσαμε εκείνη τη μέρα αφορούσαν τις νομικές υποχρεώσεις μας και έδειχναν άρνηση όταν τους εξηγούσα ότι οι ηθικές αξίες μας βοήθησαν να προοδεύσουμε σε θέματα διακρίσεων (βλ. ρατσισμό και σεξισμό). Ο σπισισμός στην Ελλάδα ζει και βασιλεύει...

  2. ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΕΤΟΣ

    ΔΗΛΑΔΗ ΕΓΩ ΠΟΥ ΜΕ ΒΡΙΖΟΥΝ ΧΥΔΑΙΑ ΕΔΩ ΚΑΙ 20 ΧΡΟΝΙΑ, ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΜΕ ΑΓΩΓΕΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΙΧΑ ΠΑΡΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΣΩΒΡΑΚΑ. ΑΛΛΑ ΟΣΜΙΖΟΜΑΙ ΟΤΙ Η ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΘΟΡΥΒΟ ΓΙΑ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ (ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ, ΑΛΛΑ ΛΕΜΕ ΤΩΡΑ...)

    ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ, ΟΨΟΜΕΘΑ ΣΤΙΣ 30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΤΡΗΣΟΥΜΕ ΕΝΑ ΠΡΟΣ ΕΝΑ ΠΟΣΑ ΑΠΙΔΙΑ ΒΑΖΕΙ Ο ΣΑΚΚΟΣ...

  3. Χρηστος Βαρβερης

    Εποιτέλους ας παψουμε να αποκαλουμε χομπι την εκδηλωση των πιο πρωτογονων ενστικτων των ανθρωπων που διασκεδαζουν σκοτωνοντας με υπερσυγχρονα οπλα ανυπερασπιστα ζωα και πουλάκια και ας απαγορευθει πλεον οριστικα αυτο το βαρβαρο σπορ. Ας παραδειγμαστισθουμε απο την Ισπανια που απαγορευσε τις ταυρομαχιες. Ας εκπολιτισθουμε επιτελους

  4. Vicky Chrisikou

    Κ. Χριστοδούλου,
    Χαίρομαι γιά την κίνηση αυτή, γιατί εκφράζετε το περιεχόμενο της καρδιάς πολλών ανθρώπων που από φόβο ή άγνοια έμεναν σιωπηλοί μπροστά στο φαινόμενο της αγριότητας και απανθρωπιάς των κυνηγών. Είναι καιρός να σπάσει η σιωπή και να γίνουμε όλοι προστάτες των ζώων και της φύσης. Το κυνήγι είναι κακούργημα και έγκλημα κατά της ζωής. Μόνο τα κατώτερα και απεχθέστερα κίνητρα εκδηλώνονται με το κυνήγι. Προσωπικά ως ελεύθερη πολίτης θέλω την κοινωνία που ζω και μεγαλώνουν τα παιδιά μας, να είναι απαλλαγμένη από αιμοβορία, εγκλήματα κατά της ζωής και της φύσης. Δεν μπορεί να τους έχει κανείς εμπιστοσύνη όταν καραδοκούν εξοπλισμένοι ως αστακοί ένα αθώο πουλάκι, κι άλλα θαυμάσια και θαυμαστά δημιουργήματα της φύσης γιά να τα εξοντώσουν. Είμαι μαζί σας

  5. Gabriel

    Ολα εχουν να κάνουν με την λογική, και το μήκος του πέους... το ελλειπές όργανο, συμπληρώνεται επάξια απο το μήκος της κάννης του όπλου τους και η λογική απο το πόσο εύστοχη ηταν η βολή....

  6. ΣΑΒΒΑΣ ΣΥΝΟΔΙΝΟΣ

    Να απαγορευθεί το κυνήγι αφού πλέον είναι διασκέδαση και όχι ανάγκη επιβίωσης.
    Να σταματήσει ο εθισμός των ανθρώπων που ικανοποιούνται να σκοτώνουν, και να αφαιρούν ζωές ζώων και ανθρώπων με την ιδία ευκολία.
    Να αφαιρεθούν οι άδειες και τα όπλα, για να μην θρηνήσουμε άλλους ανθρώπους και ζώα από τα δίκαννα των κυνηγών, που και ατυχήματα πολλά έχουν συμβεί. Δεν είναι βέβαια όλα τα δάκτυλα ίδια, άλλα μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά. Δυστυχώς είμαστε ανώριμος και ανεύθυνος λαός και απαιτούνται ειδικά μετρά για την ασφάλεια και εύρυθμη λειτουργιά της κοινωνίας μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.