Στηρίξτε μας

Δικαστική απόφαση επιβεβαιώνει το δικαίωμα των φιλόζωων να ταΐζουν τ' αδέσποτα ζώα

4 Δεκεμβρίου 2019 12:05 | Επικαιρότητα
Δικαστική απόφαση επιβεβαιώνει το δικαίωμα των φιλόζωων να ταΐζουν τ' αδέσποτα ζώα

Της Ελένης Ηλιοπούλου

Με ποινή φυλάκισης μόλις έξι μηνών καταδικάστηκε από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών την 1η Νοεμβρίου ένας άνδρας για την κατηγορία της απόπειρας δηλητηρίασης ζώων καθώς στις 29 Οκτωβρίου 2019 συνελήφθη αφού σ' ένα δοχείο με νερό για τα αδέσποτα σκυλιά είχε ρίξει χλωρίνη στην περιοχή της πλατείας των Αγίων Θεοδώρων στο κέντρο της Αθήνας μέσα στη στοά «Μέγαρο Παπαθανασίου».

Την καταγγελία σε βάρος του κατέθεσε η συνταξιούχος δικηγόρος Ασπασία Λύρρου, η οποία ταΐζει τα αδέσποτα της γειτονιάς εκεί από το 1993 και είχε γίνει συχνά αποδέκτης των απειλών εκ μέρους συγκεκριμένου άνδρα, ο οποίος εδώ και περίπου δύο χρόνια πετούσε τα δοχεία με την τροφή και το νερό, έριχνε σε αυτά αποτσίγαρα, ακαθαρσίες κ.ο.κ.

Η αυτόπτης μάρτυρας, που είδε εκείνο το πρωί τον δράστη να ρίχνει το κίτρινο υγρό στο νερό των ζώων χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο λευκό πλαστικό μπουκάλι, αρχικά κάλεσε την Αστυνομία. Στη συνέχεια η ίδια και ο κατηγορούμενος οδηγήθηκαν στο Α.Τ. Ακροπόλεως και εκεί η γυναίκα έδωσε και δείγμα του κίτρινου υγρού, που μύριζε όπως ακριβώς η χλωρίνη.

Στη συνέχεια ζήτησε τη συνδρομή αρχικά της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας και στη συνέχεια της Ζωοφιλικής Ένωσης Ηλιούπολης και τελικά στη δίκη δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγής η δικηγόρος Νίκη Τηλιακού εκ μέρους της Ζ.Ε.Η. για την υποστήριξη της κατηγορίας.

Στην Αστυνομία και στην απολογία του ο δράστης – όπως εξήγησε στο www.zoosos.gr η κα Λύρρου – ισχυρίστηκε ότι πράγματι έριξε καθαριστικό υγρό, αλλά το χημικό το ήθελε για να καθαρίσει τις κουτσουλιές από τα περιστέρια, που ήταν μέσα στη στοά, και κατά λάθος έπεσε ποσότητα του απορρυπαντικού στο δοχείο με το νερό για τα σκυλιά.

Παρά την εξαιρετικά μικρή ποινή – για την απόπειρα δηλητηρίασης των αδέσποτων – το δικαστήριο με την υπ. αριθμ. 4721/2019 απόφαση του αναφέρει ότι η παρακώλυση του, πόσω μάλλον με απόπειρα δηλητηρίασης ζώων, τιμωρείται αυστηρά.

Σύμφωνα με την κα Τηλιακού στην απόφαση του δικαστηρίου επισημαίνεται: «Το δικαίωμα των φιλόζωων να ποτίζουν και να σιτίζουν τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς κατοχυρώνεται στη παρ. 10 αρ. 9 ν. 4039/2012, αναγνωρίζεται από τα δικαστήρια και απαγορεύεται να εμποδίζεται.

Σε κάθε περίπτωση τα δικαστήρια αναγνωρίζοντας το σεβασμό στην ύπαρξη της ίδιας της ζωής των αδέσποτων και την ανάγκη συντήρησης τους, ξεκίνησαν να τιμωρούν τις αντιφιλοζωικές πρακτικές που στερούν νερό και φαγητό στα ζώα, θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους και εκφοβίζουν τους φιλόζωους.».

Νόμος 4235/2014: Επιτρέπεται να ποτίζουμε και να ταΐζουμε τα αδέσποτα ζώα!

Θυμίζουμε ότι ο νόμος 4235/2014 άρθρο 46 παράγραφος ε συγκεκριμένα αναφέρει: «10. Την ευθύνη για την επίβλεψη και τη φροντίδα των επανεντασσόμενων αδέσποτων ζώων έχουν, από κοινού, οι Δήμοι, οι οποίοι μάλιστα δύνανται να δημιουργήσουν και σημεία παροχής τροφής και νερού για τα ζώα αυτά, καθώς και τα συνεργαζόμενα με αυτούς φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις. Δεν απαγορεύεται η παροχή τροφής και νερού σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς από φιλόζωους πολίτες, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κανόνες καθαριότητας και υγιεινής».

H ανακοίνωση της Ζ.Ε.Η.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΑΥΤΟΦΩΡΟ ΤΡΙΜΕΛΕΣ ΠΛΗΜΜΕΛΕΙΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ!

Παρά το γεγονός ότι το δικαίωμα των φιλόζωων να ποτίζουν και να σιτίζουν τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς κατοχυρώνεται νομικά (Ν.4039/2012 άρθρο 9 παρ.10) καθημερινά στις γειτονιές γίνεται μάχη μεταξύ φιλόζωων και αντιφιλόζωων πολιτών, με τους δεύτερους να παρεμποδίζουν το έργο των πρώτων, να πετούν τα δοχεία νερού και φαγητού, στερώντας έτσι από τα αδέσποτα ζώα τα στοιχειώδη για να διατηρηθούν στη ζωή.

Τέτοιου είδους πόλεμο δεχόταν από αντιφιλόζωο γείτονα σε πλατεία της Αθήνας μια φιλόζωη κυρία, η οποία είχε τοποθετήσει σε κάποιο σημείο δύο δοχεία νερού για τα διερχόμενα αδέσποτα της πλατείας και τους δυο αδέσποτους σκύλους που συχνάζουν στην πλατεία αυτή. Τα σκυλιά αυτά είναι φιλικά, στειρωμένα και παρακολουθούνται από κτηνίατρο όταν χρειαστεί, αφού είναι αγαπητά σε όλους τους περιοίκους αλλά και τους θαμώνες των καφετεριών της πλατείας. Σε όλους πλην ενός, που συνεχώς παρενοχλούσε τη φιλόζωη που τα φρόντιζε, την απειλούσε και προφασιζόμενος λόγους υγιεινής και καθαριότητας, εξεδίωκε τα ζώα από την πλατεία καθημερινά και συστηματικά, πετούσε ή λέρωνε μονίμως τα δοχεία νερού πετώντας μέσα αποτσίγαρα κι άλλα σκουπίδια.

Στις 29/10/2019 έριξε μέσα στα δοχεία καθαριστικό με σκοπό να δηλητηριάσει τα ζώα. Η πράξη του έγινε αντιληπτή από την φιλόζωη κυρία η οποία κάλεσε την Άμεσο Δράση. Η καταγγέλλουσα αναζήτησε θεσμική κάλυψη από φιλοζωικό φορέα και τηλεφώνησε αρχικά στην Π.Φ.Π.Ο. Στη συνέχεια επικοινώνησε με τη Ζωοφιλική Ένωση Ηλιούπολης. Ακριβώς επειδή γνωρίζουμε πολύ καλά τα προβλήματα που καθημερινά βιώνουμε όσοι προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε τροφή και νερό στα αδέσποτα ζώα, κινητοποιηθήκαμε άμεσα - λόγω και της αυτόφωρης διαδικασίας που ήταν σε εξέλιξη - και δηλώσαμε αμέσως Παράσταση Πολιτικής Αγωγής με πληρεξούσια δικηγόρο την κ. Νίκη Τηλιακού, γνωστή για την άριστη γνώση της νομοθεσίας περί προστασίας ζώων. Με αυτόν τον τρόπο πετύχαμε την έκδοση της πρωτοπόρας καταδικαστικής απόφασης για απόπειρα θανάτωσης αδέσποτων ζώων.

Τα δικαστήρια αναγνωρίζοντας το σεβασμό στην ύπαρξη της ίδιας της ζωής των αδέσποτων και την ανάγκη συντήρησης τους, ξεκίνησαν να τιμωρούν τις αντιφιλοζωικές πρακτικές που στερούν νερό και φαγητό στα ζώα, θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους και εκφοβίζουν τους φιλόζωους.

Το δικαίωμα σίτισης και πότισης αναγνωρίζεται ρητά από την υπ' αρ. 4721/2019 Απόφαση του Αυτόφωρου Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών και η παρακώλυση του, πόσο μάλλον με απόπειρα δηλητηρίασης ζώων, τιμωρείται αυστηρά.

Διαβάστε επίσης:

Νόμος 4235/2014: Επιτρέπεται να ποτίζουμε και να ταΐζουμε τα αδέσποτα ζώα!

Tagged: , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

2 Σχόλια

  1. Νένα Παπαδοπούλου

    Στις βόρειες χώρες της Ευρώπης δεν υπάρχουν αδέσποτα πράγματι... Φρόντισε ο μπόγιας για αυτό... Εξειδικεύονται στις ευθανασίες...
    Στα Βαλκάνια υπάρχουν...
    Όσοι φροντίζουν αδέσποτα ας αλλάξουν επιχειρηματολογία...
    Οι γάτες είναι απαραίτητες για την οικολογική ισορροπία με τα ποντίκια...
    Αυτή είναι μια καλή απάντηση...

  2. ΕΥΤΥΧΙΑ ΓΚΙΟΚΑ

    Καλησπερα σας,
    Διαμενω στην Αγ. Σοφια, Πειραια και καθημερινα, εγω και αλλοι φιλοζωοι της γειτονιας σιτιζουμε, περιθαλπτουμε και στειρωνουμε αδεσποτες γατες. Το τελευταιο διαστημα δεχομαστε πολυ εχθρικοτητα για το εργο μας αυτο. Σε καθε μερος, ειτε ειναι παρκο, ειτε οικοδομη, ειτε ερειπωμενο σπιτι, Φρασεις του τυπου "Να ταιζεις στο σπιτι σου" Παρ΄τα σπιτι σου" ειναι καθημερινο φαινομενο.
    Ποσο λυπητερο ειναι να διαπιστωνεις κατα αυτον τον τροπο την παιδεια και αναλγησια του Ελληνα πανω στα αδεσποτα.
    Απορω, αν υπηρχαν αδεσποτα στην Αγγλια, Γερμανια, Σουηδια ετσι θα αντιδουσαν οι ευρωπαιοι φιλοι μας;
    Προτινω να γινει μια διαφημιστικη καμπανια για την φροντιδα (σιτιση) των αδεσποτων, μπας και ευαισθητοποιηθουν οι απαιδευτοι!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.