Στηρίξτε μας

Όποιος ταΐζει αδέσποτα δεν έχει ευθύνη για τις αντιδράσεις των ζώων!

15 Μαΐου 2015 19:45 | Χρηστικά
Όποιος ταΐζει αδέσποτα δεν έχει ευθύνη για τις αντιδράσεις των ζώων!

Το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου αθώωσε σήμερα τον Κώστα Μουδάτσο μέλος του σωματείου «Ζωόφιλη Δράση» που αν και είχε καταγγείλει τον γείτονα του ο οποίος προσπάθησε να χτυπήσει δύο φορές με σκουπόξυλο ένα αδέσποτο τελικά βρέθηκε κατηγορούμενος!

Η υπόθεση εκδικάστηκε μετά από αρκετές αναβολές και τελικά το δικαστήριο αποφάσισε την αθώωση του κ. Μουδάτσου, που κατηγορήθηκε από τον γείτονα του ότι ένα από τα αδέσποτα, το οποίο ταΐζει, δάγκωσε την σύζυγο του προκαλώντας της «ελαφρά σωματική βλάβη».

Ο κ. Μουδάτσος όπως και πολλοί συνειδητοποιημένοι φιλόζωοι βάζουν δοχεία με νερό και τροφή εντός και εκτός των σπιτιών τους, σε δημόσιους χώρους, σε πλατείες και πεζοδρόμια κάτι που η νομοθεσία προβλέπει, επιτρέπει και φυσικά ΔΕΝ απαγορεύει αφού είναι δικαίωμα των αδέσποτων ζώων να βρίσκουν τροφή και νερό.

Έτσι και ο κ. Μουδάτσος, που φροντίζει αδέσποτα ζώα σε όποιο είδος και αν ανήκουν (γατιά, σκυλιά και περιστέρια), έχει τοποθετήσει δοχεία για να τρέφονται και να ξεδιψούν τα ζώα καθώς και σπιτάκια για να ξαποσταίνουν. Μάλιστα ο άνθρωπος στην αυλή του δεν έχει πόρτα για να μπαινοβγαίνουν τα ζώα ανενόχλητα.

Όμως ο φιλόζωος βρέθηκε αντιμέτωπος με την επίθεση που εξαπέλυσε με σκουπόξυλο εναντίον ενός ημίαιμου σκυλάκου δύο φορές ο γείτονας του. Ο κ. Μουδάτσος τον κατήγγειλε στην Αστυνομία για τις πράξεις του και αντί να κατηγορηθεί εκείνος, που αποπειράθηκε να χτυπήσει το ζώο, έμπλεξε ο προστάτης του αδέσποτου επειδή ο γείτονας ισχυρίστηκε ότι το σκυλί δάγκωσε την γυναίκα του.

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου και η εισαγγελέας δεν άφησαν περιθώριο στον γείτονα να κοροϊδέψει την έδρα με τους ισχυρισμούς του περί φιλοζωίας. Γιατί δήλωσε ότι είναι φιλόζωος λέγοντας πως έχει πέντε σκύλους εντούτοις δεν δίστασε να σηκώσει το σκουπόξυλο και να κυνηγήσει ένα ημίαιμο (Γκριφόν - Κανίς) το οποίο χαρακτήρισε  «σητειακό ιχνηλάτη» μια ράτσα που η έδρα του εξήγησε ότι δεν υπάρχει…

Το δικαστήριο, το οποίο και αθώωσε τον κ. Μουδάτσο, ξεκαθάρισε στον «φιλόζωο» γείτονα ότι αν δεν ηρεμίσει με τα ζώα θα πρέπει να θυμάται πως αν βρεθεί κατηγορούμενος για κακοποίηση ζώου η χρηματική ποινή είναι 10.000 ευρώ ενώ συνοδεύεται και από ποινή φυλάκισης.

Με αυτή την απόφαση έγινε ξεκάθαρο ότι όσοι ταίζουν ζώα δεν σημαίνουν ότι έχουν και την ευθύνη αν κάποιο από αυτά αντιδράσει ή δαγκώσει κάποιον διερχόμενο πεζό ή εποχούμενο (σε μηχανάκι ή ποδήλατο).

Το σωματείο «Ζωόφιλη Δράση» ευχαριστεί θερμά τόσο τον Κώστα Μουδάτσο όσο και τους Ιωάννη Σταματάκη, Άννα Σφακιανάκη, Ελένη Ανδρουλάκη, Μαρία Καπετανάκη, και Ευαγγελία Μουδάτσου που κατέθεσαν ως μάρτυρες στο δικαστήριο και βοήθησαν ώστε να αποφασιστεί το αυτονόητο.

Είναι μια εξαιρετική σημαντική απόφαση που επισημαίνει την μη ποινική ευθύνη εκείνων που απλά ταΐζουν και φροντίζουν αδέσποτα τα οποία φυσικά και δεν τους ανήκουν.

Τι λέει ξεκάθαρα ο νόμος

Ο νόμος 4235/2014 άρθρο 46 παράγραφος ε συγκεκριμένα αναφέρει: «10. Την ευθύνη για την επίβλεψη και τη φροντίδα των επανεντασσόμενων αδέσποτων ζώων έχουν, από κοινού, οι Δήμοι, οι οποίοι μάλιστα δύνανται να δημιουργήσουν και σημεία παροχής τροφής και νερού για τα ζώα αυτά, καθώς και τα συνεργαζόμενα με αυτούς φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις. Δεν απαγορεύεται η παροχή τροφής και νερού σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς από φιλόζωους πολίτες, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κανόνες καθαριότητας και υγιεινής».

Θυμηθείτε ότι η σίτιση και το πότισμα των αδέσποτων ζώων αναφέρεται ξεκάθαρα και στην Εγκύκλιο Του Αρείου Πάγου 1/13/1631/8.4.13 που έχει σταλεί σε όλες τις Εισαγγελίες της χώρας. Την επόμενη φορά που κάποιος θα σας απειλήσει, επειδή ταΐζετε ή βάζετε νερό στα ζώα, να του μιλήσετε για την νομοθεσία ώστε να μη σας ξαναενοχλήσει. Θυμηθείτε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό οι φιλόζωοι να δίνουν το καλό παράδειγμα και να μην παρατούν άδειες κονσέρβες, αλουμινόχαρτα εκεί που φροντίζουν τ’ αδέσποτα. Η καθαριότητα δεν είναι μόνο μισή αρχοντιά, είναι ένδειξη σεβασμού προς τους εαυτούς μας, τα παιδιά μας τους γύρω μας, τα ζώα τα οποία ζουν εκεί.

Φωτογραφία: ΑΡΧΕΙΟΥ

Διαβάστε επίσης:

Νόμος 4235/2014: Επιτρέπεται να ποτίζουμε και να ταΐζουμε τα αδέσποτα ζώα!

Είναι υποχρέωση μας να ταΐζουμε και να ποτίζουμε τ’ αδέσποτα

Εγκύκλιος προς τις Εισαγγελίες για να μην αδιαφορούν για τα εγκλήματα εις βάρος των ζώων

Τι ακριβώς διευκρινίζει η εγκύκλιος που εστάλη στις Εισαγγελίες

Οι νόμοι που προστατεύουν τα ζώα

Είναι νόμιμο να ταΐζουμε τα αδέσποτα ζώα

Είχε σφηνώσει στο κουτί της κονσέρβας

Οι φιλόζωοι δικαστές στήριξαν την Μπομπολάκη. Άλλη μια απόφαση υπέρ του ταΐσματος αδέσποτων ζώων!

Βάλτε μπολάκια με νερό για τ' αδέσποτα στα πεζοδρόμια

Χαλκιδική: Νεκρό μέσα στο κουτί της κονσέρβας

Επιτέλους ποτίστρες για τ’ αδέσποτα ξανά στην Αθήνα

Βάλτε νεράκι για τ’ αδεσποτάκια της γειτονιάς σας

Φυσικά και επιτρέπεται να ταΐζουμε τ’ αδέσποτα!

Το περιστέρι στην ποτίστρα του Δήμου Αθηναίων


 
Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

4 Σχόλια

 1. ΒΑΣΙΛΗΣ

  Γειά σας.
  Ζω σε χωριό και φροντίζω κάποιες αδέσποτες γάτες.
  Οι γάτες αυτές,περίπου δέκα,κινούνται κατά βάση στον χώρο της αυλής μου.Εκεί τις ταίζω.Ο χώρος είναι περιποιημένος.Από την μια πλευρά του σπιτιού υπάρχει χωράφι που δεν καλλιεργείται και από την άλλη κάποια παλιά μη κατοικίσιμα σπίτια.Το πρόβλημα είναι ότι η τρίτη όψη του σπιτιού βλέπει σε αδιέξοδο δρόμο,στον οποίον η γειτόνισσα καλλιεργεί εντός ενός πρόχειρου κήπου -πολύ μικρού- ζαρζαβατικά.Συνεχώς κάνει παράπονα στους οικείους μου για τις γάτες, ότι δηλαδή τις καταστρέφουν τον κήπο.Όπως σας είπα ο χώρος είναι ανοικτός και τίποτα δεν αποδεικνύει ότι οι γάτες που προσέχω είναι εκείνες που εμπλεκονται στο ζήτημα.
  Αλλά όπως και να έχει το θέμα,τι θα μπορούσα να κάνω;Οι χώροι είναι ιδιαιτέρως μεγάλοι για να ελεγξω το ο,τιδήποτε,φροντίζω τις γάτες εντος των ορίων της αυλής μου και κρατώ καθαρό τον τόπο.
  Η κυρία αυτή άνετα θα μπορούσε να προβεί σε κακοποίηση ζώου.
  Αλλά εξίσου σημαντική είναι και η ψυχική κακοποίηση που υφίσταμαι και εγώ προσωπικά,καθώς αυτά τα ζωάκια αποτελούν κομμάτι της καθημερινότητάς μου και στήριγμά μου σε δύσκολες στιγμές.Το να προτρέπει τους δικούς μου να βρουν λύση(ως λύση μάλλον εννοεί το να μην τα τρέφω,να τα μεταφέρω σε άλλο τόπο ή και το χειρότερο που δεν θελω καν να το αναφέρω...),το να την ακούω να βρίζει μόνη της και να υπαινίσσεται σε άλλους ότι θα καταφύγει στην αστυνομία,μου δημιουργεί ένα απίστευτο ψυχικό βάρος.Και διότι θέλω να σώσω τις γάτες μου και επειδή δεν μπορώ να επιβαρύνω με κάποια νομική διαμαχη τους δικούς μου.
  Να σημειώσω ότι η γειτόνισσα είναι πολύ ευκατάστατη.Κοινώς δεν ξέρει τι έχει.Εγώ,πάλι,ξέρω τι έχω:Όχι πολύ χρήμα,αλλά πολύ αγάπη για τα τετράποδα φιλαράκια μου.
  Ερώτημα:Τι μπορεί να ισχυριστεί η εν λόγω κυρία και ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες του νόμου σε εμένα;
  Ευχαριστώ και συγγνώμη για το μακροσκελές της αφήγησής μου.

  1. eleni

   Η σίτιση των αδέσποτων δεν απαγορεύεται αν όμως μπορούσατε να στειρώσατε κάποιες θα βοηθούσατε να μην αναπαράγονται γιατί όσο τα ζώα ζευγαρώνουν μεγαλώνει αισθητά η γατοαποικία. Πρέπει να πάτε εσείς στην αρμόδια εισαγγελία και να ζητήσετε να γίνουν συστάσεις προς τη συγκεκριμένη γυναίκα από το αρμόδιο αστυνομικό τμήμα αν απειλεί τα ζώα, καθώς και η απειλή όχι μόνο η πράξη είναι αδίκημα.

 2. ΧΡΗΣΤΟΣ

  ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ!!ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΜΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΑΔΕΣΠΟΤΕΣ ΓΑΤΕΣ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΤΙΣ ΤΑΙΖΩ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΣ ΜΕ ΞΗΡΑ ΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΝΕΡΟ!!ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΓΑΤΕΣ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΑ ΣΠΙΤΙΑ ΔΙΠΛΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΚΑΙ 2 ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΜΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΣΥΧΝΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΙΣ ΤΑΙΖΩ ΓΙΑ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΙΤΟΝΙΑ!!ΣΗΜΕΡΑ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΘΩΣ ΤΑΙΖΑ ΤΑ ΖΩΑ ΜΟΥ ΠΕΤΑΓΑΝ ΝΕΡΟ ΜΕ ΤΟ ΛΑΣΤΙΧΟ ΓΙΑ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΤΑΡΑΤΣΑΚΙ ΠΟΥ ΕΧΩ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΤΑ ΖΩΑ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ Η ΤΡΟΦΗ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΡΙΞΑ ΝΑ ΑΛΛΙΩΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΦΑΝΕ ΤΗΝ ΤΡΟΦΗ!!ΠΑΡΑΜΠΙΜΠΤΩΝΤΟΣ ΜΟΥ ΕΛΕΓΑΝ ΟΤΙ ΜΕ ΕΙΧΑΝ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙ ΠΩΣ ΑΝ ΤΑΙΖΩ ΤΑ ΖΩΑ ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΤΑ ΔΙΩΧΝΟΥΜΕ ΜΕ ΚΑΘΕ ΜΕΣΟ!!Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΕ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΟΥΝ ΣΤΑ ΑΡΜΟΔΙΑ ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΒΑΣΑΝΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΠΛΑΣΜΑΤΩΝ ΑΥΤΩΝ!!ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  1. ΑΝΤΩΝΙΑ ΒΑΣΙΛΑΚΟΥ

   Καμία ισχύουσα νομοθεσία δεν απαγορεύει το τάισμα και ξεδίψασμα των αδέσποτων ζώων στο φυσικό τους χώρο από φιλόζωους πολίτες αρκεί να τηρούνται οι κανόνες καθαριότητας και υγιεινής. Συνεπώς όποιοι εμποδίζουν τους φιλόζωους να σιτίσουν τ’ αδέσποτα ζώα είτε με φραστικές επιθέσεις ή με απειλές κατά των ζώων είτε με απομάκρυνση των δοχείων των φαγητών και του νερού με το πρόσχημα ότι «ενοχλούνται» παραβαίνουν τη σχετική διάταξη του νόμου.

   Ειδικότερα το άρθρο 46 του πρόσφατου νόμου 4235/2014 αναφέρει επί λέξει: «Την ευθύνη για την επίβλεψη και τη φροντίδα των επανεντασσόμενων αδέσποτων ζώων έχουν, από κοινού, οι Δήμοι, οι οποίοι μάλιστα δύνανται να δημιουργήσουν και σημεία παροχής τροφής και νερού για τα ζώα αυτά, καθώς και τα συνεργαζόμενα με αυτούς φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις. Δεν απαγορεύεται η παροχή τροφής και νερού σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς από φιλόζωους πολίτες, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κανόνες καθαριότητας και υγιεινής».

   Σε περίπτωση που κάποιος φιλόζωος δέχεται απειλές, ενώ τηρεί τους κανόνες υγιεινής κατά τη σίτιση των αδέσποτων ζώων, τότε μπορεί να προβεί στις ακόλουθες ενέργειες:

   Να καταγγείλει στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του τον άνθρωπο που απείλησε τον ίδιο και τα ζώα.
   Να επιμείνει να γίνει καταγραφή στο βιβλίο συμβάντων της απειλής κατά των ζώων ή/και της προσωπικότητας του, ζητώντας αντίγραφο της καταγραφής.
   Να ζητήσει από την αστυνομική αρχή να κάνει συστάσεις στον άνθρωπο που τον απείλησε, ενημερώνοντας τον ταυτόχρονα για τις ποινές που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία για κακομεταχείριση ‘η θανάτωση ζώου.
   Να ενημερώσει το φιλοζωικό σωματείο της περιοχής του.

   Οδηγίες σίτισης αδέσποτων

   Οι φιλόζωοι έχουν το νόμιμο δικαίωμα να φροντίζουν τ’ αδέσποτα ζώα στις γειτονιές τους αρκεί:

   Να τηρούν τους κανόνες υγιεινής ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία ανάπτυξης ανθυγιεινών εστιών.
   Να προτιμούν ξηρά τροφή και όχι κονσέρβες ή αποφάγια καθώς δεν αφήνει υπολείμματα ικανά να προκαλέσουν δυσοσμίες και να γίνουν πόλο έλξης εντόμων ή τρωκτικών.
   Να φροντίζουν να καθαρίζουν σχολαστικά τους χώρους σίτισης.
   Να μαζεύουν τα υπολείμματα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.