Ο ιππόκαμπος (Hippocampus ramulosus) είναι ένα προστατευόμενο είδος ψαριού που συνήθως συναντάται στα θαλάσσια λιβάδια Ποσειδωνίας και πιο σπάνια τον βλέπουμε να κολυμπάει στα μεσόνερα.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ» ο ιππόκαμπος και στην Ελλάδα απειλείται από την καταστροφή των θαλάσσιων λιβαδιών, αλλά και γιατί σε κάποιες περιοχές γίνεται παρανόμως η αλίευση του αφού τον πωλούν ως σουβενίρ. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του ιππόκαμπου είναι η ιδιόρρυθμη ζωοτοκία του. Τα αυγά του θηλυκού τα παραλαμβάνει ο αρσενικός και τα τοποθετεί σε ειδικό ασκό της κοιλιάς του όπου και εκεί εκκολάπτονται. Μετά δε την εκκόλαψη ο ασκός σχίζεται και εξέρχονται οι μικροί ιππόκαμποι.
Οι αρχαίοι συγγραφείς όπως ο Πλίνιος, ο Διοσκουρίδης κ.ά. απέδιδαν στον ιππόκαμπο θεραπευτικές ιδιότητες. Αντίθετα ο Αιλιανός θεωρεί το κρέας του ιππόκαμπου δηλητηριώδες. Λόγω της σχεδόν όρθιας στάσης του και της ανατομίας της κεφαλής του που προσομοιάζει με εκείνη του αλόγου σε πολλές γλώσσες η κοινή του ονομασία είναι αλογάκι ή άλογο της θάλασσας.
Νεκρή στην παραλία της Αγίας Άννας στο νησί της Νάξου εντοπίστηκε χθες η θαλάσσια χελώνα που βλέπετε. Ο Γιάννης Ορφανός κάτοικος της περιοχής, που συνηθίζει να φωτογραφίζει με υποβρύχια κάμερα αυτά τα υπέροχα πλάσματα, μας ενημέρωσε για το συμβάν και διερωτάται πώς να προκλήθηκε το τραύμα που φέρει το θαλάσσιο ερπετό στο κάτω μέρος του λαιμού του.
Για δύο μέρες στις 30 Σεπτεμβρίου και την 1η Οκτωβρίου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100) στο Γκάζι πραγματοποιείται για ακόμα μια χρονιά το…
Χάρη στο τιτάνιο έργο των εθελοντών 64 ζώα από τις πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής από χθες είναι στο νέο τους σπίτι καθώς πολλοί φιλόζωοι ανταποκρίθηκαν…
Tα γεννάει και μετα τα τρώει. .....