Όταν η γάτα σου νομίζει πως σου κρύβεται…
Όταν η γάτα σου νομίζει πως σου κρύβεται…
O Κώστας Καπουργάς σήμερα στη Καστοριά φωτογράφισε μια κανονική Αγριόγατα του είδους Felis silvestris, ένα ζώο που δεν το συναντάς τόσο εύκολα και κυρίως ακόμα και αν το δεις δεν καταλαβαίνεις αν είναι άγριο είδος ή όχι. Σύμφωνα με τον βιολόγο Γιώργο Γιαννάτο η αγριόγατα είναι λίγο μεγαλύτερη από την κατοικίδια γάτα με πλούσιο τρίχωμα χρώματος γκρι, καφέ, μακρύτερο κατά τους χειμερινούς μήνες.
Έχει συνήθως μαύρες ρίγες στα μάγουλα, τα πόδια, στο σβέρκο καθώς και διάσπαρτες στο υπόλοιπο σώμα. Η πιο χαρακτηριστική διαφορά της από την κατοικίδια γάτα είναι η πολύ φουντωτή, κοντύτερη και με μαύρες ροζέτες ουρά της. Είναι μοναχικό ζώο με αυστηρά οριοθετημένες επικράτειες. Τρώει τρωκτικά, λαγόμορφα και μικρά πουλιά. Η αγριόγατα συναντάται σε όλη την Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα. Η πυκνότητα πληθυσμού φαίνεται να είναι μεγαλύτερη στην Βόρεια και Ανατολική Ελλάδα και κυρίως σε παραποτάμιες περιοχές και υγροτόπους.
Αγριόγατες έχουν αναφερθεί από το ύψος της θάλασσας έως σχεδόν 2000 μέτρα υψόμετρο. Απαραίτητη προϋπόθεση για την παρουσία του είδους φαίνεται να είναι η ύπαρξη πυκνής βλάστησης (δάσος, θαμνότοπος). Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την επιβίωση της αγριόγατας στην Ευρώπη αλλά και παγκόσμια, είναι ο υβριδισμός της με την ήμερη γάτα και ο επακόλουθος αφανισμός της. Στην Ελλάδα δεν γνωρίζουμε την έκταση του υβριδισμού αλλά από δείγματα ταριχευμένων γάτων μπορούμε, τουλάχιστον μακροσκοπικά να συμπεράνουμε, ότι υπάρχει κάποια επιμειξία.
Άλλοι κίνδυνοι για την επιβίωση της αγριόγατας είναι η καταστροφή των βιοτόπων (δασών και υγροτόπων) καθώς και η ανθρωπογενής θνησιμότητα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αγριόγατες είναι συχνά θύματα τροχών, ενώ λιγότερο συχνά φαίνεται να σκοτώνονται από κυνηγούς.
Διαβάστε επίσης:
Έσωσαν την υποσιτισμένη αγριόγατα που βρέθηκε σε κοτέτσι στη Χρύσα Ξάνθης
Π.Φ.Π.Ο.: Η θηλυκή αγριόγατα γλύτωσε από τον βοσκό τι απέγιναν όμως οι ζουρίδες; (Βίντεο)
Έκκληση για να καλυφθούν τα έξοδα φροντίδας της νεαρής αγριόγατας που εντοπίστηκε στο Κιλκίς
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr
Κουκλαρα!!!
Χάρμα οφθαλμών!