Στηρίξτε μας

Περιβαλλοντικοί φορείς ζητούν χρηματοδότηση των υπηρεσιών ώστε η διερεύνηση περιστατικών δηλητηριάσεων και άγριων ζώων με φόλες να είναι εφικτή

14 Σεπτεμβρίου 2022 09:12 | Επικαιρότητα
Περιβαλλοντικοί φορείς ζητούν χρηματοδότηση των υπηρεσιών ώστε η διερεύνηση περιστατικών δηλητηριάσεων και άγριων ζώων με φόλες να είναι εφικτή

Τη χρηματοδότηση των συναρμόδιων υπηρεσιών ώστε να είναι εφικτή και η διερεύνηση περιστατικών δηλητηρίασης άγριων ζώων αλλά και η πρόληψη τέτοιων εγκληματικών πράξεων, ζητούν με κοινό δελτίο Τύπου η ΑΝΙΜΑ, ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία, η Καλλιστώ, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, και το WWF Ελλάς μετά την Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψαν τον περασμένο Αύγουστο τέσσερα υπουργεία (Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Προστασίας του Πολίτη, Εσωτερικών) «για τον έλεγχο της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων σε είδη της άγριας πανίδας».

Μάλιστα ζητούν και αυστηροποίηση των ποινών για τέτοιες πράξεις ώστε να είναι αντίστοιχες με αυτές που ισχύουν για τα ζώα συντροφιάς.

«Τέσσερα Υπουργεία συνυπογράφουν τη νέα ΚΥΑ για τον έλεγχο της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων σε είδη της άγριας πανίδας»

«Την 22α Αυγούστου 2022 εκδόθηκε σε ΦΕΚ η πολυαναμενόμενη ΚΥΑ για τον έλεγχο της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων σε είδη της άγριας πανίδας. Η εν λόγω ΚΥΑ, αποτελούσε για χρόνια πάγιο αίτημα της Ομάδας Εργασίας ενάντια στα δηλητήρια και αισθανόμαστε ότι μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην αντιμετώπιση αυτού του περιβαλλοντικού εγκλήματος που έχει οδηγήσει σπάνια και προστατευόμενα είδη μέχρι και την τοπική εξαφάνιση των πληθυσμών τους.

Ιστορικά, παρόλο που η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων είναι απαγορευμένη ήδη από το 1993, δυστυχώς εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται, με το φαινόμενο να είναι ιδιαίτερα έντονο σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας. Τα πιθανά είδη στόχος είναι συνήθως μεγάλα και μεσαία θηλαστικά όπως λύκοι, αρκούδες και αλεπούδες ή σκύλοι εργασίας (τσοπανόσκυλα, κυνηγόσκυλα, τρουφόσκυλα), αλλά επειδή τα δηλητηριασμένα πτώματα ζώων μπορούν να καταναλωθούν κι από άλλα πτωματοφάγα ζώα, εν τέλει δημιουργείται μία ανεξέλεγκτη αλυσίδα θανάτων που μπορεί να αφανίσει δεκάδες ζώα, μεταξύ άλλων και γύπες.

Στόχος της συγκεκριμένης ΚΥΑ είναι να αποσαφηνιστούν οι αρμοδιότητες των εμπλεκομένων υπηρεσιών και να περιοριστεί το φαινόμενο της χρήσης των δηλητηριασμένων δολωμάτων, αντικαθιστώντας την προηγούμενη ΥΑ.

Το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο άφηνε πολλά κενά ως προς το ποιες ήταν οι αρμόδιες αρχές για κάθε βήμα που έπρεπε να γίνει κάθε φορά που ερχόμασταν αντιμέτωποι με ένα περιστατικό δηλητηρίασης. Με αυτόν τον τρόπο, μέχρι τώρα ήταν πολύ δύσκολο να αποτραπούν οι δράστες, αφού το θεσμικό πλαίσιο παρέμενε ασαφές και η πιθανότητα να καταδικαστεί κάποιος για το έγκλημα ήταν απειροελάχιστη, όπως μικρή ήταν και η πιθανότητα να κινητοποιηθούν οι αρχές πριν υπάρξει το πρώτο θύμα, μεριμνώντας έτσι για την πρόληψη της χρήσης των δηλητηριασμένων δολωμάτων.

Η Ομάδα Εργασίας είχε επισημάνει εδώ και πολύ καιρό αυτά τα κενά και συνεπώς αξιολογείται πολύ θετικά η συνεργασία των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Προστασίας του Πολίτη και Εσωτερικών για την κοινή αντιμετώπιση των περιστατικών δηλητηριασμένων δολωμάτων από φορείς που υπάγονται στα ανωτέρω Υπουργεία, όπως τα Δασαρχεία, η Αστυνομία, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, η Διεύθυνση Κτηνιατρικού Κέντρου Αθήνας (ΔΚΚΑ) κ.ά.

Η συνεργασία των τεσσάρων Υπουργείων θεωρείται επιβεβλημένη, καθώς είναι απαραίτητη κατά τη διάρκεια της έρευνας η εμπλοκή όλων των προαναφερθέντων φορέων που υπάγονται σε διαφορετικά Υπουργεία, ώστε να βρεθεί τελικά ο δράστης και να καταδικαστεί για το έγκλημα, στέλνοντας το μήνυμα ότι η δηλητηρίαση της άγριας ζωής είναι έγκλημα και τιμωρείται από τον νόμο.

Επίσης, στα θετικά συμπεριλαμβάνεται η θεσμοθέτηση πρακτικών όπως η δημιουργία Ειδικών Μονάδων Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων (ΕΜΑΔΔ) με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους που πρωτοεισήχθησαν στην Ελλάδα από περιβαλλοντικές οργανώσεις το 2014 και μπορούν με το κατάλληλο δίκτυο πληροφοριοδοτών να εντοπίσουν έγκαιρα τα δηλητηριασμένα δολώματα, πριν αυτά αφήσουν θύματα.

Ευτυχώς, το νέο θεσμικό πλαίσιο, δείχνει να ενισχύει την αλλαγή της νοοτροπίας των εμπλεκόμενων φορέων και ομάδων χρηστών γης, κάνοντας μία προσπάθεια ανατροπής του υπάρχοντος σκηνικού στο οποίο δυστυχώς υπερισχύει η ανοχή του φαινομένου.

Παρά τη θετική εξέλιξη, υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες για πολλές περιοχές που δεν έχουν συμπεριληφθεί στις Περιοχές Εφαρμογής για τα Τοπικά Σχέδια Δράσης (ΤΣΔ), όπως η Ρόδος, η Κάρλα, ο Όλυμπος, η Καβάλα και άλλες, παρόλο που κάθε χρόνο ανιχνεύονται εκεί πολλά περιστατικά δηλητηρίασης. Επίσης, προκαλεί ανησυχία η απουσία προθεσμίας για τη σύνταξη και την εφαρμογή των ΤΣΔ, καθώς όσο δεν υπάρχει εφαρμογή τους η χρήση των δηλητηριασμένων δολωμάτων εξακολουθεί να συμβαίνει και να μένει ατιμώρητη.

Επιπλέον, εγείρονται ερωτήματα σχετικά με το πώς θα χρηματοδοτηθούν τα όσα προβλέπονται στην ΚΥΑ στο πλαίσιο του προϋπολογισμού των συναρμόδιων υπηρεσιών, αρχών και φορέων. Η εφαρμογή της ΚΥΑ δεν μπορεί να επαφίεται στις καλές προθέσεις των εμπλεκομένων αρχών, αλλά θα πρέπει να βρεθούν κονδύλια που να χρηματοδοτούν τις δράσεις για την καταπολέμηση των δηλητηριασμένων δολωμάτων.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι συν τοις άλλοις, για να επιτευχθεί σημαντικός περιορισμός στη χρήση των δηλητηριασμένων δολωμάτων, χρειάζεται επικαιροποίηση και αυστηροποίηση των ποινών για τη δηλητηρίαση της άγριας ζωής, τουλάχιστον αντίστοιχη με αυτή που προβλέπεται για τα δεσποζόμενα ζώα.

Ωστόσο το βασικότερο για την εφαρμογή της ΚΥΑ είναι η άμεση σύνταξη και εφαρμογή των Τοπικών Σχεδίων Δράσης από τις αρμόδιες αρχές, ώστε να ελεγχθεί η λειτουργικότητά της και in situ και να μπει επιτέλους ένα φρένο στα περιστατικά δηλητηρίασης που πλήττουν τη βιοποικιλότητα της χώρας. Κανείς δεν θα ήθελε αυτή η νομοθεσία να είναι άλλο ένα φιλόδοξο σχέδιο που μένει στα χαρτιά, καθώς κάποια από τα είδη που απειλούνται από δηλητηριασμένα δολώματα είναι κυριολεκτικά στο χείλος της εξαφάνισης, μην αφήνοντας περιθώριο για κωλυσιεργίες.».

Asproparis2013Δηλητηριασμένος Ασπροπάρης.

 

DilitiriasmenosXrysaetos2021Δηλητηριασμένος Χρυσαετός.

 

GypasDilitiriasmenosKleisoura12 2 2020 5Μόνο εντός των δύο τελευταίων δεκαετιών, περισσότερα από 180 Όρνια, 17 Ασπροπάρηδες, 12 Μαυρόγυπες και περισσότερες από 40 Καφέ Αρκούδες έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας των δηλητηριασμένων δολωμάτων –όλα είδη προστατευόμενα και απειλούμενα με εξαφάνιση.

 

DilitiriasmenoiMavrogypes2021Περιστατικό δηλητηρίασης στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου (φωτογραφία: Ela Kret/WWF Ελλάς).

 

XrysaetosDilitiriasmenos2019 2021Προκειμένου να αντιληφθεί κανείς την έκταση της δηλητηρίασης της άγριας ζωής, αρκεί να αναφερθεί ότι από το 2019 έχουν εντοπιστεί δηλητηριασμένοι 6 σπάνιοι πλέον Χρυσαετοί, ενώ ακόμη ένας αγνοείται πιθανά κι αυτός δηλητηριασμένος.

 

DilitiriasmenosLykosLailiasSerron23 1 2021Ο ένας από τους δύο δηλητηριασμένους λύκους που βρέθηκαν στον Λαϊλιά Σερρών στις 23 Ιανουαρίου (φωτογραφία: Λαυρέντης Σιδηρόπουλος).

Διαβάστε επίσης:

Φιλοζωικοί φορείς για τις φόλες: «Η παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων παραμένει ανεξέλεγκτη»

Φιλοζωικοί φορείς για τις φόλες: Ανεξέλεγκτη δηλητηρίαση της άγριας ζωής

Κηρύσσουν την 22α Φεβρουαρίου ως Εθνική Ημέρα Δράσης κατά των δηλητηριασμένων δολωμάτων

Εντόπισαν μεγάλη ποσότητα από φόλες σε δηλητηριασμένα ψάρια και κρέας κοντά στην Πόα Ροδόπης

Ακόμα ένας σπάνιος Χρυσαετός νεκρός από φόλα στο χωριό Σιδηρώ Έβρου

Βρήκαν δηλητηριασμένο από φόλα σπάνιο Χρυσαετό στις Πρέσπες - Δύο ζευγάρια ζούσαν στην περιοχή

Νεκρός από φόλα Χρυσαετός στη Βλάστη Κοζάνης μέσα σε Καταφύγιο Άγριας Ζωής

Νεκροί από φόλες σπάνιοι μαυρόγυπες, ένας στικταετός και μια αγριόγατα στη Δαδιά Έβρου

Και άλλες φόλες βρέθηκαν στη Σμίξη Γρεβενών εντός του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου

Δεκάδες φόλες και μια δηλητηριασμένη αλεπού βρέθηκαν στη Σμίξη Γρεβενών στο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου

11 γύπες δηλητηριασμένοι από φόλες – Βαρύ πλήγμα για τη μεγαλύτερη αποικία όρνεων στην Αιτωλοακαρνανία

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία: Δηλητηριώδης φιλοξενία Μαυρόγυπα στην Ελλάδα

Νεκρός από φόλα σπάνιος Μαυρόγυπας που απελευθερώθηκε στη Βουλγαρία και δηλητηριάστηκε στη Μάνη Λακωνίας

Φόλες, δηλητηριασμένες αλεπούδες & σκυλιά στα Τρίκαλα εκεί που φτιάχνουν φωλιές οι σπάνιοι ασπροπάρηδες

Έβρος: Ακόμα ένας σπάνιος Μαυρόγυπας νεκρός από φόλα στη Νίψα Αλεξανδρούπολης

Έβρος: 19 ετών ο ένας από τους δηλητηριασμένους με φόλα μαυρόγυπες που βρέθηκε στο δάσος Δαδιάς

Μεσημβρία Έβρου: Έριξε δηλητήριο στο πτώμα κατσίκας και με τη φόλα σκότωσε ζώα

Ο δηλητηριασμένος Μαυρόγυπας που βρέθηκε στην Τουρκία από την Δαδιά απέδειξε ότι οι πληθυσμοί των σπάνιων αρπακτικών επικοινωνούν…

Νεκρός από φόλα και σπάνιος Μαυρόγυπας στα Λουτρά Αλεξανδρούπολης

Νεκρός γύπας από φόλα στην Κλεισούρα Αιτωλοακαρνανίας – Έκκληση κάνει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

Χρυσοβέργι Μεσολογγίου: Δύο γύπες νεκροί πιθανότατα από φόλες

Τρεις σπάνιοι γύπες νεκροί από φόλες στα Άγραφα Ευρυτανίας

Tagged: ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.