Οι αυξημένες θερμοκρασίες, οι οποίες επικρατούν στις περισσότερες περιοχές της χώρας, επιτρέπουν τόσο στους ψύλλους όσο και στις φλεβοτόμες σκνίπες, που μεταφέρουν το μικρόβιο της λεϊσμάνιας (Καλααζάρ), να επιβιώνουν, αν και έχουμε Δεκέμβριο. Γι’ αυτό και οι ιδιοκτήτες σκυλιών ή όσοι φροντίζουν αδέσποτα δεν πρέπει να λησμονούν ακόμα και τώρα την εξωτερική αποπαρασίτωση των ζώων τους…
Η Ηρώ Ειρηναίου, η οποία είναι ιδιαιτέρως γνωστή για τη φιλοζωική της δράση μέσω της Μ.Κ.Ο. «Αδέσποτη Κούκλα», μας εξηγεί: «Κρατήστε τα κατοικίδια σας στο εσωτερικό του σπιτιού την αυγή, το σούρουπο και τις πρώτες βραδινές ώρες, όταν τα κουνούπια και οι σκνίπες είναι πιο δραστήρια.
Μη διατηρείτε μόνιμα νερό αυτές τις ώρες κοντά τους. Αλλάζετε καθημερινά και συχνά το νερό τους ξεπλένοντας καλά τα κύπελλα του νερού τους για να αποτρέψετε να τα χρησιμοποιήσουν για να αφήσουν τα αυγά τους.
Κρατήστε καθαρά από τροφές και περιττώματα τον χώρο τους. Μερικά προϊόντα για ψύλλους και τσιμπούρια όπως Frontline και Advantix περιέχουν απωθητική ουσία και για τα κουνούπια και τις σκνίπες. Μπορείτε επίσης να τα ψεκάζετε κάθε απόγευμα με Citronella σπρέυ.
Μπορείτε επίσης να φτιάξετε και σπιτικό εντομοαπωθητικό:
ΥΛΙΚΑ
1 μεγάλο λεμόνι ή 2 μέτρια
2 κλαδάκια φρέσκου δενδρολίβανου
4 φλιτζάνια νερό
Τεμαχίστε το λεμόνι όσο το δυνατόν σε λεπτότερες φέτες και βράστε το στην κατσαρόλα με το νερό με το φρέσκο δεντρολίβανο. Βγάλτε το από την φωτιά και αφήστε το σκεπασμένο με πετσέτα για μερικές ώρες.
Στραγγίξτε το και βάλτε το υγρό σε μπουκάλι ψεκασμού. Ψεκάστε γενναιόδωρα επάνω στο κατοικίδιας σας τρίβοντας το τρίχωμα τους και στις δύο κατευθύνσεις ή αν το κατοικίδιο σας φοβάται τους ψεκασμούς μπορείτε να μουσκέψετε μία μικρή πετσέτα ή wettex και να το τριψετε με τον ίδιο τρόπο.
Ενδείκνυται για ψύλλους, μύγες και κουνούπια. Χρησιμοποιήστε το όσες φορές θέλετε ακόμα και για εσάς. Φυλάξτε το στο το ψυγείο».
Διαβάστε επίσης:
Μύθοι και αλήθειες για την λεϊσμανίωση και το καλααζάρ
Επιτέλους έρχεται και στην Ελλάδα το εμβόλιο για λεϊσμανίωση (καλααζάρ)
Στις 16-1-2012 κυκλοφορεί στην Ελλάδα το πρώτο εμβόλιο για τη λεϊσμανίωση (καλααζάρ)
Virbac: Σπάνιες οι ανεπιθύμητες αντιδράσεις του εμβολίου κατά της λεϊσμανίωσης (καλααζάρ)
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr
Νόμιζα ότι μόνο οι σκνίπες μεταφέρουν την λεισμανίαση !!!Το 90% των σκυλιών της Ελλάδας είναι φορείς της ασθένειας αυτής . Δεν νοσούν όλα!!!Καλές οι παρατηρήσεις πάντως.
Μόνο οι σκνίπες μεταφέρουν τη λεισμάνια
"Μη διατηρείτε μόνιμα νερό αυτές τις ώρες κοντά τους. Αλλάζετε καθημερινά και συχνά το νερό τους ξεπλένοντας καλά τα κύπελλα του νερού τους για να αποτρέψετε να τα χρησιμοποιήσουν για να αφήσουν τα αυγά τους."
Ωραίο κόλπο, δεν το είχα σκεφτεί! Πάντως στη Β. Ελλάδα με τις θερμοκρασίες που επικράτησαν, δεν πρέπει να έμεινε κάτι ζωντανό!