Στηρίξτε μας

Ζάκυνθος: Tα πρώτα χελωνάκια έφτασαν στη θάλασσα

29 Ιουλίου 2011 10:28 | Τα καλά νέα
Ζάκυνθος: Tα πρώτα χελωνάκια έφτασαν στη θάλασσα

Άρχισε και φέτος η εκκόλαψη των αυγών των θαλάσσιων χελωνών. Η παραλία των Σεκανίων στη Ζάκυνθο προπορεύεται. Το βράδυ της 24ης Ιουλίου 2011 πέντε χελωνάκια ξεκίνησαν το επικίνδυνο ταξίδι της ζωής τους ακολουθώντας το φως των άστρων και αφήνοντας τα ίχνη τους στην άμμο.

Αυτά τα πρώτα πέντε μικρά ήταν η πιο ευχάριστη έκπληξη για τους παρατηρητές της ερευνητικής ομάδας του ΑΡΧΕΛΩΝ που συνεργάζεται με το Φορέα Διαχείρισης του Ε.Θ.Π.Ζ. και ήταν πρωί – πρωί εκεί. Στην ένατη φωλιά που είχε καταγραφεί φέτος στα Σεκάνια - μετά από 49 ημέρες εκκόλαψης - βγήκαν επιτέλους οι πρώτοι νεοσσοί γένους θηλυκού. Την επόμενη μέρα ακολούθησαν και άλλες δύο φωλιές στην ίδια παραλία. Η εκκόλαψη και των υπόλοιπων φετινών φωλιών θα συνεχιστεί μέχρι και τον Οκτώβρη.

Κάθε χρόνο εκατοντάδες χελωνάκια ξεκινούν το ταξίδι προς τη θάλασσα. Μόνο ένα στα χίλια από αυτά, υπολογίζεται ότι θα καταφέρει να επιβιώσει και να επιστρέψει ενήλικη πια στον τόπο γέννησής της, μετά από 25 με 30 χρόνια για να συνεχιστεί ο κύκλος της ζωής.

Στο στάδιο της εκκόλαψης είναι πολύ σημαντικό να μην υπάρχουν φώτα στο πίσω μέρος των παραλίων ωοτοκίας, γιατί τα χελωνάκια αποπροσανατολίζονται και δεν καταφέρνουν να φτάσουν στη θάλασσα και πεθαίνουν.

Επίσης δεν πρέπει να υπάρχει κόσμος στην παραλία κατά τη διάρκεια της νύχτας, γιατί υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ποδοπατηθούν κατά λάθος.

Η θαλάσσια χελώνα συνυπήρχε κάποτε με τους δεινοσαύρους και κατοικούσε σε θάλασσες και ωκεανούς πολύ πριν ο άνθρωπος εμφανιστεί στη γη.

Σήμερα δυστυχώς η ύπαρξη της απειλείται σοβαρά σε κάθε γωνιά του πλανήτη, λόγω της υποβάθμισης των παραλίων ωοτοκίας αλλά και των κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι ενήλικες χελώνες στη θάλασσα, που συνήθως σχετίζονται με ανθρώπινες δραστηριότητες (όπως η πρόσκρουση με ταχύπλοα σκάφη, η εμπλοκή σε αλιευτικά εργαλεία, η ρύπανση κ.ά.).

Η Caretta caretta χρειάζεται την βοήθεια όλων μας για να συνεχίσει να μπορεί να γεννάει επιτυχώς στις παραλίες ωοτοκίας της, αλλά και να κολυμπάει χωρίς προβλήματα μέσα στη θάλασσα.

Ένας από τους πιο σημαντικούς τόπους αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στην Μεσόγειο είναι ο κόλπος του Λαγανά, που φιλοξενεί περίπου το 26% των καταγεγραμμένων φωλιών ανά την Μεσόγειο.

Το 1999 η περιοχή χαρακτηρίστηκε ως Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου και προστατεύεται. Για την προστασία αυτής της τόσο σημαντικής περιοχής, ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Ζακύνθου συνεργάζεται με τοπικούς φορείς και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις ΑΡΧΕΛΩΝ, WWF – Ελλάς και Mom.

Διαβάστε επίσης:

Ζάκυνθος: Και τα σκάφη θανάσιμος κίνδυνος για τις θαλάσσιες χελώνες στον κόλπο του Λαγανά

Ταΐζουν θαλάσσιες χελώνες στη Ζάκυνθο για να τις βλέπουν τουρίστες & εκθέτουν τις Caretta caretta σε κίνδυνο

Απαγορεύεται να ταΐζουμε θαλάσσιες χελώνες, η εξοικείωση άγριων ζώων με τους ανθρώπους τα σκοτώνει!

Βρήκαν την καρέτα καρέτα χτυπημένη με τραύμα στο κεφάλι στο κεφάλι στο Κρυονέρι Ζακύνθου

Πέθανε η καρέττα που βρέθηκε χτυπημένη στο κεφάλι στο Κρυονέρι Ζακύνθου

Κινδύνευσε το «σπίτι της καρέτα» από την πρόσφατη πυρκαγιά στη Ζάκυνθο

Απελευθέρωσαν υγιή την θαλάσσια χελώνα που είχε παγιδευτεί σε ξαπλώστρα στη μαρίνα του Φαλήρου

Απελευθέρωσαν στο Σούνιο την θαλάσσια χελώνα που βρέθηκε χτυπημένη στο κεφάλι στην Κάρπαθο

Απελευθέρωσαν αφού γιάτρεψαν την caretta caretta που βρέθηκε τραυματισμένη στη Ζάκυνθο

3 θαλάσσιες χελώνες νεκρές χτυπημένες στο κεφάλι βρέθηκαν σε ακτές του Θερμαϊκού μέσα σε 15 μέρες

Άλλη μια θαλάσσια χελώνα σφυροκοπημένη στο κεφάλι βρέθηκε στο Άκτιο

Βρήκαν τη θαλάσσια χελώνα με σπασμένο το κρανίο και την γνάθο στο Άκτιο

Άλλη μια καρέττα χτυπημένη στο κεφάλι με καμάκι στην Αιτωλοακαρνανία

Οι ψαράδες αποκεφαλίζουν τις θαλάσσιες χελώνες στον Αμβρακικό!

Tagged: , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.