Στηρίξτε μας

Φάλαινες - Ζιφιοί και όχι δελφίνια εκβράστηκαν στις ακτές της Κρήτης (βίντεο)

2 Απριλίου 2014 18:08 | Καταγγελίες
Φάλαινες - Ζιφιοί και όχι δελφίνια εκβράστηκαν στις ακτές της Κρήτης (βίντεο)

Ζιφιοί (είδος φάλαινας) και όχι δελφίνια - όπως έγραψαν τα Μ.Μ.Ε. της Κρήτης και αναπαράγαμε και εμείς λανθασμένα - είναι τα κητώδη που ξεβράστηκαν χθες στις ακτές της νότιας Κρήτης. Ο ένας Ζιφιός εντοπίστηκε εγκαίρως πολύ κοντά στην ακτή στον Κερατόκαμπο και με τη βοήθεια των ντόπιων και του Λιμενικού μεταφέρθηκε σε βαθύτερο σημείο της θάλασσας ώστε να μπορέσει να διαφύγει.

KritiZifioi Delfinia (2)

Τα άλλα τρία θηλαστικά εντοπίστηκαν εγκλωβισμένα στα βράχια πολύ κοντά στην ακτή στον Καλικοβρέχτη στα Τέρτσα. Το θαλασσινό νερό στο σημείο που τα ζώα πάλευαν να ξεφύγουν είχε γίνει κόκκινο από τις πληγές τους. Και εκεί κάτοικοι της περιοχής και άνδρες του Λιμενικού κατάφεραν να απεγκλωβίσουν τα δύο και να τα μεταφέρουν σε βαθύτερα ύδατα.

Όμως η μια φάλαινα, που έφερε τραύματα στο κεφάλι, δεν τα κατάφερε και πέθανε. Το σώμα της το έβγαλαν από το νερό, ώστε να γίνει η υγειονομική ταφή του. Η αιτία που αποπροσανατόλισε τα τέσσερα θαλάσσια θηλαστικά είναι πιθανότατα το σόναρ κάποιου πλοίου ή υποβρυχίου. Τις φωτογραφίες από την επιχείρηση διάσωσης – που δημοσιεύουμε – τράβηξε ο Νίκος Κικάκης και ο Λάμπρος Αγγελόπουλος.

ZifioiKriti2014 (4)Τα σόναρ σκοτώνουν τα κητώδη

Ο εκβρασμός κητωδών στις ακτές της Ελλάδας δεν σπανίζει.Τα επιστημονικά συμπεράσματα των νεκροψιών – σε αντίστοιχες περιπτώσεις – οδηγούν στην ασφαλή υπόθεση, ότι η πιο πιθανή αιτία του μαζικού εκβρασμού Ζιφιών είναι οι ασκήσεις πολεμικού ναυτικού κατά τις οποίες χρησιμοποιήθηκαν συστήματα στρατιωτικών σόναρ μεσαίων συχνοτήτων.

Στις φάλαινες μετά από νεκροψία εντοπίζονται παθολογικά ευρήματα εμβολής αέρα και στοιχεία τα οποία παραπέμπουν σε νόσο εξ αποσυμπιέσεως (νόσο των δυτών).

Με εξαίρεση τη Μεσογειακή φώκια και την Πτεροφάλαινα, για όλα τα υπόλοιπα θαλάσσια θηλαστικά οι ήχοι έχουν τεράστια σημασία, αφού τους επιτρέπουν να επικοινωνούν, να προσανατολίζονται, να προστατεύονται από τους κινδύνους, αλλά και να εντοπίζουν την τροφή μέσω ενός ιδιαιτέρως εξελιγμένου συστήματος ηχοεντοπισμού - πολλές φορές ακόμα και στο απόλυτο σκοτάδι.

ZifioiKriti

Ειδικότερα, ο Ζιφιός είναι ένα είδος εξαιρετικά ευαίσθητο σε ισχυρούς ανθρωπογενείς ήχους ενώ πρόκειται για έναν εξαιρετικό δύτη, που μπορεί να καταδυθεί μέχρι και τα 2.000 μέτρα. Τα τελευταία 15 χρόνια στο ελληνικό Ιόνιο Πέλαγος κατά τη διάρκεια ναυτικών ασκήσεων με χρήση σόναρ εκβράστηκαν είναι τουλάχιστον 40 Ζιφιοί.

Το μέγεθος της συνολικής καταστροφής στον πληθυσμό τους είναι άγνωστο, αφού μπορεί κάποια ζώα να προσβλήθηκαν από τους ήχους στο ανοικτό πέλαγος και να μην εντοπίστηκαν ποτέ. Για τον λόγο αυτό οι περιβαλλοντικές οργανώσεις έστειλαν τον Απρίλιο του 2012 επιστολή προς το αρμόδιο Υπουργείο, ενημερώνοντάς για το πρόβλημα και καλώντας το Υ.ΠΕ.Κ.Α. να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ της Ελένης Ηλιοπούλου στην τηλεόραση της ΝΕΤ και στην εκπομπή «ΜΕ ΑΡΕΤΗ ΚΑΙ ΤΟΛΜΗ» για τα σόναρ, που αποπροσανατολίζουν τα κήτη. Όταν οι θόρυβοι - λόγω των συχνοτήτων, που εκπέμπουν τα σόναρ, για να εντοπίσουν, το τι υπάρχει στον βυθό - αλλάζουν, οι ήχοι που δέχονται τα κήτη, αλλοιώνονται, με αποτέλεσμα, αυτά είτε να ανεβαίνουν ακαριαία στην επιφάνεια από μεγάλα βάθη και τελικά να πεθαίνουν, από μια νόσο αντίστοιχη με αυτή των δυτών, ή να σκοτώνονται από τις προπέλες ή και τα ίδια τα σκάφη μετά από πρόσκρουση.

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη: Έσωσαν τα δελφίνια που βγήκαν στην ακτή στον Κερατόκαμπο Ηρακλείου

Πόσο κινδυνεύουν τα κήτη στις ελληνικές θάλασσες από τα σόναρ; (Βίντεο)

Το ιταλικό πολεμικό ναυτικό αιτία των εκβρασμών φαλαινών στην Κέρκυρα;

Μαζικοί εκβρασμοί φαλαινών στην Κέρκυρα

Μοιραία τα σόναρ για τα κητοειδή! Το παραδέχονται και οι Η.Π.Α. (βίντεο)

Σοβαρές οι επιπτώσεις στις φάλαινες εξαιτίας των ερευνών για υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα

Tagged: , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

1 Σχόλιο

  1. Ελισάβετ Δημητρά

    Για να μπουν τα πραγματα σε μια σειρα...

    Τα κητωδη χωριζονται σε οδοντοκητη και μυστακοκητη.

    ΟΔΟΝΤΟΚΗΤΗ

    Οι ζιφιοι, οπως και τα δελφινια,οι belunga αλλα και οι ορκες ανηκουν στα οδοντοκητη.Ομοιως και οι φυσητηρες.

    ΜΥΣΤΑΚΟΚΗΤΗ

    Αυτο που λεμε εμεις φαλαινα, ειναι ΜΟΝΟ οι μπλε και γκρι φαλαινες καθως και οι πτεροφαλαινες και αλλα ειδη που ομως δεν συναντωνται εν Ελλαδι.

    Τα περισσότερα μεταφραστικά λάθη ξεκινούν από τη λανθασμένη απόδοση του όρου «whale» στα ελληνικά ως «φάλαινα». Η ορθή απόδοση είναι «κητώδες». Το πρόβλημα δημιουργείται γιατί ο όρος αυτός χρησιμοποιείται στα αγγλικά άλλοτε με την έννοια «κητώδες» και άλλοτε με την έννοια «φάλαινα» (αφού και οι φάλαινες είναι κητώδη). Ο όρος «whale» καλύπτει τόσο τις φάλαινες, όσο και τα δελφίνια, τις φώκαινες και τα υπόλοιπα οδοντοκήτη.

    ΠΙΟ ΠΟΛΛΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΕΔΩ:

    http://www.pelagosinstitute.gr/gr/eidi_kitodon/sostoi_oroi.html

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.