Στηρίξτε μας

Παν. Κτηνιατρικός Σύλλογος: Δεν κινδυνεύει με πρόστιμο κτηνίατρος που περιθάλπει ζώο χωρίς μικροτσίπ

23 Ιανουαρίου 2024 22:00 | Επικαιρότητα
Παν. Κτηνιατρικός Σύλλογος: Δεν κινδυνεύει με πρόστιμο κτηνίατρος που περιθάλπει ζώο χωρίς μικροτσίπ

Ο ισχυρισμός ότι ο κτηνίατρος κινδυνεύει με πρόστιμο αν εξετάσει ζώο χωρίς μικροτσίπ είναι ψευδής και παραπλανητικός επισημαίνει ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος (Π.Κ.Σ.). Σύμφωνα με τη νομοθεσία όλα τα ζώα που είναι χωρίς μικροτσίπ θεωρούνται αδέσποτα και δεν υπάρχει καμιά απαγόρευση περίθαλψης αδέσποτων που δεν είναι τσιπαρισμένα, καθώς η ηλεκτρονική σήμανση των αδέσποτων σκυλιών και γατιών είναι ευθύνη των δήμων.

Η γνωμοδότηση για την περίθαλψη ζώων συντροφιάς χωρίς σήμανση

Στις 23 Ιανουαρίου ο Π.Σ.Κ. επισήμανε τα εξής απευθυνόμενος στα μέλη του: «Αγαπητοί συνάδελφοι,

Για να ξεδιαλύνουμε την παραπληροφόρηση που αφορά το ότι  "ο κτηνίατρος κινδυνεύει με πρόστιμο αν εξετάσει ζώο χωρίς μικροτσίπ" σας παραθέτουμε την γνωμοδότηση του δικηγόρου του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου που με απλά λόγια λέει το εξής:

Ο νόμος 4830/21 θεωρεί ΟΛΑ τα ζώα χωρίς μικροτσίπ ΑΔΕΣΠΟΤΑ. Αυτό είναι και το λογικό αφού μόνο έγγραφα αποδεικνύουν την "ιδιοκτησία" (ένα αυτοκίνητο ανήκει σε κάποιον όχι επειδή το οδηγεί ή το παρκάρει κάτω απ' το σπίτι του, αλλά επειδή έχει Άδεια Κυκλοφορίας στο όνομά του!).

Ο νόμος επίσης ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΡΗΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ (εξέταση, εμβολιασμό κ.λπ) ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ από οποιονδήποτε ιδιώτη Κτηνίατρο.

Συνεπώς, ο νόμος θεωρεί ότι όταν ένα ζώο χωρίς μικροτσίπ μπαίνει σε κτηνιατρείο το έχει φέρει ένας "φιλόζωος ιδιώτης", που σας ζητάει να το περιθάλψετε και θα πληρώσει το αντίστοιχο κόστος.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                         Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Αθηνά Τραχήλη                                                                                  Κυριάκος Αγαθαγγελίδης

Ακολουθεί η γνωμοδότηση του κ. Ηλιού:

Αθήνα, 22/01/24

Θέμα: Αποσαφήνιση νομοθεσίας για την περίθαλψη ζώων συντροφιάς χωρίς σήμανση σε ιδιωτικό κτηνιατρείο.

Στα σχετικά ερωτήματα κτηνιάτρων αναφορικά με το αν έχουν τη δυνατότητα να περιθάλπουν ζώα χωρίς σήμανση και χωρίς να κινδυνεύουν να υποστούν διοικητικές κυρώσεις βάσει των διατάξεων του ν. 4830/2021 επισημαίνουμε τα εξής

Δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς σύμφωνα με την παρ.4 άρθρου 2 ν.4830/2021 είναι τα ζώο συντροφιάς που έχει ιδιοκτήτη.

Αδέσποτο ζώο συντροφιάς σύμφωνα παρ. 5, άρθρου 2, ν.4830/2021 θεωρείται το ζώο συντροφιάς που δεν έχει ιδιοκτήτη.

Ιδιοκτήτης σύμφωνα με την παρ 6 άρθρου 2 ν. 4830/2021 είναι το πρόσωπο που αναγράφεται και στο έγγραφο ταυτοποίησης του ζώου.

Άρα με βάση τους ανωτέρω ορισμούς απαραίτητη προϋπόθεση για να θεωρείται κάποιος ιδιοκτήτης ζώου συντροφιάς είναι μεταξύ άλλων να αναγράφονται τα στοιχεία του στο έγγραφο ταυτοποίηση του ζώου, άλλως το ζώο δεν έχει ιδιοκτήτη και συνεπώς θεωρείται αδέσποτο.

Σύμφωνα με το εδάφιο γ της παρ.6 του άρθρου 10 ν. 48360/2021 ο φιλόζωος ιδιώτης έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει αδέσποτο ζώο συντροφιάς, δηλαδή που δεν έχει σημανθεί και βεβαίως δεν έχει ιδιοκτήτη, σε μη συμβεβλημένο με τον δήμο κτηνιατρείο και να καλύψει το αντίστοιχο κόστος αποκλειστικά για την παροχή κτηνιατρικής περίθαλψης από τον ιδιώτη κτηνίατρο.

Βάσει συνεπώς των προηγουμένων διατάξεων, αλλά και των κανόνων δεοντολογίας κάθε κτηνίατρος έχει δικαίωμα να περιθάλψει ζώο συντροφιάς που έφερε στο κτηνιατρείο του ιδιώτης φιλόζωος και το οποίο δεν έχει σημανθεί, άρα κατά νόμο θεωρείται αδέσποτο, χωρίς βεβαίως να κινδυνεύει  να του επιβληθεί κάποιο διοικητικό πρόστιμο, αφού τηρεί τις νόμιμες διατάξεις.

Ο νομικός σύμβουλος του Π.Κ.Σ.

Ηλιού Χρήστος».

 

Tagged: , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.