Στηρίξτε μας

Η αγάπη δεν έχει διαζευκτικά: Όταν αγαπάς, αγαπάς και τους ανθρώπους και τα ζώα!

24 Μαρτίου 2012 10:24 | Επικαιρότητα
Η αγάπη δεν έχει διαζευκτικά: Όταν αγαπάς, αγαπάς και τους ανθρώπους και τα ζώα!

Το απόγευμα της Κυριακής 18 Μαρτίου, το αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου Γιαννιτσών ήταν απροσδόκητα κατάμεστο. Στο φουαγιέ του είχαν τοποθετηθεί επιμελώς αφίσες και φωτογραφίες φιλοζωικού περιεχομένου, πολλές και ωραίες χειροτεχνίες, που δημιούργησαν τα παιδιά των σχολείων, τα οποία συμμετείχαν στο πρόγραμμα, το οποίο κατέληξε σ' αυτήν την εκδήλωση.

Πρωταγωνιστές εκτός από τα κουταβάκια, που ήταν τοποθετημένα μέσα σε μια κούνια για βρέφη - αφού και αυτά είναι μωρά - ήταν και ένα βιβλίο! Το «Ποιος θα γράψει για το σκύλο μας» των εκδόσεων Πατάκη και βέβαια τ' αδέσποτα ζώα. Ο Κέβης, ο πρωταγωνιστής του βιβλίου τα κατάφερε!

Τους ένωσε όλους. Η συγγραφέας του, η Λότη Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου έδειξε το δρόμο. Όλων των ανθρώπων οι ευθύνες αρχίζουν από τα όνειρα. Πόσο μάλλον των συγγραφέων.

Γιατί όπως ειπώθηκε κιόλας από την πρόεδρο του Συλλόγου Ζωόφιλων Γιαννιτσών, Μαρία Καζάρη, «Η αγάπη δεν έχει διαζευκτικά! Όταν αγαπάς, αγαπάς! Δεν αγαπάς, ή τα ζώα, ή τους ανθρώπους. Νοιάζεσαι. Σέβεσαι. Κανένας νόμος δεν μπορεί να σε κάνει να νιώσεις έτσι, να είσαι Άνθρωπος δηλαδή. Η ανθρωπιά δεν έχει ανάγκη την φιλοζωία κι ο λόγος είναι απλός: Την περιέχει».

Στον προτζέκτορα εναλλάσσονταν εικόνες, λογότυπα, φωτογραφίες με αδέσποτα στους δρόμους της πόλης. Μεταξύ αυτών κι ο χάρτινος Αδέσποτος - πρωταγωνιστής του εκπαιδευτικού προγράμματος του Σ.Ζ.Γ., που είναι δημιούργημα του σκιτσογράφου, Βαγγέλη Παπαβασιλείου και της νηπιαγωγού, Κικής Δημητριάδου.

Εμβόλιμα μουσικές ανάσες από τα «Κίτρινα Ποδήλατα», που ακούστηκαν, να τραγουδούν εύστοχα εικόνες συμβίωσης με τους τετράποδους φίλους. Στο θεατρικό δρώμενο, που παρουσίασαν στη σκηνή τα παιδιά της Β’ Τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Γιαννιτσών, η συγκίνηση περίσσεψε.

Ή «το χεις ή δεν το χεις» δεν συνηθίζουμε να λέμε στις μέρες μας, υπονοώντας το ταλέντο; Λοιπόν η δασκάλα των παιδιών αυτών, η Μπέτυ Χατζηασλανίδου, το έχει! Το είδαμε με τα μάτια του προσώπου, το απολαύσαμε και με τα μάτια της ψυχής.

Τέλος ήρθε η ώρα για την ανάκριση της συγγραφέα: Γέμισε η σκηνή του θεάτρου με τα παιδιά, που κρατούσαν στα χέρια τους τα χαρτιά με τις ερωτήσεις τους. Η εικόνα θύμισε λίγο – όχι πολύ – τα «πρες ρούμ» των πολιτικών! Μόνο που εδώ ανακρίνονταν η ανθρωπιά και η ψυχή και τα πράγματα λέγονταν με τ' όνομά τους.

«Η πολυβραβευμένη συγγραφέας, Λότη Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου, με την γλυκύτατη παρουσία της, αγκάλιασε με τις απαντήσεις της μικρούς και μεγάλους. Σκόρπισε ελπίδα. Γιατί ποια ανάγκη μεγαλύτερη από αυτήν της ελπίδας υπάρχει σήμερα;

Μ' ένα βιβλίο η αγάπη κέρδισε έδαφος. Ο πολιτισμός χαμογέλασε. Μαζί με την αλληλεγγύη, που ξαναγέμισε την ίδια μέρα την αίθουσα για τον μικρό Ραφαήλ, δόθηκε αμυδρά αυτή η ποθούμενη αίσθηση ελπίδας.

Γιατί πραγματικά, πολύ εξουθενώθηκαν οι άνθρωποι αυτής της χώρας από τους αριθμούς της απόγνωσης και της ασχήμιας! Ξεπεράστηκαν από καιρό τα όριά τους. Δοκιμάστηκαν οι αντοχές τους.

Το βράδυ, όταν όλα είχαν τελειώσει, τα αδέσποτα ζώα συνέχισαν να κυκλοφορούν στους ίδιους δρόμους, στα ίδια πεζοδρόμια. Κανείς δεν περίμενε βέβαια, ότι κάτι θα άλλαζε. Ο σπόρος της ελπίδας όμως φύτρωσε.

Γι’ αυτό άλλωστε γίνεται όλη αυτή η προσπάθεια» εξηγεί στο www.zoosos.gr η Κική Δημητριάδου, αυτή η εξαιρετική νηπιαγωγός, που είναι μέλος και η ψυχή του Φιλοζωικού Συλλόγου Γιαννιτσών.

Διαβάστε επίσης:

Γιαννιτσά: Η συγγραφέας, τα παιδιά και η αγάπη για τα ζωάκια!

Γιαννιτσά: Μια συγγραφέας μιλάει με τα παιδιά για τα ζώα!

«Οι Νεοέλληνες της Φόλας» της Κικής Δημητριάδου

Απόψε θα περισσέψουν οι ευχές...‏

Η νηπιαγωγός των Γιαννιτσών που διδάσκει την αγάπη για τα ζώα στους μικρούς μαθητές

Η δασκάλα και τα πιτσιρίκια καθάρισαν την «ντροπή των Νεοελλήνων»

Μια συγγραφέας στη μάχη για την προστασία των ζώων στα Γιαννιτσά

Ο Αδέσποτος θα σας δείξει χάρτινους ήρωες και παραμύθια

Tagged: ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.