Στηρίξτε μας

Χωρίς ουσιαστικό έλεγχο το εμπόριο ζώων στα Pet Shop

15 Φεβρουαρίου 2012 15:27 | Επικαιρότητα
Χωρίς ουσιαστικό έλεγχο το εμπόριο ζώων στα Pet Shop

Ποια πλάσματα χαρακτηρίζονται ως «ζώα συντροφιάς»;

Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.) και η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων (Π.Σ.Ε.Ζ.Σ.) θέτουν αυτό το καθόλου ρητορικό ερώτημα στον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής και στη Διεύθυνση Κτηνιατρικής Αντίληψης Φαρµάκων και Εφαρµογών του ΥΠ.Α.Α.Τ. ζητώντας να ξεκαθαριστεί ποια ζώα η πολιτεία χαρακτηρίζει ως «ζώα συντροφιάς».

Μπορεί για κάποιους – εν μέσω τέτοιων κοινωνικών, πολιτικών, οικονομικών εξελίξεων – όλα αυτά να φαντάζουν, ανόητα, περιττές πολυτέλειες, υπερβολικές ευαισθησίες βολεμένων, που ενώ βλέπουν το χάος, που επικρατεί, νοιάζονται μόνο για τα ζώα. Όμως δεν είναι. Άλλωστε αυτός, που είναι φιλόζωος, δε σημαίνει, ότι είναι μισάνθρωπος.

Η διευκρίνιση αυτή σχετικά με την ανάγκη καθορισμού των όντων, τα οποία χαρακτηρίζονται ως ζώα συντροφιάς και στο νόμο 4039/2012 – είναι απαραίτητη, για να μπει ένας φραγμός στο εμπόριο εξωτικών ειδών, άγριων ζώων, ερπετών κ.ά., που παραμένουν εγκλωβισμένα σε κλουβιά πετ σοπ και πωλούνται για να καταλήξουν στα σαλόνια, και στα ενυδρεία εκείνων, που ανοήτως θεωρούν εαυτούς φιλόζωους…

Η Μάριζα Χριστοδούλου στην επιστολή αυτή – εκπροσωπώντας την Π.Φ.Π.Ο. και την Π.Σ.Ε.Ζ.Σ. – ζητάει να διευκρινιστεί και το τι γίνεται με τα ζώα, τα οποία μένουν απούλητα στα κλουβιά των καταστημάτων εμπορίας ζώων συντροφιάς, είτε πρόκειται για σκυλιά και γατιά ή άλλα είδη.

Ζητάει όμως διευκρινήσεις και για τους ελέγχους, που πρέπει να γίνονται στα πετ σοπ. Τονίζει δε, ότι στην Αθήνα μόνο 6 καταστήματα έχουν άδεια για πώληση κατοικίδιων και άλλων ζώων, όμως εκατοντάδες μη αδειοδοτημένα λειτουργούν ανενόχλητα και εμπορεύονται παρανόμως ζώα.

Kasidokosta

Ολόκληρη η επιστολή εδώ

«Κύριοι,

O νέος νόμος υπ’αριθμ. 4039/2012, δέον να σημειωθεί ανθρωποκεντρικός στην πλειοψηφία των διατάξεών του, ενώ ορίζει τι είναι ζώο συντροφιάς, δεν ορίζει ποια είδη ζώων χαρακτηρίζονται ως τέτοια.

Όπως ίσως θα γνωρίζετε, τα καταστήματα πώλησης ζώων, ωθούμενα από καθαρά και μόνο οικονομικό κίνητρο, έχουν μετατρέψει πολλά ζώα και δη και άγριας πανίδας σε εμπορεύματα όπως π.χ. ερπετά, μινκ, άγρια πουλιά, σκιουράκια, αμφίβια, κ.λπ. Αυτά τα ζώα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να θεωρούνται κατοικίδια εφόσον δεν ζουν σύμφωνα με το ρυθμό και τις συνθήκες ζωής και ελευθερίας που αντιστοιχούν στο είδος τους.

Κάτι τέτοιο έχει σαν αποτέλεσμα τα ζώα αυτά αφενός μεν να διαβιούν σε συνθήκες αιχμαλωσίας, και άρα ατέρμονης δυστυχίας, αφετέρου δε να έχουν ένα μειωμένο προσδόκιμο ζωής. Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, τα ζώα που ζουν σ’ ένα αποστερημένο από ερεθίσματα περιβάλλον, αδρανούν και πεθαίνουν σε νεαρότερη ηλικία.

Όπως ίσως θα αντιλαμβάνεστε, μια τέτοια πρακτική εγείρει πολλά ηθικά προβλήματα, το σημαντικότερο εξ αυτών είναι το εξής: τι δικαίωμα έχει κάποιος να υφαρπάζει συναισθανόμενα όντα από το φυσικό τους περιβάλλον και να τα υποβάλει σ’ ένα διαρκές βασανιστήριο για οποιοδήποτε λόγο, πολλώ δε μάλλον για οικονομικό όφελος. Βεβαίως, δεν υποτιμάμε το οικονομικό όφελος, όταν όμως στηρίζεται στο “αίμα” συναισθανόμενων όντων, μια εχέφρων και αξιοπρεπής πολιτεία θα έπρεπε να καταδικάζει και να απαγορεύει ρητώς και δια ροπάλου.

Έπειτα από τα παραπάνω, παρακαλούμε να μας απαντήστε στα παρακάτω:

• Ποια είδη ζώων χαρακτηρίζονται ως Ζώα Συντροφιάς.

• Ποια είδη ζώων επιτρέπονται να πωλούνται από τα καταστήματα pet shops.

• Βάσει ποιου νομοθετικού πλαισίου επιτρέπεται η πώληση και εμπορία τους από τα καταστήματα pet shops καθώς από τα εκτροφεία (κοινώς Dachau).

• Τι ισχύει για τα εισαγόμενα είδη που εκτρέφονται με προορισμό την πώλησή τους από τα καταστήματα pet shops, ήτοι ποια είδη επιτρέπονται να πωλούνται και βάσει ποιου νομοθετικού πλαισίου.

• Tι προβλέπει ο νόμος για τα ζώα που τελικά δεν πωλούνται.

• Προτίθεται το Υπουργείο να διεξάγει έλεγχο στα καταστήματα pet shops για να διαπιστώσει αν αυτά διαθέτουν άδεια πώλησης των ζώων που πουλάνε; Διότι από ό,τι γνωρίζουμε, όσον αφορά την Αθήνα μόνο, άδεια πώλησης ζώων διαθέτουν μόνο 6 καταστήματα, ενώ πουλάνε ζώα σχεδόν όλα.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι η πώληση οποιουδήποτε είδους ζώου από καταστήματα, εκτροφεία και διαδίκτυο, πρέπει να απαγορευθεί δια νόμου διότι συμβάλλει στην αντιμετώπιση των ζώων ως αντικείμενα και εμπορεύματα, στην κακοποίηση τους, στην εκμετάλλευσή τους και σε πολλές περιπτώσεις στην εγκατάλειψή τους.

Η απαντητική σας επιστολή να σταλεί (σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 6 του Ν. 3242/2004 (ΦΕΚ 102/Α’/24-5-2004 σχετικά με την υποχρέωση των Διοικητικών Αρχών να απαντούν σε αιτήματα πολιτών) στην παρακάτω διεύθυνση (ταχυδρομική ή ηλεκτρονική):

Μάριζα Χριστοδούλου
[email protected]

Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία &
Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων».

Διαβάστε επίσης:

Και οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητούν να σταματήσει το εμπόριο κατοικιδίων από καταστήματα

Οικολόγοι Πράσινοι: Το οικονομικό συμφέρον υπερέχει της ευζωίας των ζώων

Αν δεν απαγορευτεί η πώληση ζώων σε καταστήματα οι στειρώσεις δεν θα είναι ποτέ αρκετές!
Ζητούν την κατάργηση πώλησης ζώων συντροφιάς από τα Pet Shops

Σούπερ μάρκετ εξωτικών ειδών και ζώων ράτσας το φεστιβάλ «Κατοικίδια Εν Δράσει»

Πριν αγοράσετε ένα εξωτικό ή άγριο ζώο ως κατοικίδιο σκεφτείτε!

Τεράστια η φοροδιαφυγή στο παράνομο εμπόριο ζώων συντροφιάς

Tagged: , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

2 Σχόλια

  1. κωστας

    δηλαδη αυτα που εχουν αδεια να πουλανε κι ολα μελι γαλα ? θα παρουν και τα υπολοιπα αδεια με τον αλφα η βητα τροπο αν ζοριστουν ! το θεμα ειναι πως το φιλοζωικο κινημα δε μπορει να εχει αιτημα " να πουλανε μονο τα νομιμα" και τι παει να πει νομιμα και τι παει να πει νομος αν ειναι αδικος και αντικοινωνικος δηλαδη ? αυτα μας φαγανε τοσα χρονια ! ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΠΕΙ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΠΑΓΙΟ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΟ " ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΚΑΘΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ( ΑΓΟΡΑ - ΠΩΛΗΣΗ ) ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ " ακομα κι απ τους "εκτροφεις" που σου λενε δεν εχω σημερα κουταβι και σε παιρνουν σε 4 μερες και σου λενε εχω .

  2. ΦΙΛΟΙ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΔΡΑΜΑΣ ( πολιτιστικός φιλοζωικός σύλλογος )

    Γιατί βρε παιδιά δεν καταγγέλετε τα PET SHOP που δεν έχουν άδεια στην Αθήνα;Είστε τόσοι φιλοζωικοί σύλλογοι.Τι περιμένετε τοσα χρόνια.Είναι απλό .Ερωτήσεις γραπτες στην Κτηνιατρική Υπηρεσία για να απαντησουν όπως είναι υποχρεωμένοι,<σε πιά καταστήματα PET SHOP έχουν δωσει άδεια για να πωλουν ζώα συντροφιάς > Το κάναμε και είχε πληρη αποτελέσματα. .Αναγκάστηκαν να υποχρεώσουν κατάστημα που δεν πληρούσε τους όρους και πουλούσε ζώα παράνομα να σταματήσει την πώληση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.