Στηρίξτε μας

Π.Φ.Π.Ο.: Συγκέντρωση υπογραφών για την αλλαγή του Συντάγματος σχετικά με τα ζώα

1 Οκτωβρίου 2014 05:13 | Επικαιρότητα
Π.Φ.Π.Ο.: Συγκέντρωση υπογραφών για την αλλαγή του Συντάγματος σχετικά με τα ζώα

Στις 4 Οκτωβρίου 2014, Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.) θα ανεβάσει στο διαδίκτυο μέσω της ιστοσελίδας συγκέντρωσης υπογραφών avaaz.org ένα πολύ σημαντικό ψήφισμα με στόχο την αναθεώρηση του άρθρου του ελληνικού Συντάγματος που αντιμετωπίζει τα ζώα ως εργαλεία – ιδιοκτησία του ανθρώπου.Αν θέλετε να υπογράψετε το ψήφισμα πατήστε εδώ.

Η Π.Φ.Π.Ο. με αφορμή αυτή την πρωτοβουλία επισημαίνει: «Ζητάμε στην αλλαγή του Συντάγματος (η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει) να καταστεί σαφές ότι δεν πρόκειται για άψυχα αντικείμενα αλλά για συναισθανόμενα – νοήμονα πλάσματα τα οποία ο άνθρωπος οφείλει να προστατεύει.

AvaazPsifisma

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να προετοιμάσουμε το έδαφος και να ενημερώσουμε ό,τι επαφές έχουμε με κάθε τρόπο, email, facebook, twitter ή με όποιον άλλο τρόπο μπορείτε να σκεφτείτε ώστε να υπογράψουν όλοι».

Τα ζώα ο νομοθέτης τα αντιμετωπίζει ως αντικείμενα!

Τον περασμένο Ιούνιο ο καθηγητής του συνταγματικού δικαίου στο Α.Π.Θ. και ευρωβουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Κώστας Χρυσόγονος παρουσίασε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, την πρόταση της Π.Φ.Π.Ο. ώστε στην επικείμενη συνταγματική αλλαγή τα ζώα να μην αντιμετωπίζονται από τον νομοθέτη ως αντικείμενα.

Ο κ. Χρυσόγονος εξήγησε ότι στο Σύνταγμα της Ελλάδας δεν υπάρχει ρητή αναφορά στα ζώα, αφού αυτά συγκαταλέγονται στο φυσικό περιβάλλον, και μολονότι αποτελεί συμβατική υποχρέωση της πολιτείας να τα προστατεύει αυτό δεν συμβαίνει. Εξήγησε μάλιστα όμως ότι στη χώρα μας διαπιστώνεται ουσιαστική έλλειψη συμβιωτικού πολιτισμού μεταξύ των ανθρώπων και των άλλων έμβιων όντων.

Τα εθνικά νομοθετικά κείμενα προστατεύουν ελλιπώς τα ζώα και το περιβάλλον και αυτό είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα, εξήγησε ο κ. Χρυσόγονος. Και σημείωσε ότι θα πρέπει να αναλογιστούμε τι είναι ικανός να πράξει ο άνθρωπος εις βάρος των ζώων αν σκεφτούμε το τι κάνει σε βάρος των συνανθρώπων του.

Ο καθηγητής δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι περικοπές προσωπικού σε χρήσιμες και κρίσιμες υπηρεσίες, η διαθεσιμότητα, οι ελλείψεις πόρων λόγω κρίσης δημιουργούν ακόμα περισσότερα προβλήματα και για τα ζώα και στο περιβάλλον.

Γνώμονας για την απονομή του δικαίου η κυριότητα

Ο κ. Χρυσόγονος εξήγησε – στο πολυπληθές κοινό που παρακολούθησε αυτή την πρόταση που για πρώτη φορά κατατίθεται από φιλοζωικό φορέα – ότι το ελληνικό δίκαιο είναι ουσιαστικά μετεξέλιξη του ρωμαϊκού και αντιμετωπίζει κάθε τι που δεν είναι άνθρωπος ως αντικείμενο, ως ιδιοκτησία. Γνώμονας για την απονομή του δικαίου είναι πάντα η κυριότητα.

Τα ζώα αντιμετωπίζονται και αυτά ως αντικείμενα (res κατά τους Λατίνους) και όχι ως έμβια όντα που νιώθουν, θυμούνται και υποφέρουν και βιώνουν με δραματικό τρόπο τις συνθήκες κάτω από τις οποίες τα εξαναγκάζουμε να ζουν.

Ειδικά στη Ελλάδα οι δύο πιο ευπαθείς ομάδες είναι τα ζώα που γίνονται η τροφή μας – είπε  ο κ. Χρυσόγονος – και τα ζώα συντροφιάς. Αυτά υφίστανται το μεγαλύτερο μέρος των κακοποιήσεων και γι’ αυτό και η χώρα μας πρωταγωνιστεί μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. στις οποίες συμβαίνουν τέτοια εγκλήματα.

Άγνωστο το πότε θα γίνει η αναθεώρηση του Συντάγματος

Ο κ. Χρυσόγονος τότε εξήγησε στους δημοσιογράφους, στους εκπροσώπους της Π.Φ.Π.Ο., των φιλοζωικών σωματείων και των αυτοδιοικητικών φορέων που παραβρέθηκαν στην παρουσίαση, ότι από τον Ιούνιο του 2013 έχει ξεκινήσει η περίοδος κατά την οποία μπορεί να γίνει η έναρξη των διαδικασιών που θα οδηγήσουν στο αναθεωρημένο Σύνταγμα.

Όμως, όπως επισήμανε, δεν είναι καθόλου βέβαιος το πότε αυτό θα γίνει. Η ρητή αναφορά στα άλλα έμβια όντα, που είναι απολύτως συναισθανόμενα πλάσματα, είναι απαραίτητο να υπάρχει, αν και δεν θα λύσει το πρόβλημα επισήμανε κλείνοντας την τοποθέτηση του.

Η πρόταση της Π.Φ.Π.Ο. ώστε να συμπεριλαμβάνεται η αναφορά στα ζώα από το νέο Σύνταγμα θα κατατεθεί προς τους εκπροσώπους των κομμάτων όταν ξεκινήσει η σχετική διαδικασία στην αναθεωρητική Βουλή.

Διαβάστε επίσης:

Π.Φ.Π.Ο.: Συνταγματική αλλαγή για να μην αντιμετωπίζονται τα ζώα ως αντικείμενα!

Tagged: , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

8 Σχόλια

  1. βασιλικη ματεντζιδου

    θελω να γινουν πιο αυστηροι οι νομοι για τη προστασια των σκυλων,γατων καθως και αλλων ζωων......ακομα και οταν βρεχουν μια γατα ειναι κακοποιηση διοτι οταν τη βρεχεις αυτη τρομαζεικαι πεταγετε αποτομα και τη παταει καποιο αυτοκινητο ......εκτος αυτου ειναι ελλειψη σεβασμου απεναντι της και κυνδυνευει απο κρυωμα ιωση μεσα στο χειμωνα αν τη βρεξει καποιος ....γενικα θα ηθελα να τιμωρουνται οσοι τα κακοποιουν και τα σκοτωνουν....ευχαριστω ...με εκτιμηση

  2. βασιλικη ματεντζιδου

    θελω να γινουν πιο αυστηροι οι νομοι για τη προστασια των σκυλων,γατων καθως και αλλων ζωων......ακομα και οταν βρεχουν μια γατα ειναι κακοποιηση διοτι οταν τη βρεχεις αυτη τρομαζεικαι πεταγετε αποτομα και τη παταει καποιο αυτοκινητο ......εκτος αυτου ειναι ελλειψη σεβασμου απεναντι της και κυνδυνευει απο κρυωμα ιωση μεσα στο χειμωνα αν τη βρεξει καποιος ....γενικα θα ηθελα να τιμωρουνται οσοι τα κακοποιουν και τα σκοτωνουν....ευχαριστω ...με εκτιμηση

  3. Δωροθέα Μπενέτη

    Ναι να υπάρχει νόμος για τα ζωάκια και να τα προστατεύει,
    μακάρι να γίνουν καλύτερα τα πραγματα για ολα τα ζωάκια και ο κόσμος πρέπει να καταλάβει οτι πρέπει να τα σέβεται και να τα αγαπάει,
    και αυτά έχουν την δική τους προσωπικότητα και ελπίζουν σε ένα καλύτερο
    αυριο,το μόνο που ζητούν είναι ένα σπίτι και μια αγκαλιά.
    Στα ζώα δεν αξίζει η κακοποίηση, τους αξίζει κάτι καλύτερο.
    Τα ζώα διαθέτουν ψυχολογικό κόσμο παρόμοιο με του ανθρώπου (σε μεγάλο βαθμό) και διαθέτουν ευαισθησίες.

    Σκέψου πολύ το πως συμπεριφέρεσαι σε ένα ζώο. Όχι μόνο δεν έχεις το δικαίωσα να το κακοποιείς αλλά ταυτόχρονα είναι σαν να βασανίζεις έναν άνθρωπο.

    Συμφιλιώσου με το ζωντανό και μη περιβάλλον και ζήσε μια ζωή γεμάτη αγάπη και αξίες που σου δίνουν το δικαίωμα να θεωρείσαι ..άνθρωπος.

    Αυτά πρέπει να έχουμε μέσα μας σαν αξίες και να προσπαθούμε για αυτά μέρα με την ημέρα.

  4. christina

    Γιατι ποιος ακουει τα ψηφισματα? Πανε σε καποιον υπευθυνο? Οταν υπογραφαμε για τη δημιουργια αστυνομιας ζωων ποιος νοιαστηκε και που το προωθησε το avaaz? Το θεμα ειναι να γινει κατι πραξη, απο λογια ξερουμε ολοι.

  5. ΚΟΝΤΑΚΙΔΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

    συγχαρητήρια και κουράγιο. πιστεύω ότι θα ήταν χρήσιμο, η περισσότερη ενημέρωση για τις τιμωρίες, από τις περιπτώσεις των κακοποιημένων ζώων ! Να είστε καλά με υγεία στον συνεχή αγώνα σας στον οποίο βέβαια θα πρέπει να είναι συμμέτοχοι οι όλοι πολίτες.

    φιλικά Τάσος Κοντακίδης ...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.