Στηρίξτε μας

Οικολόγοι Πράσινοι: Τα ζώα δεν είναι εμπορεύματα

5 Απριλίου 2013 14:41
Οικολόγοι Πράσινοι: Τα ζώα δεν είναι εμπορεύματα

Ανοικτή επιστολή, υπογεγραμμένη από τη Θεματική Ομάδα για τα Δικαιώματα των Ζώων απέστειλαν οι Οικολόγοι Πράσινοι στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιο Τσαυτάρη προκειμένου να σταματήσει το εμπόριο ζώων από καταστήματα. Οι Οικολόγοι Πράσινοι όπως αντίστοιχα δύο ακόμα ομοσπονδίες η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία όπως και η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία ζητούν το αυτονόητο. Να μην αντιμετωπίζονται τα ζώα ως εμπόρευμα για να μπει ένα τέλος στην ασυδοσία και στις αιτίες που διαρκώς έχουμε νέα αδέσποτα γατιά και σκυλιά.

Στην επιστολή η Θεματική Ομάδα για τα Δικαιώματα των Ζώων τονίζει: «Ο ν. 4039/2012 για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό, έθεσε κάποιους βασικούς κανόνες για τη λειτουργία των καταστημάτων εμπορίας ζώων, δεν απαγόρευσε όμως τελικώς την εμπορία τους, παρά το γεγονός ότι το τελευταίο αποτελούσε πάγιο αίτημα από πλευράς Οικολόγων Πράσινων και φιλοζωικών οργανώσεων. Οι Οικολόγοι Πράσινοι επαναφέρουμε στο προσκήνιο την πρότασή μας για την οριστική απαγόρευση της πώλησης ζώων από καταστήματα, καθώς το εμπόριο ζώων οδηγεί σε πολλές περιπτώσεις στην κακοποίησή τους, δεδομένου ότι ελέγχεται πλημμελώς από την Πολιτεία.

Δυστυχώς υπάρχει πληθώρα καταγγελιών που αφορά σε:

ü  Πώληση ειδών που απαγορεύει ο νόμος (εξωτικά ζώα, είδη ελληνικής άγριας πανίδας)

ü  Ανεπαρκή τήρηση των νομοθετικά κατοχυρωμένων κανόνων ευζωίας, ασφάλειας, παροχής κατάλληλης κτηνιατρικής περίθαλψης στα ζώα, όπως αυτά προβλέπονται στα π.δ. 184/1996, 463/1978 και στο ν. 604/1977. Συγκεκριμένα παρατηρείται μακροχρόνιος, ασφυκτικός εγκλεισμός ζώων που προορίζονται για πώληση, μη τήρηση των στοιχειωδών συνθηκών υγιεινής, παροχή κακής και μη επαρκούς τροφής, καθώς και σε αρκετές περιπτώσεις παντελής έλλειψη προαυλισμού τους.

ü  Ανεπαρκή μέριμνα για τα ζώα που δεν πωλούνται. Σημαντικός αριθμός ζώων εγκαταλείπονται στο δρόμο ή καταλήγουν στα σκουπίδια. Φιλοζωικές οργανώσεις έχουν κληθεί επανειλημμένα να περιμαζέψουν χελώνες, πουλιά και ερπετά που έχουν εγκαταλειφθεί, ενώ αντίστοιχη είναι και η κατάληξη των σκύλων και γατιών.

ü  Προμήθεια ζώων από εκτροφείς που επίσης παραβιάζουν συστηματικά τους στοιχειώδεις κανόνες ευζωίας των ζώων, κυρίως όταν πρόκειται για βιομηχανίες παραγωγής ζώων (puppy mills) σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξύ, δεδομένου ότι παρατηρείται αδυναμία της Πολιτείας να εφαρμόσει ένα αυστηρό σύστημα ελέγχου παρά το γεγονός ότι οι εμπλεκόμενοι με την αδειοδότηση και τον  έλεγχο των καταστημάτων φορείς είναι πάρα πολλοί. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

ü  Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της οικείας Περιφέρειας: αδειοδοτεί τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή ενώσεις προσώπων, που για εμπορικούς σκοπούς εκτρέφουν, αναπαράγουν ή πωλούν ζώα συντροφιάς (άρθρο 6, ν.3049/12)

ü  Δημοτική Αστυνομία,  Θηροφυλακή, κυνηγετικοί σύλλογοι και οι υπάλληλοι των Τελωνείων και των Σταθμών Υγειονομικού Κτηνιατρικού Ελέγχου (ΣΥΚΕ) αποτελούν τα αρμόδια όργανα βεβαίωσης των παραβάσεων (Άρθρο 21 ν.4039/2012). Αν σε ένα Δήμο δεν λειτουργεί υπηρεσία δημοτικής αστυνομίας, η βεβαίωση των παραβάσεων γίνεται από όργανα άλλης αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου, συνεπικουρούμενα από το Γραφείο Γεωργικής Ανάπτυξης του Δήμου ή στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της οικείας Περιφερειακής Ενότητας,

ü  Κεντρική & Περιφερειακές διαχειριστικές  αρχές CITES – Ειδική Γραμματεία Δασών ΥΠΕΚΑ : αρμόδια για την προστασία της άγριας πανίδας.

ü  Δασαρχεία των Δ/νσεων Δασών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων: επίσης αρμόδια για την προστασία της άγριας πανίδας.

Διαπιστώνουμε επομένως ότι υπάρχει μια διάχυση των αρμοδιοτήτων, με αποτέλεσμα ο έλεγχος να ασκείται πλημμελώς έως και καθόλου. Σε αυτό συντελεί και η υποστελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών,  καθώς και η ελλιπής ενημέρωση του προσωπικού για την ισχύουσα νομοθεσία και τις αρμοδιότητες του εκάστοτε φορέα στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ως Αρμόδια Αρχή για την προστασία των ζώων και την τήρηση των κανόνων ευζωίας τους μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής, όπως ορίζεται στο Άρθρο 2 του ν.4039/2012, οφείλει να έχει τη συνολική εποπτεία του ζητήματος και να λάβει τις αποφάσεις που απαιτούνται, για την οριστική επίλυση των προβλημάτων της πώλησης ζώων. Υπενθυμίζουμε ότι η κακοποίηση των ζώων αποτελεί ποινικό αδίκημα και θεμελιώδες καθήκον της Διοίκησης είναι ο έλεγχος τήρησης της  νομιμότητας.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούμε ότι η πώληση ζώων από καταστήματα:

ü  έχει ως αποτέλεσμα τις στιγμιαίες αγορές

ü  προωθεί την αντιμετώπιση των ζώων ως αντικείμενα

ü  συμβάλλει στη διατήρηση του εμπορίου άγριας ζωής

ü  εντείνει το πρόβλημα του μεγάλου αριθμού αδέσποτων ζώων και μειώνει σημαντικά τις υιοθεσίες αδέσποτων ζώων

ü  απαιτεί συστηματικούς ελέγχους όλων των καταστημάτων εμπορίας ζώων αλλά και των εκτροφέων, γεγονός στο οποίο δεν μπορεί να ανταποκριθεί ικανοποιητικά η Πολιτεία

Για τους ανωτέρω λόγους ζητάμε, ως βέλτιστη λύση, την οριστική απαγόρευση του εμπορίου μέσω καταστημάτων και τον περιορισμό της πώλησης ζώων μόνο από αδειοδοτημένους εκτροφείς στους οποίους θα πρέπει να τεθούν αυστηροί κανόνες και να επιβάλλονται τακτικοί έλεγχοι. Επιπλέον, ζητάμε τη συμβολή της Πολιτείας στην προώθηση των υιοθεσιών αδέσποτων ζώων και στην ανάπτυξη φιλοζωικής παιδείας στη χώρα μας. 

Αναμένουμε τις ενέργειές σας για το ζήτημα».

Διαβάστε επίσης:

Οικολόγοι Πράσινοι: Το οικονομικό συμφέρον υπερέχει της ευζωίας των ζώων

Και οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητούν να σταματήσει το εμπόριο κατοικιδίων από καταστήματα

Αν δεν απαγορευτεί η πώληση ζώων σε καταστήματα οι στειρώσεις δεν θα είναι ποτέ αρκετές!

Ζητούν την κατάργηση πώλησης ζώων συντροφιάς από τα Pet Shops

Σούπερ μάρκετ εξωτικών ειδών και ζώων ράτσας το φεστιβάλ «Κατοικίδια Εν Δράσει»

Πριν αγοράσετε ένα εξωτικό ή άγριο ζώο ως κατοικίδιο σκεφτείτε!

Τεράστια η φοροδιαφυγή στο παράνομο εμπόριο ζώων συντροφιάς


 

 

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.