Νεαρή πτεροφάλαινα μήκους 12,60 μέτρων και βάρους 8,3 τόνων εκβράστηκε σήμερα το πρωί στην παραλία της μικρής Βενετίας στη Μύκονο. Οι ενδείξεις μέχρι στιγμής οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το άτυχο ζώο χτυπήθηκε θανάσιμα έπειτα από πρόσκρουση με πλοίο. Το εντυπωσιακό θηλαστικό έφερε πολλαπλά εξωτερικά τραύματα, κατά πάσα πιθανότητα από προπέλα, και είχε εμφανή σημάδια υφαλοχρώματος στο τεράστιο σώμα του.
Το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ συνεργάζεται με τις τοπικές αρχές, ώστε να πραγματοποιηθεί νεκροψία, καθώς και δειγματοληψία για τοξικολογική ανάλυση και ανάλυση DNA. Επίσης, εξασφαλίστηκε η σωστή ταφή του ζώου, ώστε να γίνει μελλοντική ανάκτηση των οστών και αξιοποίηση τους ως μουσειακό έκθεμα στο νησί της Μυκόνου.
Η Πτεροφάλαινα είναι είδος, που διαπλέει περιστασιακά τις ελληνικές θάλασσες. Συναντάται συχνότερα στο Ιόνιο απ’ ότι στο Αιγαίο και τρέφεται κυρίως με μικρά αφρόψαρα. Μπορεί να φτάσει σε μήκος τα 20 μέτρα, ενώ η διάρκεια ζωής της μπορεί να ξεπεράσει τα 80 έτη. Η πρόσκρουση με μεγάλα πλοία, και κυρίως με μεγάλα ταχύπλοα αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες θανάτου για τα μεγάλα θαλάσσια θηλαστικά.
Το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ, έχοντας επισημάνει το πρόβλημα, βρίσκεται σε διαδικασία διαρκούς ενημέρωσης για την εφαρμογή μέτρων πρόληψης στην Ελλάδα, ιδιαίτερα σε περιοχές των ελληνικών θαλασσών, που αποτελούν μεταναστευτική δίοδο για τα θαλάσσια θηλαστικά.
Μέχρι σήμερα η ανταπόκριση που έχει λάβει το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ από το Πολεμικό Ναυτικό είναι θετική, κυρίως σχετικά με πληροφορίες, που αφορούν στην παρατήρηση φυσητήρων σε θαλάσσιες περιοχές, όπου πραγματοποιούνται στρατιωτικές ασκήσεις.
Σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες λειτουργεί εδώ και χρόνια ένα αποτελεσματικό δίκτυο επικοινωνίας και ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ εμπορικών, επιβατηγών και πολεμικών πλοίων σε περιπτώσεις εντοπισμού μεγάλων θαλάσσιων θηλαστικών, ώστε να αποφεύγονται περιστατικά πρόσκρουσης, αλλά και έκθεσης σε σόναρ.
Σε μία περίοδο διαρκούς υποβάθμισης των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, στόχος των επιστημόνων του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ είναι η διεύρυνση στην Ελλάδα του δικτύου ενημέρωσης στα επιβατικά και εμπορικά πλοία, ώστε να διασφαλιστεί το δυνατό περισσότερο το μέλλον των θαλάσσιων θηλαστικών που διαπλέουν μόνιμα ή περιστασιακά τις θάλασσες μας.
Μέσω facebook ο δημοσιογράφος Δημήτρης Καραμπουρούνης έκανε γνωστό ότι η γάτα τους δολοφονήθηκε την 1η Φεβρουαρίου μετά τον άγριο βασανισμό που υπέστη μέσα σπίτι τους…
Τη δολοφονία ενός αδέσποτου σκύλου στο χωριό Ψυχικό Σερρών έκανε γνωστή η Ελένη Τζιαφέτα, η οποία είναι πρόεδρος του Φιλοζωικού Συλλόγου Εμμανουήλ Παππά. Το…
Της Ελένης Ηλιοπούλου Αντιμέτωποι με τους υπεύθυνους του Ενιαίου Γενικού Λυκείου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης στη Θεσσαλονίκη έρχονται φιλόζωοι κάτοικοι της περιοχής, επειδή (και πολύ σωστά) σιτίζουν…