Στηρίξτε μας

Για ποιους λόγους πρέπει το σχέδιο νόμου για τα ζώα συντροφιάς να αποσυρθεί;

26 Μαρτίου 2018 08:00 | Επικαιρότητα
Για ποιους λόγους πρέπει το σχέδιο νόμου για τα ζώα συντροφιάς να αποσυρθεί;

Της Νικολέτας Μπιτούνη*

Για ποιους λόγους το σχέδιο νόμου αναφορικά με τα ζώα συντροφιάς, που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, θα πρέπει να αποσυρθεί;

Ενδεικτικά: Το σχέδιο νόμου προσεγγίζει το ζήτημα των αδεσπότων αλλά και των οικόσιτων ζώων συντροφιάς κατά τρόπο μη ρεαλιστικό εν πρώτοις, σα να μην αφορά μια χώρα με 10 εκατομμύρια αδέσποτα ζώα (ναι σε τόσα υπολογίζονται), με πολίτες που διαθέτουν σχετική παιδεία, με άριστα οργανωμένες δομές, όπου λίγες διορθωτικές κινήσεις απαιτούνται ακόμα για να λειτουργήσουν άψογα.

Ιδίως σα να μην πρόκειται για μια χώρα σε βαθιά συστημική, οικονομική κρίση που πλήττει τους πολίτες της και περιορίζει τις δυνατότητες τους. (επιτρεπόμενος αριθμός ζώων συντροφιάς ένα ανά 30 τ.μ. σε διαμέρισμα και ένα ανά 20 τ.μ. σε μονοκατοικία, άσχετα μάλιστα με το είδος και το μέγεθος του ζώου, ενώ με το ισχύον πλαίσιο ήταν απεριόριστος ο αριθμός σε μονοκατοικίες και σε πολυκατοικίες που το επέτρεπε ο εσωτερικός κανονισμός και έως 2 σε διαμερίσματα που το απαγόρευε ο κανονισμός της πολυκατοικίας, τηρουμένων πάντα των κανόνων υγιεινής κλπ.)

Προσεγγίζει ακόμα με τρόπο εχθρικό κάθε κινηματική, ακτιβιστική φιλοζωική δράση, αγνοώντας και απαξιώνοντας τη δράση των φιλόζωων ακτιβιστών και την τεράστια προσφορά τους. Και ναι μεν το φιλοζωικό κίνημα, όπως όλα τα κινήματα, έχει κι αυτό τα προβλήματα του, την ανομοιογένεια του, τα λάθη του, τις υπερβολές του, τα αδιέξοδα του, παράγει και τις συνέπειες της, κυρίως, ανθρωποκεντρικής διαχείρισης από την οποία λείπει συχνά η ενσυναίσθηση, παρόλα αυτά σε καμία περίπτωση δε μπορεί να αγνοηθεί η τεράστια εισφορά του κινήματος στη ζωοφιλία, που μάλιστα άνθισε σε εξαιρετικά δυσμενή οικονομική συγκυρία και με τη βοήθεια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κατάφερε και να διαμορφώσει το (βελτιωμένο) ισχύον θεσμικό πλαίσιο αλλά και να παράξει τόσο μεγάλο έργο στον τομέα των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, αλλάζοντας σημαντικά τη θλιβερή εικόνα της χώρας στον τομέα αυτό και παράγοντας εν τέλει πολιτισμό.

Νομοτεχνικά το σχέδιο νόμου παρουσιάζει σοβαρά ζητήματα αντισυνταγματικότητας, αφού ανατρέπει ισχύουσα νόμιμη κατάσταση αναφορικά με τον επιτρεπόμενο αριθμό ζώων ανά κατοικία (υπό την προϋπόθεση τήρησης των κανόνων υγιεινής και αποφυγής όχλησης φυσικά), θίγοντας έτσι βασικές αρχές του Κράτους Δικαίου όπως είναι η Αρχή της Χρηστής Διοίκησης και της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του πολίτη προς τη Διοίκηση.

Εξίσου αμφίβολης συνταγματικότητας και σαφώς βαθιά ταξική είναι και η προσέγγιση που διαχωρίζει τους πολίτες σε κατηγορίες, θέτοντας κριτήριο για την απόκτηση κατοικιδίων αλλά και για τη φιλοξενία αδέσποτων ζώων συντροφιάς την έκταση της κατοικίας, όσο μεγαλύτερη άρα και πλουσιότερος ιδιοκτήτης τόσο αυξάνεται και ο επιτρεπτός αριθμός. Στη συγκεκριμένη προτεινόμενη διάταξη είναι και προφανής η απουσία τεχνικής γνώσης αναφορικά με τις διαφορετικές ανάγκες των ζώων.

Επιπλέον, το νομοσχέδιο αντίκειται στο ενωσιακό δίκαιο καθώς περιορίζει το δικαίωμα πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υιοθετούν αδέσποτα ζώα συντροφιάς από τη χώρα μας ή μη μόνον με αυτοπρόσωπη παρουσία... Αυτό εκτός από πρακτικά αδύνατο αντίκειται στο πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ και καθιστά σχεδόν αδύνατες τις υιοθεσίες αυτού του τύπου, αποκρυσταλλώνοντας προφανώς θεωρίες συνωμοσίας περί «εξαγωγής ζώων για οίκους ανοχής ή για πειράματα», λογικές που εκθέτουν τη χώρα έναντι των εταίρων της, (η χρήση συναισθανόμενων ζώων για πειραματόζωα καθώς και κάθε σπισιστική μεταχείριση τους είναι άλλο τεράστιο ζήτημα δυστυχώς που πάντως δεν αφορά το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου.).

Συναφώς το σχέδιο νόμου, καθώς απαγορεύει σε κτηνιάτρους να προβαίνουν σε ιατρικές πράξεις αν τα ζώα δε συνοδεύονται από αποδεικτικά έγγραφα ή ηλεκτρονική σήμανση, αντίκειται σε κάθε σχετική επιστημονική δεοντολογία και ταυτόχρονα αποτελεί παραλογισμό, καθώς επιβάλει την άμεση υιοθεσία του από όποιον το μεταφέρει, προκειμένου να εξεταστεί, αλλά ταυτόχρονα του στερεί τη δυνατότητα να το πράξει, λόγω περιορισμού αριθμού των ζώων στις κατοικίες και λόγω απαγόρευσης προώθησης αγγελιών ή αναρτήσεων υιοθεσιών σε ιδιώτες.

Σε γενικές γραμμές η λογική του σχεδίου νόμου είναι η εξόντωση των ακτιβιστών και η συνέργεια μόνο μεγάλων φιλοζωικών σωματείων, δίχως υποδομές φυσικά, καθώς και η ανεμπόδιστη δραστηριότητα των εκτροφέων, τονίζεται και πάλι σε μια χώρα με εκατομμύρια αδέσποτα και ελλιπείς δομές.

Τα όποια στοιχεία του νομοσχεδίου θα μπορούσαν να θεωρηθούν θετικά, όπως οι ρυθμίσεις για υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων, ώστε να αποφεύγονται οι ανεξέλεγκτες γέννες «back yard» και να αυξάνεται ο αριθμός των αδεσπότων, καθίστανται ανενεργές λόγω του πολύ χαμηλού προβλεπόμενου προστίμου όσο και λόγω έλλειψης ελεγκτικών μηχανισμών.

Τέλος, η προοπτική φορολόγησης πολιτών για τα δεσποζόμενα ζώα τους ως «τεκμήρια» δεν ξενίζει φυσικά τους αντισπισιστές που δυστυχώς έχουμε πλήρη επίγνωση ότι για τον νομοθέτη έχουν διαχρονικά τη θέση «πράγματος», «res», «αξεσουάρ», πάντως παραμένει προκλητική σα σύλληψη, πάντα σε καιρό βαθιάς οικονομικής κρίσης, δίχως εισοδηματικά κριτήρια μάλιστα και δίχως ανταποδοτική λογική σε ανάλογες υπηρεσίες, ενώ ευρωπαϊκά κονδύλια μένουν ανεκμετάλλευτα.

Υπενθυμίζουμε ότι πρόκειται για συναισθανόμενα πλάσματα, ότι οι φιλοζωικές δράσεις αναπτύσσονται κυρίως από ανθρώπους με χαμηλά εισοδήματα και περίσσευμα κοινωνικής ευθύνης και θα περίμενε κανείς να ενισχυθούν με ανάλογες Κοινωνικές Υπηρεσίες, Κοινωνικά Κτηνιατρεία, Κοινωνικά Pet shops, αντί να καταδικάζονται και οι ίδιοι και τα ζώα τους.

Συμπερασματικά: Το σχέδιο νόμου αγνοεί εγκληματικά την πραγματικότητα αυτής της χώρας και των ανθρώπων που διαμένουν, αγνοεί ιδίως τις πραγματικές ανάγκες των αδεσπότων, αγνοεί βασικές δικαιικές αρχές και προωθεί ολοκληρωτικές λογικές «αποστείρωσης», σκληρότητας και διακρίσεων, και κυρίως θα γεμίσει τη χώρα με επιπλέον εκατομμύρια αδέσποτα, άρρωστα και αβοήθητα.

Εάν πραγματικά υπάρχει ενδιαφέρον για βελτίωση του ισχύοντος πλαισίου, είμαστε στη διάθεση σας για ανοικτή συζήτηση, προκειμένου να συνδιαμορφωθεί ένα σύγχρονο και ρεαλιστικό πλαίσιο, όπως θα άρμοζε σε δημοκρατική και πολιτισμένη κοινωνία.

*Η Νικολέττα Μπιτούνη είναι νομικός και εργάζεται στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Διαβάστε επίσης:

Η Π.Φ.Π.Ο. αποδεικνύει γιατί το νομοσχέδιο Τσιρώνη είναι κατάπτυστο & από τι κινδυνεύουν οικόσιτα/αδέσποτα αν γίνει νόμος

Δεκάδες φιλοζωικοί φορείς ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου Τσιρώνη που ποινικοποιεί τη φροντίδα αδέσποτων

Π.Φ.Π.Ο.: Εις βάρος ζώων & φιλοζωικών σωματείων πολλές απ' τις αλλαγές για αδέσποτα-οικόσιτα που προωθεί το ΥΠ.Α.Α.Τ.

Αλλάζει η νομοθεσία για την προστασία αδέσποτων & οικόσιτων ζώων συντροφιάς – Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο

Ο Γ. Τσιρώνης θα αλλάξει προς το χειρότερο για τα ζώα τη νομοθεσία που τα προστατεύει;

Τη θανάτωση των αδέσποτων σκυλιών προτείνει και το παράρτημα του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Δυτικής Μακεδονίας

Ερώτηση στη Βουλή από τον Ά. Γεωργιάδη για αλλαγές που ο Γ. Τσιρώνης θέλει να κάνει στον νόμο περί προστασίας ζώων

Π.Φ.Π.Ο.: Κυνικές & επαίσχυντες οι προτάσεις του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. για τα αδέσποτα

Συναντήσεις Γ. Τσιρώνη με επιτελάρχη ΕΛ.ΑΣ. & Συνήγορο του Πολίτη για τα αδέσποτα ζώα

Οι προτάσεις του Συνήγορου του Πολίτη για το τι πρέπει να αλλάξει νομοθετικά για τη διαχείριση των ζώων συντροφιάς

Π.Φ.Π.Ο.: Η συζήτηση στη Βουλή για τα θέματα των ζώων δείχνει πόσα ακόμα πρέπει να γίνουν (βίντεο)

Την αδιαφορία των αρχών αντιμετώπισε ο Συνήγορος του Πολίτη στην έρευνα για τις φόλες & την αντιμετώπιση του εγκλήματος

Π.Φ.Π.Ο. και Γ. Πατούλης κατά του δημάρχου Σπάρτης που ζήτησε τη θανάτωση των αδέσποτων (βίντεο)

Εξαγωγή ή θανάτωση αδέσποτων που δεν υιοθετούνται ζητάει και ο δήμαρχος Σπάρτης Βαγγέλης Βαλιώτης (βίντεο)

«Ευθανασίες» χωρίς έλεγχο & μειώσεις ποινών για κακοποίηση ζώων ζητάει εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου (βίντεο)

Ο «πολιτισμένος» δήμαρχος Σερρών ζητάει θανάτωση αδέσποτων σκυλιών & μετά δίνει «διευκρινίσεις» για να περιορίσει αντιδράσεις (βίντεο)

Θανάτωση αδέσποτων που δεν υιοθετούνται ζητάει εμμέσως & ο βουλευτής της Ν.Δ. Λ. Αυγενάκης;

Ο Δήμος Ηρακλείου Κρήτης δεν σκέφτεται, ούτε σχεδιάζει την ευθανασία αδέσποτων

Την ευθανασία των αδέσποτων – και αλλαγή νομοθεσίας για να την επιτρέπει – ζητάει ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου Κρήτης

Π.Φ.Π.Ο.: Κε αντιδήμαρχε Ηρακλείου Κρήτης κάτω τα ξερά σας από τ’ αδέσποτα!

Ηράκλειο Ενεργοί Πολίτες: Απολίτιστη η άποψη περί ευθανασίας αδέσποτων από τον αντιδήμαρχο

Φιλοζωική Ομάδα Σείριος Ηρακλείου: Ή να παραιτηθεί ή να ανακαλέσει ο αντιδήμαρχος για τα περί ευθανασίας αδέσποτων

Βόλος: Την ευθανασία αδέσποτων προτείνει ο διευθυντής της Διεύθυνσης Υγείας

Tagged: , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.