Στηρίξτε μας

Το είδος Άνθρωπος σε «κλουβί» στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο (βίντεο)

20 Οκτωβρίου 2014 09:51 | Επικαιρότητα
Το είδος Άνθρωπος σε «κλουβί» στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο (βίντεο)

Οι επισκέπτες του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου στα Σπάτα στις 14 Σεπτεμβρίου 2014 είχαν τη δυνατότητα να δουν σ’ έναν περιφραγμένο χώρο το είδος τους να εκτίθεται στα μάτια των επισκεπτών, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα άγρια ζώα, τα οποία ζουν εκεί αιχμάλωτα. Μόνο που η αιχμαλωσία του είδους μας ήταν απλά ένα καλλιτεχνικό δρώμενο βασισμένο στην ιδέα της ηθοποιού Θεανούς Μεταξά με τίτλο «Κοινός Αστικός Άνθρωπος - Zoo project» και έληξε σύντομα – μέσα σε μερικές ώρες – ενώ τα υπόλοιπα ήδη ζώων παραμένουν στα κλουβιά μέχρι να τελειώσει ο βίος τους.

Οι επισκέπτες του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου στην περιδιάβαση τους, αφού επισκέφθηκαν το «Λύγκα της Ερήμου», τον «Καπουτσίνο Λοφιοφόρο», το «Χερσαίο Βόα Μαδαγασκάρης», το «Λεμούριο Κάττα» βρέθηκαν μπροστά στον χώρο του «Κοινού Αστικού Ανθρώπου».

Εκεί είχαν τη δυνατότητα να διαβάσουν στις ενημερωτικές πινακίδες με τις χρήσιμες πληροφορίες για την κυρίως καθιστική ζωή του Κοινού Αστικού Ανθρώπου στις πόλεις και να παρατηρήσουν πως ζει το είδος μας, αφού οι ηθοποιοί που συμμετείχαν εθελοντικά στην περφόρμανς, αναπαριστούσαν σκηνές από την καθημερινότητα τους.

Το δρώμενο

Αν και αυτή η «παράσταση» - που πραγματοποιήθηκε φυσικά με την άδεια του ιδιοκτήτη της επιχείρησης Ζαν Ζακ Λεσουέρ - σε πρώτο βαθμό δεν ασκεί κριτική σ’ εκείνους που κρατούν τα ζώα αιχμάλωτα στα κλουβιά εντούτοις η σκέψη του προβληματισμένου ανθρώπου πάει εκεί αναπόφευκτα.

Το www.zoosos.gr μίλησε με τη Θεανώ Μεταξά η οποία μας εξήγησε ότι εκείνο που την παρότρυνε ώστε να στήσει αυτή την μικρή παράσταση ήταν η στάση των επισκεπτών του πάρκου. «Αναρωτήθηκα πώς θα βλέπαμε οι επισκέπτες τον εαυτό μας στη θέση των ζώων» επισημαίνει.

KoinosAstikosAnthroposAttikoParko (2)O Κοινός Αστικός Άνθρωπος στο ειδικό χώρο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου.

Αναφορικά με τα αιχμάλωτα ζώα στους ζωολογικούς κήπους και την εκπαιδευτική αξία αυτού του «θεάματος» τόνισε ότι «Όσο πιο ελεύθερος είναι ο άνθρωπος, τόσο ποιο ελεύθερες και οι σχέσεις που αναπτύσσει με τα άλλα πλάσματα στον πλανήτη. Και πως  οι προθέσεις των επισκεπτών στα ζωολογικά πάρκα μπορεί να ποικίλλουν. Σε επίπεδο ψυχαγωγίας, φιλοσοφίας κ.ά.».

Πολλοί εκ των επισκεπτών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου έκπληκτοι στις 14 Σεπτεμβρίου παρατήρησαν το είδος του «Κοινού Αστικού Ανθρώπου» και μάλιστα ένας εξ αυτών, που πίστεψε ότι η αιχμαλωσία συμβαίνει στα αλήθεια, διαμαρτυρήθηκε στους υπαλλήλους γι’ αυτό το οποίο νόμιζε ότι συνέβαινε. Μάλιστα, όπως εξήγησε στο www.zoosos.gr η κα Μεταξά, είπε μέχρι να του εξηγήσουν τι συμβαίνει: «καταλαβαίνω να κρατάτε τα ζώα αιχμάλωτα αλλά όχι και τους ανθρώπους, αυτό είναι απαράδεκτο!».

Δείτε εδώ το σχετικό βίντεο και θυμηθείτε ότι πηγαίνοντας στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο με το εισιτήριο σας συμβάλετε στο να παρατείνεται η αιχμαλωσία εκατοντάδων άγριων ζώων.

Η αιχμαλωσία δεν είναι φιλοζωία

Περίπου 2.000 ζώα (350 είδη όπως δελφίνια, λιοντάρια, καμηλοπαρδάλεις, ιπποπόταμοι, αρκούδες, μακάο, λύκοι, ρινόκεροι, χιμπατζήδες, γίββωνες, λεμούριοι, πιγκουίνοι, ερπετά, αρπακτικά πτηνά κ.ά.) που θα έπρεπε να ζουν στα όρη, στα βουνά, στις σαβάνες, στους ωκεανούς ζουν έγκλειστα στα κλουβιά του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου και στις πισίνες του επειδή οι άνθρωποι τα κατέστησαν ανίκανα να επιβιώσουν στο φυσικό τους περιβάλλον.

Η συγκεκριμένη επιχείρηση προσπαθεί να πείσει τους μικρούς και μεγάλους πελάτες της, ότι εκτός από ψυχαγωγικό είναι και εκπαιδευτικό το θέαμα των άγριων ζώων, που είναι εγκλωβισμένα εφ’ όρου ζωής.

Προσπαθεί να μας πείσει, ότι τα δελφίνια, αντί να οργώνουν τους ωκεανούς και τις θάλασσες είναι καλύτερα να κάνουν κωλοτούμπες για τα παιδάκια μας, να υπακούν σε εντολές και να περνάνε μέσα από στεφάνια γιατί αυτό προσομοιάζει με τον τρόπο ζωής τους στη φύση! Θυμίζουμε ότι οι παραστάσεις τσίρκο με ζώα στην Ελλάδα απαγορεύονται όμως αυτό δεν ισχύει για τη συγκεκριμένη επιχείρηση, που παρουσιάζει να νούμερα των δελφινιών ως εκπαιδευτικές παραστάσεις!

KoinosAstikosAnthropos4

Το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο προσπαθεί να παρουσιάσει το άσπρο ως μαύρο, αφού επιδιώκει με πάθος να μας κάνει να πιστέψουμε, ότι μια καμηλοπάρδαλη, η οποία ζει εγκλωβισμένη σε μερικά μόνο τετραγωνικά γης στα Σπάτα είναι καλύτερα εκεί από την αχανή αφρικανική σαβάνα, η οποία είναι και το φυσικό της περιβάλλον.

Έχετε αναρωτηθεί γιατί όλοι οι επιχειρηματίες, που ασχολούνται με τη δημιουργία ζωολογικών κήπων, βάζουν τα έγκλειστα άγρια ζώα να ζευγαρώνουν; Γιατί διαιωνίζουν τον εγκλεισμό; Μα φυσικά γιατί βγάζουν λεφτά από τη στυγνή εκμετάλλευση τους.

Κάποια από τα άγρια ζώα – που βρίσκονται σε αντίστοιχα πάρκα – είναι αλήθεια, ότι δε μπορούν να επιστρέψουν στη φύση, γιατί οι άνθρωποι επί της ουσίας τα χαντάκωσαν και τα κατέστησαν ανίκανα να επανενταχθούν πλήρως εκεί που ανήκουν.

Είναι ζώα, που είτε τραυματίστηκαν σοβαρά, είτε δεν έμαθαν από τους γονείς τους, να κυνηγούν, να επιβιώνουν στο φυσικό τους περιβάλλον, επειδή οι άνθρωποι - εκμεταλλευτές τους, τους σκότωσαν, για το δέρμα, τα νύχια, τα δόντια ή για άλλους λόγους.

Έτσι αυτά τα μικρά, αν δεν καταλήξουν σε κάποιο τσίρκο, ή σε κάποιο σπίτι κάποιου μεγιστάνα, είναι πολύ πιθανό να φτάσουν στις εγκαταστάσεις ενός ζωολογικού πάρκου.

Όμως οι «φιλόζωοι» και συνήθως πολύ «φιλεύσπλαχνοι» επιχειρηματίες, που υπερτονίζουν τον «εκπαιδευτικό χαρακτήρα» των κλουβιών τους όχι μόνο επιτρέπουν την αναπαραγωγή των ειδών, αλλά συστηματικά επιδιώκουν να γεννιούνται οι απόγονοι των άγριων ζώων, που υπάρχουν δέσμια στις εγκαταστάσεις τους, για να ανταλλάσσουν μεταξύ τους είδη που απουσιάζουν από τη «συλλογή» τους.

Η αλήθεια είναι ότι επιδιώκουν να γεννιούνται μέσα στα κλουβιά νέα αγρίμια, για να έχουν τα κλουβιά τους περιεχόμενο με «φρέσκο» αίμα. Άλλωστε ένα μωρό πάντα πουλάει! Ζευγαρώνουν τα έγκλειστα πλάσματα σκόπιμα και δεν αρκούνται στην ευκαιριακή φιλοξενία εκείνων των ζώων, που δεν γίνεται να επιστρέψουν στη φύση.

Άλλωστε φιλοξενία άγριων ζώων – που κυρίως εξαιτίας των ανθρώπων δεν μπορούν να επανενταχθούν – επειδή π.χ. πυροβολήθηκαν, έμειναν χωρίς φτερά, χωρίς πόδια, δόντια κ.ο.κ. παρέχουν και στην Ελλάδα τα αδειοδοτημένα κέντρα περίθαλψης, (π.χ. Ε.Κ.Π.Α.Ζ. στην Αίγινα, ΑΛΚΥΟΝΗ στην Πάρο, ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ στη Φλώρινα) χωρίς να τα εκμεταλλεύονται και χωρίς να κόβουν εισιτήρια.

Το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο ισχυρίζεται ότι βλέποντας τα άγρια ζώα αιχμάλωτα μαθαίνεις να τα σέβεσαι και επιδιώκεις την προστασία τους. Παραλείπει όμως να πει ότι κρατάει τα ζώα στα κλουβιά όχι για να συμβάλλει στη σωτηρία τους αλλά για να χορταίνουν τα δικά μας μάτια και τα μάτια των παιδιών μας το «θέαμα» της υποταγμένης φύσης, αφού πρώτα έχουμε πληρώσει στην είσοδο το εισιτήριο.

Θυμηθείτε, ότι κάθε φορά, που πηγαίνετε το πιτσιρίκι σας σε οποιοδήποτε ζωολογικό κήπο, ενυδρείο ή σε δελφινάριο του μαθαίνετε μέσω αυτών των «εκπαιδευτικών επισκέψεων», ότι έτσι πρέπει να ζουν τα ζώα, μέσα στα κλουβιά! Του μαθαίνετε ότι ο ισχυρός μπορεί να φυλακίζει και να εκμεταλλεύεται το ανίσχυρο.

Διαβάστε επίσης:

Γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων κρατώντας αιχμάλωτα αγρίμια!

Λιοντάρι βασανίζεται φυλακισμένο στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο. Δείτε τι είναι η στερεοτυπική συμπεριφορά (βίντεο)

Τι είναι η στερεοτυπική συμπεριφορά των αιχμάλωτων ζώων (βίντεο)

Τα άγρια ζώα κινδυνεύουν στους ζωολογικούς κήπους

Τι κρύβεται πίσω από την «εκπαιδευτική» αξία των ζωολογικών κήπων;

Ένα δελφίνακι - αντικείμενο διασκέδασης και πλουτισμού γεννήθηκε στο Αττικό Πάρκο

Άλογο πέθανε από ασιτία μέσα στον παράνομο Δημοτικό Ζωολογικό Κήπο Βόλβης

Γιατί να υπάρχουν αιχμάλωτα Κρι-Κρι στο κέντρο της Αθήνας; (Βίντεο)

Μέσω της δελφινοθεραπείας το Υ.ΠΕ.Κ.Α. θα νομιμοποιήσει την εκμετάλλευση των δελφινιών στο Αττικό

Συγκέντρωση υπογραφών για να σωθούν τα ζώα του Δημοτικού Ζωολογικού Κήπου Θεσσαλονίκης

Ζωολογικοί κήποι για ανθρώπους; Φυσικά και υπήρξαν!

Εκπαιδευτική για τα παιδιά η αιχμαλωσία άγριων ζώων;

Η αιχμαλωσία είναι φιλοζωία;

Τι λέει το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο για το Δελφινάριο του!

Τσίρκο τέλος! Τι θα γίνει με το Δελφινάριο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου;

Το Δελφινάριο, ο νόμος και οι «εκπαιδευτικές» κωλοτούμπες

Κάποιοι νόμοι ψηφίζονται! Εφαρμόζονται όμως;

Αναρμόδιο το δικαστήριο για την εκμετάλλευση των δελφινιών και τις πολεοδομικές παραβάσεις!

Συνεχίζουν παράνομα τις παραστάσεις στο Δελφινάριο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου

Tagged: , , , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

2 Σχόλια

  1. Θάνος

    Ο άλλος λέει καταλαβαίνει να κρατούνται ζώα αιχμάλωτα, αλλά για ανθρώπους το θεωρεί απαράδεκτο.

    Λάθος τα καταλαβαίνεις και είναι απαράδεκτο.

  2. MARIA VLACHOU

    Αν δεν σταματήσει όλη αυτή η εκμετάλευση εδώ.
    Αυτό μου φαίνεται σαν ένα δοκιμαστικό βήμα για του τι πρόκειται να ακολουθήσει.
    Σε καμμία άλλη χώρα δεν πιστέυω ότι θα επιτρέπαν να γίνεται οτι γίνεται εδώ σε τέτοιο βαθμό γιατί εκεί θα εβρισκαν τον κόσμο μπροστά τους.
    Εμείς εδώ τι είμαστε απλώς θεατές της ζωής μας & του τι συμβαίνει γύρω μας?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.