Την προσοχή των λουόμενων για τον λαγοκέφαλο εφιστά η οργάνωση «iSea»
Την προσοχή των λουόμενων και των ψαράδων εφιστά με ανακοίνωση της η οργάνωση «iSea» με αφορμή ένα περιστατικό που συνέβη στις αρχές Ιουνίου στην παραλία…
Την φροντίδα δύο ορφανών αρκούδων από το Μαυροβούνιο, ηλικίας μόλις 5 μηνών ανέλαβε την 1η Ιουνίου ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ.
Τα δύο αρκουδάκια, ο Μπρούνο και η Μάσα, είναι αδέρφια και βρέθηκαν τον Απρίλιο κοντά στην περιοχή Μπρέστιτσε από την περιβαλλοντική οργάνωση CZIP. Προσωρινά φιλοξενήθηκαν σε ιδιωτικό ζωολογικό κήπο, κάτι που έκανε ακόμη πιο αναγκαία την άμεση μεταφορά τους σε άλλο χώρο, όπου την ανατροφή τους θα αναλάμβανε κάποια οργάνωση ώστε να υπάρχει η ελπίδα να επανενταχθούν έπειτα από μερικούς μήνες στο φυσικό τους περιβάλλον.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της περιβαλλοντικής οργάνωσης «οι άνθρωποι της CZIP εμπιστευόμενοι το πολυετές έργο του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ στον τομέα της προστασίας των άγριων σαρκοφάγων στην Ελλάδα, αλλά και την εμπειρία της Επιστημονικής του Ομάδας στην ανατροφή και επανένταξη ορφανών αρκούδων, επικοινώνησαν με την ελληνική οργάνωση και ζήτησαν να αναλάβει εκείνη την φροντίδα τους και, εφόσον αυτό καταστεί εφικτό, την επιστροφή τους στο φυσικό περιβάλλον του Μαυροβουνίου.
Τα μωρά αρκουδάκια έφτασαν στην Ελλάδα την 1η Ιουνίου.
Η ανταπόκριση ήταν θετική και άμεσα ξεκίνησαν οι ενέργειες για να ολοκληρωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και να επιτραπεί η είσοδος των δύο μικρών αρκούδων στην Ελλάδα. Την εξασφάλιση των σχετικών εγγράφων στη χώρα μας ανέλαβε η Μονάδα Εξωτικών και Άγριων Ζώων της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η οποία όπως και όλες τις προηγούμενες αντίστοιχες περιπτώσεις, συνέδραμε καταλυτικά.
Έτσι ο Μπρούνο και η Μάσα στις 31 Μαΐου τοποθετήθηκαν σε ειδικά κλουβιά μεταφοράς και ξεκίνησαν το πολύωρο ταξίδι τους από το Μαυροβούνιο για την Ελλάδα μέσω Σερβίας και ΠΓΔΜ. Τα ξημερώματα της Πέμπτης 1 Ιουνίου πέρασαν τα ελληνικά σύνορα και έπειτα από λίγες ώρες έφτασαν στον χώρο Ανατροφής και Επανένταξης ορφανών αρκούδων του Περιβαλλοντικού Κέντρου του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ.
Τα δύο αρκουδάκια ήταν διστακτικά μόνο στην αρχή και πολύ σύντομα βγήκαν έξω από τα κλουβιά τους όπου τα περίμενε λίγο γάλα. Εξοικειώθηκαν γρήγορα με τους δύο φροντιστές του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ που θα έχουν την καθημερινή επίβλεψή τους. Η διατροφή τους το πρώτο διάστημα θα περιλαμβάνει γάλα και φρούτα.
Είναι πολύ ζωηρά και περνάνε τις περισσότερες ώρες τους «μαλώνοντας» στο πλαίσιο του παιχνιδιού. Φαίνεται ότι είναι πολύ εξοικειωμένα στην ανθρώπινη παρουσία, λόγω της φροντίδας που έλαβαν πριν έρθουν στην Ελλάδα. Όμως πλέον η επαφή τους θα μειωθεί στο ελάχιστο από τους φροντιστές του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ ώστε να μάθουν να αναγνωρίζουν τον άνθρωπο ως ένα είδος που θα πρέπει να αποφεύγουν.
Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ αναλαμβάνει την ανατροφή τους για λίγους μήνες με στόχο την επανένταξή τους στο φυσικό περιβάλλον στο Μαυροβούνιο, όπως άλλωστε προβλέπει και το σχετικό πρωτόκολλο που ακολουθείται σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Υπεύθυνο για την κτηνιατρική περίθαλψη, διαχείρηση και επίβλεψη των δύο αρκούδων είναι το Τμήμα Εξωτικών και Αγρίων Ζώων, της Κτηνιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ.
Ο Μπρούνο και η Μάσα θα φιλοξενηθούν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Περιβαλλοντικού Κέντρου, όπου είχαν ζήσει πριν επανενταχθούν στη φύση ο Τζον με το Νικήτα, η Ζωή και ο Πάτρικ. Το Περιβαλλοντικό Κέντρο του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ σύντομα θα μετατραπεί σε ένα σύγχρονο Κέντρο για την προστασία Άγριων Σαρκοφάγων ζώων στην Ελλάδα και το εξωτερικό χάρη στην υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ ευχαριστεί όλους όσοι βοήθησαν ώστε να έρθουν τα δύο ορφανά αρκουδάκια στην Ελλάδα και ιδιαίτερα το Υπουργείου Τουρισμού και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Μαυροβουνίου, την ελληνική Πρεσβεία στο Μαυροβούνιο, τις αρχές CITES στις δύο χώρες όπως και τη Σερβία και την ΠΓΔΜ, την Γενική Δ/νση Κτηνιατρικής -Δ/νση Υγείας των Ζώων και την Κτηνιατρική Υπηρεσία του Τελωνείου στους Ευζώνους» καταλήγει η ανακοίνωση του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ.
Διαβάστε επίσης:
Ένα ορφανό αρκουδάκι από την Π.Γ.Δ.Μ. & ένα λυκάκι στην αγκαλιά του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ
Στον ΑΡΚΤΟΥΡΟ έφτιαξαν ειδική πισίνα για τον Ούσκο ώστε να δροσίζεται ο ανάπηρος αρκούδος! (Bίντεο)
3 αρκουδάκια από τη Γεωργία και 5 λύκοι από την Αυστρία φιλοξενούνται στον ΑΡΚΤΟΥΡΟ
Καρέ – καρέ το ταξίδι 3.000 χλμ. τριών αρκούδων από την Τιφλίδα στη Φλώρινα
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr