Στηρίξτε μας

Ετοιμάζουν καταφύγιο για γαϊδουράκια στη Ρόδο

20 Μαρτίου 2013 20:47 | Επικαιρότητα
Ετοιμάζουν καταφύγιο για γαϊδουράκια στη Ρόδο

Με αφορμή την πρόσφατη ιστορία και τις εξευτελιστικές για την τοπική μας κοινωνία αθλιότητες με τα γαϊδουράκια της Ρόδου, η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία «Ecomuseum Rhodes» ανακοίνωσε την δημιουργία στο νησί ενός «Μόνιμου Καταφύγιου Όνων» στο νησί της Ρόδου με αφορμή τα περιστατικά κακοποίησης εις βάρος των γαϊδουριών που έρχονται συχνά στο φως της δημοσιότητας.

Η Α.Μ.Κ.Ε. «Ecomuseum Rhodes» γι’ αυτήν την πρωτοβουλία της τονίζει: «Κτήμα της λαϊκής παράδοσης των χωριών μας και συνάμα υπηρέτες των αναγκών των κατοίκων του νησιού, τα γαϊδουράκια της Ρόδου υπήρξαν συμπαραστάτες του αγροτικού πληθυσμού, αλλά και το βασικό μεταφορικό μέσο τους για πολλά χρόνια.

Ο γάιδαρος έχει δεθεί με την παράδοσή μας, έχοντας διαρκή παρουσία από τη μυθολογία μέχρι τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα. Όμως εγκαταλείφθηκε όταν σταμάτησε να αποτελεί πηγή πλούτου. Σήμερα τα τετράποδα αυτά που τα διακρίνει η στωική φύση τους, δίνουν το δικό τους αγώνα επιβίωσης και μαζί με τους ηλικιωμένους ιδιοκτήτες τους αντιστέκονται ακόμα στο χρόνο, παρότι αρκετές είναι οι περιπτώσεις που όταν γεράσουν, τα συναντάς εγκαταλειμμένα σε ένα χωράφι, αφημένα εκεί για να αργοπεθάνουν.

Αναπόσπαστο μέρος της πλούσιας φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς μας, έχουν παίξει σημαντικότατο ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη του νησιού αφού ήταν μαζί με τα μουλάρια το αποκλειστικό μέσο μεταφοράς των αγροτικών προϊόντων. Για τα σταφύλια, τις ελιές, τα πορτοκάλια, τα σιτηρά και γενικότερα όλων των καρπών της αγροτικής γης, αλλά και των αδρανών οικοδομικών υλικών. Εξοικειωμένα με τα σκαλιά, έχουν δέσει την τύχη τους με την τουριστική ανάπτυξη της Λίνδου και έχουν διατηρήσει μέχρι σήμερα τη θέση τους ως επί το πλείστον εκεί.

Όμως ο αριθμός των γαϊδουριών έχει μειωθεί δραματικά τα τελευταία 50 χρόνια και ο λόγος είναι ότι ο παραδοσιακός τους ρόλος ως μέσω μεταφοράς και υποστήριξης των αγροτικών εργασιών έχει αντικατασταθεί από σύγχρονα μέσα. Μόλις το 3% του πληθυσμού των γαϊδουριών που ζούσε στην Ελλάδα τη δεκαετία του ’60 έχει επιβιώσει σήμερα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ελλάδα του 1955 είχαν καταγραφεί 508.000 γαϊδούρια, αριθμός που μειώθηκε στις 95.000 το 1995, για να φτάσει μόλις τις 18.173 το 2008.

Ο Equus asinus, όπως είναι η επιστημονική ονομασία του γαϊδάρου που ζει στη χώρα μας, είναι ένα εξαιρετικά ανθεκτικό ζώο, το οποίο όμως χρειάζεται κάποια βασική φροντίδα. Είναι λιτοδίαιτος αλλά απαιτητικός στο νερό. Με την κατάλληλη φροντίδα, μπορεί να φτάσει σε ηλικία μέχρι και τα πενήντα χρόνια.

Η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία “ECOMUSEUM Rhodes” θεωρεί πως πρέπει να αναγνωρισθεί και έμπρακτα η συμβολή, που είχαν τα γαϊδουράκια στην παράδοση και τον πολιτισμό της Ρόδου, καθώς και στην οικονομική στήριξη του αγροτικού εισοδήματος των κατοίκων του νησιού.

Για αυτό το λόγο και κόντρα στα πρόσφατα γεγονότα που μας απαξιώνουν ακόμα περισσότερο ως κοινωνία και νησί, αποφάσισε να εφαρμόσει μέσα από εθελοντική δράση, ένα πρόγραμμα προστασίας αυτού του ζώου.

Για τα γαϊδουράκια “τρίτης ηλικίας”, καθώς και εκείνα που κρίνονται ακατάλληλα για εργασία εξαιτίας τραυματισμού και ο ιδιοκτήτης του τα εγκαταλείπει στη τύχη τους σε έναν αγρό, θα οργανωθεί και λειτουργήσει εντός του προσεχούς διμήνου σε χώρο του Kaminari Village, το μόνιμο Καταφύγιο των Όνων της Ρόδου.

Το πρόγραμμα ευαισθητοποίησης και προστασίας αυτού του συμπαθέστατου τετραπόδου που έρχεται από μια άλλη όμορφη εποχή, θα είναι ανάλογο με αντίστοιχες δράσεις που υλοποιούνται και σε άλλες περιοχές της χώρας αλλά και στο εξωτερικό και θα περιλαμβάνει κτηνιατρικές εξετάσεις για θεραπείες, εμβολιασμούς και αποπαρασιτώσεις, καθώς και εργασίες από πεταλωτές για “εξωνυχισμό” και καθαρισμό των οπλών τους.

Σκοπός αυτής της δράσης είναι η ευαισθητοποίησή για την απειλή που υφίστανται σήμερα είδη που ταυτίζονται με την ελληνική φύση, καθώς και για τους τρόπους που μπορούμε εμείς να τα βοηθήσουμε. Περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν εντός των προσεχών ημερών μέσα από την ιστοσελίδα www.ecomuseum.gr».

Διαβάστε επίσης:

Ρόδος: Με εντολή εισαγγελέα έσωσαν το γαϊδούρι που κακοποιούσε ο ιδιοκτήτης του

Ρόδος: Οι τουρίστες διαμαρτύρονται για τα κακοποιημένα γαϊδούρια στη Λίνδο

Tagged: , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.