Στηρίξτε μας

Συνεχίζεται το τσιπάρισμα και η στείρωση οικόσιτων σκυλιών από τη Zero Stray Pawject στην Αίγινα

25 Μαΐου 2020 12:46 | Επικαιρότητα
Συνεχίζεται το τσιπάρισμα και η στείρωση οικόσιτων σκυλιών από τη Zero Stray Pawject στην Αίγινα

Το πρόγραμμα στείρωσης οικόσιτων σκυλιών, ευπαθών κοινωνικών ομάδων, καθώς και η ηλεκτρονική σήμανση σκυλιών που δεν είναι αδέσποτα συνεχίζονται στο νησί της Αίγινας από τη Zero Stray Pawject, Inc., που είναι μια μη κερδοσκοπική φιλοζωική οργάνωση με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Στην ανακοίνωση της για όσα γίνονται στην Αίγινα επισημαίνει τα εξής: «Το 50% των δεσποζόμενων σκύλων της Αίγινας έχουν πλέον βγει από την ανωνυμία, φέροντας microchip! Σχεδόν 1.000 σκύλοι τσιπαρίστηκαν μέσω του πρωτοποριακού προγράμματος της Zero Stray Pawject (ZSP), που εφαρμόζεται στον Δήμο Αίγινας, «Για μια Αίγινα χωρίς αδέσποτα». Είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που εφαρμόζεται ένα συστηματικό μοντέλο με στόχο την εκμηδένιση των αδέσποτων σκύλων μέσω της πανελλαδικής εφαρμογής του προγράμματος της Zero Stray Pawject.

Οι αδέσποτοι σκύλοι είναι άμεσο ή έμμεσο αποτέλεσμα της εγκατάλειψής τους από ανεύθυνους ιδιοκτήτες. Για τον λόγο αυτόν, το πολυδιάστατο μοντέλο της Zero Stray Pawject  επικεντρώνεται στην περίοδο πριν ακόμα ένας σκύλος καταλήξει στο δρόμο.  Θεμέλιος λίθος του προγράμματος είναι να δοθεί "ταυτότητα»" στους δεσποζόμενους σκύλους και αυτό επιτυγχάνεται με την τοποθέτηση microchip.

Αν και το τσιπάρισμα είναι υποχρεωτικό με βάση τον νόμο 4039/2012, έχει εφαρμοστεί σε πολύ λίγες περιπτώσεις.  Το 2018, η Zero Stray Pawject ξεκίνησε το πρωτοποριακό της πρόγραμμα μαζί με τον Δήμο Αίγινας, ώστε να προωθήσει την τοποθέτηση microchip στους σκύλους και την εγγραφή τους όχι μόνο στο εθνικό μητρώο που διατηρεί το ΥπΑΑΤ, αλλά και σε ένα νέο Δημοτικό Μητρώο Σκύλων.

Η συνεργασία τους κατάφερε να τσιπαριστούν 1.000 από τους δεσποζόμενους σκύλους εφαρμόζοντας τις παρακάτω δράσεις:

  1. Η Zero Stray Pawject μαζί με τον Δήμο διοργάνωσαν δημοτική κλήρωση από τον Φεβρουάριο του 2018 έως τον Φεβρουάριο του 2019, όπου ο Δήμος έδωσε σε 26 ιδιοκτήτες σκύλων επιταγές 200 ευρώ μέσω κλήρωσης, η οποία σχεδιάστηκε και χρηματοδοτήθηκε από την Zero Stray Pawject.
  2. Η Zero Stray Pawject επιδότησε την τοποθέτηση 400 microchip για ιδιοκτήτες σκύλων χαμηλότερων και μεσαίων εισοδημάτων.
  3. Η Zero Stray Pawject σχεδίασε και παρήγαγε 1.000 κονκάρδες που αναγράφουν τον Αριθμό Δημοτικού Μητρώου Σκύλων, και οι οποίες τοποθετούνται στο περιλαίμιο του σκύλου.
  4. Η Zero Stray Pawject πρόσφατα δώρισε ανιχνευτές microchip και κατάφερε να εντάξει την αστυνομία και το λιμενικό στην προσπάθεια του Δήμου Αίγινας. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα πραγματοποιούνται εντατικοί έλεγχοι για microchip από τις αρμόδιες αρχές, τόσο στην Αίγινα και στο Αγκίστρι, καθώς και στα πλοία με προορισμό αυτά τα νησιά.

Αν και το τσιπάρισμα προστατεύει ενήλικους σκύλους από το να καταλήξουν στο δρόμο, το microchip προφανώς δεν κληρονομείται.  Για αυτό η Zero Stray Pawject επιδοτεί επίσης στειρώσεις σε δεσποζόμενους σκύλους.

Το Πρόγραμμα στειρώσεων δεσποζόμενων σκύλων στην Αίγινα υποστηρίζεται από το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το Battersea Dogs and Cats Home, μία από τις μεγαλύτερες φιλοζωικές οργανώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.  Για το 2020 έχουν ήδη εξασφαλιστεί πόροι για 300 στειρώσεις.

Επιπλέον, το Δημοτικό μητρώο σκύλων επιτρέπει στοχευμένες καμπάνιες, καθώς διαθέτει στοιχεία για το αν ένας σκύλος είναι στειρωμένος, (σε περίπτωση που δεν είναι), τον λόγο για τον οποίο ο ιδιοκτήτης αποφεύγει την στείρωση, καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας του ιδιοκτήτη για αποστολή SMS ή email.  Ήδη, μέσα στους 2 πρώτους μήνες του προγράμματος, έχουν στειρωθεί 60 σκύλοι.

Η προώθηση της στείρωσης των δεσποζόμενων σκύλων ως μέσο καταπολέμησης του υπερπληθυσμού τους, είναι βασικό στοιχείο ενός ευρύτερου προγράμματος της ZSP με τελικό στόχο:

  • Να γίνει η Αίγινα η πρώτη βιώσιμη κοινότητα με μηδενικό αριθμό αδέσποτων σκύλων στην Ελλάδα.
  • Να γίνει η Αίγινα, και το πρόγραμμα της Zero Stray Pawject, η βέλτιστη πρακτική που θα εφαρμόσουν όλοι οι δήμοι στην Ελλάδα για μια Ελλάδα χωρίς αδέσποτα.

Αναγνωρίζοντας ότι και η εκπαίδευση αποτελεί πυλώνα ζωτικής σημασίας για τον τελικό στόχο του προγράμματος, η  ZSP ξεκίνησε το 2019 στην Αίγινα τη διενέργεια εκπαιδευτικού προγράμματος με εξειδικευμένους συνεργάτες.».

Διαβάστε επίσης:

Καταμέτρηση των αδέσποτων σκυλιών θα κάνει ο Δήμος Αίγινας

Στην Αίγινα αν τσιπάρεις τον σκύλο σου μπορεί να κερδίσεις και 200 ευρώ (βίντεο)

Tagged: , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.